Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 5 głosy

iPhone X – opinie i wrażenia.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2901 odpowiedzi w tym temacie

#901 Starzom

Starzom
  • 49 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 grudnia 2017 - 12:16

Obchodzę się z X-em jak z jajkiem a po miesiącu użytkowania mam już 2 małe ryski na ekranie. Poprzednio miałem 5s przez 4 lata i w ogóle ekran się nie rysował. Coś słabo to wygląda...

iPhone 16 Pro 256GB Desert Titanium, Apple Watch Ultra 2 Black Titanium, AirPods Pro

#902 krzyss

krzyss
  • 25 postów

Napisano 04 grudnia 2017 - 19:17

No to i ja napisze, 4dni za mna, przesiadka z 6S
+ bateria nieznacnzie lepsza, jakies 15-20%
+ ekran, jest wiekszy, moze nie proporcjonalny ale strony www lepiej sie oglada
+ glosniki, ewidentnie lepiej gra
+ face id, myli sie czesto, ale i czytnik linii nie byl idealny

- waga telefonu, jest sporo wyzsza, dodatkowo gora telefonu ciezsza od dolu, wiec trzymajac w reku mam wrazenie ze go przechyla
- kolor space gray jak sie polozy na stole i podnosisz to nie wiesz czy dobrze trzymasz go w reku, wyciagam z kieszeni i telefon do gory nogami trzymam
- brak mozliwosci sciagniecia ekranu do polowy, to duza wada, nie da sie obslugiwac telefonu jedna reka

Mialem tez kilka innych dziwnych zachowan, ale to pewnie niedorobiony iOS ktory od roku zaczyna dzialac jak android.

Ogolne odczucie jednak na tak. Wreszcie cos nowego. O cenie nie pisze bo i po co :)

#903 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 04 grudnia 2017 - 19:25

@krzyss możesz ściągać ekran do polowy

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#904 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 grudnia 2017 - 19:26

- brak mozliwosci sciagniecia ekranu do polowy, to duza wada, nie da sie obslugiwac telefonu jedna reka

Da się :)

iPhone 12 mini 

#905 krzyss

krzyss
  • 25 postów

Napisano 04 grudnia 2017 - 20:17

No dobra to jak bo w googlu napisali ze apple zrezygnowal z tej funkcji :)

#906 valdas

valdas
  • 100 postów
  • Skądprzy samej Litwie

Napisano 04 grudnia 2017 - 20:26

No dobra to jak bo w googlu napisali ze apple zrezygnowal z tej funkcji :)

Ta funkcja jest domyślnie wyłączona. Ogólne> Dostępność> Łatwy dostęp

#907 krzyss

krzyss
  • 25 postów

Napisano 04 grudnia 2017 - 20:26

Dobra mam, latwy dostep i do yslnie jest wylaczony. Ciekawe ze wiele portali opisuje ze tej funkcji nie ma :)
Na razie musze potestowac bo to jakis trudny gest :)
https://support.appl.../pl-pl/HT208204

#908 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 04 grudnia 2017 - 22:09

Dobra mam, latwy dostep i do yslnie jest wylaczony. Ciekawe ze wiele portali opisuje ze tej funkcji nie ma :)
Na razie musze potestowac bo to jakis trudny gest :)
https://support.appl.../pl-pl/HT208204

Bo takie portale i tak się znają. Mnie zawsze najbardziej bawi narzekanie na brak przycisku wstecz i że trzeba np w ustawieniach sięgać palcem do lewego górnego rogu :)

Nawet taki Mobzilla w swojej recenzji X na to narzekał...

Użytkownik sevecc edytował ten post 04 grudnia 2017 - 22:10

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#909 arnold-h

arnold-h
  • 253 postów
Napisano 04 grudnia 2017 - 22:09

Obiecujące spostrzeżenie. Mam X od piątku i na chłodno staram się wyselekcjonować rzeczy które faktycznie urywają dupę.

Na pewno jest to prędkość działania (porównując do 6+, po ostatnim updacie zaczyna się ciężko już tego sprzętu używać).

FID jest bardzo wygodne, jednak działa tylko gdy telefon ustawiony wertykalnie i pod odpowiednim kątem, zdażało się, że drapiąc się w głowe etc. telefon pozostawał zablokowany. Do używania na kanapie super sprawa, do korzystania w biegu - może być różnie.

Gesty są fajne, ale ze względu na to, że mam przeciętne dłonie, ciężko mi to ogarnąć jedną ręką.

Na minus:

Ze względu na proporcje ekranu, orientacja horyzontalna to badziewie - filmy poucinane przy powiększeniu + notch, albo z marginesami po bokach jak w starszych modelach, tylko te marginesy pozostają klikalne więc zdarza się poprzesuwać film/poprzestawiać, przy zachowaniu chwytu ze starszego modelu.

Mniejsza ilość dostępnego obrazu na szerokość, treść jest bardziej ściśnięta względem +.

Ewentualne powidoki - aktualny telefon mam już 3 lata, przy X czuje trochę beta testy.

Ze względu, że często rzucam telefonem po ziemi (np. na siłowni), trochę szkoda pakować się w takie luxury. A z powyższego wychodzi, że zależy mi właściwie tylko na szybkości działania urządzenia.

Kupiłem sobie też 7 Plus 128gb półrocznego i jeśli będę zadowolony z prędkości działania (za 2/5 ceny X), to będzie ciężki orzech do zgryzienia którego zostawić...

Wiem, że X to bardziej nowa 6-7-8, więc może poczekam na Xowego+

jesli chodzi o ekran to az tak wielkiej roznicy nie widze wzgledem 6s. Jedynie w nocy czern jak smola.

#910 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 07:33

+ bateria nieznacnzie lepsza, jakies 15-20%

+ face id, myli sie czesto, ale i czytnik linii nie byl idealny

Prawdopodobnie masz coś nie tak z baterią, lub siedzisz teraz na X zdecydowanie więcej niż na poprzednim 6s. 

Spróbuj dodać twarz na nowo, bo raczej często FiD się nie myli :)

• Mikołaj Różycki lubi to

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#911 memphis21

memphis21
  • 142 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 grudnia 2017 - 08:37

Witam serdecznie. 

Posiadam iPX od nieco ponad tygodnia. Jest to mój pierwszy iPhone i musze powiedzieć, że mimo obawy co do systemu ( przesiadka z andorida na iOS) obylo sie bez boleśnie.

Jestem z każdym dniem coraz bardziej zachwycony tym teleonem. Dla mnie osobiście po przesiadce z 1+3 najwieksze wrażenie robi aparat. Jest genialny!!

Caly system działa bardzo dobrze i płynnie. Bardzo intuicyjne i przyjemne są gesty, a Face ID działa wg. mnie bez zarzutu ( zdarzają sie jakieś problemy, ale brałem to pod uwagę).

Mile zaskoczony jestem równiez czasem pracy na baterii. Mój OnePlus 3 mial mega szybkie ładowanie ( czego mi brakuje w iP), ale tam bateria leciała zdecydowanie szybciej. Musialem doladowywac w ciagu dnia osiągając SOT w granicach 3h. Na iP mam podobne czasy, ale jest zdecydowanie lepiej w trybie czuwania. teleofn ładuje co dwa dni.

Więcej napisze za jakiś czas

Gorąco polecam

• sevecc lubi to

iPhone 13 Pro Max 256gb Sierra Blue ; GARMIN Fenix 6Pro Sapphire , MacBook Air

#912 randall86

randall86
  • 135 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 10:39

Face ID jest genialne. U mnie skuteczność taka sama jak Touch ID czyli bardzo wysoka. 

 iPhone 11 Pro Max  iPhone 7  iPad Air 2  rMBP 2014  Watch 4

#913 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 12:18

Obchodzę się z X-em jak z jajkiem a po miesiącu użytkowania mam już 2 małe ryski na ekranie. Poprzednio miałem 5s przez 4 lata i w ogóle ekran się nie rysował. Coś słabo to wygląda...

Mając 3GS potem 5 a następnie 6 też nic nie widziałem. Teraz mam 7 i mikro rysa (niewyczuwalna pod palcem i widoczna pod odpowiednim kątem) pojawiła się dość szybko. Należy pamiętać że wystarczy ziarenko piachu i już mamy rysę. Ja swoją zebrałem pewnie w mieszkaniu ponieważ trwała budowa bloku obok więc pył itp. był widoczny. Niemniej. Też myślałem że jest coś nie tak przy mojej 7 ale prawda jest taka że ekrany są takie same a konkretnie ich wytrzymałość. Po prostu miałeś pecha. Czasem takie obchodzenie się jak z jajkiem jest przewrotne niestety. Dopóki to taka mikro rysa nie ma się co przejmować albo nakleić szkło (powinna być niewidoczna). Zresztą każdy kto nie używa szkła takie rysy prędzej czy później ma.

Użytkownik kristof461 edytował ten post 05 grudnia 2017 - 12:39

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#914 Piotrapn1

Piotrapn1
  • 41 postów
  • SkądŁańcut

Napisano 05 grudnia 2017 - 12:22

Face ID jest genialne. U mnie skuteczność taka sama jak Touch ID czyli bardzo wysoka. 

Generalnie tak jak kolega powiada .Jedak wczoraj wieczorem po wybudzeniu fona na sześć akcji trzy razy musiałem posłużyć się kodem pin,może dlatego ,że ciemno było w pokoju ?Ogólnie też jestem zadowolony z Face ID.

#915 Hohe

Hohe
  • 324 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 12:23

Dopóki to taka mikro rysa to każdy kto nie używa szkła takie prędzej czy później.

Dobrze powiedziane! :)

Generalnie tak jak kolega powiada .Jedak wczoraj wieczorem po wybudzeniu fona na sześć akcji trzy razy musiałem posłużyć się kodem pin,może dlatego ,że ciemno było w pokoju ?Ogólnie też jestem zadowolony z Face ID.

Ciemno nie ma nic do rzeczy.

#916 azak43

azak43
  • 315 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 12:32

Obiektywnie, FiD działa u mnie idealnie. 

#917 Piotrapn1

Piotrapn1
  • 41 postów
  • SkądŁańcut

Napisano 05 grudnia 2017 - 13:35

Ciemno nie ma nic do rzeczy.

To w takim razie ,miałem wczoraj pecha  :huh: od trzech tygodni posługuję się X do wczoraj bez pomyłki FID ,dziś też jest bezbłędnie  :) Chyba ,że to ja byłem nie wybudzony wczoraj :)  

#918 lousylucky

lousylucky
  • 289 postów
  • SkądGrenoble, FR

Napisano 05 grudnia 2017 - 14:44

Jeśli chodzi o używanie FiD zaraz po przebudzeniu i błędy to były już jakieś posty na ten temat. Nie pamiętam co było powodem ale chyba zbyt blisko trzymany telefon

Sony Ericsson Arc S -> Iphone 4 -> Xperia Z2 -> Xperia Z5 -> Iphone 6s -> Iphone X -> Iphone Xs -> Iphone 12 Pro Max

#919 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 05 grudnia 2017 - 14:47

Jeśli chodzi o używanie FiD zaraz po przebudzeniu i błędy to były już jakieś posty na ten temat. Nie pamiętam co było powodem ale chyba zbyt blisko trzymany telefon

dokładnie tak

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#920 Piotrapn1

Piotrapn1
  • 41 postów
  • SkądŁańcut

Napisano 05 grudnia 2017 - 15:28

Faktycznie może to być powodem ,leżałem już w łóżku. :) Nie skojarzyłem tego .Dzięki kolego :)

#921 Lingerine

Lingerine
  • 166 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 15:46

Przy leżeniu w łóżku na plecach rzeczywiście trzeba go wyżej podnieść przy odblokowaniu, musi dobrze facjatę zeskanować bo inaczej jest klops.

#922 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 05 grudnia 2017 - 19:51

jesli chodzi o ekran to az tak wielkiej roznicy nie widze wzgledem 6s. Jedynie w nocy czern jak smola.

Herezja. Nie możesz opowiadać takich pierdół, bo ludzie nie będą brać Cię na poważnie.
  • sevecc i arnold-h lubią to

#923 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 grudnia 2017 - 20:51

Dzisiaj dostałem swojego iP X i powiem szczerze już przy konfiguracji i tych wszystkich biały ekranach początkowych coś mi nie pasowało z ekranem. Jestem ogromnym fanem TrueTone z iPada i zauważyłem, że ekran jak trochę przechylę robi mi się od góry jakby niebieski/wybielony. Poszukałem trochę i ponoć jest to związane z zaburzeniami odwzorowania kolorów przy patrzeniu nawet trochę pod kątem na ekranach OLED (vide blue shift na Pixel 2). Może jestem teraz trochę wyczulony, jak już to zobaczyłem, ale dosyć mocno mnie to irytuje. Na Macrumours jest o problemach z ekranami 50 stron już. Mam dokładnie to co u jednej osoby z postu:

https://forums.macru...0#post-25525714

Ale w komentarzach od razu napisali temu użytkownikowi, że tak ma być i nie o to chodzi w tym temacie. Nigdy też nie miałem do czynienia z ekranami OLED. Jestem wręcz wychowany na ekranach IPS od Apple. Jak to wygląda u was? Trochę ten ekran przysłonił mi wszystkie inne wrażenia z iPhone;D Kupiony w AOS, więc mogę łatwo wymieniać, ale jeżeli tak to właśnie wygląda na każdym, to nie będzie miała sensu wymiana.

Użytkownik Emej edytował ten post 05 grudnia 2017 - 20:54

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#924 krzyss

krzyss
  • 25 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 21:02

Prawdopodobnie masz coś nie tak z baterią, lub siedzisz teraz na X zdecydowanie więcej niż na poprzednim 6s. 

Spróbuj dodać twarz na nowo, bo raczej często FiD się nie myli :)

Bateria raczej wydaje sie byc sprawna, do 3% rozladowywala sie bez skokow, jest lepsza ale bez przesady.
Twarz przeskanuje jeszcze raz bo poprzednio robilem to w samochodzie w slabym swietle, ale rano to zawsze wklepuje kod :) ale zeby nie bylo, FiD wydaje mi sie lepszy niz skan palca...

#925 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 05 grudnia 2017 - 22:10

Ręce opadają. Wymieniłem na nowy z powodu pierdzącego głośnika od rozmów. Nowy jest jeszcze gorzej, nie dość że nadal brzęczy podczas rozmów, to teraz przy słuchaniu muzyki na max głośności pierdzi jak jakiś tani szmelc.

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych