Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 5 głosy

iPhone X – opinie i wrażenia.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2901 odpowiedzi w tym temacie

#876 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 01 grudnia 2017 - 14:21

Szkoda że wciąż to się dzieje. Zwłaszcza że masz nowy soft. Apple pewnie tym się nie interesuje i uważa ze poradzi sobie softem ale jak widać nie do końca zwłaszcza że mrozów jakiś szaleńczych jeszcze nie ma. Co to będzie później.

Nie mam tego problemu w 11.2 beta.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#877 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 01 grudnia 2017 - 15:29

Ok, działa w podobny sposób. Ale traci się w ten sposób inna funkcjonalność czyli przyłóż aby odblokować.

11.2 brak tego problemu. I co to za słowo „ficzeru” ?

Ficzer - neologizm, stworzony na potrzeby firmy Apple, aby wpadki giganta z Cupertino zamienić na zalety. Znane powiedzenie "To nie bug, to ficzer", przeszło do annałów historii. Każda wpadka koncernu jest momentalnie zamieniana na zaletę lub na nieumiejętność używania urządzenia np. Jeden z bardziej znanych ficzerów, problem z brakiem zasięgu iPhone 4 został wytłumaczony przez Jobsa. Po prostu telefon był źle trzymamy przez użytkowników.

Emu mam nadzieję że pomogłem.

Użytkownik towal edytował ten post 01 grudnia 2017 - 15:31

#878 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 01 grudnia 2017 - 15:41

Chodzi mi o słowo „ficzeru”. Nie o słowo ficzer.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#879 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 01 grudnia 2017 - 16:10

Ficzer - neologizm, stworzony na potrzeby firmy Apple, aby wpadki giganta z Cupertino zamienić na zalety. Znane powiedzenie "To nie bug, to ficzer", przeszło do annałów historii.

Teraz to popłynąłeś a ile legend przy okazji wymyśliłeś :)

https://pl.bab.la/sl...-polski/feature

https://www.diki.pl/...kiego?q=feature

https://www.dobrepro...ture,16693.html

Użytkownik RBB edytował ten post 01 grudnia 2017 - 16:13

#880 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 grudnia 2017 - 17:00

Prosta sprawa. Tak samo jak przez FiD jak i TiD da się zobaczyć i ukryć powiadomienia. Niestety ale w tym przypadku X nie jest w niczym lepszy tylko użytkownicy nie są uświadomieni, prosty przykład z effe. Wyjadacz nie wiedział i nie dziwię mu się. Większość osób nie wie.
  • effe lubi to

#881 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 grudnia 2017 - 17:24

Molimo to fakt, aż wstyd się przyznać nigdy się nawet nie zagłębiałem aby te powiadomienia modyfikować. Dopiero na prezentacji X zobaczyłem, że takie ukrywanie jest praktyczne i głównie tego zazdrościłem posiadaczom iXa ;)

iPhone 12 mini 

#882 Tomzik87

Tomzik87
  • 1 015 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 grudnia 2017 - 17:40

Widzę, że dużo osób pisze o X jako wielkość ekranu iP+ w obudowie mniejszej wersji. To nie jest tak, ekran iP+ ma zupełnie inne proporcje i sposób użytkowania jest również inny. W iP+ ekran przede wszystkim był szerszy dzięki czemu klawiatura była wygodniejsza, orientacja pozioma pięknie działała w natywnych aplikacjach jak również konsumpcja treści i multimediów jest lepsza niż w przypadku X'a.

#883 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 grudnia 2017 - 18:43

Molimo to fakt, aż wstyd się przyznać nigdy się nawet nie zagłębiałem aby te powiadomienia modyfikować. Dopiero na prezentacji X zobaczyłem, że takie ukrywanie jest praktyczne i głównie tego zazdrościłem posiadaczom iXa ;)

Otóż to. Pewnie większość użytkowników nie wie, Apple samo nigdzie o tym otwarcie nie mówi, żaden portal. Dopiero przy X wszystkich olśniło, a funkcja wprowadzona dawno. To się nazywa dobry marketing. ;)

#884 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 grudnia 2017 - 18:53

Marketing marketingiem, ale jakby chcieli to by tą opcje wyłączyli w innych iPhone'ach i zostawili tylko w X. Całe szczęście tego nie zrobili. 

Zawsze mnie denerwowało, że jak przychodziła wiadomość, powiadomienie bankowe itp, to każdy obok siedząc mógł zerknąć co otrzymaliśmy i przeczytać. 

iPhone 12 mini 

#885 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 grudnia 2017 - 20:29

Tylko efekt nieziemski. Zobacz ile opinii o X mówiących jakie to świetne rozwiązanie z powiadomieniami które de facto było dostępne już od roku i jak bardzo tej funkcji brakowało wcześniej... :) Tak się robi biznes. :D

#886 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 01 grudnia 2017 - 20:46

Tu chodzi chyba o to ze nic nie trzeba robić tylko spojrzeć na telefon....

#887 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 01 grudnia 2017 - 21:39

Dyskusja typu wyższość Świąt BN nad Wielkanocą...

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#888 konio124

konio124
  • 669 postów

Napisano 02 grudnia 2017 - 14:03

Mój X ześwirował dzisiaj o 4 w nocy.

Nie wiem co to było ale w równych odstępach czasu co 50 sekund pojawiało się czarne tło z kręcącym się kółeczkiem na środku.

Nie pomógł restart ani przywrócenie ustawień.

Rano zadzwoniłem do Apple i zalecili zrobienie aktualizacji, jak na razie wszystko działa prawidłowo.

Użytkownik konio124 edytował ten post 02 grudnia 2017 - 14:07

iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB

#889 Ramcel76

Ramcel76
  • 249 postów

Napisano 02 grudnia 2017 - 14:11

Mój X ześwirował dzisiaj o 4 w nocy.

Nie wiem co to było ale w równych odstępach czasu co 50 sekund pojawiało się czarne tło z kręcącym się kółeczkiem na środku.

http://onetech.pl/bl...ac-ten-problem/

To było to :D

• konio124 lubi to
Mój Sprzęt: Huawei Mate 10 Pro - Apple Watch - iPhone 6s - iPhone 7 - iPad 4 mini - MacBookPro 15”

#890 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 grudnia 2017 - 02:57

Kolejna osoba doświadczyła różowego ekranu pod kątami ;) Czyli to normalne przy szajsungowym ekranie. 

"https://www.youtube.com/watch?v=wyagxjEah-c"

Użytkownik effe edytował ten post 03 grudnia 2017 - 02:57

iPhone 12 mini 

#891 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 08:25

Nikt nie ma z tym problemu? Dużo osób zgłasza brzęczenie, metaliczny podzwiek podczas rozmów z przedniego głośnika.
Irytujące.

https://forums.macru...eakers.2084292/

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#892 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 08:31

Kolejna osoba doświadczyła różowego ekranu pod kątami ;) Czyli to normalne przy szajsungowym ekranie.

""

Jakbyś śledził od początku filmy tego Pana, to ma on jednak takie „zboczenie” jeśli chodzi o róż w telefonach .. :-) o samym jego Samsungu jego było kilka.

#893 Hohe

Hohe
  • 324 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 09:37

A ja właśnie odkryłem, że mam w moim ruchomy ekran! WOW! Dół ekranu się pieknie rusza, wydając przy tym śliczne kliknięcia. Shit za pięć koła.

#894 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 09:52

Coraz gorzej z jakością produktów. Trafić na dobry model, cud.

Użytkownik madhunt3r edytował ten post 03 grudnia 2017 - 09:52

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#895 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 12:09

Coraz gorzej z jakością produktów. Trafić na dobry model, cud.

Nie zgodzę się. Zawsze trafiają się modele wadliwe, zawsze będą się trafić. Na ogół na forach dyskusyjnych właśnie trafiają użytkownicy którzy maja problem. Nie bronię apple po prostu takie fakty zawsze tak było. Inni producenci maja jeszcze większe z tym problemy.
  • Shrek i konio124 lubią to

#896 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 12:26

Nie zgodzę się. Zawsze trafiają się modele wadliwe, zawsze będą się trafić. Na ogół na forach dyskusyjnych właśnie trafiają użytkownicy którzy maja problem. Nie bronię apple po prostu takie fakty zawsze tak było. Inni producenci maja jeszcze większe z tym problemy.

Najmniejszy odsetek osób bez wad jest na forach i nikt nie pisze jaki zarąbisty jest ten sprzęt, tylko piszą Ci niezadowoleni i tak jest w każdej dziedzinie. Zawsze wady i problemy będą w dużej mierze opisywane i dyskutowane, zalety i bezproblemowość nie, bo zadowolony albo nie ma czasu na siedzenie w sieci i pisanie pochwał albo nie widzi sensu jak ja, to takie normalne jest.

Piszę czasem tutaj coś, bo lubię to miejsce i zabieram głos tylko wtedy, bo przez 15 lat praktycznie nic mi się nie trafiło złego.

 Only Apple 

#897 cigslies

cigslies
  • 25 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 20:24

iPhone X posiadam od tego piątku więc w sumie niedługo ale napiszę parę zdań porównując do mojego "starego" 6s. Sama bryła telefonu, wielkość, grubość jakoś nie sprawia mi problemu tak samo z ciężarem - z 6s korzystałem razem z smart battery case. Nic mi nie skrzypi, nie mam rys - ogólnie ok.

Ekran czyli coś co jest domeną tego iPhone, jest dla mnie wielkim plusem ale też wielkim minusem i to w sumie nie jednym. Wielkość ekranu na plus, długo czekałem na producenta który usunie brodę na dole i przeniesie ją w całości/połowie na górę telefonu dlatego w tym wypadku notch jakoś mi nie przeszkadza jednak osoby, które mówią, że notch jest NIEZAUWAŻALNY nie wiem jak tego mogą nie widzieć. Wiadome, że jak ustawi się czarną tapetę to wtedy nie widać ale w aplikacjach jest widoczne ale też nie jest to jakieś uciążliwe. Z minusów - biel jest żółta i pewnie bym się do niej przyzwyczaił ale gdy lekko odchylę telefon to biel robi się taka jak w moim 6s i mnie to konkret irytuje. Próbowałem ustawiać jakieś filtry itp ale wtedy pod kątami jest jeszcze gorzej. Zastanawiam się czy nie wymienić mojego modelu na inny ale nie wiem czy ma to sens. Jedyny plus to taki, że mój egzemplarz nie ma różowych przebarwień. 

Dodatkowo maksymalna jasność wydaje mi się jakby słabsza od 6s. Jeszcze jeden problem jaki zauważyłem, gdy zmniejszam jasność na najniższy poziom (lub trochę ponad), mając tło kompletnie czarne i na nim białe napisy lub zdjęcia, przewijając strony pokazują się takie jakby... fioletowe poświaty? Tak jakby piksele nie nadążały z włączaniem się albo coś. Jeśli  ktoś używa czarnego tła na home screen niech spróbuje raz wolno raz szybko przewijać pulpity. Widać to tez w aplikacji Apollo jak się ustawi czarny motyw i w ustawieniach gdy włączy się smart invert. Jeśli oledy posiadają taki "ficzer" to wątpie aby Apple wprowadziło niedługo dark mode, no chyba że tylko mój egzemplarz jest wadliwy.

Głośniki na plus chociaż jakiegoś szału na mnie nie zrobiły, pewnie przez to, ze nie słucham muzyki z głośników w telefonie (tylko słuchawki) a w domu tylko MBP 2016.

Bateria - jak na razie średnio. Świeżo kupiony 6s z iOS 9 i później z wymienioną baterią na iOS 10 potrafił (o dziwo) trzymać od 7 do 22 i mieć jeszcze ok 20-30% (bez smart battery case), X odłączając wczoraj o 9 rano koło 23 podłączając go do ładowarki miał 3% i to w 80% na wifi ale na razie nie oceniam, muszę sprawdzić w normalne dni robocze.

Aparat - nie sprawdzałem jeszcze jakoś dogłębnie ale już wiem, że trybu portretowego używać nie będę albo będę ale rzadko. 

Szybkość działania na plus, ogromnej różnicy względem 6s nie ma chociaż sama obsługa iOS gestami wydaje mi się szybsza i bardziej responsywna. 

Mam jakieś wrażenie jakby 3DTouch działało gorzej. Na obu telefonach mam ustawione na siła nacisku mała a na X muszę mocniej nacisnąć aby załączyło albo w ogóle to nie działa (czy to wina iOS11?). Tak samo wibracje są dziwne, raz to "pierdzi" raz działa normalnie, czasami jakieś głośne są te wibracje, w niektórych miejscach słabsze od 6s a niby X ma nowszy silniczek. 

Ogólnie na daną chwile mam bardzo mieszane uczucia. Gdyby to był 8plus za te pieniądze to na pewno bym go zwracał chociażby za ten tragicznie żółty ekran i te fioletowe poświaty przy przewijaniu ale wiem, że ciężko byłoby mi przejść znowu na telefon typu 6/6s/7/8. Jednak większy ekran w prawie tych samych wymiarach telefonu robi swoje.

#898 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 03 grudnia 2017 - 20:48

Masz wlaczony true tone?

#899 cigslies

cigslies
  • 25 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 21:05

Nie. Ekran z włączonym true tone jest tak żółty, ze to była pierwsza rzecz jaką wyłączyłem na tym telefonie

+ zdaje sobie sprawę, że nie wszyscy używają aplikacji typu instagram i snapchat ale albo placebo albo filmy i zdjęcia, które są dodawane przez inne osoby na Story, na X są wyświetlane w gorszej jakości niż na 6s

#900 oozils

oozils
  • 120 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudnia 2017 - 22:37

Szybkość działania na plus, ogromnej różnicy względem 6s nie ma

Obiecujące spostrzeżenie. Mam X od piątku i na chłodno staram się wyselekcjonować rzeczy które faktycznie urywają d*.

Na pewno jest to prędkość działania (porównując do 6+, po ostatnim updacie zaczyna się ciężko już tego sprzętu używać).

FID jest bardzo wygodne, jednak działa tylko gdy telefon ustawiony wertykalnie i pod odpowiednim kątem, zdażało się, że drapiąc się w głowe etc. telefon pozostawał zablokowany. Do używania na kanapie super sprawa, do korzystania w biegu - może być różnie.

Gesty są fajne, ale ze względu na to, że mam przeciętne dłonie, ciężko mi to ogarnąć jedną ręką.

Na minus:

Ze względu na proporcje ekranu, orientacja horyzontalna to badziewie - filmy poucinane przy powiększeniu + notch, albo z marginesami po bokach jak w starszych modelach, tylko te marginesy pozostają klikalne więc zdarza się poprzesuwać film/poprzestawiać, przy zachowaniu chwytu ze starszego modelu.

Mniejsza ilość dostępnego obrazu na szerokość, treść jest bardziej ściśnięta względem +.

Ewentualne powidoki - aktualny telefon mam już 3 lata, przy X czuje trochę beta testy.

Ze względu, że często rzucam telefonem po ziemi (np. na siłowni), trochę szkoda pakować się w takie luxury. A z powyższego wychodzi, że zależy mi właściwie tylko na szybkości działania urządzenia.

Kupiłem sobie też 7 Plus 128gb półrocznego i jeśli będę zadowolony z prędkości działania (za 2/5 ceny X), to będzie ciężki orzech do zgryzienia którego zostawić...

Wiem, że X to bardziej nowa 6-7-8, więc może poczekam na Xowego+

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych