Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 8/8 Plus – opinie i wrażenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1008 odpowiedzi w tym temacie

#801 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 16 kwietnia 2018 - 13:07

Ja miałem iphona 6s plus. Męczyłem się pół roku i sprzedałem. Teraz mam zwykłą ósemkę i jestem mega zadowolony. Często jeżdżę rowerem, przebywam na działce, w lesie, w górach i zawsze mi ta patelnia przeszkadzała. Albo chowałem go do plecaka i musiałem za kożdym razem ściągać plecak aby wyciągnąć telefon gdy ktoś dzwonił albo nosiłem go po prostu w ręce. Do kieszeni w spodniach nie wchodził. Jeśli już się znalazł w kieszeni w spodniach to schylić się czy kucnąc z tą patelnią było rzeczą niewykonalną. W jakimś sportowym odzieniu z uwagi na dosyć małe kieszenie potrafił nawet z tej kieszeni wylecieć. Komfort samego użytkowania przez duży ekran był duży, to nie powiem. Mobilność jednak mega problematyczna. Od dużych ekranów IMO są tablety, komputery a nie telefony.

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#802 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 16 kwietnia 2018 - 16:23

Ja jestem rozdarty - duży ekran często bardzo mi pomaga załatwić jakąś sprawę (np. przeczytać dłuższy dokument) i jak mam marynarkę, kurkę, bluzę - to nie problem. Kupiłem kaburę Krusell, ale wygląda kiepsko. W tylnej kieszeni spodni się mieści, ale niewygodnie, o kieszeni koszuli można zapomnieć. Sprawę ratuje Apple Watch, bo jak telefon jest np.  plecaku, to można i odebrać i sprawdzić wiadomości bez szukania. 

Rzecz w tym, że kolejne iPhony (poza X) są coraz cięższe. Nawet małe:

IP6 129g

IP7 138g

IP8 148g

Czy to jest postęp?

#803 Ganjuana

Ganjuana
  • 462 postów

Napisano 16 kwietnia 2018 - 16:38

Dopóki nie ważą pół kilo to jest ok. 150g - 200g to naprawdę nie jest duży ciężar :)

#804 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 16 kwietnia 2018 - 17:41

W Plusach różnica wagi między 7+ i 8+ jest bardzo mocno wyczuwalna.

#805 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwietnia 2018 - 17:43

Przynajmniej czuje się, że telefon jest „zbudowany”, a nie wydmuszka.
Mi bardziej odpowiada waga 8 Plus niż poprzedników.

#806 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 16 kwietnia 2018 - 17:58

Tak, z mocnym naciskiem na cudzysłów, bo przecież z tej wagi nic użytkowego nie wynika. Ale skoro jest na to zapotrzebowanie, może warto pomyśleć nad wprowadzeniem ołowianych etui dla lżejszych telefonów. ;-)

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 16 kwietnia 2018 - 17:59

• kristof461 lubi to

#807 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 16 kwietnia 2018 - 18:19

Dla mnie waga nigdy nie była problemem, co najwyżej rozmiar. Tylko bez sprośnych myśli proszę :)

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#808 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 kwietnia 2018 - 18:51

Tak, z mocnym naciskiem na cudzysłów, bo przecież z tej wagi nic użytkowego nie wynika. Ale skoro jest na to zapotrzebowanie, może warto pomyśleć nad wprowadzeniem ołowianych etui dla lżejszych telefonów. ;-)

Gdyby nie wynikało to każdy by preferował lekkie telefony.

#809 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 826 postów

Napisano 16 kwietnia 2018 - 20:57

Kiedyś, pamiętam doskonale, dobry telefon był lekki i mały. Czym mniejszy i lżejszy, tym lepszy. Marzeniem był Ericson T28 - 83 gramy. Potem telefony znów zaczęły rosnąć. Oczywiście teraz ważn jest wyświetlacz. I tu 8+ za swoje zalety płaci masą.

#810 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwietnia 2018 - 21:39

Dzisiaj to są smartfony, nie tylko telefony :) 

iPhone 12 mini 

#811 gentelman

gentelman
  • 452 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 26 czerwca 2018 - 15:36

Czy ip8 64gb to teraz dobra inwestycja?

Przesiadka z 6s to teraz dobry wybór? Do września jeszcze czasu dużo, a teraz 8ki są w korzystniejszych cenach.

Macbook Air | iPhone 13pro | Watch 7 | AirPods Pro

#812 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 26 czerwca 2018 - 16:52

Przesiadka z 6s to teraz dobry wybór?

Mam obydwa, 6s i 8. Moja rada: zostań póki co przy 6s. To wciąż super telefon, nie zamula, ma wszystko co potrzeba.

#813 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 26 czerwca 2018 - 16:55

Za jaka cenę masz okazje kupić? Ja bym się raczej nie zastanawiał i brał spokojnie 8. Na ten moment nie warto przepłacać i kupować droższych telefonów pokroju IP7, czy IP8

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#814 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 czerwca 2018 - 17:20

Czy ip8 64gb to teraz dobra inwestycja?
Przesiadka z 6s to teraz dobry wybór? Do września jeszcze czasu dużo, a teraz 8ki są w korzystniejszych cenach.

Polecam zostać na 6s i wgrać betę/poczekać na oficjalna wersje iOS 12. Telefon przyspiesza i jest super, normalnie znów czuć, że to iPhone, a nie budżetowy android. Bedziesz zadowolony z iOS 12 :)

Pozdrawiam

#815 notedeagle

notedeagle
  • 599 postów

Napisano 26 czerwca 2018 - 17:23

Również polecam zostać na 6s, sam czekam co tam ciekawego Apple zaprezentuję w tym roku, jeśli znowu nic to szczerze mówiąc ciągle nie widzę potrzeby wymiany 6s'a na coś nowszego pod względem szybkości działania. 

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#816 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 27 czerwca 2018 - 06:15

Za jaka cenę masz okazje kupić? Ja bym się raczej nie zastanawiał i brał spokojnie 8. Na ten moment nie warto przepłacać i kupować droższych telefonów pokroju IP7, czy IP8

Czytasz czasem co napisałeś? Brałbyś spokojnie 8 ale na ten moment nie warto przepłacać za 7 i 8 ?
  • kristof461 i zboras lubią to

#817 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 27 czerwca 2018 - 10:53

Jedyna rzecz znacząco na plus którą da się odczuć przy 8 to bateria no i ładowanie indukcyjne o ile ktoś potrzebuje. W moim iP 7 też fajnie jakby była ciut lepsza bateria ale nie jest źle. Wymienię najwcześniej przy okazji iP9/Xs/XI a może i to nie. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#818 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 sierpnia 2018 - 22:26

Jedyna rzecz znacząco na plus którą da się odczuć przy 8 to bateria no i ładowanie indukcyjne o ile ktoś potrzebuje. W moim iP 7 też fajnie jakby była ciut lepsza bateria ale nie jest źle.

Bateria, która ma trzymać mniej w 8 Plus niz 6S Plus w użytku.
To jest raz.
Dwa - RAM. Serio? Trzeci model wciąż z 2gb ram? Mowa o 8 bez plus. A to, że Plus ma 1 więcej, to też śmieszne, bo 2gb starczało przy premierze 6s/6s+, ale systemy i aplikacje są rozwijane i wymagają więcej i więcej...
I co z tego, że aparat lepszy, jak z obecnym da się żyć. Szczerze - wymienić jedynie po to, by mieć drugi obiektyw, a tak to śmieszny ten model ;p

Pozdrawiam

#819 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 11 sierpnia 2018 - 09:17

Bateria, która ma trzymać mniej w 8 Plus niz 6S Plus w użytku.
To jest raz.
Dwa - RAM. Serio? Trzeci model wciąż z 2gb ram? Mowa o 8 bez plus. A to, że Plus ma 1 więcej, to też śmieszne, bo 2gb starczało przy premierze 6s/6s+, ale systemy i aplikacje są rozwijane i wymagają więcej i więcej...
I co z tego, że aparat lepszy, jak z obecnym da się żyć. Szczerze - wymienić jedynie po to, by mieć drugi obiektyw, a tak to śmieszny ten model ;p

O czym ty napisałeś? O 8 czy 8+ bo ciężko mi wywnioskować. Wspominasz o dwóch aparatach o baterii w plusach a przy tym cytujesz moja wypowiedź dotyczącą zwykłej 8. Chyba coś nie pykło.

Poza tym kwestie baterii 8+ vs 6s+ to chyba wymyśliłeś. 8+ ma mniejszą jej pojemność ale ma znacznie wydajniejszy procesor i dzięki temu starcza na dłużej. 

A co do aparatów. Wiesz bez nogi też da się żyć. Skoro ktoś chce mieć lepszy aparat to bierze 8+. 

8/8+ są znacznie lepsze głównie pod względem wydajności. Starczą na kilka ładnych lat. 7/7+ można potraktować jak odgrzewane kotlety. 

Jak kogoś stać niech bierze choć warto poczekać co Apple pokaże we wrześniu. 

• 5b46927ee6 i wopo lubią to

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#820 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 sierpnia 2018 - 11:26

O czym ty napisałeś? O 8 czy 8+ bo ciężko mi wywnioskować. Wspominasz o dwóch aparatach o baterii w plusach a przy tym cytujesz moja wypowiedź dotyczącą zwykłej 8. Chyba coś nie pykło.
Poza tym kwestie baterii 8+ vs 6s+ to chyba wymyśliłeś. 8+ ma mniejszą jej pojemność ale ma znacznie wydajniejszy procesor i dzięki temu starcza na dłużej.
A co do aparatów. Wiesz bez nogi też da się żyć. Skoro ktoś chce mieć lepszy aparat to bierze 8+.
8/8+ są znacznie lepsze głównie pod względem wydajności. Starczą na kilka ładnych lat. 7/7+ można potraktować jak odgrzewane kotlety.
Jak kogoś stać niech bierze choć warto poczekać co Apple pokaże we wrześniu.

Odnośnie baterii wziąłem informacje z GSMArena.. już widzę, gdzie popełnili błąd. W recenzjach mają grafiki i na nich dobrze wyliczyli czas (8+ > 6S+), ale w ogólnym porównaniu podali, że 8+ starcza na krócej.
Ok, wydajność w 8+ lepsza. To wiem, bo między 7+ a 6S+ nie było dużego skoku... ale chodzi o przyszłość. Jaką przyszłość ma 3GB ram (a w 8 TYLKO 2GB), skoro co nowy system i aktualizacje aplikacji wymaga się go coraz więcej?
8/8+ będzie zaraz przestarzały pod względem wyglądu i nowych funkcji. Do zobaczenia we wrześniu, dla tych, co w to nie wierzą.
Kupować ten model dla samego aparatu, to jednak lipa, bo jest porównanie od Momenta 6S vs X przy aparacie i różnica była w ciemności albo i kręceniu wideo w 120 fps. Tak to oba aparaty są bardzo dobre i nie brakuje im niczego. Poza tym, że X częściej dobierze naturalny odcień skóry, chociaż ja, jak robię zdjęcia, to zawsze ustalam balans bieli i tak, i najczęściej jest w tym samym miejscu, więc to bez różnicy, czy mam ten coś tam nowszy aparat z X czy z 6S Plus. Gorzej z drugim obiektywem... który można kupić od Zeissa lub Momenta i wychodzi prawie na jedno.
Jeśli zrobią kolejne telefony - 6.1” i ten jeszcze większy, i temu ‚mniejszemu’ dadzą jeden obiektyw, to pozamiatane, bo iPhone X ceni się też za to, że jest kompaktowy i ma dwa obiektywy.
8/8+ nie są i nie były przyszłościowymi modelami. Zaraz zostaną w tyle pod względem funkcjonalności i samego designu i można się z tym sprzeczać lub nie - wrzesień niedługo. Jedynie moc zostanie na dobrym poziomie. To jak wersja SE dla 4.7 i 5.5”. Chip z X’a dla wersji starszych wyglądów.

Pozdrawiam

#821 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 sierpnia 2018 - 11:57

Ale to że 8 i 8+ nie są przyszłościowymi telefonami to było wiadomo w momencie premiery. Chodziło o to, żeby Apple miało model dla mniej wymagających użytkowników i tych, którym kończą się umowy i chcą nowy telefon od Apple ale nie w cenie X. Na plus na pewno dla nich, że dostały najszybsze możliwe procesory, to może zapewnić im bardzo długie wsparcie.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#822 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 11 sierpnia 2018 - 13:31

Nie zgodzę się ze nie są przyszłościowe. Bo co, bo nie mają ekranu egde to egde? Nie rozumiem tego zachwytu tymi ekranami. Miałem służbowy s8, teraz mam s9 i nie widzę żadnego szału. Ani to wygodne w trzymaniu, ani ten OLED dupy nie urywa chociaż jest ponoć najlepszy na rynku. Lekko odchyli się ekran i od razu zmiana barwy. Lcd nie ma tego problemu. Do filmów to mam tv i tablet w domu. Nie potrzebuje w telefonie mega ekranu. Ma być wszystko widoczne i wygodne w obsłudze. Dlaczego kupiłem IP 8 a nie czekam na nowy 6.1 cala? Bo to będzie mega kloc. Widzieliście rendery i wydmuszki z nich zrobione? Nie dość że wielki, jeszcze większy od X, to do tego sporo grubszy i zapewne cięższy. Dla tych co nie lubią paletek do ping-ponga w kieszeni ip8 to jedyne chyba rozwiązanie. Jeszcze długo będzie mega szybki, jest poręczny i ma tid. Mówcie co chcecie ale fid do mnie nie przemawia. Za dużo jest sytuacji kiedy nie działa(a przynajmniej nie za pierwszym razem). Paluchem zawsze i wszędzie odblokuje i nigdy nie miałem problemu. I tak,używałem X przez tydzień i nie przemawia do mnie to rozwiązanie.
  • wopo lubi to

iPhone 15 Pro

#823 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 11 sierpnia 2018 - 14:45

Regiss czy paluchem zawsze i wszędzie ? Np jak mam spocone łapy podczas biegania, mokre, czy jakieś zabrudzone, w zimie trzeba zdejmować rękawiczki. Na początku też tak myślałem, ale używają faceid już nie myśle o touchid. Zazwyczaj to działa w większości przypadku, używam już od listopada.

#824 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 postów

Napisano 11 sierpnia 2018 - 14:49

Regiss czy paluchem zawsze i wszędzie ? Np jak mam spocone łapy podczas biegania, mokre, czy jakieś zabrudzone, w zimie trzeba zdejmować rękawiczki. Na początku też tak myślałem, ale używają faceid już nie myśle o touchid. Zazwyczaj to działa w większości przypadku, używam już od listopada.

A jak nosisz czapkę, kask albo duży szalik, który zasłania pół twarzy?

Pro 2012, 14 Pro

#825 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 11 sierpnia 2018 - 15:00

A jak nosisz czapkę, kask albo duży szalik, który zasłania pół twarzy?

W czapce normalnie działa, szalika dużego, tak samo kasku nie potrzebuje, nie nosze :-).

Użytkownik tomk925 edytował ten post 11 sierpnia 2018 - 15:00

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych