@De3ny Masz trochę błędne myślenie, coś w rodzaju kupię poloneza aby sprawdzić czy mi mercedes będzie pasował - niestety tak to nie działa.
Reszta o której piszesz brzmi bardzo dwuznacznie, odpalenie kilku kart - ale z czym? i w czym?
Tak samo "edycji dokumentu w Word, Excel, przygotowania jakiejś prezentacji" w czym i jak to robisz? (Wiem pytanie brzmi idotycznie ale uwierz mi 90% osób które znam na każdy edytor tekstu mówi Word, a arkusz kalkulacyjny Excel pomimo że korzystają np. z OpenOffice)
czasem skonwertowania jakiegoś pliku - Jakiego pliku? w czym? (Bardzo ogólne pojęcie - skonwertować plik tekstowy? graficzny? wideo? audio?)
czy spakowania kilku plików w folder - w sensie prostej kompresji?
Inna sprawa napisz co obecnie posiadasz - jaki sprzęt? Niestety sporo osób kupując nowy komputer patrzy na cenę i na logo producenta - bo przecież działać nie musi. A po zakupie okazuje się iż nowy sprzęt zupełnie się nie sprawdza bo kilkuletni co posiadali to zupełnie inna klasa wydajnościowa. Jeżeli nie jesteś osobą która się na tym zna wejdź sobie tutaj pobierz darmową wersję programu geekbench następnie zestaw to z wynikami mini którego zamierzasz kupić:
Single Core - 2966
Multi Core - 5223
Oczywiście jest to test wydajności komputera, im większy wynik tym lepiej (wydajniejszy sprzęt). Następnie sobie zestaw wyniki z obecnie posiadanym sprzętem i określ czy satysfakcjonuje Cię takie rozwiązanie. Niestety patrząc na średnie wyniki na internecie prawdopodobnie kupujesz słabszy sprzęt niż obecnie posiadasz.
A i jeszcze jedno:
Obecna moja konfiguracja: i3-4170 + GTX 750 Ti po mocnym OC jest mi zbędna
Po co robić OC skoro nie jest on potrzebny? Swoją drogą przesiadając się na Intel HD Graphics 5000 szybko docenisz swojego GeForce GTX 750 TI 
Ale co roku wydawane są nowe wersje MacOS i wymagania rosną - to unix nie Windows i zawsze używana jest maksymalna ilość ramu - po to właśnie on jest.
Tak i nie jednocześnie. Komputer uruchamiając cokolwiek wczytuje to do pamięci RAM - najpierw system następnie to na czym użytkownik pracuje. Aby usprawnić pracę działa to w taki sposób że system nie kasuje nic z pamięci RAM do czasu kiedy jest to konieczne. To doskonale było widać za czasów dysków HDD kiedy pierwsze uruchomienie danej aplikacji trwało znacznie dłużej niż uruchomienie jej po raz kolejny. Ale jeżeli tej pamięci RAM zaczyna brakować a nie można nic zwolnić, dochodzi do sytuacji kiedy komputer zaczyna nasz dysk wykorzystywać jako pamięć RAM a wtedy już wydajność zaczyna spadać. Niestety nawet wydajność obecnych dysków SSD w zestawieniu do pamięci RAM jest bardzo kiepska.
To co napisałeś "zawsze używana jest maksymalna ilość ramu" już prawdą nie jest, system używa maksymalnie ile się da ale na podstawie tego co robi użytkownik a nie na podstawie jej ilości. Mam 32GB RAM użyte mam 6,26GB - tak więc nie jest używana zawsze maksymalna ilość, takie wrażenie może odnieść osoba posiadająca mają ilość pamięci (4 bądź 8GB). Do marca bieżącego roku używałem komputera z 12GB RAM i także wspomniany efekt nie występował.
Pamiętajmy także o tym że System + podstawowe aplikacje także potrzebują pamięci RAM, do tego dochodzi grafika intela jeżeli ktoś ma ochotę z niej korzystać. Na podstawie swoich obserwacji - 8GB to absolutne minimum.