Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iPhone 6 - problemy z bateri膮

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Shadow9244

Shadow9244
  • 18 post贸w

Napisano 21 sierpnia 2017 - 01:14

Witam. Tak jak w temacie, od d艂u偶szego czasu borykam si臋 z problemami z bateri膮, pokazywaniem b艂臋dnego stanu na艂adowania, b艂臋dnej pojemno艣ci baterii. Co wa偶ne i ciekawe, telefon by艂 5 razy w serwisie iOpen. Wymienione zosta艂o z艂膮cze 艂adowania poniewa偶 dosz艂o do tego 偶e telefon wy艂膮czy艂 si臋 i nie reagowa艂 na pod艂膮czenie do 艂adowarki. Po wymianie z艂膮cza telefon zacz膮艂 si臋 艂adowa膰 lecz nadal problematyczny by艂 czas dzia艂ania na jednym 艂adowaniu. Telefon wytrzymywa艂 oko艂o po艂owy dnia bez specjalnego u偶ywania go. Bateria roz艂adowywa艂a si臋 w mgnieniu oka. Postanowi艂em odda膰 ponownie telefon do tego samego serwisu. Okaza艂o si臋, 偶e bateria mia艂a ponad 1000 cykli 艂adowania i wymienili mi j膮 na now膮. Niestety i to nie za艂atwi艂o problemu. Wr贸ci艂em do iOpen i serwisant stwierdzi艂, 偶e by膰 mo偶e trafilem pechowo na uszkodzon膮 fabrycznie baterie i od r臋ki wymieni艂 mi j膮 na now膮. Co ciekawe ka偶da z nowych baterii w programach diagnostycznych pokazywa艂a b艂臋dnie pojemno艣膰. Jednego dnia jej stan by艂 99% = 1800 mha a nastepnego dnia r贸wno 1700 mha a znowu kolejnego 1800. Kolejna wymiana baterii nie za艂atwi艂a problemu. Pojawi艂em si臋 wiec w serwisie po raz kolejny. Telefon zosta艂 odes艂any do ich oddzia艂u w Krakowie gdzie stwierdzono uszkodzony uk艂ad U2 (swoj膮 drog膮 by艂a to moja sugestia wynikaj膮ca z prze艣ledzenia wielu stron internetowych i dopasowania objaw贸w do mojego problemu). Wymieniono mi uk艂ad U2 oraz bateri臋 po raz trzeci. Telefon zacz膮艂 wytrzymywa膰 nieco d艂u偶ej , lecz problem贸w niestety nie ma ko艅ca. Programy diagnostyczne wariuj膮 je艣li chodzi o pojemno艣膰 baterii. Raz wskazuje 1800 mha innego dnia 1700 a bardzo cz臋sto nawet 1600. Warto zaznaczy膰 偶e te warto艣ci zawsze spadaj膮 o r贸wne 100 mha co wydawa艂o mi si臋 b艂臋dem softu, jednak postawi艂em system na nowo przy jednoczesnym wyczyszczeniu iphone a problem nadal wyst臋puje. Bateria pokazuje tak偶e b艂臋dn膮 warto艣膰 na艂adowania. Potrafi bardzo szybko spa艣膰 o 10% a nastepnie przyk艂adowo na 4% utrzymywa膰 si臋 przez 30 min. Telefon cz臋sto wy艂膮cza si臋 przy 10% gdy w艂膮cz臋 aplikacj臋 typu aparat kt贸ra troszke zwi臋ksza jego zuzycie energii.

Cz臋sto tak偶e przy nag艂ym spadku baterii o przyk艂adowe 10% np.z 14%na 4% po pod艂膮czeniu telefonu do 艂adowarki bateria momentalnie zaczyna wskazywa膰 na przyk艂ad 18%. Czasy pracy na baterii jakie uzyskuje w ci膮gu dnia u偶ywaj膮c telefonu wydaje mi si臋 bardzo sporadycznie to oko艂o 3h 50 min uzycia oraz 12-13h w gotowo艣ci przy uzyciu Wifi/LTE mniej wi臋cej w stosunku 50/50 . Zauwa偶y艂em, 偶e bateria nadal do艣膰 szybko roz艂adowuje si臋 podczas gdy nie uzywam telefonu a w艂膮czone jest jedynie wifi lub lte, a nawet gdy wifi i lte s膮 wy艂膮czone. Nie mam poj臋cia w czym mo偶e tkwi膰 problem, by膰 mo偶e kto艣 z Was spotka艂 si臋 z czym艣 takim i b臋dzie w stanie mi pom贸c :)

#2 lacek2

lacek2
  • 18 post贸w

Napisano 27 wrze艣nia 2017 - 10:05

na pocz膮tek to warto zmieni膰 serwis :) Jak rozumiem to serwis pogwarancyjny prowadzony przez firm臋, kt贸ra jest autoryzowanym sprzedawc膮?

Zastanawia艂 co si臋 dzieje z zawarto艣ci膮 baterii, skoro tak szybko si臋 roz艂adowuje - co艣 si臋 powinno grza膰. A mo偶e bateria si臋 nie roz艂adowuje, tylko telefon my艣li 偶e si臋 roz艂adowuje? Albo si臋 roz艂adowuje, ale problemem jest jaka艣 korozja, albo jakie艣 takie cz臋艣ciowe zwarcie?

Swoj膮 drog膮 to ciekawe jak stwierdzono uszkodzenie tego U2, bo tego si臋 na og贸艂 nie testuje (nie znam nikogo kto to umie testowa膰), tylko si臋 stwierdza, 偶e po wymianie problem znik艂. No chyba, 偶e by艂o co艣 wida膰 typu korozja w tym miejscu.

Poza tym nie jestem pewien co do tego U2/Tristar. To uk艂ad kt贸ry raczej za 艂adowanie z kabla odpowiada i wymian臋 danych, ale je艣li problem jest z sam膮 prac膮 na baterii, to podejrzewa艂bym raczej PMIC czyli U7 (na iPhone 5 to si臋 chyba Agatha nazywa).  Koniec ko艅c贸w tam najpierw trafia napi臋cie z baterii (po serii kondensator贸w)

Jest wi臋kszy, dro偶szy, trudniejszy w wymianie (ale dla sprawnego serwisu to nie b臋dzie problem). No i przede wszystkim ze z艂膮cza baterii idzie tam linia BATTERY_SNS, kt贸ra jak rozumiem po prostu mierzy napi臋cie baterii, a tym samym procent na艂adowania (prosz臋 w tym miejscu o weryfikacj臋 przez bardziej do艣wiadczonych forumowicz贸w). Poza tym to mo偶en nie by膰 problem z U7, tylko transportem danych z i do, albo linia BATTERY_SNS jest jako艣 uszkodzona, ale nie ca艂kiem zniszczona. 

Koniec ko艅c贸w dobry serwis to wszystko sprawdzi.

M贸j telefon te偶 kiedy艣 jad艂 baterie, ale przy okazji si臋 grza艂, a po tygodniu przesta艂 dzia艂a膰. Powodem by艂 padaj膮cy kondensator w艂a艣nie przed PMIC, kt贸ry w ko艅cu pad艂 i zrobi艂 ju偶 takie pe艂noprawne zwarcie, wcze艣niej musia艂o by膰 cz臋艣ciowe (nie wiem jak szybko to si臋 rozwin臋艂o, bo w tym stanie go kupi艂em).

Jeszcze mo偶na zasili膰 telefon z zasilacza (s膮 kable do tego na ebauy po $3 z przesy艂k膮 - ka偶dy nieautoryzowany serwis to ma), a nie z baterii i zobaczy艂 czy co艣 si臋 nie grzeje na p艂ycie ponad miar臋.

#3 Mihau1971

Mihau1971
  • 12 post贸w

Napisano 28 wrze艣nia 2017 - 10:01

Witam

Iphone 6

U mnie bateria wariowa艂a, grza艂a si臋, nie trzyma艂a nawet 3 godzin.

Potem ju偶 tyko gorzej: telefon sam si臋 restartowa艂.

Wszelkiego rodzaju restarty, odtwarzanie telefonu, kasowanie pami臋ci, nie pomaga艂y.

Pomog艂o :

wymiana baterii:)

Kupi艂em zamiennik nowy, 40 z艂. wymiana 30 minut (mo偶na kupi膰 z narz臋dziami, dwa 艣rubokr臋ty, przyssawka, kostka od gitary:)

jeden zamiennik wytrzyma艂 3 miesi膮ce :)

drugi na razie dzia艂a 1 miesi膮c.

Oczywi艣cie elementy "najwy偶szej jako艣ci" AAA

Mimo wszystko 40 z艂 to nie 200 z艂

Poza tym nie za bardzo wierz臋 w "oryginalne" zamienniki :) 

pozdrawiam

#4 lacek2

lacek2
  • 18 post贸w

Napisano 28 wrze艣nia 2017 - 13:21

OP ju偶 wymienia艂 bateri臋 kilka razy i nie pomog艂o, no ale mo偶e w sumie mo偶e by膰  tak, 偶e serwis ma wielki zapas badziewnych baterii i je montuje na zasadzie "a to mo偶e ta zadzia艂a". Jest to mo偶liwe, ale chyba nie do uwierzenia, by serwis, kt贸ry nie jest prowadzony Janusza biznesu takie co艣 wyprawia艂. Dlatego w艂asnie warto zmieni膰 serwis (no albo kupi膰 bateri臋 samemu).

Poza tym nie za bardzo wierz臋 w "oryginalne" zamienniki :)

A s膮 takie, wyci膮gni臋te (osobi艣cie) z innych telefon贸w, uszkodzonych w inny spos贸b (byle nie przez zalanie, bo takich baterii si臋 nie stosuje).

#5 RafalB82

RafalB82
  • 160 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 29 wrze艣nia 2017 - 18:05

Swoj膮 drog膮 to ciekawe jak stwierdzono uszkodzenie tego U2, bo tego si臋 na og贸艂 nie testuje (nie znam nikogo kto to umie testowa膰), 

Dzie艅 dobry, nazywam si臋 Rafa艂 Bielawski i nie mam problemu z diagnoza uszkodzonego uk艂adu U2/Tristar...teraz ju偶 znasz jedna osobe :)

U偶ytkownik RafalB82 edytowa艂 ten post 29 wrze艣nia 2017 - 18:05

#6 lacek2

lacek2
  • 18 post贸w

Napisano 02 pa藕dziernika 2017 - 14:06

Mi艂o pozna膰.

#7 Shadow9244

Shadow9244
  • 18 post贸w

Napisano 02 pa藕dziernika 2017 - 17:40

OP ju偶 wymienia艂 bateri臋 kilka razy i nie pomog艂o, no ale mo偶e w sumie mo偶e by膰  tak, 偶e serwis ma wielki zapas badziewnych baterii i je montuje na zasadzie "a to mo偶e ta zadzia艂a". Jest to mo偶liwe, ale chyba nie do uwierzenia, by serwis, kt贸ry nie jest prowadzony Janusza biznesu takie co艣 wyprawia艂. Dlatego w艂asnie warto zmieni膰 serwis (no albo kupi膰 bateri臋 samemu).

A s膮 takie, wyci膮gni臋te (osobi艣cie) z innych telefon贸w, uszkodzonych w inny spos贸b (byle nie przez zalanie, bo takich baterii si臋 nie stosuje).

Je艣li chodzi o baterie to jest faktycznie lepiej po wymianie tego uk艂adu U2. Nie wiem jakie powinny by膰 艣rednie czasy pracy na nowej baterii na iPhone 6 ale u mnie to wyglada 艣rednio 11 h w gotowo艣ci, 4h u偶ycia (cykl mieszany 50/50 Wifi/LTE) . Sprawa si臋 komplikuje po w艂膮czeniu bardziej wymagaj膮ce aplikacji typu aparat, YouTube itp. Rozumiem ze s膮 to aplikacje dosc mocno po偶eraj膮ce baterie ale cz臋sto wyglada to tak ze bateria schodzi naprawd臋 w mgnieniu oka. 5 minut ogl膮dania filmu cz臋sto wi膮偶e si臋 z utrata baterii na poziomie 8-10% lecz co ciekawe po takiej utracie baterii przypu艣膰my z 40 % na 30% p贸藕niej bateria na tych 30% utrzymuje si臋 niewiarygodnie d艂ugo Wiec nie by艂oby to dla mnie tak irytuj膮ce gdyby nie to ze w艂膮czenie aparatu przy stanie baterii na poziomie 6% wi膮偶e si臋 prawie zawsze z natychmiastowym wy艂膮czeniem telefonu (niby z powodu roz艂adowania cho膰 po pod艂膮czeniu do 艂adowarki telefon w艂膮cza si臋 i pokazuje od razu 6%)) ju偶 nie wspominaj膮c o drenowaniu baterii przy aparacie lub youtube lub czymkolwiek innym na maksymalnej jasno艣ci ekranu. Dodam ze telefon dosc mocno si臋 wtedy nagrzewa.

#8 maciek5555

maciek5555
  • 25 post贸w

Napisano 01 wrze艣nia 2018 - 07:09

witam pod艂膮cze si臋 do tematu mam iphone 6 i po na艂adowaniu do 100% po nocy zostaje tylko 20% co mo偶na z tym zrobi膰. hard reset zrobiony aplikacje powy艂膮czane. Pozdrawiam 

#9 MC_

MC_
  • 6聽937 post贸w

Napisano 01 wrze艣nia 2018 - 07:15

Wymienic baterie.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#10 maciek5555

maciek5555
  • 25 post贸w

Napisano 01 wrze艣nia 2018 - 11:22

bateria jest nowa. Na starej i nowej jest tak samo

#11 notedeagle

notedeagle
  • 599 post贸w

Napisano 01 wrze艣nia 2018 - 11:36

Bateria oczywi艣cie oryginalna? :) 

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#12 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 01 wrze艣nia 2018 - 23:11

bateria jest nowa. Na starej i nowej jest tak samo

Wymieni膰 bateri臋 na now膮, oryginaln膮 Apple.

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

#13 damianex

damianex
  • 32 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2018 - 16:54

przed艂u偶臋 temat,
mam iphona 6, wymieni艂em bateri臋, trzyma 艣wietnie og贸lnie ale poni偶ej 28% ttelefon zwalnia, a poni偶ej 15% to jest prawie nie do u偶ytku. W specyfikacji baterii ca艂y czas widnieje serwis, bateri臋 wymieni艂em na tak膮 z allegro, zamiennik za 40z艂. Wcze艣niej by艂 program, kt贸ry sprawdza pojemno艣膰 baterii, ale od IOS 12 nie ma ju偶 tej opcji w tym programie. czy ka偶dy zamienniik z allegro b臋dzie mie膰 w ustawieniach baterii informacj臋 "serwis" ?

#14 MC_

MC_
  • 6聽937 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2018 - 16:57

Kupiles zlom, stad taki komunikat.

#15 damianex

damianex
  • 32 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2018 - 17:09

s膮 na allegro "nie z艂omy", kt贸re b臋d膮 dzia艂a膰 lepiej ? albo nie b臋dzie komunikatu "serwis" ?

#16 MC_

MC_
  • 6聽937 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2018 - 17:14

Moze i sa. Ale lepiej zlecic to dobremu serwisowi.

#17 bee3

bee3
  • 3聽841 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2018 - 18:45

s膮 na allegro "nie z艂omy", kt贸re b臋d膮 dzia艂a膰 lepiej ? albo nie b臋dzie komunikatu "serwis" ?

Dobre zamienniki baterii do iP6 kosztowa艂y ok. 150z艂. (jak w ASA wymiana baterii kosztowa艂a 350z艂.). Po wprowadzeniu przez Apple promocyjnej ceny wymiany : 129z艂. (bywa艂y lokalne promocje w ASA po 99z艂.) kupno dobrego zamiennika przesta艂o by膰 ekonomicznie uzasadnione, a 偶eby konkurowa膰 z oficjaln膮 cen膮 Apple i sprzedawa膰 baterie po 30-50z艂. zacz臋to sprowadza膰 najta艅szy sort podr贸bek (w hurcie u Chi艅czyka po 2-3 $).

W艂贸偶 stary orygina艂 do telefonu i biegnij do ASA. 129z艂. to nie jest wysoka cena za nowe 偶ycie dla iPhone i spokojny sen.

Pomog艂em ?   -  Lubi臋 to 

#18 iDoit Serwis Apple

iDoit Serwis Apple
  • 451 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dwarszawa

Napisano 13 listopada 2018 - 10:31

dzi臋ki tej akcji wida膰, 偶e autoryzowane i nieautoryzowane mia艂y te same baterie

Pogwarancyjny Serwis Apple Warszawa
Warszawa, ul. Gagarina 31

Pogwarancyjny Serwis iPhone Wroc艂aw

Wroc艂aw, Ko艣ciuszki 65

#19 notedeagle

notedeagle
  • 599 post贸w

Napisano 13 listopada 2018 - 11:30

Je艣li chcecie sobie zrobi膰 reklam臋 to robicie to 藕le.. 

• nie_lubie_jablek lubi to

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#20 RafalB82

RafalB82
  • 160 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 16 listopada 2018 - 08:15

dzi臋ki tej akcji wida膰, 偶e autoryzowane i nieautoryzowane mia艂y te same baterie

To jest bzdura, co najwy偶ej cz臋艣膰 serwis贸w wciska szajs pod pozorem orygina艂u/fachowej wymiany.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych