Jestem po instalacji. Nie robiłem tego "na czysto", bo po pierwsze nie bardzo miałem czas, po drugie w sumie to chyba bez sensu i szkoda zachodu... Wszystko poszło błyskawicznie (MacBook Pro '13 Early 2015), zmiana systemu plików automatyczna i bezproblemowa. Jestem zaskoczony działaniem systemu - na plus! Z tego co pamiętam to ani inauguracyjna odsłona Yosemite, ani Capitana, ani pierwszej Sierry nie chodziły tak "gładko". Pozostaje kwestia baterii, ale to wyjdzie dopiero "w praniu". Cóż, High Sierra to w gruncie rzeczy taka bardzo duża aktualizacja Sierry i prawdopodobnie stąd brak większych "baboli".
Beta publiczna macOS (10.13) High Sierra – dyskusja.
Posted 25 September 2017 - 21:08
Posted 25 September 2017 - 21:16
Panowie mam problem instalacja na czysto i wyskakuje problem;/ komunikat nie można utworzyć woluminu przedrozruchowego na potrzeby instalacji APFS.
Posted 25 September 2017 - 21:21
Jakieś opóźnienie na forum, brak działu High Sierra , powiem tak, moj mini Late2012 i7 odlatuje, zawsze był szybki, ale teraz jestem w szoku.
Mac Mini Late 2012 i7/128SSD/1TB HDD/16GB-High Sierra, MacBook Pro 13" Mid 2009 C2D 2.26GHz/500GB HDD/8GB-El Capitan, iPhone 6 Plus-iOS 11
Posted 25 September 2017 - 21:38
Jestem po instalacji. Nie robiłem tego "na czysto", bo po pierwsze nie bardzo miałem czas, po drugie w sumie to chyba bez sensu i szkoda zachodu... Wszystko poszło błyskawicznie (MacBook Pro '13 Early 2015), zmiana systemu plików automatyczna i bezproblemowa. Jestem zaskoczony działaniem systemu - na plus! Z tego co pamiętam to ani inauguracyjna odsłona Yosemite, ani Capitana, ani pierwszej Sierry nie chodziły tak "gładko". Pozostaje kwestia baterii, ale to wyjdzie dopiero "w praniu". Cóż, High Sierra to w gruncie rzeczy taka bardzo duża aktualizacja Sierry i prawdopodobnie stąd brak większych "baboli".
Czyli rozumiem, że jeśli mój komputer ma dopiero 3 tygodnie, i jeszcze nic poza kilka zdjęciami na niego nie wrzuciłem, i kilka aplikacjami z Appstore, to polecasz zrobić "aktualizację" jak np w iPhonie przy nowym sofcie, zamiast dłubania i stawiania od zera z odtwarzaniem z kopii? Komputer ma 3 tygodnie, niewiele jeszcze w nim instalowałem, tylko najpotrzebniejsze rzeczy:) dlatego nie powinno być zbyt wielu śmieci nagromadzonych, bo nie mają się chyba z czego nagromadzić To mój pierwszy mac, dlatego pytam, bo tutaj na forum każdy poleca inaczej. Jedni tylko czasta instalacja, i odtwarzanie danych z kopii, a inni podobno zawsze robią po prostu aktualizuj z appstore i nie mają żadnych problemów z działaniem komputera.
Posted 25 September 2017 - 22:07
Panowie mam problem instalacja na czysto i wyskakuje problem;/ komunikat nie można utworzyć woluminu przedrozruchowego na potrzeby instalacji APFS.
Robiłeś format przed instalacją ?
Edited by DiiL, 25 September 2017 - 22:11.
MacBook Pro 13" | 2,9 GHz i7 | 16gb 1600 MHz DDR3 | Intel HD Graphics 4000 1536mb
iPhone 7plus | 128gb | Black
Posted 25 September 2017 - 22:09
Czyli rozumiem, że jeśli mój komputer ma dopiero 3 tygodnie, i jeszcze nic poza kilka zdjęciami na niego nie wrzuciłem, i kilka aplikacjami z Appstore, to polecasz zrobić "aktualizację" jak np w iPhonie przy nowym sofcie, zamiast dłubania i stawiania od zera z odtwarzaniem z kopii? Komputer ma 3 tygodnie, niewiele jeszcze w nim instalowałem, tylko najpotrzebniejsze rzeczy:) dlatego nie powinno być zbyt wielu śmieci nagromadzonych, bo nie mają się chyba z czego nagromadzić To mój pierwszy mac, dlatego pytam, bo tutaj na forum każdy poleca inaczej. Jedni tylko czasta instalacja, i odtwarzanie danych z kopii, a inni podobno zawsze robią po prostu aktualizuj z appstore i nie mają żadnych problemów z działaniem komputera.
Rób śmiało.
Posted 25 September 2017 - 22:15
Mac to nie Windows, zwyczajna aktualizacja jest w zdecydowanej większości przypadków najrozsądniejszym rozwiązaniem. Na Twoim miejscu kompletnie nie bawiłbym się w historie z cyklu „na czysto”, itp. Zaktualizuj i ciesz się nowym macOS-em.
Edited by mariuszrk, 25 September 2017 - 22:16.
Posted 25 September 2017 - 22:32
Posted 25 September 2017 - 23:13
Z tego co zauważyłem jeszcze, po czystej instalacji temperatura jest nieco wyższa o kilka stopni.
MacBook Pro 13" | 2,9 GHz i7 | 16gb 1600 MHz DDR3 | Intel HD Graphics 4000 1536mb
Posted 25 September 2017 - 23:16
Z tego co zauważyłem jeszcze, po czystej instalacji temperatura jest nieco wyższa o kilka stopni.
Trwa indeksowanie plików - to norma.
Posted 26 September 2017 - 01:38
Jakieś opóźnienie na forum, brak działu High Sierra
Rano będzie, czekam na Adminów, bo sam nie mam uprawnień.
Do tego czasu prosiłbym o wstrzymanie się z postowaniem tutaj o HS, albo przynajmniej róbcie to w tym wątku ;-)
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 26 September 2017 - 05:14
Tak:/Robiłeś format przed instalacją ?
Posted 26 September 2017 - 05:41
U mnie przy okazji poszła aktualizacja EFI czy SMC
Niezły babol z tą głośnością w narzędziach dyskowych, można wyciszyć HDD żeby działał jak SSD ;-)
Edited by rybak-17, 26 September 2017 - 05:42.
- kalvin and Najwyzszy like this
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Posted 26 September 2017 - 07:21
Kur... Po update nie działa mi przycisk "play" (F8) oraz przewijania F7 i F8. Też tak macie?
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Posted 26 September 2017 - 07:42
Kur... Po update nie działa mi przycisk "play" (F8) oraz przewijania F7 i F8. Też tak macie?
Też tak miałem, wystarczył restart
Posted 26 September 2017 - 07:59
Edited by kogi, 26 September 2017 - 08:02.
Posted 26 September 2017 - 09:28
U mnie wszystko chodzi elegancko, tylko system się uruchamia bardzo długo. Jakieś 3x dłużej od Sierry. Mam MB Air 2015 i instalowałem na czysto. Ktoś też tak ma?
Posted 26 September 2017 - 09:32
Miałem identyczną sytuację, prawdopodobnie indeksowanie plików - zostaw włączonego macbooka na jakiś czas. Po kilku godzinach system startuje tak szybko jak wcześniej.
Ja mam cały czas dwa inne problemy:
1. Przy starcie systemu pojawiło się konto "Inne..." i nie mam pojęcia jak to usunąć
2. Po aktualizacji gdzieś zjadło mi 20-30 GB wolnego miejsca na dysku
Jakieś rady?
Posted 26 September 2017 - 09:49
U mnie wszystko chodzi elegancko, tylko system się uruchamia bardzo długo. Jakieś 3x dłużej od Sierry. Mam MB Air 2015 i instalowałem na czysto. Ktoś też tak ma?
To pewnie ten "szybki" system plików APFS.
Po przeczytaniu powyższych wpisów widzę, że nadal to jest wczesna beta, a nie finalna wersja.
Edited by Iro, 26 September 2017 - 09:50.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Posted 26 September 2017 - 10:48
Też tak miałem, wystarczył restart
Raz działa raz nie, coś jest zepsute.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Posted 26 September 2017 - 10:49
Na MacBook Pro (13-inch, Mid 2012), 2,9 GHz Intel Core i7, 16 GB 1600 MHz DDR3, Intel HD Graphics 4000 1536 MB.
Podczas wykonywania operacji jak na "macOS Sierra" dziwnie temperatura skacze o kilka stopni. Przykładowo w Adobe Photoshop (zmiana rozmiaru obrazu) - https://imgur.com/a/RIxra | nie mówię już o Illustratorze...
Podczas ponownego uruchomienia jeszcze takie cudeńko mi się pokazało - https://imgur.com/a/MwIk2
______
Tak:/
Sprawdziłeś dyski i naprawiłeś uprawnienia ?
Posted 26 September 2017 - 10:53
Witam, posiadam Macbooka Pro Early 2015. Wczesniej odpalał się błyskawicznie, a odkąd wczoraj uaktualniłem to podczas włączenia gdzie wyświetla się logo apple, pasek zapełnia się 3/4 i potem mega zwalnia i bardzo powolutku wczytuje. Jest to mega denerwujące tym bardziej, że przed aktualiacją komputer odpalał się w pare sekund. Jakieś pomysły jak temu zaradzić?
Edited by Krzysztof09, 26 September 2017 - 10:54.
Posted 26 September 2017 - 11:04
Następny problem na MB Air 2015. W informacji o macu, w pamięci masowej na schemacie zajętości dysku mam coś takiego jak inne woluminy w kontenerze. Na Sierra tego nie miałem. Jak to usunąć? Poza tym, w folderze VM stworzył mi się plik swapfile0. Po restarcie powinien się usunąć, ale coś nie chce. Czy ktoś wie jak się pozbyć tego dziadostwa?
Posted 26 September 2017 - 11:07
Na MacBook Pro Retina 15 Mid2015 wszystko śmiga jak złe poza... InDesign - czarna strzałka kursora potrafi się rozmazywać, Nik Collection też się sypie. Pewnie tradycyjnie Adobe nie nadąża z aktualizacjami.
Całą aktualizacja bez problemu, z automatu zrobił się nowy system plików, ich objętość zmalała mocno - jakieś 10 GB. Nie instalowałem na czysto.
Posted 26 September 2017 - 11:24
Na MacBook Pro Retina 15 Mid2015 wszystko śmiga jak złe poza... InDesign - czarna strzałka kursora potrafi się rozmazywać, Nik Collection też się sypie. Pewnie tradycyjnie Adobe nie nadąża z aktualizacjami.
Całą aktualizacja bez problemu, z automatu zrobił się nowy system plików, ich objętość zmalała mocno - jakieś 10 GB. Nie instalowałem na czysto.
Również nie instalowałem na czysto, natomiast u mnie nic nie zmalało nawet o 1 GB. Nowy system plików się zrobił bo sprawdzałem. Zastanawiam się czy przypadkiem nie zainstalować systemu ponownie...
Edited by Krzysztof09, 26 September 2017 - 11:36.
8 user(s) are reading this topic
0 members, 8 guests, 0 anonymous users