Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak radzicie sobie z GG na maku?

• Please log in to reply
36 replies to this topic

#1 perlazza

perlazza
  • 389 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 March 2006 - 23:34

Jestem szczesliwym posiadaczem iBooka od niedawna. Ogolnie jestem zachwycony tym komputerem i OSX'em ale mam pytanie. Jaki program uzywacie do obslugi Gadu-Gadu? Ja narazie znam dwa ale zaden nie jest idealny. Pierwszy to Adium. Ogolnie jest super tylko ma kilka wad: 1. Za kazdym odpaleniem musi "zaimportowac" liste kontaktow z serwera GG co nie zawsze wychodzi mu sprawnie. 2. Niestety nie widze opisów ludzi ktorzy sa na GG. ( Przy czym sam moge miec zrobiony opis i to dziala) 3. Jednak najgorsze jest to ze jak dodam kogos to potem ci nowo dodani wyskakuja tylko jako numery a nie jako wpisane przeze mnie nazwiska. Drugi to Kadu: 1. Wkurzajace jest to ze za kazdym razem jak pisze ktos nowy to na wierzch wyskakuje okienko i doprowadza mnie do szalu gdy robie cos innego. Wiem ze mozna te opcje wylaczyc ale wtedy w ogole nie mam dostepu do tej nowej rozmowy. Prosze o pomoc. Podejrzewam ze to oklepany temat dla Was ale ja jestem nowy i narazie nie znalazlem na ten temat rozmowy na tym forum. Moze sa jakies inne programiki ktore jakos sprawnie obsluguja GG na OSX. Dodam jeszcze ze probowalem odpalic Web-GG ze strony GG ale nie wiem dlaczego jak juz wpisze swoj numer to nagle moj FireFox sie zawiesza. Na Safari jest podobnie. Moze mam jakos zle skonfigurowane te programy? Help! Perlazza P.S. Swoja droga dlaczego producenci Gadu Gadu lub Tlen nie maja w swojej ofercie instalki na Maca? Moze znacie odpowiedz na to pytanie?

#2 tom_mac

tom_mac
  • 734 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 March 2006 - 23:41

zobacz TEN LINK

Szukaj na forum

#3 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 08 March 2006 - 23:44

Jaki program uzywacie do obslugi Gadu-Gadu?

AdiumX ale poprzez transport GG w Jabberze a nie bezpośrednio.

1. Za kazdym odpaleniem musi "zaimportowac" liste kontaktow z serwera GG co nie zawsze wychodzi mu sprawnie.

Używaj GG poprzez serwer Jabber - to u mnie (i nie tylko) działa bardzo sprawnie.

2. Niestety nie widze opisów ludzi ktorzy sa na GG. ( Przy czym sam moge miec zrobiony opis i to dziala)

Temat poruszany na forum - w pełni rozwiązany. Szukaj na forum

3. Jednak najgorsze jest to ze jak dodam kogos to potem ci nowo dodani wyskakuja tylko jako numery a nie jako wpisane przeze mnie nazwiska.

Click prawym na danej osobie -> Get Info -> Settings -> Alias(i tu podajesz ksywkę)

Moze sa jakies inne programiki ktore jakos sprawnie obsluguja GG na OSX.

Każdy klient Jabbera z transportem do GG.
Ja używałem swojego czasu Psi -> http://psi-im.org/
Jednak AdiumX lepiej mi pasuje.

#4 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 09 March 2006 - 02:41

Temat rzeczywiście znany i wałkowany. Co do Adium: Wygląda bardzo ładnie, ma wiele wtyczek i możliwości dostosowania wyglądu. Niestety problem opisów nie jest rozwiązany, bo po prostu się nie wyświetlają odpowiednio. Na dodatek nie można dawać opisów z polskimi znakami. Ogólnie mi jakoś Adium średni leży i przerzuciłem się na iChat z transportem jabbera. Co do iChata: Ładny, fajny, przyjemny, mój faworyt. Opisy działają znakomicie. Niestety ma też swoje minusy, nie można ustawić statusu offline z opisem, ani niewidzialności, no i niestety zależymy od serwera jabbera, który nie jest niezawodny : Co do Kadu: Nie warto się tu rozpisywać, po prostu badziew. Brak dokowania aplikacji i wspomniane przez ciebie przeskakiwanie między okienkami dyskwalifikują tą aplikację. Mój wybór iChat - tobie również polecam

#5 rami

rami
  • 184 posts

Posted 09 March 2006 - 09:13

Jaki program uzywacie do obslugi Gadu-Gadu?

AdiumX ale poprzez transport GG w Jabberze a nie bezpośrednio.

a czy tym sposobem bedzie mozliwosc zrobienia sie "niewidocznym"? bo przy normalnej konfiguracji jakos nie moge tego uzyskac...

pzdr

#6 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 09 March 2006 - 09:44

a czy tym sposobem bedzie mozliwosc zrobienia sie "niewidocznym"? bo przy normalnej konfiguracji jakos nie moge tego uzyskac...

pzdr

Tak. Jesli masz konto np na chrome.pl to transport do jabber'a powinienes miec na liscie kontaktow jako gg.chrome.pl

Gadasz do transportu help to wyskakuje Ci lista komend. Gadasz get roster to dostajesz swoje kontakty gg. Gadasz fo - masz tylko dla przyjaciol. Gadasz iv - dostajesz niewidzialnosc.

#7 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 09 March 2006 - 10:42

Niestety problem opisów nie jest rozwiązany, bo po prostu się nie wyświetlają odpowiednio.

Poprzez transport Jabbera u mnie opisy działają elegancko.

Na dodatek nie można dawać opisów z polskimi znakami.

Można (Jabber+transport)

iChat byłby OK, gdyby kontakty .Mac/AIM i Jabber+GG były w jednym rosterze.

#8 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 09 March 2006 - 13:14

code, ale serwery jabbera padają zdecydowanie częściej niż gg, więc skoro mamiChat z jabberem to Adium z jabberem traci dla mnie sens.

#9 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 09 March 2006 - 13:16

code, ale serwery jabbera padają zdecydowanie częściej niż gg, .

Ano. Dlatego po dwóch latach męczenia się z transportem jabbera korzystam teraz z Kadu. Obrzydliwe, wiem. Ma wady, wiem. Ale z reguły działa.

#10 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 09 March 2006 - 18:32

Ano. Dlatego po dwóch latach męczenia się z transportem jabbera korzystam teraz z Kadu. Obrzydliwe, wiem. Ma wady, wiem. Ale z reguły działa.

Oraz obsługuje wymianę plików i katalog publiczny. I dlatego używam :roll:

#11 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 09 March 2006 - 19:22

code, ale serwery jabbera padają zdecydowanie częściej niż gg

Ciekawe ;)
Mi serwer Jabbera nie pada praktycznie nigdy natomiast GG często.
Ludzie z GG wypadają a Ci na Jabberze siedzą i sobie gawędzimy.

#12 PavelM

PavelM
  • 1535 posts
  • SkądKraków

Posted 09 March 2006 - 20:06

Jak radzicie sobie z GG na maku?

Adium na Chromie jest OK, ale na codzień używam Skype (wieloplatformowość + rozmowy głosowe + chat).

#13 perlazza

perlazza
  • 389 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 March 2006 - 08:20

Ja tez lubie Skype ale czy mozna miec ludzi z GG na Skype? Problem w tym ze 90% moich znajomych ma tylko GG. Wiadomo ze w naszym pieknym kraju to jest najpopularnieszy komunikator, dlatego poruszylem ten temat. BTW - ciekawe kiedy goscie od GG sie obudza i wreszcie zrobia zwykla instalke GG na maca...

#14 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 11 March 2006 - 01:44

...Co do iChata:
...ani niewidzialności...

A postanowiłem to sprawdzić :wink:

Dołączona grafika

Wracając do tematu to mi odbiło i używam Kadu :)

#15 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 11 March 2006 - 13:09

W Adium można być niewidzialnym. Wystarczy wejść w Custom... i klikając przycisk State wybrać Invisible :mrgreen: Jedyny problem to budzenie się do życia, na chwilę jest się widocznym. Nie można mieć wszystkiego...

#16 SoleJunior

SoleJunior
  • 271 posts

Posted 11 March 2006 - 17:24

Ja zainwestowałem dwa lata temu w iGadu. Strona projektu padła, a program ciągle działa. Nie wiem co będzie dalej, ale zobaczymy. Może się przesiąda na coś nowszego. PS Czy ktoś próbował uruchomić iGadu pod 10.4.x ?

#17 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 12 March 2006 - 02:30

Hex, co dokładnie dodałeś do kontaktów, bo u mnie po dodaniu gg.chrome.pl pokazuje brak autoryzacji.

[ Dodano: 2006-03-12, 02:32 ]
Nadal pokazuje brak autoryzacji ale włączanie niewidzialnosci działa :)

#18 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 12 March 2006 - 02:40

'get info' tego kontaktu i w karcie adresowej edytuj AIM, bo jest /gg.chrome.pl@gg.chrome.pl/ dlatego brak autoryzacji. Wtedy kontakt w Address Book będzie jako Other i wszyscy będą zadowoleni :)

...Czy ktoś próbował uruchomić iGadu pod 10.4.x ?

Działa.

#19 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 13 March 2006 - 12:05

Ok Hex, z tym złym przypisaniem kontaktu i edycją w Get Info już doszedłem, tylko jakoś mi serwer nie reaguje na komendę iv, wyświetla komunikatu statusie, ale nie ma to efektu w postaci ukrycia mnie. Co ja źle robię, może muszę gdzieś coś zaznaczyć w PSI??

[ Dodano: 2006-03-13, 12:13 ]
Ok, problem leżał w tym, że transportowi trzeba nadać jakąś nazwę by sie zapisał w ksiażce, inaczej nie działa i znika po rozłaczeniu się.

[ Dodano: 2006-03-13, 12:58 ]
Dobra, kolejny problem, za każdym razem jak się zrobię offline transport mi znika z listy kontaktów, ale w AdressBooku zostaje. Też tak macie??

#20 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 13 March 2006 - 17:50

Tak, ale to chyba fajnie prawda ? Bo po co on tam cały czas ;)

#21 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 27 March 2006 - 08:59

a może view > show offline contacts? ;)

#22 elrobsono

elrobsono
  • 1516 posts
  • SkądBarcelona, ES

Posted 27 March 2006 - 13:00

imrik, mam to zaznaczone, Transport znika za każdym wyłączeniem iChata :(

#23 Mamut

Mamut
  • 295 posts
  • SkądSkatowni

Posted 29 March 2006 - 16:50

Mam problem innej natury ale mysle ze miejsce na zadanie pytania jak najbardziej trafne :D Tak więc am problem z pobraniem adium wchodze na strone Adium i zaczynam ściągać wpewnym momęcie przerywa i komunikuje że unmounted i nic z tego :( Uźywam Safari na 10.4.2

[ Dodano: 2006-03-29, 19:18 ]
Udao mi sie za pomocą Firefox'a ściągnąć ale teraz mam kolejny problem poniewaź nie wiem jak wejść w ustawienia Adium :( dokładniej to użtkownik był juz w adium i teraz chce usunąć poprzedniego i zapisać nowego uźytkownika jak wejść ponownie w ustawienia :?:

[ Dodano: 2006-03-29, 19:42 ]
probówałem usunąć do kosza po czym jeszcze raz zainstalować poprzez kopiowanie tak jak to jest opisane ale nadal ustawienia pozostają :(

[ Dodano: 2006-03-30, 20:40 ]
Czy naprawde nikt nie może mi pomóc ?? Jak wejść do preferencji w AdiumX pomocy PROSZE !!!

[ Dodano: 2006-03-31, 23:39 ]
Poradziłem sobie ale to nie dobrze że nikt mi nie był na tyle miły i nie odpowiedział no bzdurne pytanie ale pytanie :!:

#24 dziurawy

dziurawy
  • 19 posts
  • SkądWieliczka

Posted 25 April 2006 - 20:28

@SoleJunior, moje igadu dziala na tigerze bez problemu, niestety adium w nowszych wersjach sie wywala co chwile jak zamykam liste kontaktow. Moze ma ktos jakies starsze wersje adium - byly stabilne a do pisania jak w gg to wystarczalo

#25 Miłaszewski

Miłaszewski
  • 7 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 April 2006 - 09:12

Adium z kontem jabber jest mega stabilny. A w Jaberze mozna uruchomic transport dla Gadu. Dziala katalog publiczny, opisy, itd. Bez watpienia to najlepsza opcja na OSX, jednak byloby fajnie, gdyby w koncu protokol gadu zostal w Adium doprowadzony do konca i oblugiwal takie rzeczy jak katalog, opisy, export-import listy kontaktow.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users