Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

najkorzystniejszy operator EDGE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
194 odpowiedzi w tym temacie

#51 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 17:07

Dzisiaj podpisalem umowe z Plusem. Musze jeszcze poczekac tydzien na przeniesienie numeru i bede mogl potestowac iPlusa. Dzisiaj dowiedzialem sie, ze do 1GB dzialaja wszystkie polaczenia od GPRS, poprzez EDGE, HSDPA itd itp. Natomiast po przekroczeniu obcinaja wszystko poza GPRSem. Czyli tak na prawde to dla nas, uzytkownikow iPhona ma to i tak nienajwieksze znaczenie, bo my i tak nie pobawimy sie niczym ponad EDGE :)

#52 afx

afx
  • 6 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 15 lutego 2008 - 22:19

Margiel tez mysle nad iPlusem. Mozesz napisac jak jest z umowa na ile trzeba podpisac, czy jest to umowa bezterminowa i ile kosztuje abonament na iPlusa. Jak przetestujesz to daj znac, bo grubo sie nad tym zastanawiam.

#53 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 12:17

Umowa z Plusem jaka ja podpisalem, to umowa na 12 miesiecy, bez telefonu (bo juz mam najlepszy telefon na swiecie - iPhone :) ). Jest to umowa na firme (pakiety firmowe, promocja "elastyczna karta").
Wzialem najtanszy abonament za 30zl netto. Wyzszych nie ma sensu brac w umowie bez telefonu, bo roznia sie od tych tanszych tylko tym, ze deklarujesz sie placic wiecej kasy miesiecznie. Jedyna pozytywna roznica to, ze mozesz kilka groszy mniej placic za minute rozmowy. Roznica w cenie za minute jest jednak tak mala, ze branie wysokiego pakietu mialoby sens moze dopiero w przypadku, gdy przegadujesz miesiecznie ponad 200zl.
Do swojej taryfy dobralem gratisowy dodatek w postaci 10% znizki na rozmowy do wszystkich sieci. Ostatecznie minuta rozmowy bedzie mnie kosztowala 45gr netto (55gr brutto).
Wziecie wiekszego abonamentu ma natomiast sens jesli podpisujesz umowe na abo z telefonem - wtedy sa rozne ceny telefonow.
Do tych moich 30zl (36,60 brutto) biore pakiet iPlus za 49 zl (59,78 brutto) miesiecznie.
Wiecej info o iPlus dla firm TUTAJ
Jak to dziala to dowiem sie za tydzien. Sama siec plusa dziala znakomicie (mam chwilowo prepaida z Playa oraz od roku mam tez numer w mOBILE (mBank) i wiem, ze z zasiegiem nie ma zadnego problemu.
Moj iPhone nie ma tez zadnego problemu z karta SIM plusa (czytalem, ze niektorzy maja). Wlasciwie, to moj iPhon nie ma zadnego problemu :)

#54 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 20 lutego 2008 - 19:12

No a oferta Play'a? Nikt nie ma doswiadczen? Oni oferuja 30 gr/min ale nie wiem jak jest z internetem. moze ktos mataka oferte

#55 loleN

loleN
  • 131 postów

Napisano 20 lutego 2008 - 19:56

ja posiadam abonament w plusie i doplacam do abonamentu troche ponad 9 zl i mam w tej cenie 50mb. Nie wiem jaka jest pozniej stawka za 1 kb ale jutro do nich dzwonie i sie wszystkiego dokladnie dowiem. Jako iz w domu nie mam wifi to 50mb to dla mnie troche za malo, musze poszukac jakiejs fajnej opcji troche powyzej 100mb. ;]

#56 leepton

leepton
  • 16 postów

Napisano 22 lutego 2008 - 11:56

ja propobuję Simplus, gdzie minuta rozmowy jest tansza niz w SimData, do tego mozna sobie wlaczyc tanie polaczenia na plusa i inne obniżające, a Internet można kupić: za 10zł = 50 MB (jest jeszcze drugi pakiet, ale nie pamiętam jaki) korzystam, polecam

#57 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 25 lutego 2008 - 10:49

Od kilku dni mam juz iPlusa, ale chyba dopiero po miesiacu uzytkowania bede mogl zrobic uczciwe podsumowanie. Dowiedzialem sie jednak jedna, chyba wazna rzecz od faceta z BOKu: po przekroczeniu 1GB predkosc spada nie do predkosci GPRSu, tylko jeszcze bardziej. Facet z BOKu okreslil, ze "spada tak, ze ledwo chodzi". Troche mnie tym wystraszyl, ale zobacze jak to bedzie. Mysle, ze 1GB wystarczy mi na miesiac :)

#58 pjanet

pjanet
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 lutego 2008 - 15:32

Dowiedzialem sie jednak jedna, chyba wazna rzecz od faceta z BOKu: po przekroczeniu 1GB predkosc spada nie do predkosci GPRSu, tylko jeszcze bardziej. Facet z BOKu okreslil, ze "spada tak, ze ledwo chodzi". Troche mnie tym wystraszyl, ale zobacze jak to bedzie. Mysle, ze 1GB wystarczy mi na miesiac :)

Sadze ze 1GB dla iPhone'a to w zupelnosci wystarczajaca pojemnosc do wykorzystania. Jezeli masz np w domu WiFi i z niego korzystasz to praktycznie uzywanie EDGE jest tylko poza domem. Nie sadze abys zapuscil sciaganie filmow itp rzeczy na iPhone bo chyba nie tedy droga.

Ja mam 50mb ale tylko na poczte i okazjonalne pokazanie innym co to jest iPhone ale to wg mnie troche malo.

Wg mnie bedziesz zadowolony z 1GB i to wszystko za rozsadna cene.

#59 traanZ

traanZ
  • 64 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 09 marca 2008 - 20:19

Generalnie zakupiłem obie karty pre-paidowe: iPlusowe SimData i Orange Free. Oba startery za 20 zł. Chciałem przetestować je w akcji (Częstochowa). Jeśli chodzi o prędkość działania EDGE (w przypadku mojego miasta oczywiście), lekka przewaga po stronie Orange. Sprawdzę jeszcze kiedy indziej, bo być może akurat Plus miał słabszy dzień ;) W obu telefonach przetestowałem następujące czynności: - odpalenie strony gazeta.pl, wejście do działu "wiadomości" i odpalenie jednego artykułu - odpalenie myapple.pl i 2 wątków z forum - odpalenie onet.pl (tylko strona główna) - odpalenie strony deviantart.com - sprawdzenie maila Tak jak było wcześniej powiedziane - zarówno Orange jak i Plus naliczają 100kb-owo. W obu przypadkach za proces wyżej wymieniony zapłaciłem 90 groszy. Wniosek: jedyną różnicą jest prędkość - na plus dla Orange. Dam znać jeśli coś się zmieni. Może komuś pomoże przedstawienie sprawy z praktycznego punktu widzenia ;)

#60 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 10 marca 2008 - 09:57

PLAY ma naliczanie co 5k. Taki mi powiedziano w punkcie. Trzeba to sprawdzic organoleptycznie Pozdro

#61 plnukeR

plnukeR
  • 191 postów

Napisano 10 marca 2008 - 12:39

Ceny za internet (tzw. na kartę) w Orange i Plusie są identyczne. Orange ma dzwonienie z takiej karty 1,5zl/min a Plus taniej bo 1,3zl/min. Wybrałem jednak Orange z dwóch powodów. Zasięg w klubach, piwnicach, gdzie przesiaduję w weekendy jest o wiele lepszy od Ery i Plusa.

Nie wiem czy z tym zasięgiem Orange jest tak jak piszesz skoro Plus i Era działają na gsm 900MHz a Orange na 1800MHz . nośna fali o większej częstotliwości słabiej przechodzi przez np mury. Wiec teoretycznie zasięg + i era powinien być lepszy . oczywiście wszystko zależy gdzie jest nadajnik;)

#62 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 marca 2008 - 13:34

Takie pytanie w tłum (bo w do boku ery nie mogę się za grzyba dobić) - jak jest rozliczana transmisja danych w Tak-Taku :?:
Na ich stronie widzę:

Jeżeli preferujesz rzadsze, lecz dłuższe wizyty w Era Omnix, to nowy sposób naliczania ceny za przesyłane dane jest dla Ciebie! Cena jest naliczana za każde 500kB przesyłanych danych, a nie, jak dotychczas, za 10kB! Masz zatem aż 50 razy więcej danych, które możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów...
Cena wynosi 0,59 zł netto (0,72 zł z VAT) za każde 500kB.

... a chodzi mi o to, czy jeśli w jednej sesji zrobię tylko update Pogody, to czy i tak mnie skasują jak za 500kB :?:

#63 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 15 marca 2008 - 09:36

Skasuja Cie jak za 1MB bo osobno licza dane wyslane i odebrane. Tak mi sie wydaje.

#64 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 marca 2008 - 11:27

na razie serwuję na omnix maxie (5MB za 5zł) ... zobaczę na ile mi to starczy Dołączona grafika

#65 Zwickau

Zwickau
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marca 2008 - 22:42

Witam. Jestem dziwny. Moj iPhone z karta Plusa ma dobrze polaczy z EDGE - pobieram wiele installer (nic nie zrobie ustawienia EGDE). Czyby to gotowy?

#66 chato.pl

chato.pl
  • 1 182 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 marca 2008 - 23:13

Jestem dziwny. Moj iPhone z karta Plusa ma dobrze polaczy z EDGE - pobieram wiele installer (nic nie zrobie ustawienia EGDE). Czyby to gotowy?

Może jeszcze raz, dobrze? (ale tym razem po polsku) Dołączona grafika

#67 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 16 marca 2008 - 00:41

Jestem dziwny...

Z tym sie zgodze. Reszty nie zrozumialem :(

#68 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 31 marca 2008 - 21:18

Moje male podsumowanie korzystania z iPlusa: Dostalem juz fakture za pelny miesiac. Nie ma na niej niestety zestawienia tego co dzialo sie na iPlusie, ale przez caly miesiac nie udalo mi sie wykorzystac calego 1GB bo nie zauwazylem zadnego pogorszenia szybkosci transmisji danych. Mysle, ze uzywalem iPlusa dosyc intensywnie. Mam na stale wlaczone sprawdzanie 3 skrzynek pocztowych co 15 minut. Do tego sporo nawet surfuje po stronkach www. Dodatkowo ogladalem wcale nie malo filmikow na YouTube. Uwazam, ze iPlus jest super rozwiazaniem. Place za niego niecale 60 zl brutto miesiecznie i cala reszte mam w... gdzies tam ;) Ogolnie wszystko dziala jak nalezy. Polecam. Musze sie tylko dowiedziec, czy da sie jakos sprawdzac ilosc pobieranych i wysylanych danych w tej usludze.

#69 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 03:33

Musze sie tylko dowiedziec, czy da sie jakos sprawdzac ilosc pobieranych i wysylanych danych w tej usludze.

A w iPhone nie mozesz sprawdzic? :)

#70 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 08:11

Pewnie, ze moge, tylko to co pokazuje iPhone ma sie nijak do tego co sie dzieje w iPlusie. Usluga jest taktowana co 100kb, a telefon zlicza to sumujac kazdy bajt.

#71 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 01 kwietnia 2008 - 09:31

dla mnie to jest jakaś choroba, że usługa naliczana co 50kb, co 100kb czy 1mb itd mam nadzieje, że nadejdą czasy kiedy będzie można korzystać z neta normalnie po ludzku, płacić za 1kb naliczane też po ludzku, a nie jakieś limity, a debilizmem totalnym jest dla mnie wykupowanie pakietów (czasowych) tzn pakiety jak najbardziej, ale 30dni np orange no bez jaj, z drugiej strony lepsze to niż bez pakietów, oby się coś zmieniło w tej sprawie

#72 nevton

nevton
  • 14 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 23:44

w orange tez mozna dokupic do juz uzywanego numeru staly dostep do internetu 60 zl/m-c (dodatkowo do abonamentu) 1 gb do wykorzystania 120 zl/m-c - 4 gb!! po przekroczeniu limitu tylko spada predkosc transmisij nie ponosimy dodatkowych kosztow a najlepsze jest to ze mozna to wykupic np na 1 miesiac do testow - to jest usluga aktywowana dodatkowo i nie "klei sie" z okresem trwania umowy nie wiem tylko jak jest taryfikowana i nie wiem czy jest tylko dla firm czy dla wszystkich dzwonilem do nich na *600 a to BOK biznesowy

#73 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 01 kwietnia 2008 - 23:47

iPlus tez sie "nie klei" - to tez usluga, ktora mozesz wlaczyc do istniejacego numeru na dowolna ilosc miesiecy.

#74 szymcys

szymcys
  • 43 postów

Napisano 03 kwietnia 2008 - 16:27

a tego iplusa mozna samego zamowic?? i czy po przekroczeniu tego limitu sie płaci wiecej czy tylko spada predkosc??

#75 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 05 kwietnia 2008 - 20:33

Witam przejrzałem poprzednie strony ale nie znalazłem danych na ten temat. Mam Orange dla Firm i płace abonament około 28zł. Chciałem zapytać czy ktoś mający te taryfe orientuje sie ile w moim przypadku kosztowaloby np 100MB na miesiac? Na stronie orange informacji nie znalazlem, dzwonic też jakos do nich nie lubie wiec na razie postanowilem spytać tutaj. Chodzi mi o informacje "pi razy drzwi", nie oczekuje superdokładnych danych. Jest w ogole taki plan zeby mieć 100-200MB na miesiac? Wiecej mi po prostu nie potrzeba. Jak nikt nie bedzie w stanie mi odpowiedziec to coz, bedzie trzeba do nich dryndnąć :) Z gory dzieki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych