Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

najkorzystniejszy operator EDGE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
194 odpowiedzi w tym temacie

#1 malpka

malpka
  • 19 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 12:54

Pytanie jest luźno związane bezpośrednio z iPhone. Mam telefonik, ale czuje że nie wykorzystuje w pełni możliwości. Mimo że trochę bałbym się używać telefonu np. w autobusie MPK, to czasem wyjeżdżam dalej i chciałbym mieć dostęp do podstawowych usług jak mail czy sms przez bramki. Chciałbym zapytać osoby korzystające oraz zorientowane w zakresie opłacalności i konkurencyjności ofert internetu z wykorzystaniem EDGE. Interesuje mnie też zakres prac wykonywanych (typ i czas). Przykładowo z powodu ograniczeń co do prędkości na YouTube sobie nic nie pooglądamy :] Jak dotąd do prac doraźnych odpowiednim rozwiązaniem wydaje się Orange Free na kartę - 100 kB za 0,03 PLN

#2 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 10 lutego 2008 - 13:18

moim skromnym zdaniem bierz POMARANCZE...

#3 maqs77

maqs77
  • 213 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 13:29

Powiem tak ;) W Orange za 10 zł masz pakiet 20mb gdzie bodajże w plusie za tą samą kase 50 mb ;)

#4 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 13:57

to ja też posłucham ale do wypowiedzi "bierz Orange" proszę podawajcie dlaczego i ewentualne porównania do innych sieci

#5 olexinski

olexinski
  • 32 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lutego 2008 - 14:17

poszukaj czegoś co nazywa sie simdata (plus gsm) durzo podobnych tematów było na PDAclubi-e i tam zawsze wybierali na koniec simdatę :P

#6 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 10 lutego 2008 - 14:52

Ja też bardzo chętnie posłucham opinii na ten temat. W marcu wracam do Polski i stanę przed trudnym wyborem zakupu abonamentu. Zawsze na pierwszym miejscu stawiałem Erę, ale po półtorej roku niebytności w kraju czuję się lekko zagubiony, więc biorę pod uwagę wszystkie opcje. Oczywiście przydałoby się, żeby rozmowy, też nie były za kokosy.

#7 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 15:13

orange ma najbardziej stabilny transfer ze wszystkich sieci... z tego co wiem to najgorzej wypada era... orange ma najlepszy zasieg ale tez zalezy do tego gdzie bedziesz korzystal... wiekszych miastach to orange wymiata... im mniejsze miasto tym gorzej... np w warszawie jakies 200kb/s przy sciaganiu pliku... oplata jest chyba 110zl i masz 4gb limitu... to calkiem przyzwoicie... ale to moje skromne zdanie...

#8 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 15:25

"orange wymiata"... ta, chyba w smietnikach. Jestem abonentem Orange od wielu alt, ale wlasnie od nich uciekam. Zasieg tej sieci jest syficzny. Nawet w duzych miastach, np. w Krakowie mam problemy z ta siecia na swoim osiedlu. Ja przesiadam sie na Ere. Czy warto - zobaczymy.

#9 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 15:31

"orange wymiata"... ta, chyba w smietnikach. Jestem abonentem Orange od wielu alt, ale wlasnie od nich uciekam. Zasieg tej sieci jest syficzny. Nawet w duzych miastach, np. w Krakowie mam problemy z ta siecia na swoim osiedlu.
Ja przesiadam sie na Ere. Czy warto - zobaczymy.

a ja akurat jestem zadowolony z Orange tez jestem kilka lat i pewnie bede jeszcze kilka... kazdy ma jakies swoje zdanie... ja do ery bym w zyciu nie przeszedl...

#10 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 10 lutego 2008 - 15:43

Warto dodać, że w Orange Free na kartę - wartość doładowania ważna jest tylko przez ustaloną ilość dni (przykładowo)

wartość doładowania: 5 zł
wartość środków na koncie: 5 zł
wielkość transferu za doładowanie: 16MB
okres ważności środków: 2 dni!

#11 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 lutego 2008 - 15:47

Generalnie zasięg EDGE w Polsce wszyscy operatorzy mają pdobny. Najwiecej zainwestował Orange i jego sieć teoretycznie ma największy zasięg. Rzecz w tym że to teoretycznie jesdt tylko na papierze (mapie). Zasięg EGPRS (EDGE) mają wszyscy podobny i jedynym argumentem jest twoja lokalizacja, gdzie zasięg może być lepszy dla Plusa a gorszy dla Orange. Ważna jest odległość od nadajnika, bo im większa tym transfer spada. Także lokalizacja, to znaczy czy mieszkasz w dużym czy małym mieście. W dużych miastach jest problem u każdego operatora wynikający z obciążenia sieci, ale patrząc w przyszłość EGDE jest na wygranej pozycji, bo coraz wiecej telefonów ma 3G i podczas transmisji kożysta właśnie z tego protokołu. Dobrym rozwiązanie jest SimData w Plusie, czyli iPlus "na karte", cena za 10 kb jest konkurencyjna, ale tylko transmisja danych bo niestety ale nic z telefonowania... rząglerka kartami sprawdza się na krótką mete. Pozostając przy Plusie, w ramach abonamentu możesz wlączyć sobie iPlusa i normalnie kożystać z tej usługi razem z dobrym abonamentem w telefonie. Najlepiej odpowiedzieć sobie na pytanie do czego potrzebujesz transmisji danych, czy tylko do maila czy normalnie do przeglądania www i wysyłania plików.

#12 wokr

wokr
  • 51 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 15:51

wg mnie najlepszy jest simplus :P i iPlus. W przypadku abnementu w Plusie smialo mozna dokupic iPlus i z dobrym planem taryfowym miec najtanszy internet. W przypadku prepaidow najkorzystniejsza oferte dostepu do internetu ma wlasnie simplus. 5 zl za 20 MB i 10 za 50Pln. Plus taryfy, moze nie najlepsze na rynku ale ja nie narzekam.

#13 chiron

chiron
  • 9 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 16:11

Ilość połączeń Edge Wiecie może czy połączenie Edge jest nawiązywane za każdym wejściem do aplikacji i kończonwe wyjściem do home, czy przez jakiś czas jest aktywne. W erze jest tak, ze niezależnie ile danych przeleci przez łącze za każdym połączeniem i tak zdejmuje 500 kB z limitu. Debilizm totalny, można oczywiście sobie wrzucić bleuconnect ale tam z kolei opłaty za "normalne" połączenia są beznadziejne. Pozdrawiam Marcin

#14 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 10 lutego 2008 - 16:24

Pozwolę sobie na małe podsumowanie Orange Free i SimData

iPlus na kartę - SimData:

Starter simdata 20zł – ok. 65MB i 30 dni ważności konta*

- Zdrapka 10zł – ok. 33MB i 7 dni ważności konta*
- Zdrapka 30zł – ok. 98MB i 30 dni ważności konta*
- Zdrapka 50zł – ok. 163MB i 90 dni ważności konta*
- Zdrapka 100zł (doładowanie 115zł – 15zł gratis) – ok. 374MB i 180 dni ważności konta*
- Zdrapka 150zł (doładowanie 180zł – 30zł gratis) – ok. 586MB i 180 dni ważności konta*

*) + dodatkowo miesiąc tylko na odbieranie połączeń (po upływie ważności konta i dodatkowego miesiąca konto zostanie usunięte wraz z dostępnymi środkami, które przepadają)

Internet - 100 KB połączenia HSDPA/3G(UMTS)/EDGE/GPRS = 0,03 zł

Orange Free na kartę:

Starter Orange Free na kartę 20zł – 65MB** i 30 dni ważności konta*

- Zdrapka 5zł – 16MB** i 2 dni ważności konta*
- Zdrapka 10zł – 31MB** i 7 dni ważności konta*
- Zdrapka 25zł – 81MB** i 1 miesiąc ważności konta*
- Zdrapka 50zł – 162MB** i 3 miesiące ważności konta*
- Zdrapka 100zł (doładowanie 110zł – 10zł gratis) – 358MB** i 5 miesięcy ważności konta*
- Doładowanie elektroniczne 150zł (doładowanie 180zł – 30zł gratis) – 585MB** i 5 miesięcy ważności konta*

*) Jeżeli korzystasz z Nowego Orange Go, Orange Go, POP, Jednej Idei na Kartę lub Dla Każdego możesz się przełączyć na Orange Free na kartę wysyłając SMS pod numer 3033 o treści FREE

**) Podana wartość transferu do wykorzystania po doładowaniu określona przez operatora

Uwagi:

Po przekroczeniu terminu ważności połączeń wychodzących konto ulega WYZEROWANIU!!! (czyli krótko mówiąc tracisz wszystkie środki które miałeś na koncie). Czas ważności konta nie kumuluje się.

Internet - 100 KB połączenia HSDPA/3G(UMTS)/EDGE/GPRS = 0,03 zł

----------

Czyli - mogę polecić SIMDATA, a radzę uważać na Orange Free na kartę, z racji tego, że okres ważności konta jest bardzo krótki, a po jego przekroczeniu - tracimy wszystkie środki na koncie.

W powyższym podsumowaniu nie uwzględniłem BlueConnect Ery, bo nie występuje w ofercie pre-paid.

#15 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 10 lutego 2008 - 16:33

Witam, moim skromnym zdaniem każdy powinien wybrać tego operatora, który ma w jego miejscu najlepszy i najbardziej stabilny zasięg. Opowieści typu: ta sieć to syf itd. wynikają z amatorszczyzny osób kupujących numer w danej sieci, ale to już inna historia. Co jest ważne dla tych co korzystają zapewne z iPhona to już wspomniany zasięg oraz cena jednego Mb, ale także sposób rozliczania. Jak już zostało wspomniane w niektórych sieciach Mb-jty są rozliczone z dokładnością do 10kb w innych co 512 kb, ale to też zależy od promocji czyli od tego czy to jest PrePaid (karta) czy PostPaid (abonament). Generalnie oferty operatorów są bardzo zbliżone i różnią się niuansami (np rabat na abonament przez pewien okres czasu). Jeśli ktoś wybiera PrePaida Data to musi się liczyć z tym, że jest to karta do netu a nie do rozmów. Pytanie ile kto będzie z tego netu korzystał, jak sporadycznie to może sobie pozwlić korzystać z netu bez uruchamiania dodatkowych opcji. W abonamentach cena 1Mb to około 1 zł netto u wszystkich operatorów. Ale jeśli ktoś będzie chciał ściągać maile to już radzę uruchomić jakąś opcję dodatkową (np. Business Everywhere Standard za 49 zł netto z 500Mb co miesiąc).

#16 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 16:59

Ceny za internet (tzw. na kartę) w Orange i Plusie są identyczne. Orange ma dzwonienie z takiej karty 1,5zl/min a Plus taniej bo 1,3zl/min. Wybrałem jednak Orange z dwóch powodów. Zasięg w klubach, piwnicach, gdzie przesiaduję w weekendy jest o wiele lepszy od Ery i Plusa. Tak jest u mnie, w innych miastach może być z goła inaczej. Drugi powód to że jednak większość znajomych też ma Orange. Do Ery mam uraz i nie sądzę bym prędko do nich wrócił, to też podczas wyboru brałem wyłącznie pod uwagę Orange i Plusa. Do czego używam EDGE... W pubie np otwieram Safari i wchodzę na lokalną stronę policji i napieprzamy się kroniki kryminalnej :) Znajomy jest gliną i komentuje akcje na których był. Często człowiek jak się zaszyje na kilka godzin w takich piwnicach to dobrze jest zerknąć na widget z pogodą... czy pada, czy zimno. Oczywiście maile można sobie poczytać. Ogólnie rzecz biorąc to Safari jest najczęstszą aplikacją jaką używam i gdy mam chwilkę czasu to surfuję. Ponieważ przeglądam RSSy, a nie biegam po wszystkich stronach, więc wszystko wczytuje się w miarę szybko i nie płaci się za wiele.

#17 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 10 lutego 2008 - 17:19

Czyli z tego wychodzi, że najlepiej jest wziąć Plus Abonament + iPlus. W sumie mi to odpowiada, bo moja dziewczyna ma telefon w tej sieci. @AVALON Trochę ciężko mówić o dobrej jakości sygnału w danym miejscu jeśli rozmawiamy o technologii mobilnej. Ja głównie będę się poruszał po Krakowie, ale czasami w Krośnie czasami w Kielcach czasami na wakacjach nad morzem itd. Dlatego trzeba sprawę rozpatrzyć na całej powierzchni Polski.

#18 bsokol

bsokol
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2008 - 17:35

Jakiś czas temu miałem podobna zagwozdke, porownalem oferty i od tygodnia uzywam:
iPlus w telefonie
Zdecydowanie najlepsza oferta jaka znalazlem, ale tylko dla klientow abonamentowych Plusa. Za 60pln brutto mamy nielimitowany dostep do netu.
Jedynie transfer jest obcinany po przekroczeniu 1GB, ale nawet wtedy nie placimy za dodatkowe MB. Po prostu wolniej dziala.
Inna sprawa to, ze na EDGU raczej ciezko bedzie ten 1GB przekroczyc korzystajac z telefonu na miescie ( w domu korzystam z WIFI).
A co do YouTuba to ladnie dziala, ale stream jest slabszej jakosci niz ten po WIFI.

Uslugi uzywam w Wawie i dziala super. Nie wiem jak ze stabilnoscia w innych miejscach.
Za tydzien bede 5 dni w Kazimierzu Dolnym to potestuje w terenie i zdam relacje :)

#19 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 18:31

Raz mialem goscia w firmie, ktory tylko swoimi znanymi sposobami dotarl do uslugi Plusa, gdzie oferuja nielimitowany transfer danych. Nie wiem jak to zrobil, ale ma.

---- Dodano 10-02-2008 o godzinie 18:33 ----
Ooo, czy to nie jest to o czym wlasnie wspomnial bsokol?? Chyba przejde do Plusa...

---- Dodano 10-02-2008 o godzinie 18:48 ----

Pozwolę sobie na małe podsumowanie Orange Free i SimData

Bardzo ladne podsumowanko! A co z ERA? Nic tam nie maja ciekawego? Ktos moze pokusi sie o oferte abo Ery i Orange?

#20 bsokol

bsokol
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2008 - 18:52

Raz mialem goscia w firmie, ktory tylko swoimi znanymi sposobami dotarl do uslugi Plusa, gdzie oferuja nielimitowany transfer danych.

Ooo, czy to nie jest to o czym wlasnie wspomnial bsokol?? Chyba przejde do Plusa...

Dokladnie :) To prawdopodobnie to. Ja dla tej uslugi przeszedlem z Ery do Plusa.
Strasznie ciezko to znalezc na stronach Plusa dlatego pozwolilem sobie podac bezposredniego linka.
Ta oferta jest dla klientow indywidualnych, analogiczna jest takze dla firm.
Usluge mozna samodzielnie wlaczyc i wylaczyc za pomoca SMS'a albo z panelu klienta przez www.
Zadnych alpejskich kombinacji i dodatkowych umow czy wykupowania pakietow. Aktywujesz i po polnocy zaczyna to dzialac.

He he, chyba mi powinni zaplacic za reklame ;)

#21 yolmen

yolmen
  • 116 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 21:50

ja akurat kozystam z pakietow 20/50mb w simplusie i spoko. mam tylko jedno pytanko , czasem mi sie wydaje ze kb mi uciekaja nawet jak nie kozystam z netu, tez tak macie ?

#22 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 22:16

Mnie do Ery skusila oferta (tylko w pakietach biznesowych) polegajaca na mozliwosci wykupienia pakietu internetowego 500MB w cenie 39,00 zł (47,58 brutto). Kwote ta pobieraja z oplaty abonamentowej. Nie wiem tylko jaka jest minimalna wielkosc za jaka kasuja (gdzies tam jest to 20kb, gdzies nawet 500kb...). Jesli 500kb to moze sie okazac, ze to 500MB miesiecznie to bedzie malo. Zadtanawia mnie bardzo ta oferta plusa o ktorej piszecie - ta z nielimitowanym internetem. Jesli da sie to dokupic do dowolnego abonamentu to nie wiem, czy przypadkiem nie wybiore plusa... Gdzie znajde jakies szczegoly n.t. tej oferty? Z innej beczki nieco: bylem przez ostatnie dwa dni na wyjezdzie sluzbowym i musialem pokozystac z netu przez GPRS/EDGE. Mam obecnie w telefonie karte z Play'a. Przez kilka godzin zabawy telefonem (GG, poczta i surfowanie po necie z czego 99% surfowania to czytanie forum myapple :) ) z karty wcielo mi az 80 zl! Jak dla mnie to masakra. Nie wiem jak to mozliwe. Nie sciagalem zadnej duzej poczty i wogole nic wielkiego. Prawie wszsytko poszlo na czytanie forum (bo GG bierze tyle co nic - sprawdzalem). Dlatego nie polecam bawic sie w zadne oferty prepaidowe jesli chcecie czasem troche posurfowac po necie Waszym iPhonikiem.

#23 bsokol

bsokol
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2008 - 22:50

Mnie do Ery skusila oferta (tylko w pakietach biznesowych) polegajaca na mozliwosci wykupienia pakietu internetowego 500MB w cenie 39,00 zł (47,58 brutto). Kwote ta pobieraja z oplaty abonamentowej. Nie wiem tylko jaka jest minimalna wielkosc za jaka kasuja (gdzies tam jest to 20kb, gdzies nawet 500kb...). Jesli 500kb to moze sie okazac, ze to 500MB miesiecznie to bedzie malo.
Zadtanawia mnie bardzo ta oferta plusa o ktorej piszecie - ta z nielimitowanym internetem. Jesli da sie to dokupic do dowolnego abonamentu to nie wiem, czy przypadkiem nie wybiore plusa...
Gdzie znajde jakies szczegoly n.t. tej oferty?

Tez korzystalem na telefonie sluzbowym z tej uslugi Ery. Jedyny problem, ze licza sobie dodatkowa kase po przekroczeniu tych 500MB za kazdy kolejny MB.
Ja jednak wole zaplacic stala kwote i nie martwic sie czy przyjdzie jakies wyrownanie czy nie. Nie musze zastanawiac sie ile mi zjada KB przy nawiazania polaczenia i czy np. warto wlaczyc automatyczne sprawdzanie poczty co 15 min.
Po prostu place 60pln i korzystam kiedy chce i ile chce (a nawet sam telefon korzysta kiedy chce). To duzy komfort psychiczny :) Szczegolnie jak napisales, ze po paru godzinach na prepaidzie umknelo 80 pln'ow. Ciekawe co by bylo przy browsowaniu Pudelka, ogladaniu YouTuba czy sciaganiu wiekszych aplikacji z installera ;)

W moim wczesniejszym opisie iPlusa masz link na ich stronke i tam mozesz sobie sciagnac plik Regulamin.pdf.

#24 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 10 lutego 2008 - 23:38

"orange wymiata"... ta, chyba w smietnikach. Jestem abonentem Orange od wielu alt, ale wlasnie od nich uciekam. Zasieg tej sieci jest syficzny. Nawet w duzych miastach, np. w Krakowie mam problemy z ta siecia na swoim osiedlu.
Ja przesiadam sie na Ere. Czy warto - zobaczymy.

A ja mam bardzo miłe wspomnienia z uciekania do Ery. Złożyłem rezygnację w Orange, bo kończyła mi się umowa, a to co mi oferowali w zamian za pozostanie w ich sieci, było o wiele mniej opłacalne niż wykupienie abonamentu w Erze jako nowy klient. Kusili długo i uporczywie, dzwoniąc do mnie i proponując różne usługi, których wcale nie potrzebowałem. Dopiero dwa tygodnie po złożeniu pisemnej rezygnacji (w trakcie tzw. miesiąca przejściowego) w punkcie Orage i podpisaniu przedwstępnej (niezobowiązującej) umowy z Erą, zadzwonił do mnie pan z Orange i zapytał się dlaczego uciekam do innej sieci, a że akurat miałem wolną chwilę i dobry humor, powiedziałem że oferta (podałem nazwę) w sieci Era jest dużo lepsza. Pan po dokładnym zapoznaniu się z ofertą konkurencji zadzwonił ponownie i zaproponował faktycznie lepsze warunki. Zostałem w Orange, bo nie dość że dostałem tańsze połączenia to i okres nowej umowy był o połowę krótszy niż w Erze, a poza tym nie musiałem wnosić opłat za przenoszenie numeru. Dodam tylko że było to w maju, i do tej pory oficjalnie nie ma oferty w Orange z której korzystam. Chyba jeszcze jedna istotna sprawa: na telefon wydaje miesięcznie około 50 PLN, więc nie jestem klientem przynoszącym jakieś wielkie zyski.
Jak widać, może być tanio, a na pewno taniej, niż proponują za pierwszym razem. Na zasięg nigdy nie narzekałem, tam gdzie używam telefonu jest ok, na wyjazdach również często znajomi z innych sieci gubią zasięg gdzie ja wciąż mogę dzwonić.

P.S.: Żeby nie wyglądało zupełnie jak off-topic: z internetu przez EDGE korzystam rzadko, faktycznie mogłoby być taniej, może da radę "indywidualnie" dobrać jakąś korzystną ofertę, bo to co przedstawiają w swojej ofercie na mnie nie działa kusząco.

#25 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 00:21

to ja też sie wyżale, byłem 4 lata w orange, nie było miesiąca zeby rachunek przyszedł mniejszy niż 260zł - a z połączeniami ograniczałem się jak mogłem - powiedziałem pierdziele ide do ery, gdzie miałem wcześniej telefon. teraz mam abonament za 200zł i dzwonie ile wlezie, z milion smsów, cały czas używam gprsu i nigdy nie wyszedłem ponad abonament.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych