Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

najkorzystniejszy operator EDGE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
194 odpowiedzi w tym temacie

#26 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 01:18

Ten iplus wyglada super. 6 dyszek i zero zmartwien. Rewelka. Jutro ide do salonu wypytac o wszystko. Chyba jednak nie przejde do Ery :)

#27 carnil

carnil
  • 153 postów
  • SkądPoznań/Bydgoszcz

Napisano 11 lutego 2008 - 10:16

Ten iplus wyglada super. 6 dyszek i zero zmartwien. Rewelka. Jutro ide do salonu wypytac o wszystko. Chyba jednak nie przejde do Ery :)

Ja mam również ten pakiet 500MB za 39zł i widzę na billingu że taryfikacja jest co 1kB. Jak na razie mi starcza (w domu nie mam WiFi)

#28 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 10:31

O! Co 1 kb to niezle. Jest to IMO najbardziej uczciwe taryfikowanie z mozliwych, podobnie jak naliczanie sekundowe. Jesli faktycznie jest jak mowisz, to oferta Ery tez jest atrakcyjna, bo przekroczyc 500MB w miesiacu na telefonie to chyba trzeba sie baaardzo mocno wysilic...

#29 slyv

slyv
  • 382 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 10:40

Ja korzystam z Simplusa, i pakietów: - 20MB za 10zł (na miesiąc, po miesiącu niewykorzystany transfer przepada) - 50MB za 20zł (na miesiąc) I jestem b. zadowolony, prawie wszędzie Edge jest, tylko w nielicznych miejscach jest tylko GPRS. W domu mam WiFi, i tak na prawdę to te 20MB mi wystarcza na miesiąc

#30 cryeng

cryeng
  • 103 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 11 lutego 2008 - 10:43

Ja korzystam z Simplusa, i pakietów:
- 20MB za 10zł (na miesiąc, po miesiącu niewykorzystany transfer przepada)
- 50MB za 20zł (na miesiąc)

A tam nie ma przypadkiem 20 MB - 5 zł i 50 MB - 10zł? :P

#31 slyv

slyv
  • 382 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 10:50

A tam nie ma przypadkiem 20 MB - 5 zł i 50 MB - 10zł? :P

Faktycznie, przepraszam za pomyłkę. Dodam jeszcze że naliczanie w Simplusie sie co do 1 bajta. Znalazłem jeszcze coś takiego:
"W innych ofertach, np. iPlus simdata transfer jest naliczany co 100 kb. A każde rozpoczęte 100 kb kosztuje 3 gr." - i to może być poważna wada iPlusa.

#32 carnil

carnil
  • 153 postów
  • SkądPoznań/Bydgoszcz

Napisano 11 lutego 2008 - 10:51

O! Co 1 kb to niezle. Jest to IMO najbardziej uczciwe taryfikowanie z mozliwych, podobnie jak naliczanie sekundowe. Jesli faktycznie jest jak mowisz, to oferta Ery tez jest atrakcyjna, bo przekroczyc 500MB w miesiacu na telefonie to chyba trzeba sie baaardzo mocno wysilic...

Zawsze lepiej zapytać się w BOA, ale ja na billingu mam 1kB. Taryfa BP120.

#33 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 10:52

Mam pytanie do osob korzystajacych z iPlusa za 60zl. 10. Dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Polkomtel S.A. zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu, w jednym okresie rozliczeniowym 1 GB przesłanych i odebranych danych. Jak bardzo spada transfer po przekroczeniu 1G, o ile w ogole spada?

#34 bsokol

bsokol
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2008 - 11:15

Jak bardzo spada transfer po przekroczeniu 1G, o ile w ogole spada?

Uzywam ponad tydzien i zuzylem jak na razie okolo 80MB :) Jak kiedys przekrocze to poinformuje :)

#35 uwak

uwak
  • 778 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 11:18

era - zasieg/predkosc pod wzgledem ofertowym - to wlasnie sie dowiedzialem i aktywowalem w orangeu - jest mozliwosc poloczenia taryfy do dzwonienia z abonamentem netowym - na aktywacji "dla firm" = biznesowej - mozna sobie wziac pol giga za 49 pln - potem spada predkosc (do tej pory nie bylo takiej mozliwosci = trza bylo miec 2 aktywacje ) o plusie nic nie powiem bom nie uzywal ...

#36 szprych

szprych
  • 140 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 17:13

Polecam: Miblo.pl - prawdopodobnie najlepsza w Polsce porĂłwnywarka GSM

#37 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 lutego 2008 - 17:23

Mam pytanie do osob korzystajacych z iPlusa za 60zl.
10. Dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Polkomtel S.A.
zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu, w
jednym okresie rozliczeniowym 1 GB przesłanych i odebranych danych.

Jak bardzo spada transfer po przekroczeniu 1G, o ile w ogole spada?

4kb/s :P moja dziewczyna ma iplusa i wystarcza na jakieś 20-23 dni. potem nie ma co się do internetu ładować ;p

#38 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 23:07

w iPlusie taktowanie jest niestety co 100kb - pytalem dzisiaj w salonie. Gdyby bylo co 1kb to faktycznie 1GB byloby trudno osiagnac, ale w takiej sytuacji moze sie okazac, ze atrakcyjniejsze jest 500MB Ery gdzie chyba taktuja wlasnie co 1kb.

#39 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 11 lutego 2008 - 23:34

Po przekroczeniu pakietu prędkość spada do prędkości GPRS czyli max 5kb...

#40 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lutego 2008 - 23:36

a ja akurat jestem zadowolony z Orange tez jestem kilka lat i pewnie bede jeszcze kilka... kazdy ma jakies swoje zdanie... ja do ery bym w zyciu nie przeszedl...

to samo u mnie, moja rodzina jest od 9 lat w Orange z czego ja 8, zawsze byłem bardzo zadowolony nawet jak były to czasy gdzie Idea miała pokrycie w 10 miastach i na paru trasach

#41 bsokol

bsokol
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2008 - 08:16

w iPlusie taktowanie jest niestety co 100kb - pytalem dzisiaj w salonie. Gdyby bylo co 1kb to faktycznie 1GB byloby trudno osiagnac, ale w takiej sytuacji moze sie okazac, ze atrakcyjniejsze jest 500MB Ery gdzie chyba taktuja wlasnie co 1kb.

Uuu to rzeczywiscie slabo z tym taktowaniem w Plusie. Na pewno zawsze zaokragla do 100 czy tylko przy polaczeniu?

Co do taktowania w erze w usludze "blue connect w telefonie" to jest 100/1 kb czyli 100 za nawiazania, a dalej juz 1. Przynajmniej tyle wyczytalem z opisu na stronie Ery:
blueconnect w telefonie
A po przekroczeniu 500MB placimy 1 pln za kazdy kolejny MB (czyli dodatkowe 500MB kosztuje nas 500 pln). Wiec tez tak rozowo nie jest.

#42 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 10:44

A widzisz, tego juz nie zapytalem. W sumie nie wpadlem na to, ze moze byc opcja 100/1. Przyjalem, ze 100kb jest jednostka najmniejsza, czyli, ze jak wykorzystasz 101kb to skasuja Cie za 200. Pamietac nalezy, ze kazde polaczenie to tak naprawde jakby dwa polaczenia bo osobno taryfikowane sa dane odebrane i dane wyslane. Czyli wystarczy, ze nasz telefon polaczy sie z poczta sprawdzic czy jest nowy mail na serwerze, to nawet jesli nic nie bedzie do sciagniecia, to 200kb nam skasowane zostanie. Zakladajac, ze ustawimy sprawdzanie poczty co godzine, to miesiecznie nastuka nam ponad 140MB na samym sprawdzaniu poczty! a co dopiero gdyby tak czasem zassalo jakiegos maila, lub chcielibysmy posurfowac... Pokusze sie o dalsze przeliczanie. Sprawdzilem wlasnie poczte. Mam ustawione 3 skrzynki pocztowe. Danych wyslanych - 6kb, odebranych 18kb (sciagnelo naglowek jednego maila). Wyslanie zapytania do skrzynki zabiera nam wiec 2kb. (przyjmijmy to jako srednia bo widze, ze kazdym razem jest troszke inaczej - czasem 1kb, czasem 3). Podobnia wartosc przyjmuje jako dane odebrane przy zalozeniu, ze skrzynka jest pusta. Tracimy wiec na sprawdzeniu jednego konta pocztowego jakies 4kb danych za kazdym razem. Przy zalozeniu, ze rozlicza nas z dokladnoscia do 1kb, to miesiecznie skasuje nas juz nie 140MB, ale niecale 3MB! Podsumowujac: jesli chcesz czesto sprawdzac jakas poczte, RSS, popisac na GG, ale bez wiekszego surfowania po sieci, to zdecydowanie lepsza jest oferta ERY. Jesli jednak nie laczysz sie z siecia czesto, ale jak juz sie polaczysz to lazisz po stronkach, to chyba bardziej odpowiednia dla Ciebie bedzie oferta iPlus. To by bylo na tyle. Wybor nalezy do Was. Ja sie jeszcze zastanawiam.

#43 bsokol

bsokol
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lutego 2008 - 11:27

Sprawdzilem wlasnie poczte. Mam ustawione 3 skrzynki pocztowe. Danych wyslanych - 6kb, odebranych 18kb (sciagnelo naglowek jednego maila). Wyslanie zapytania do skrzynki zabiera nam wiec 2kb. (przyjmijmy to jako srednia bo widze, ze kazdym razem jest troszke inaczej - czasem 1kb, czasem 3). Podobnia wartosc przyjmuje jako dane odebrane przy zalozeniu, ze skrzynka jest pusta. Tracimy wiec na sprawdzeniu jednego konta pocztowego jakies 4kb danych za kazdym razem.
Przy zalozeniu, ze rozlicza nas z dokladnoscia do 1kb, to miesiecznie skasuje nas juz nie 140MB, ale niecale 3MB!

No ale problem w tym, ze zaden operator nie nalicza 1kb od nawiazania polaczenia :) Era tez zaczyna od 100kb, a dopiero pozniej jest ten 1kb. Wiec inicjacja sprawdzenia poczty kosztuje nas zawsze minimum 100kb.

Ja sie boje przy Erze tego przekroczenia, bo korzystanie z internetu przez iphona nie jest takie jednoznaczne. Mozna miec uslugi/programy, ktore co jakis czas lacza sie z internetem (pogoda, gielda, synchronizacja czasu itd.) i troche ciezko to swiadomie kontrolowac. A jak jeszcze przez przypadek zainstalujemy jakis skopany program, ktory co chwila sprawdza cos w necie wtedy to 1 pln za 1MB moze niezle zaskoczyc (czarny scenariusz) :)

#44 carnil

carnil
  • 153 postów
  • SkądPoznań/Bydgoszcz

Napisano 12 lutego 2008 - 11:30

Czy przypadkiem po przekroczeniu 500MB nie jesteśmy już rozliczani jakoś lepiej. Tak mi się coś wydaje. Na pewno nie jest taryfikacja co 1MB:)

#45 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 12 lutego 2008 - 11:32

Skoro Era tez zaczyna od 100kb to juz kicha. Wydawalo mi sie, ze ktos pisal, ze od 1kb. W takim razie wlasciwie problem sie rozwiazal - nie ma lepszej alternatywy niz iPlus.

#46 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 13 lutego 2008 - 14:52

Wczoraj zapytalem pana na stoisku Ery jak to jest z tym taktowaniem. Powiedzial, ze taktowanie od samego poczatku =1kb a nie 100. Teraz juz zglupialem.

#47 bsokol

bsokol
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lutego 2008 - 16:45

Wczoraj zapytalem pana na stoisku Ery jak to jest z tym taktowaniem. Powiedzial, ze taktowanie od samego poczatku =1kb a nie 100. Teraz juz zglupialem.

Heh no to niezla dezinformacja :) Lepiej zadzwonic i zapytac jakiegos jakiegos specjaliste od Blue Connecta niz sprzedawce w sklepie.

Na stronie z opisem uslugi blueconnect w telefonie jak byk jest napisane:

naliczanie 100/1 kB*
* Dane naliczane są za pierwsze rozpoczęte 100 kB połączenia, a następnie za każdy 1 kB. Naliczanie odbywa się oddzielnie za dane wysłane i odebrane.

Opłata za 1 kB po wykorzystaniu pakietu: 0,001 zł (do wartości usługi na fakturze zostanie doliczony podatek VAT)

#48 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 13 lutego 2008 - 17:02

Ten gosciu z punktu Ery to chyba za bardzo nawet nie wiedzial na poczatku o co ja wogole pytam, a potem szukal odpowiedzi na moje pytanie w komputerze (jakies 10 minut mu zajelo...). Ja w piatek ide do Plusa podpisac umowe na abonamencik z iPlusem. Zobaczymy jak to bedzie.

#49 iJa

iJa
  • 57 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2008 - 17:52

Ja polecam ere. Mam oferte Internet w telefonie co daje mi 50zl/mc darmowych 80min. i 50mb. Tyle, ze nie jestem pewny czy taka oferta jeszcze moza sobie wybrac.

#50 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 13 lutego 2008 - 17:55

@margiel Koniecznie daj znać jak Ci poszło, bo ja idę po to samo w połowie marca.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych