Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tworzenie użytkowników per funkcjonalność

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 bareq

bareq
  • 1 posts

Posted 20 March 2017 - 09:46

Czy jest jakaś opcja, żeby stworzyć niezależne profile per funkcjonalność? Np. chcę mieć konto do pracy, na którym uruchamia się automatycznie edytor tekstu i jeszcze kilka aplikacji, ale chcę mieć też profile do przeglądania sieci, do gry. Chodzi głównie o to żebym nie musiał zamykać i otwierać aplikacji gdy kończę pracę, tylko powiedzmy szybko zmieniam profil. Pewnie nasuwa się już wam odpowiedź: konta użytkownika. Ale tu mnie wkurza, to, że ja mam sporo zmian w konfiguracji (preferencje systemowe, opcje findera) i dla każdego konta musiałbym od nowa to wstukiwać. To rozwiązanie powinno być łatwe w przełączaniu i łatwe w tworzeniu takich nowych "profili". Może Sierra potrafi coś takiego :)

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24591 posts

Posted 20 March 2017 - 10:45

Nie. Ewentualnie możesz sobie ustawić aplikacje danego 'profilu' per biurko i zmieniać biurka.

I nie wal, proszę, po oczach fontem 18. Używaj defaultowej wielkości, jak wszyscy.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 March 2017 - 08:42

Tworzysz sobie kolejnego użytkownika i dostosowujesz każdy profil do swojego celu, przed wylogowaniem zaznaczasz opcję "Otwórz okna po ponownym zalogowaniu" 

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 21 March 2017 - 10:55

Tworzysz sobie kolejnego użytkownika i dostosowujesz każdy profil do swojego celu, przed wylogowaniem zaznaczasz opcję "Otwórz okna po ponownym zalogowaniu" 

[…]  Pewnie nasuwa się już wam odpowiedź: konta użytkownika. Ale tu mnie wkurza, to, że ja mam sporo zmian w konfiguracji (preferencje systemowe, opcje findera) i dla każdego konta musiałbym od nowa to wstukiwać. […]

Zawsze można skopiować katalog ~/Library/Preferences z jednego konta na inne czy chociażby konkretne pliki z niego (włączając w to .GlobalPreferences.plist). Ale najwygodniej chyba jednak korzystać ze Spaces, jak już wspomniano.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24591 posts

Posted 22 March 2017 - 00:56

Tyle, że współdzielenie całego ~/Library/Preferences może być ryzykowne, bo w części .plist jest (zapewne) na przykład zaszyta nazwa użytkownika albo inne takie 'unikalne' dane i będzie klops. Zaznaczam, że "pewnie", bo nie testowałem - sam pomysł wydaje mi się zbyt ryzykowny, żeby testować.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 22 March 2017 - 09:06

Też o tym pomyślałem, choć przez wszystkie lata używania Maca nie przyszło mi do głowy próbować klonować użytkownika, jednak „mac copy all settings between user accounts site:discussions.apple.com” zwraca wiele forów, gdzie nawet porada, żeby przenieść cały ~/Library, jest oznaczona jako „rozwiązane” i pytający nie narzekał. Nadal nie mam potrzeby próbować w każdym razie.

Ale po minucie szukania mam coś dla całkowitych laików nawet – klonowanie userów z użyciem TM i Migration Assistant. Każdy może „try this at home”. I to w zasadzie rozwiązuje dylemat z pierwszego postu.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users