Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatnik!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#1 mirro

mirro
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2008 - 19:55

Witam świeżo rozpocząłem działalność ale jestem Makowcem, nie posiadam Windowsa a nie che go kupować. czy jest jakaś aplikacja bądź sposób na postawienia plątnika na Macu bądź czegoś tak samo działającego??

#2 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 06 lutego 2008 - 20:00

A jakie ten program ma wymagania. Możesz spróbować uruchomić go na emulatorze Wine. Jest darmowy.

#3 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 06 lutego 2008 - 20:05

A jakie ten program ma wymagania. Możesz spróbować uruchomić go na emulatorze Wine. Jest darmowy.

Windows, SQL Server, Internet explorer i - teraz uwaga - stacja dyskietek! Tak tak, zyjemy w ponoc XXI wieku, niestety ZUS jeszcze nie.
Takze moim zdaniem na maku odpada.

#4 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 20:11

Stacja dyskietek? Jezus maria. Kto wymyślił ten program?

#5 Smierc

Smierc
  • 379 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2008 - 20:11

DoMiNiQuE przepraszam ale o której wersji piszesz? Bo na stronie programu nie ma ani słowa o potrzebie posiadania stacji dyskietek.

:: Strona programu Płatnik ::

#6 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 20:17

DoMiNiQuE przepraszam ale o której wersji piszesz? Bo na stronie programu nie ma ani słowa o potrzebie posiadania stacji dyskietek.

:: Strona programu Płatnik ::

Nie napisali bo pewnie twierdza, ze to oczywiste.
Wszystkie operacje w zusie takie jak skaldanie wnioskow, odnawianie certyfikatow oraz klucze prywatne dzieja sie na dyskietkach.
Ponoc tylko do lipca, pozniej maja wprowadzic jakies czytniki kart.

#7 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 20:21

Dobrze, że mnie jescze to nie dotyczy. Moze za dwa lata już poznają moc płyt CD ;)

#8 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 lutego 2008 - 20:30

Witam! Od pewnego czasu nurtuje mnie ten problem. Czy płatnik jest darmowy? NIE Musze posiadać Windowsa, a wiec jest to wydatek dość spory, nie ma wersji dla Linuxa ani dla OSXa. Zastanawiam się jak to wygląda od strony prawnej i popieranie monopolu przez ZUS. Brak alternatywnej opcji przypomina mi aferę z Windowsem i Internet Explorerem kilka lat temu. Postaram się dowiedzieć coś więcej na ten temat od strony prawnej... może można podać ZUS po prostu do sądu :)

#9 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 20:49

Jest jeszcze Janosik. Nie wiem jak dziala, nie mam czasu na testowanie :) Ale dyskietek na 100% na obecna chwile nie da sie przeskoczyc :) W zeszlym roku przy odnowie certyfikatu popsula mi sie dyskietka i musialem jechac do firmy po nastepna :/ Urok floppow :)

#10 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 20:50

Może da się Płatnika uruchomić na Wine ?

#11 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 20:56

Już to proponowałem. Czytaj wszystkie posty. LAe nawet jak trzeba dyskietek, to czy nie mozna zrobić tak, że się bedzie robić coś na Macu, a potem na jakimś pececie wgrać to na dyskietke?

#12 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 21:07

Już to proponowałem. Czytaj wszystkie posty. LAe nawet jak trzeba dyskietek, to czy nie mozna zrobić tak, że się bedzie robić coś na Macu, a potem na jakimś pececie wgrać to na dyskietke?

Nie ma takiej opcji, Podczas zapisywania klucza prywatnego platnik tworzy go bezposrednio na dyskietce. Poza tym przy wysylce dokumentow dyskietka z kluczem musi byc w napedzie. No chyba, ze jakas emulacja, albo flopp na USB. Mi by sie nie chcialo w to bawic :)

#13 marcin_sz-n

marcin_sz-n
  • 118 postów
  • SkądSZCZECIN

Napisano 06 lutego 2008 - 21:10

Można przecież przez zew. napęd dyskietek :D

#14 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 21:17

Wydawać dodatkową kasę na napęd dyskietek? Moim zdaniem jest to bezsensowne.Myslę, że to rozwiązanie jest słuszne tylko w ostateczności.A może jest jakiś zamiennik?

#15 anopak

anopak
  • 64 postów
  • SkądRybnik

Napisano 06 lutego 2008 - 21:21

Stacja dyskietek? Jezus maria. Kto wymyślił ten program?

paręnaście lat temu Prokom :) Niestety nie przemyśleli tego, że technika idzie do przodu :)

#16 Orksos

Orksos
  • 164 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 21:39

Od 21 lipca mają być certyfikaty cyfrowe i dyskietki pójdą do lamusa (dopiero...) oczywiście trzeba je kupić na własny koszt w firmie która ma podpisana umowę z ZUS-em koszt ok 400 PLN

więcej informacji na http://e-inspektorat...rmatory/BPE.pdf

Syn księgowego ;-)

#17 syrakuz

syrakuz

Dr

• 1 073 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 lutego 2008 - 22:07

Janosik

Da sie to jakos przerobić dla OSXa ??

#18 mirro

mirro
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2008 - 12:51

Dziekuje za wyczerpujaca inforamcje narazie siedze i szukam wersji Wine na Intela . naszczescie stacje dyskietek na USB posiadam wiec z tym brdzo nie bede plakal. tylko najbardzie zaklne jak bede musail postawic Q.... Windowsa i kupic PC-ta.... FUCK!! czemu ZUS jest tak zacofany i firma procom softwer sa!! czy postawil moze juz ktos platnika na Wine??

#19 bazant

bazant
  • 196 postów
  • SkądPoznań/Bolechowo

Napisano 11 lutego 2008 - 13:25

Imho szkoda czasu na Wine, IE i inne takie.. już lepiej kupić PC z allegro za 300PLN. Do Pokutnika starczy... :) Jak będzie to jakaś firmówka (HP. Dell itd) to będzie nawet z licencją na jakąś windę.

#20 mirro

mirro
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2008 - 13:33

hmm.. moze masz i racje pokombinuje jeszcze z winem albo kupie pc-ta :(

#21 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lutego 2008 - 14:28

ja kupiłem rodzicom kiedyś do płatnika kompa COMPAQ za 50 zł:lol: i była nawet płytka z win98 do tego :lol: działał, no jakoś tam działał, rodzice nie narzekali :) ale im się nie chciało robić samemu i sobie biuro księgowe wynajęli :)

#22 mirro

mirro
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2008 - 15:15

moze i tak tylko ze wiesz bede mial 1-3 faktor miesiecznie wiec to zadne problemy.. bo to tylko z miejsca pracy musze wsytawiac faktory i tyle a nie mam zamiaru prowadzic serwisu czy sprzedarzy

#23 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 15:36

Mirro, w Twoim przypadku chyba nie ma koniecznosci korzystania z przekazu elektronicznego. Mozesz przeciez rozliczac sie "recznie" w zusie, albo chociazby wysylac im rozliczenia poczta. Obowiazek rozliczania sie za pomoca przekazu elektronicznego dotyczy firm, ktore zatrudniaja pozyzej x liczby ludzi. Ale teraz nie pamietam jaka to jest granica, chyba 10 albo 20 osbob.

#24 mirro

mirro
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2008 - 15:39

aha :) dziekuje za informacje a cos do prostego rozilczania sie z zusem i pity cos na mac-a :)

#25 internex

internex
  • 592 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 lutego 2008 - 15:39

Dziwne... podobno kod źródłowy odnośnie systemu przesyłania danych w płatniku został już opublikowany.. ZUS przegrał już paręnaście spraw w sądzie i wypłacił gigantyczne odszkodowania (z naszych pieniążków rzecz jasna).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych