Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Płatnik!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#51 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 19 kwietnia 2008 - 02:47

Jeżeli płatnik działa na Linuksie poprzez Wine to musi zadziałać i na Darwine. To niemal dokładnie to samo a czytałem, że da się go uruchomić na Pingwinie. Mnie się nie udało ale ja robiłem po swojemu i nie czytałem instrukcji. Zapewne gdzieś po drodze zrobiłem coś nie tak.

Moze tu coś znajdziecie.
linux płatnik - Szukaj w Google

Instrukcja instalacji Płatnika na Linuksie z Wine pasuje do Mac OSa z Darwine.

#52 uaru

uaru
  • 256 postów
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Napisano 19 kwietnia 2008 - 08:59

nie tyle tańsze co, pan co w nfz odpowiada za przetargi ma na biurku pc, w domu ma pc, jego wszyscy znajomi mają pc, wszystkie instytucje działają pod kontrolą MsWindows, to po kiego grzyba ma sie wyłamywać i kupować Mac'a? Zresztą niestety standardem póki co w świecie biurowym jest Microsoft Office, a on duuużo lepiej działa na PC, oraz OpenOffice powoli, a on dużo lepiej działa na PC ;) Ostatnio ściągnąłem wersję natywną Beta czy Alfa jeszcze nawet, i na staruszku PIII 600 z 256MB ramu, wystartowała w kilka sekund :/ podczas gdy na maku startowała conajniej 2x tak długo. NeoOffice nie jest pod tym zwględem lepszy. A Pages niestety jest fajny jeżeli używamy go tylko dla siebie, lub wymieniamy się plikami z innymi użytkownikami Pages. Dlatego właśnie biura, biura rachunkowe i wszelaka administracja w PL będzie lepiej sobie radziła na PC. Prędzej administracja przejdzie na OpenSource i wyjdzie Płatnik na Linux'a niż na MacOs'a, których to w Polsce jest około 2 promili ;)

to nie chodzi o to, że administracja ma na biurkach PC. Niech ma sobie cokolwiek, byle standardy komunikowania się z nimi były otwarte, i ustalone. Tak by było możliwe tworzenie aplikacji przez firmy trzecie. Nie można myśleć kategoriami systemów, tylko standardów wymiany danych, bo wtedy prosimy się o powtórkę. Jak za rok ZUS wypuści coś dla Maka, a za dwa lata Steve na keynote powie, że przenosi MacOs XI na procesory Cell, bo takie miał objawienie, będzie ten sam problem. Tego w ustawie o zamówieniach publicznych nie ma, ale należałoby tam wpisać, ze jeżeli zamówienie dotyczy systemów informatycznych, które mają sie komunikować z podmiotami zewnętrznymi, proponowane rozwiązania mają wspierać dobrze udokumentowane i wolne protokoły. Może trzeba by zgłosic projekt takiej nowelizacji jako inicjatywę obywatelską...

Jak standardy wymiany informacji będą znane, to wcześniej czy później ktoś napisze. I wcale nie musi być to 20% rynku albo więcej - na jakim procencie PC w ogóle jest zainstalowany płatnik? Wystarczy, że będzie kilka firm poligraficznych, które pracują na Maka i będą chciały zapłacić za pozbycie się zbędnego dla nich balastu PC, by taki program powstał. Co najwyżej, będzie odpowiednio droższy w porównaniu do PC.

Oczywiście, firmie, która pierwotnie wygrywa przetarg na stworzenie jakiegoś urzędowego oprogramowania, to się nie spodoba, bo jest to sprzeczne z ich interesami. Ale to są pieniądze publiczne, nasze pieniądze, i oni powinni być zadowoleni, że cokolwiek z tego dostali.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Google (1)