Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak przygotowac gradient(druk)???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 grzegorzw

grzegorzw
  • 334 postów
  • Skądstolica

Napisano 30 stycznia 2008 - 15:16

jak to zrobic zeby wyszlo dobrze w druku.. jakies rozmycia itp..???

#2 Bombee

Bombee
  • 198 postów
  • SkądW-wa Zacisze

Napisano 30 stycznia 2008 - 15:32

zalezy ;) ja robie tak: tlo, ciemniejszy badz kryjacy kolor na wierzch na osobna warstwe (czyli jesli gradient np. zolto-czarny to zolty na spod na osobnej warstwie na wierzchu czarny gradient), na czarny lekki noise, a pozniej lekki blur :)

#3 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 30 stycznia 2008 - 15:49

a co bediesz drukowal? bo zawarles minimum informacji

#4 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 30 stycznia 2008 - 18:31

O ile się da to gradient rastrowy z PS-a - z lekuchnym szumem - wychodzi OK, Jak mogę wystrzegam się gradientów z AI, no chyba że jest zabawa ze spotami. Wówczas albo kręcę DCS-y w PS (jeśli zachodzi ryzyko że może wyjść jakaś kicha) albo puszczam z AI i sprawdzam na RIP-ie.

#5 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 stycznia 2008 - 19:06

No na gradient trzeba nałożyć troszkę szumu i później ewentualnie delikatnie rozmyć, bez tego zabiegu pojawią się nieciekawe pasy. Kiedyś przez niewiedzę zepsułem pewien projekt, ale wiadomo człowiek uczy się na błędach.

#6 grzegorzw

grzegorzw
  • 334 postów
  • Skądstolica

Napisano 30 stycznia 2008 - 20:52

gradient bedzie robiony w ps i drukowany offsetem..

#7 madmac

madmac
  • 136 postów

Napisano 01 lutego 2008 - 19:54

Z mojego doświadczenia wynika że najtrudniej zapanować nad gradientami w ktorych oznaczysz tylko dwa skrajne kolory. Jeśli umiejętnie dodasz jeszcze kolory pośrednie i masz dużo mniejszą szansę wyłożenia pracy. Zwróć uwagę na jedno. Jeśli zrobisz gradient - dajmy na to - od 100% do 0% cyan wsztstko wyjdzie gładko ponieważ nacycenie koloru będzie spadało co mniej lub więcej 1%. Dodając kolejne kolory zwiększasz prawdopodobieństwo spadków o 4%(4x1% z każdego koloru) , a to niestety potem widać na gotowej pracy. A jeżeli chodzi o dodawanie szumu, co sugerują moi zacni przedmówcy, nie zawsze jest to konieczne, a czasem mimo szczerych chęci nie pomaga, ale warto spróbować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych