jak to zrobic zeby wyszlo dobrze w druku.. jakies rozmycia itp..???
jak przygotowac gradient(druk)???
Rozpoczęty przez
grzegorzw
, 30 sty 2008 15:16
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 stycznia 2008 - 15:16
Napisano 30 stycznia 2008 - 15:32
zalezy
ja robie tak:
tlo, ciemniejszy badz kryjacy kolor na wierzch na osobna warstwe (czyli jesli gradient np. zolto-czarny to zolty na spod na osobnej warstwie na wierzchu czarny gradient), na czarny lekki noise, a pozniej lekki blur
Gość_brodek_*
Napisano 30 stycznia 2008 - 15:49
a co bediesz drukowal? bo zawarles minimum informacji
Napisano 30 stycznia 2008 - 18:31
O ile się da to gradient rastrowy z PS-a - z lekuchnym szumem - wychodzi OK,
Jak mogę wystrzegam się gradientów z AI, no chyba że jest zabawa ze spotami.
Wówczas albo kręcę DCS-y w PS (jeśli zachodzi ryzyko że może wyjść jakaś kicha) albo puszczam z AI i sprawdzam na RIP-ie.
Napisano 30 stycznia 2008 - 19:06
No na gradient trzeba nałożyć troszkę szumu i później ewentualnie delikatnie rozmyć, bez tego zabiegu pojawią się nieciekawe pasy. Kiedyś przez niewiedzę zepsułem pewien projekt, ale wiadomo człowiek uczy się na błędach.
Napisano 30 stycznia 2008 - 20:52
gradient bedzie robiony w ps i drukowany offsetem..
Napisano 01 lutego 2008 - 19:54
Z mojego doświadczenia wynika że najtrudniej zapanować nad gradientami w ktorych oznaczysz tylko dwa skrajne kolory. Jeśli umiejętnie dodasz jeszcze kolory pośrednie i masz dużo mniejszą szansę wyłożenia pracy.
Zwróć uwagę na jedno. Jeśli zrobisz gradient - dajmy na to - od 100% do 0% cyan wsztstko wyjdzie gładko ponieważ nacycenie koloru będzie spadało co mniej lub więcej 1%. Dodając kolejne kolory zwiększasz prawdopodobieństwo spadków o 4%(4x1% z każdego koloru) , a to niestety potem widać na gotowej pracy.
A jeżeli chodzi o dodawanie szumu, co sugerują moi zacni przedmówcy, nie zawsze jest to konieczne, a czasem mimo szczerych chęci nie pomaga, ale warto spróbować.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych