Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prawe Jabłko (Cmd) na prawy Alt (Option), czyli patch do DoubleCommand

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 ono

ono
  • 44 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 stycznia 2008 - 18:26

Witam,

Jestem właściwie nowy tutaj na forum. Od niedawna używam MacBooka Pro i OSX jako podstawowej platformy, po wielu latach pracy z Windowsem postanowiłem zmienić komputer na "lepszy" 8-)

Jak pewnie wielu switcher'om, tak i mi brakowało prawego Alt do pisania polskich znaczków. Mapowanie małego Entera niestety się nie sprawdziło (niewygodne), poza tym mały Enter ma w niektórych aplikacjach całkiem pożyteczną funkcję.

Więc zamiast narzekać, czy też zmuszać się do używania lewego Alta, poczyniłem patch do DoubleCommanda pozwalający na mapowanie tylko prawego Jabłka na prawy Option (Alt), patch i binarkę znajdziecie tutaj:
https://sourceforge....&group_id=65339

Niestety niektóre aplikację takie jak Remote Dekstop Client, myślą że naciskam lewy Alt podczas, gdy DoubleCommand mapuje prawe Jabłko na kod prawego Alt. Wygląda, że jest to wina jakiegoś innego sterownika klawiatury, który zmienia kod prawego Alt na lewy na MacBookach (jako że taki klawisz tam nie istnieje), a nie samego DoubleCommand.

Tak czy inaczej, poprawiona wersja DoubleCommand u mnie sprawdza się świetnie.

Pozdrawiam.
  • zbimac lubi to

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 18:35

Gites, szybki jesteś ;) jednak czy nie lepiej przywyknąć do nowego rozkładu klawiszy ? po co to poprawiać ? pępowinę należy oderwać a nie się z nią obnosić.

#3 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 stycznia 2008 - 18:59

No ja akurat mam tak zakombinowane w swoim Double Command (wszystko ustawione w programie), że jabłka stały się altami, zaś alt i mały enter są jabłkami. :)

#4 ono

ono
  • 44 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 stycznia 2008 - 19:17

Gites, szybki jesteś ;) jednak czy nie lepiej przywyknąć do nowego rozkładu klawiszy ? po co to poprawiać ? pępowinę należy oderwać a nie się z nią obnosić.

Odpowiem tak, lewy Alt ma niestety jak dla mnie bardzo przykrą pozycję.. jest za bardzo na lewo żeby go nacisnąć lewym kciukiem, i za bardzo na prawo żeby go nacisnąć małym lewym palcem. :rolleyes:

A miejce w którym znajdują się jabłka i ich rozmiar są po prostu idealne do szybkiego pisania.
Lewe jabłko jest zupełnie wystarczające dla skrótów klawiszowych.

No ja akurat mam tak zakombinowane w swoim Double Command (wszystko ustawione w programie), że jabłka stały się altami, zaś alt i mały enter są jabłkami. :)

Dla każdego coś dobrego 8)

#5 Agropyron

Agropyron
  • 26 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2008 - 20:01

Ale żeby mieć dwa alty w miejscu jabłuszek, chyba nie trzeba Double Command - wystarczy zmienić ustawienia w preferencjach klawiatury i myszy: Klawiatura->Klawisze modyfikujące - zamienić alt z jabłkiem i już! Ja też tak używam, bo te klawisze są większe i wygodniejsze - a jedno jabłuszko do komend mi wystarcza. Niestety w tej metodzie nie da się zrobić z małego entera drugiego jabłka. Pozdrawiam

#6 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:25

swoja droga, na klawiaturach apple zewnetrznych, nie ma entera tylko jest alt w tym miejscu

#7 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 14:41

Na początku też mi było niewygodnie, ale teraz wolę takie ustawienie niż prawy alt. Jedyne co, to czasem zawadzam o lewe japko, ale i to pewnie przejdzie z czasem.

#8 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 30 stycznia 2008 - 08:32

A ja jestem za bardzo przyzwyczajony do pisania z prawym altem i muszę przyznać że jak tylko dotrę do domu to wypróbuję spachowaną binarkę. W tym momencie mam pozamieniane miejscami japko z altem, no i oczywiście przemapowany mały enter na japko.

#9 eMCe

eMCe
  • 383 postów
  • SkądToruń

Napisano 05 lutego 2008 - 12:39

Może to głupie pytanie, ale jak ten patch zainstalować... ?

#10 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 lutego 2008 - 12:41

instalujesz poprzez dwu klik potem wlaz do preferencji systemowych. bedzie na dole i ustaw opcje.

#11 eMCe

eMCe
  • 383 postów
  • SkądToruń

Napisano 05 lutego 2008 - 12:47

Jak klikam na niego, to pisze mi:
Nie jest ustalony program, który domyślnie otwiera dokument "RCmd_toROption.patch".

#12 ono

ono
  • 44 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 lutego 2008 - 11:18

Jak klikam na niego, to pisze mi:
Nie jest ustalony program, który domyślnie otwiera dokument "RCmd_toROption.patch".

Nie ten plik. Ściągnij DoubleCommand-1.6.6b2.dmg, to jest spaczowana wersja do instalacji. Plik .patch jest do kodu źródłowego.

#13 zbimac

zbimac
  • 126 postów
  • SkądDLW

Napisano 09 lutego 2008 - 18:35

Mam taki problem, odinstalowałem Double command 1.6.6b1, chcę zainstalować Double command 1.6.6b2 i mam komunikat "Nie można zainstalować Double Command na tym woluminie. Na tym woluminie jest nowsza wersja tego oprogramowa". Co zrobić aby zainstalować wersję "b2". Proszę o pomoc!

#14 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 lutego 2008 - 19:35

Usun double command preferencepanes w bibliotekach twojego uzytkownika badz bibliotekach systemowych. Sprawdz tez czy nie ma nigdzie inndziej doublecommand za pomoca spotlight

To remove DoubleCommand from your machine:

1. Delete the DoubleCommand folder in /Library/StartupItems on your Mac OS X startup volume.

2. Delete the DoubleCommand preference pane in /Library/PreferencePanes on your Mac OS X startup volume.

3. Restart your computer.

#15 zbimac

zbimac
  • 126 postów
  • SkądDLW

Napisano 09 lutego 2008 - 21:10

_krzysiek zrobiłem jak zaleciłeś. Usunełem wszystko w biblitekach użytkownika jak i systemowych, potem restart i nic. Dysk z wykrzyknkiem i treść "Nie można zainstalować Double Command na tym woluminie. Na tym woluminie jest nowsza wersja tego oprogramowa".

#16 rborowcz

rborowcz
  • 31 postów

Napisano 09 lutego 2008 - 21:36

Mam tak samo jak kolega Zbimac. Usunalem katalogi jak napisane bylo w dokumentacji i nadal nie moge zainstalowac bo dostaje komunikat, ze mam zainstalowana nowsza wersje tego programu. Skad jeszcze trzeba usunc pliki?

#17 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 lutego 2008 - 22:02

moze oproznijcie kosz?

#18 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 09 lutego 2008 - 22:10

...i restart komputera wysoce zalecany

#19 rborowcz

rborowcz
  • 31 postów

Napisano 09 lutego 2008 - 22:45

niestety restart tez nie pomaga

#20 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 09 lutego 2008 - 22:54

rborowcz, podalem Ci dokladny opis, krok po kroku jak odinstalowac doublecommand. usuwasz pliki, oprozniasz kosz, restart. to musi dzialac, i tak jest na 100% bo sam to robilem. przeanalizuj czy napewno wszystko zrobiles. bo byc moze po restarcie doublecommand znow sie uruchomil i pliki sie pojawily. Mac OS X nie ma rejestru z tymi aplikacjami wsadzonego niewiadomo gdzie, sa te pliki w bibliotekach - usunisz je i wedle systemu nie ma danej aplikacji zainstalowanej

#21 rborowcz

rborowcz
  • 31 postów

Napisano 09 lutego 2008 - 23:41

Niestety nie pomaga. Musi cos jeszcze gdzies siedziec. Niestety Spotlight nie przeszukuje mi wszystkiego. Juz pytam sie w innym watku o to jak zmusic Spotlight aby poindeksowal wszystko co jest na dysku...

#22 zbimac

zbimac
  • 126 postów
  • SkądDLW

Napisano 09 lutego 2008 - 23:47

Sprawdziłem wszystko, nie ma śladu po doublecommand. Byl restart, po restarcie nie ma nic w bibliotekach, nie wiem co jeszcze mam zrobić. Może to wina Leoparda?

#23 dabu

dabu
  • 12 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 13:49

Miałem to samo. Pomogło usunięcie starej paczki z Library/Receipts , pozdrawiam. Jeszcze słówko do autora tego tematu, gdyby był tak miły i poczynił patch zamieniający "wysuwanie cd" na forward delete (czy jak to się tam nazywa - odpowiednik klawisza "del" z windowsa) to byłbym bardzo wdzięczny. Sądze że wszyscy użytkownicy Macboków też się bardzo ucieszą. Aktualnie zmapowałem "del" jako mały enter, ale nie mogę się w ogóle przyzwyczaić i cały czas uderzam w wysuwanie CD.

#24 zbimac

zbimac
  • 126 postów
  • SkądDLW

Napisano 11 lutego 2008 - 14:16

Możesz ustawić "Delete" pod klawiszem " \ ", w DoubleCommand, ja tak MIAŁEM :( , łatwo się przyzwyczaisz, a wygoda jak na windzie :)

#25 dabu

dabu
  • 12 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 14:39

Tak, a jak będę chciał użyć "\" ?? :) zresztą "\" już próbowałem i wcale mi się nie wydaje wygodne. Pewnie wszystko przez to, że wcześniej miałem laptopa Fujitsu-Siemens, który miał "del" tm gdzie teraz w macbooku jest "wysuń cd".
  • zbimac lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych