Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co to jest Apple' X11

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#26 Gość_es_uomikim_*

Gość_es_uomikim_*

Napisano 16 grudnia 2005 - 16:04

był err:

$ xmodmap ~/.Xmodmap
xmodmap:  unable to open display ''

wygooglowałem, że chodziło o wyłączenie używanie kb layautu z OS X przez X11. w ~/.Xmodmap mam zdefiniowane klawisze odpowiedzialne za pl czcionki.

i rzeczywiście - teraz xmodmap działa - tylko, że TYLKO w xterm w GIMPie i Bluefish już nie : \

o co chodzi? : \

macie jakiś pomysł bo ja się poddaję...

#27 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 17 grudnia 2005 - 10:44

chyba o tym nikt nie wspomniał, a tymczasem X11 to świetna sprawa jeżeli ktoś chce pracować zdalnie na innych komputerach. Środowisko X window jest wszędzie takie same 8) Po odpaleniu X11 wystarczy się połączyć z komputerem w sieci i mamy u siebie jego aplikację, która na maku wygląda i zachowuje się tak samo jak np. na Linuxie. Generalnie X window jest wytworem UNIX-owym, ale jeżeli ktoś się uprze, to może nawet z Windowsa pracować na maku, potrzebny mu tylko emulator X window :P Owszem, trochę się trzeba znać, np. trzeba umieć poprawnie wpisać adres komputera, z którym chcemy się połączyć...

#28 LadyMac

LadyMac
  • 19 postów

Napisano 06 stycznia 2006 - 16:16

Zadałam już to pytanie w innym wątku, ale ten chyba jest bardziej odpowiedni... Dlatego pozwolę sobie powtórzyć pytanie (mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone :oops: ... ): Czy jest możliwośc ściagnięcia z netu X11 dla wersji 10.4? Nie mam niestety płytki instalacyjnej do iBooka G4 z zainstalowanym Tigerem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych