Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co to jest Apple' X11

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomaszpat

tomaszpat
  • 6 postów

Napisano 01 maja 2005 - 10:49

[center:fcf26e8b59][glow=red:fcf26e8b59][/glow:fcf26e8b59]Co to jest Apple' X11 i jak to można ściągnąć chce sobie zainstalować na maczku gimpa ale caly czas nie mam apple' x11 co to jest czekam na odpowiedzi prosze dzieki[/center:fcf26e8b59]

#2 piotr falba

piotr falba
  • 866 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 maja 2005 - 11:15

X11 to x window system, gimp nie chce sie uruchomić bo jest pod niego pisany, możesz to ściągnąć ze strony apple.com (jest też na płytach instalacyjnych mac os x'a).

#3 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 01 maja 2005 - 16:24

podobnie jest z openoffice czy matematyczno-obliczeniowo matlabem nie wszystko ze swiata otwartego oprogramowania trafilo bezposrednio do OSa a X11 to sposob na te aplikacje

#4 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 11 września 2005 - 00:43

X11 to jakby brama do UNIX-a która pozwala instalnąć sporo programów napisanych na różne tam :lol: linuksy hej

#5 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 03 grudnia 2005 - 20:01

Ile zajmuje ten X11, bo ja bardzo szanuję maleńką ilość miejsca jakie mi pozostało na dysku i nie wiem czy gra jest warta świeczki.

#6 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 04 grudnia 2005 - 05:18

sama instalka ma 43 mega, zobacz tutaj :

http://www.apple.com...1formacosx.html

u mnie zajmuje po zainstalowaniu jakieś 320 mega

#7 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 05 grudnia 2005 - 00:09

Kurde, no to nie wiem czy to instalować, bo dość dużo miejsca zajmuje. Co sądzicie???

#8 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 05 grudnia 2005 - 00:20

Zależy co będziesz chciał robić, jak napisali wcześniej piotr falba, i reeye, niektóre programy jak GIMP bez tego się nie obędą...

pozdrawiam

#9 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 grudnia 2005 - 00:28

A poza tym należy pamiętać, że X11 to nie jest już takie sobie makowe klikanie - to środowisko wymaga jednak odrobiny wiedzy i obeznania z terminalem.

#10 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 grudnia 2005 - 09:02

a właśnie że nieprawda :D , bo jak zainstalowałem Gimpa i Openoffica na X11 to mi chodziły po prostu jak w osx. Używanie TERMINALA było zupełnie zbędne :wink:

#11 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 05 grudnia 2005 - 09:49

A poza tym należy pamiętać, że X11 to nie jest już takie sobie makowe klikanie - to środowisko wymaga jednak odrobiny wiedzy i obeznania z terminalem.

Do odpalania splikacji jak Gimp czy OO zadna wiedza nie jest potrzebna;)
Jest potrzebna jak chcesz sobie pokombinowac;) Ale najpierw musisz wiedziec ze mozesz kombinowac, a to wiedza zwykle Ci ktorzy posiadaja owa odrobinke wiedzy o terminalu:)

#12 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 05 grudnia 2005 - 09:54

Ale najpierw musisz wiedziec ze mozesz kombinowac, a to wiedza zwykle Ci ktorzy posiadaja owa odrobinke wiedzy o terminalu:)

A czy jest dostępne jakieś źródło tej wiedzy, skompresowane w prostej formie (bez czytania rozciągnionych for) i w dodatku w naszym rodzimym języku :?:

#13 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2005 - 03:24

Do odpalania splikacji jak Gimp czy OO zadna wiedza nie jest potrzebna;)
Jest potrzebna jak chcesz sobie pokombinowac;) Ale najpierw musisz wiedziec ze mozesz kombinowac, a to wiedza zwykle Ci ktorzy posiadaja owa odrobinke wiedzy o terminalu:)

E tam ;-) A ile znasz "klikalnych" programów pod X11? Jak chcesz mieć klikalne X11, na przykład instalując KDE jako window manager, to niestety trzeba się przegryźć przez terminale, chociażby w celu zmiany pliku konfiguracyjnego X11. A jak, nie daj Bóg, zachce Ci się jeszcze mieć polską klawiaturę czy, o zgrozo, polski słownik pisowni w X11, to już zupełnie robi się mambo-jambo. A to przecież zupełnie podstawowe rzeczy są ;-)

#14 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 06 grudnia 2005 - 08:25

:) E tam :-D Do KDE jest dokladna instrukcja wiec mozna na pale zrobic;) Polskie literki podkladalam Twoim skryptem, co notabene nie dziala na PISMO, a na desktopach owszem;) Znow cos nie kocha klawiaturki w 'booczkach. W zasadzie cala ta 'wiedze' zdobywa sie instalujac rozne takie wynalazki. A terminal nie taki straszny jak go maluja;) wszystkiego uczy sie uporczywie wpisujac 'man'. Po linuksowych bojach jest mi dokladnie wszystko jedno ... na jakis czas odechcialo mi sie eksperymentow linuksowo-terminalowych z na x11 chodzi sobie grzecznie GIMP i GIMPShop a do pisania uzywam Jersa;)

#15 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 06 grudnia 2005 - 12:56

jest faktem, że cały ,,support" od apple kończy się na dostarczeniu X11, a dalej użytkownik musi już radzić sobie sam :evil:

#16 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 grudnia 2005 - 21:14

:) E tam :-D

No, tylko bez arogancji mi tu ;-)

Do KDE jest dokladna instrukcja wiec mozna na pale zrobic;)

To Ty chyba piszesz o tym dziwnym eksperymencie w postaci AquaKDE? Bo instalacja KDE z Finka, w dodatku z polskim interfejsem, to nie jest coś, co określiłbym mianem "dobrze opisane".

Polskie literki podkladalam Twoim skryptem, co notabene nie dziala na PISMO, a na desktopach owszem;) Znow cos nie kocha klawiaturki w 'booczkach.

E tam, nie kocha - po prostu trzeba zrobić oddzielne mapy dla każdego rodzaju klawiatury.

a do pisania uzywam Jersa;)

Aluzju paniał - tylko czasu brakuje :-(

#17 s@ntee

s@ntee
  • 596 postów
  • SkądBanbury, UK

Napisano 06 grudnia 2005 - 22:51

:) E tam :-D

No, tylko bez arogancji mi tu ;-)

Nie argogancji tylko przekory ;)

To Ty chyba piszesz o tym dziwnym eksperymencie w postaci AquaKDE? Bo instalacja KDE z Finka, w dodatku z polskim interfejsem, to nie jest coś, co określiłbym mianem "dobrze opisane".

W gruncie rzeczy to bawilam sie tym:
http://kde.opendarwin.org/

E tam, nie kocha - po prostu trzeba zrobić oddzielne mapy dla każdego rodzaju klawiatury.

No to napewno nie ja :-)

Aluzju paniał - tylko czasu brakuje :-(

Ja uzywam w zasadzie tylko angielskich wersji, bo po polsku nie rozumiem o co chodzi;) Takie przyzwyczajenie, bo stuknelo mi w tym roku 15 lat komputerowania;)

Za to zapamietale testuje polskie produkcje :)

#18 libertarian

libertarian
  • 42 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 11 grudnia 2005 - 16:35

Ja zainstalowałem jak na razie dwie aplikacje X11- GIMP i Open Office. Obie "klikalne", z instalacją żadych problemów. Ale dużo zależy od możliwości kompa- na iMacu G3/350/128 MB GIMP chodzi całkiem, całkiem, ale OO jest kompletnie nieużyteczny, uruchamia się z 10 minut, zamyka następne dwie, nic więcej nie próbowałem robić:-) Podejrzewam, że na dziesięciokrotnie szybszym sprzęcie też by wkurzał.

#19 Gość_es_uomikim_*

Gość_es_uomikim_*

Napisano 13 grudnia 2005 - 12:36

IMHO to, że Mac Os X ma w sobie kawał unixa uważam za wielki plus tego systemu ( 2w1 ). używacie Xorg, Xfree86, czy X11.app ? ja póki co X11.app ale zastanawiam się czy nie zainstalowac starego-dobrego Xorg... a jak sobie radzicie z pisaniem polskich znaków? np w GIMPie ? wszystko działa ok?? bo jak dziś dzwoniłem do pomocy tech to pan mi powiedzieł, że w zasadzie nie ma po co używać polskich znaków w terminalu (a VIM ?!), a edytory tekstu są pod Maca więc nie ma co używać *nix'owych ! fajny support ; ] czy XF86config (notabene opisany w dokumentacji) w ogóle istnieje? : > 'find' go nie znalazł... już znalazłej jeden FAQ nt temat więc poeksperymentuje ale byłbym wdzieczny za odp czy u was wszystko działa ok : ) btw zamiast OOo można używać NeoOffice (taki OOo specjalnie for mac) - też się chwilkę uruchamia ae chyba nie aż tak długo jak wspopmniany OOo ; )

#20 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 grudnia 2005 - 13:14

a jak sobie radzicie z pisaniem polskich znaków?

U mnie na stronie w dziale "Drobiazgi". Smacznego ;-)

#21 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 13 grudnia 2005 - 19:46

Mac Os X ma w sobie kawał unixa

Mac OS X jest UNIX'em

starego-dobrego Xorg

Owszem dobrego ale w żadnym wypadku starego
Pierwsza wersja X.org X11R6.7, została wydana 7 kwietnia 2004 roku.
XFree86 zbyt wolno się rozwijało i były problemy licencyjne.

#22 Movi-e0a09f2c28

Movi-e0a09f2c28
  • 51 postów

Napisano 13 grudnia 2005 - 23:16

Licencja to był pretekst. Po prostu ludziom nie podobało się to co się robiło w Xfree (wiem, bo w tym czasie jeszcze robiłem w X Strike Force w Debianie).

#23 reeye

reeye

• 1 506 postów

Napisano 14 grudnia 2005 - 09:28

Mac OS X jest UNIX'em

Niektórzy mówią UNIX-like na niego.

#24 Gość_es_uomikim_*

Gość_es_uomikim_*

Napisano 15 grudnia 2005 - 11:53

czy unix czy unix-like zdania są podzielone ; ] a co do xmodmap; podczas startu Xów ma się uruchamiać xmodmap a w ~ ma być .Xmodmap - to wszystko?

#25 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 grudnia 2005 - 18:37

a co do xmodmap; podczas startu Xów ma się uruchamiać xmodmap a w ~ ma być .Xmodmap - to wszystko?

Osobiście rozwiązałem to w ten sposób, że wrzuciłem do ~/ plik xmodmap.txt oraz stworzyłem plik .xinitrc, który zawiera, między innymi, wiersz:
xmodmap ~/xmodmap.txt

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych