Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Polski słownik do MS Office 2008

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#1 KubaCh

KubaCh
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:19

W wersji beta nie było, a stary (z Office 2004) nie współpracuje z nową wersją programu. Czy ktoś już znalazł rozwiązanie albo wie, czy w wersji oficjalnej jest polski słownik? Bo chciałbym się zupgrade'ować, ale jak nie ma słownika, to dla mnie będzie to raczej downgrade - nawet jeśli nowy Office jest 100 razy lepszy od poprzedniego.

#2 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2008 - 21:33

Pozwolę się podłączyć - w ogóle jakiś można przetestować tego nowego Office-a?

#3 magott

magott
  • 241 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:15

Wersja beta była aktywna do końca października. Teraz chyba trza kupić, albo zapodać jakiegoś cracka :) Ciekawe ile w Cortlandzie będzie kosztować wersja home? Ja napisałem do nich - póki co bez odzewu.

#4 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:19

A wart coś ten Office? Lepszy od iWorka?

#5 magott

magott
  • 241 postów

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:27

Heh... jak dla mnie Excel wymiata. Jak ktoś tylko jakieś pisemka piszę - iWork jest ok. Ale przy dużej ilości danych, tabl, wykresów etc - Office górą. Szkoda tylko, że cena jest kosmiczna. Powinna być podobna do tej wersji windowsowej. Nic to może w totka wygram :)

#6 Gregory

Gregory

• 2 733 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:43

A wart coś ten Office? Lepszy od iWorka?

Jeżeli nie działa tak podstawowa funkcjonalność, jak sprawdzanie pisowni, to wątpię, czy
brałbym go nawet za darmo… ;)

#7 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 15 stycznia 2008 - 22:48

Sprawdzanie pisowni działa, tylko nie w języku polskim.

#8 KubaCh

KubaCh
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2008 - 14:23

Cortland prze chwilą mi potwierdził - nie ma polskiego słownika w ostatecznej wersji MS Office 2008. Więc dopóki ktoś nie wymyśli jakiegoś obejścia albo Microsoft nie pójdzie po rozum do głowy, to nowy MS Office w polskich warunkach jest mało przydatny :-(

#9 raphael

raphael
  • 404 postów
  • SkądGryfino / Szczecin/ SF

Napisano 16 stycznia 2008 - 16:45

widzę, że Microsoft nie nadąża za zmianami w Apple. I nie wydał polskiej wersji Ofiice 2008. Jednego jestem pewien, z całą pewnością nie chcę czekać kolejne 4 lata na kolejną edycję Office. Bedę musiał używać Office 2004, który jest świetny i bije na głowe PCtowa wersje 2003. Porównując betę 2008 na Mac'a i 2007 na PC ciężko wybrać, która lepsza. Najbardziej jednak, czekam na iWork'a po Polsku, który (mam nadzieję) zostanie wydany w tym roku.

#10 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 16 stycznia 2008 - 18:32

Microsoft raczej nadąża, o to bym się nie obawiał. Nie pomyślałeś, że może jednak nie ma wystarczającego dużego rynku w PL na ten produkt?

#11 raphael

raphael
  • 404 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 19:49

Microsoft raczej nadąża, o to bym się nie obawiał. Nie pomyślałeś, że może jednak nie ma wystarczającego dużego rynku w PL na ten produkt?

:D sacrebleau (nie wiem jak to sie pisze), a nie pomyślałeś, że jeśli wydali by polską wersję to ten rynek by się powiększył?
Nie chcę Cię obrażić, ale takie nastawienie przypominia niektórych sprzedawców Mac'ów w Polsce, którzy mają gdzieś, drobnych detalicznych kupców.

#12 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 16 stycznia 2008 - 20:49

Czy by się oficjalnie powiększył? Śmiem wątpić.

Zresztą, status quo w Polsce w przypadku Apple i pochodnych trwa od ładnych paru lat i nic się w tej materii nie zmienia.

#13 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:20

1800 pln za Office??? Buuuuhahahaha.... za 180 pln, po kilku dniach namysłu może bym się zdecydował, ale solidne MOŻE.

#14 raphael

raphael
  • 404 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:33

a kto Ci karze kupywać najdroższą wersję? Cortland i inni jeszcze nie sprzedają wersji Home & Student (a będą), która na Apple.com kosztuje 149 dolców! Raz na cztery lata, mógłbym wydać taką sumkę. Gdyby mieli wersję PL

#15 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:42

Jak myślicie, czy tutaj może pomóc CheckSpell ? Wg opisu:

CheckSpell 1.1 jest usługą automatycznego sprawdzania pisowni dla Mac OS X. Działa w programach obsługujących systemowy mechanizm sprawdzania pisowni.

Beta nie działa a nie chcę ciągnąć pirata żeby sprawdzić sprawdzanie pisowni przed zakupem.

#16 raphael

raphael
  • 404 postów

Napisano 16 stycznia 2008 - 21:52

Nie używałem go, ale niestety Office nie wykorzystuje systemowego sprawdzania pisowni (chodzi o Safari, TextEdit, Mail etc.) Może dałoby radę nadpisać wbudowany w Office system sprawdzania pisowni, ale sądząc po moich testach z CocoAspell, i Pages. Jeśli uda Ci się to zrobić, to nie będziesz do końca zadowolony.. sprawdzanie pisowni powoduje denerwujące lagi nawet na lepszym sprzęcie.

#17 derykus

derykus
  • 56 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 17 stycznia 2008 - 09:54

Z tego co widzę można podmontować własny słownik.... Pozostaje pytanie... skąd?? Może dałoby się wyciągnąć z office 2007win... Tylko, że tam niestety nie ma żadnego pliku .dic...

#18 blackdog

blackdog
  • 205 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 17 stycznia 2008 - 10:17

Jeżeli nie ma polskich słowników i sprawdzania pisowni po polsku to po prostu programowy złom. Nie widzę sensu wydawania tylu pieniędzy po to bym jeszcze musiał kombinować ze słownikami, które powinny już być. A jak nie a to nie ma. I pieniędzy też nie będzie ;P W moim przypadku w 100% sprawdza się neooffice i może bym kupił MSoffice gdyby nie ta niedogodność.

#19 KubaCh

KubaCh
  • 102 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2008 - 14:21

Ja niestety MS Office używać muszę - więc pozostaje mi do wyboru MS Office 2004 lub MS Office 2007 pod Parallels (i pewnie na tym się skończy, bo muszę też trawić nowe formaty). Chyba, że ktoś wymyśli sposób na 'osłownikowanie" wersji 2008 (dla pierwszej osoby, która znajdzie i poda taki sposób oferuję dobre wino lub czteropak dobrego piwa).

#20 frycu

frycu
  • 242 postów
  • SkądKrosno/Kraków

Napisano 17 stycznia 2008 - 22:36

podlaczam sie pod apelem wydania nowego slownika;) i jakby ktos takowy wymyslil bylbym rad za udzielenie takiego info!

#21 Julek

Julek
  • 86 postów
  • SkądEuropejski brzeg Wisły

Napisano 18 stycznia 2008 - 08:16

Równierz udzielam swojego poparcia dla inicjatywy :) A gdzie nb znaleść słownik dla wersji 2004?

#22 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 18 stycznia 2008 - 08:35

Równierz udzielam swojego poparcia dla inicjatywy :)

A gdzie nb znaleść słownik dla wersji 2004?

Powinien być na stronach SADu. Kiedyś był, ale znikł. Podobno niedługo znów ma się pojawić...

#23 toledoX

toledoX
  • 142 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 18:00

Jeżeli ktoś potrzebuje słownik do Office 2004 (ten ze stron SAD-u), proszę podesłać adres mailowy na priv. - prześlę.

#24 Mati236

Mati236
  • 30 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 12:57

Napisałem do toledo ale się jeszcze nie pojawił, a postował dość dawno. Jeśli ktoś z was mógłby wysłać mi słownik na mati236@gmail.com byłbym wdzięczny.

EDiT:
Dostałem słownik, dziękuję :)

#25 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 stycznia 2008 - 20:14

Z tego co widzę można podmontować własny słownik.... Pozostaje pytanie... skąd?? Może dałoby się wyciągnąć z office 2007win

Obejrzałem format słowników MSO 2008 i wątpię, żeby udało się zaadoptować słownik z jakiejkolwiek windowsowej wersji office. MSO 2008 trzyma słowniki w postaci paczek z rozszerzeniem .proofingtool, w których zawarte są pliki binarne, z ewidentnymi odniesieniami do systemowych plików OS X. Czyli nie da się tego zastąpić słownikiem z windy bez większego reverse-engineering. Firmy sprzedające MSO polskim klientom (SAD, Cortland) powinny coś takiego zrobić, pytanie, czy prawnicy MS im pozwolą.
Ewentualnie może da się wykorzystać słowniki użytkownika - w starszych wersjach to są po prostu pliki tekstowe z kolejnymi wyrazami. Gdyby słownik użytkownika zapełnić całym polskim słownikiem (np. z aspella da się chyba wyciągnąć czysty tekst) i podpiąć pod jakiś mało używany język (np. fiński :-) ) to może by jakoś poszło. Pytanie, jaka byłaby wydajność takiego hacka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych