Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Oszustwo na OLX ktos cos wie na ten temat ?

• Please log in to reply
29 replies to this topic

#26 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 14 November 2016 - 13:07

W "moim" przypadku wiadomości były z translatora łamanym polskim. Najgorsze jest to, że policja nie jest w stanie nic zrobić.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#27 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 14 November 2016 - 13:16

W "moim" przypadku wiadomości były z translatora łamanym polskim. Najgorsze jest to, że policja nie jest w stanie nic zrobić.

No ale co z tego że translator? Może jakiś angol chciał coś kupić, to jeszcze nie żaden powód do obaw ;-) A tak na poważnie: policja jest w stanie dużo zrobić, tylko im się chyba nie chce tyłka ruszyć, w 2 minuty wiem jak bym się za to zabrał: wyśledził gdzie te przedmioty są wysyłane i już jest punkt zaczepienia do rozbicia szajki... a może już to robią, tylko nie chcą 'spalić' dziupli póki nie rozpracują całej szajki? Coś mi się wydaje że to cała mafia na tym allegro działa i takich co się na to łapią jest wielu...

#28 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 14 November 2016 - 13:35

Tak chciał kupić za cenę wyraźnie wyższą niż w aukcji i to jeszcze z Polski jakby u nich konsoli nie było na sprzedaż.

Oglądałem akta sprawy i zrobili wszystko co można. Raczej problemem jest brak współpracy strony brytyjskiej, bo tam towar był wysłany. Namierzanie po IP też nic nie dało, takie obejścia były stosowane, serwery w dziwnych krajach itp.

#29 Spekulant

Spekulant
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, Kraków

Posted 14 November 2016 - 13:39

Tak chciał kupić za cenę wyraźnie wyższą niż w aukcji i to jeszcze z Polski jakby u nich konsoli nie było na sprzedaż.

Oglądałem akta sprawy i zrobili wszystko co można. Raczej problemem jest brak współpracy strony brytyjskiej, bo tam towar był wysłany. Namierzanie po IP też nic nie dało, takie obejścia były stosowane, serwery w dziwnych krajach itp.

A to Ty wysłałeś towar bez wcześniejszej zapłaty? OMG

#30 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 14 November 2016 - 13:41

Czy uważasz, że byłbym na tyle głupi? Pokrzywdzeni zgłosili się do mnie, żebym napisał zażalenie na umorzenie.

• Spekulant likes this

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users