Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oszustwo na OLX ktos cos wie na ten temat ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 5c2bb91ca8

5c2bb91ca8
  • 16 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 19:11

Hej Wystawilem niedawno Ipada air 2 na olx za 1500zł zaczely podlaczac mi sie ludzie z pytaniem o przedmiot ... z reszta zobaczcie sami rozmowe 

wyslane do mnie na OLX

Kupujacy -Witam, możesz skontaktować się ze mną z powrotem swoją ostateczną cenę sprzedaży do tego mój e-mail, jeśli ta pozycja wciąż Do sprzedania: mrgrtcindy@gmail.com

odpisałem, dla sprawdzena na maila podanego

Witam kontaktuje sie w sprawie tableta cena ostateczna 3200zł( tu podalem znacznie zawyzona cene)

Ktos odpisał 

Podana cena jest okey dla mnie i mam sprawdzić koszt wysyłki Via EE (http://www .pocztex.p l/ems/cenn ik/), aby Anglii I'ts około 200 zł Więc Podaję ci 3,400 zl+ element i koszty transportu, musisz wrócić do mnie ze swoim numerem konta bankowego, aby można było dokonać płatności przelewem

Twoje pełne imię:
Nazwa banku:
kod SWIFT
Numer konta:
Numer telefonu:

Więc czekam na odpowiedź szybko, jeśli tylko jesteś gotów sprzedać do mnie.

Odpisalem ( troche chamsko,ale...)

3400zł za ipada air2 to dobra cena? heheheh nowego ze sklepu mozna miec za 2200zł hehehehehe wypierdalaj

O co chodzi z tymi wiadomosciami .... to juz 4 taka wiadomosc z prosba o napisanie ceny na maila

#2 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 19:13

Przekret stary jak swiat. Bylo o tym wielokrotnie.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#3 5c2bb91ca8

5c2bb91ca8
  • 16 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 19:17

Ale olx mam od ponad roku i dopiero teraz zaczely sie takie wiadomosci

#4 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 19:20

Warto przypomnieć ze byli i tacy co wysyłali sprzęt :/

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#5 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 19:26

Oczywiscie. A potem placz na policji.

#6 Najwyzszy

Najwyzszy
  • 665 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 13 listopada 2016 - 19:28

Przekret nigeryjski polega najprosciej na tym, ze kusza Cie wysoka kasa za Twoj sprzet, ty podajesz dane, a oni wysylaja Ci falszywe potwierdzenie przelewu na Twoje konto i domgaja sie wysylki towaru. Potem przychodza spreparowane listy od fbi i tak dalej. Naiwniak traci sprzet, osoba madra nawet nie odpowiada na cos takiego. Dla testu napisz jej, ze za 30 kafli sprzedasz i wysle Ci fakepotwierdzenie na taka sume :)

#7 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 19:39

 OLX.pl  walczy z tym ale to jak walka z BSC u nas na forum. Większość z nich znika po kilku chwilach.

Sam jak ostatnio sprzedawałem dostałem ok 20 takich wiadomości.

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#8 van1ty

van1ty
  • 170 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 20:19

Też tak miałem kiedyś przy jakimś iPhonie.. ale lepsze jest jeszcze to, że po paru dniach przychodzą maile niby od nigeryjskiego banku z informacją, że zablokował płatność ze względów bezpieczeństwa i przeleje pieniądze po wysłaniu towaru i kopii listu przewozowego  :D

#9 Dastia

Dastia
  • 907 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 21:38

Na allegro jest to samo non stop. Już wiadomo skąd ciapaci mają iP w kieszeniach.

iPhone 14 PRO Max

#10 Piotr X

Piotr X
  • 123 postów
  • SkądGdynia

Napisano 13 listopada 2016 - 21:38

Przekret nigeryjski polega najprosciej na tym, ze kusza Cie wysoka kasa za Twoj sprzet, ty podajesz dane, a oni wysylaja Ci falszywe potwierdzenie przelewu na Twoje konto i domgaja sie wysylki towaru. Potem przychodza spreparowane listy od fbi i tak dalej. Naiwniak traci sprzet, osoba madra nawet nie odpowiada na cos takiego. Dla testu napisz jej, ze za 30 kafli sprzedasz i wysle Ci fakepotwierdzenie na taka sume :)

Dlatego najlepiej wystawiać sprzęt na Allegro, bo wtedy jest się bardziej chronionym.

#11 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 13 listopada 2016 - 21:41

A jakie moze byc lepsze zabepieczenie niz kasa do reki ?

#12 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 listopada 2016 - 22:08

przelew na konto. Pamiętam jak sprzedawałem zdaje się 5s, dostałem kasę do ręki, wracam do domu patrzę na banknoty, a tu nieco różne stówki! Poczułem się jakby mnie ktoś kopnął w jajca. Wskoczyłem do auta i jazda do wpłatomatu. W drodze przypomniałem sobie, że banknoty były nieco zmodernizowane i jednak na szczęście wszystko było ok. :)
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#13 Najwyzszy

Najwyzszy
  • 665 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 14 listopada 2016 - 07:29

Wyslac przedmiot po ZAKSIEGOWANIU pieniedzy na swoim koncie. Zadnych potwierdzen, zapewnien ze strony sprzedawcy czy nawet interwencji boga jesli ktos w niego wierzy. Nie popadajmy w paranoje. Po prostu treba byc odpowiedzialnym. Jest kasa, wysylam sprzet. Nie ma kasy, to nie wysylam i koniec tematu. 

#14 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 08:16

Ostatnio trafiło mi się coś podobnego na allegro tylko cena nie była przesadzona i mail był napisany poprawną polszczyzną także naprawdę nietrudno można było się nabrać, najbardziej podejrzana była wysyłka do Johanesburga ;) Tak jak piszą poprzednicy najlepiej wystawiać na allegro i nie zgadzać się na jakieś dziwne metody płatności - PayU, ew. zwykły przelew i wysyłka dopiero jak się zobaczy kasę na koncie.

#15 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 08:25

Wyslac przedmiot po ZAKSIEGOWANIU pieniedzy na swoim koncie. Zadnych potwierdzen, zapewnien ze strony sprzedawcy czy nawet interwencji boga jesli ktos w niego wierzy. Nie popadajmy w paranoje. Po prostu treba byc odpowiedzialnym. Jest kasa, wysylam sprzet. Nie ma kasy, to nie wysylam i koniec tematu. 

Ale to jest transakcja przez OLX - a ten serwis służy do obiorów osobistych serio myślisz że znajdzie się ktoś kto ci wpłaci w ciemno kilka tys zł na konto bez żadnego zabezpieczenia ?

#16 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 listopada 2016 - 08:56

OLX jest spoko, wspomnianego ip. Sprzedałem w godzinę od wystawienia, ale jednak allego i payu pewniejsze.
<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#17 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 08:56

OLX - to serwis ogłoszeń lokalnych. Według regulaminu możliwe są tylko odbiory osobiste. OLX to najbezpieczniejszy serwis na świecie ale trzeba używać go zgodnie z przeznaczeniem.

PS. Co do e-maili niewiadomego pochodzenia to dostałem już nie raz. Ciapaci piszą łamaną polszczyzną i po tym można ich rozpoznać. Zawsze takie wiadomości ignoruję. Nie wiem tylko co będzie jak ktoś od nich zacznie faktycznie pisać poprawnie po polsku. Pewnie więcej osób się da nabrać. Warto zatem wykorzystywać ten portal tylko do umawiania się na odbiór osobisty. Przy droższym sprzęcie najlepiej umówić się gdzieś na mieście i zabrać kogoś ze sobą. Bo to człowiek wie z kim ma do czynienia? Zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Użytkownik Kardas edytował ten post 14 listopada 2016 - 09:04

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#18 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 10:46

PS. Co do e-maili niewiadomego pochodzenia to dostałem już nie raz. Ciapaci piszą łamaną polszczyzną i po tym można ich rozpoznać. Zawsze takie wiadomości ignoruję. Nie wiem tylko co będzie jak ktoś od nich zacznie faktycznie pisać poprawnie po polsku. Pewnie więcej osób się da nabrać. Warto zatem wykorzystywać ten portal tylko do umawiania się na odbiór osobisty. Przy droższym sprzęcie najlepiej umówić się gdzieś na mieście i zabrać kogoś ze sobą. Bo to człowiek wie z kim ma do czynienia? Zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Ja właśnie dostałem takiego maila poprawnie napisanego:

Dziekuje za odpowiedz. Zaplace 1,300+300 zl kosztów wysylki poprzez EMS Pocztex. Prosze sprawdzic tutaj koszty wysylki: (http://www.pocztex.pl/ems/cennik/) do johanesburg . Prosze zakonczyc aukcje na allegro i podeslac do mnie pelne dane bankowe do wykonania przelewu. Potrzebuje:

Dane:
Numer Konta:
Nazwa banku:
Numer Telefonu:
Przelew wykonam jak najszybciej. Czekam na szybka odpowiedz.
pozdrawiam serdecznie

Wcześniej jeszcze było krótkie pytanie o cenę minimalną, które w ogóle nie wyglądało podejrzanie. Jakby zamiast tego Johanesburga było jakieś europejskie miasto to nawet bym nie pomyślał, że to może być przekręt. Oczywiście bez kasy na koncie i tak bym nie wysłał :)

#19 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 10:47

Napisz do allegro maila z nickiem tego użytkownika w kilka minut zostanie zablokowany. 

#20 Kardas

Kardas
  • 557 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 11:52

Ja właśnie dostałem takiego maila poprawnie napisanego:
Dziekuje za odpowiedz. Zaplace 1,300+300 zl kosztów wysylki poprzez EMS Pocztex. Prosze sprawdzic tutaj koszty wysylki: (http://www.pocztex.pl/ems/cennik/) do johanesburg . Prosze zakonczyc aukcje na allegro i podeslac do mnie pelne dane bankowe do wykonania przelewu. Potrzebuje:
Dane:
Numer Konta:
Nazwa banku:
Numer Telefonu:
Przelew wykonam jak najszybciej. Czekam na szybka odpowiedz.
pozdrawiam serdecznie

Wcześniej jeszcze było krótkie pytanie o cenę minimalną, które w ogóle nie wyglądało podejrzanie. Jakby zamiast tego Johanesburga było jakieś europejskie miasto to nawet bym nie pomyślał, że to może być przekręt. Oczywiście bez kasy na koncie i tak bym nie wysłał :)

Odnośnie allegro. Zawsze wszystkie transakcje trzeba przeprowadzać poprzez licytację. Nie warto dogadywać się poza allegro. Bez licytacji nie należy wysyłać towaru ani nikomu wpłacać pieniędzy. Po licytacji możemy zweryfikowac kontrahenta a w razie problemów każda aukcja allegro jest ubezpieczona na 10tys. Wystarczy że w razie oszustwa sprawę zgłosimy na policję a allegro zwróci nam pieniążki. Warunek to jednak transakcja przez allegro.

Użytkownik Kardas edytował ten post 14 listopada 2016 - 11:54

MacBook Pro 2020 i5 2.0 / 16GB / 512GB + Iphone 12 + AppleTv 4K + Airport Express

#21 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 12:14

Odnośnie allegro. Zawsze wszystkie transakcje trzeba przeprowadzać poprzez licytację. Nie warto dogadywać się poza allegro. Bez licytacji nie należy wysyłać towaru ani nikomu wpłacać pieniędzy. Po licytacji możemy zweryfikowac kontrahenta a w razie problemów każda aukcja allegro jest ubezpieczona na 10tys. Wystarczy że w razie oszustwa sprawę zgłosimy na policję a allegro zwróci nam pieniążki. Warunek to jednak transakcja przez allegro.

Jasna sprawa i tak też mu odpowiedziałem. To mnie właśnie najbardziej irytuje w sprzedaży na allegro - trzeba (może nie trzeba ale wypada) wielokrotnie odpisywać, że nie sprzedaję poza allegro itp. Tak w ogóle to mi to wygląda na kradzież konta allegro bo wygląda ono całkiem wiarygodnie - 91 pozytywnych komentarzy, pierwszy z 2007 roku, różne transakcje w różnych dniach, także nic podejrzanego nie widać. Tak czy inaczej zgłosiłem ten przypadek do allegro i zobaczymy co odpiszą.

Edit: Właśnie widzę, że gość teraz sprzedaje 2 sztuki nowych S7 Edge, wcześniej miał tylko jedną sprzedaż w 2012r. także to już jednak wygląda podejrzanie...

Użytkownik douglas edytował ten post 14 listopada 2016 - 12:21

#22 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 14 listopada 2016 - 12:55

Mają ustawione jakieś skrypty co robią to z automatu, ja taką 'ofertę' dostaję niemal przy każdej aukcji. Trochę to upierdliwe, ale jak już raz się zorientowałem o co chodzi, tak już po prostu nie odpisuję na te maile. Widać Allegro/Olx nie może sobie łatwo z tym procederem poradzić, podobnie zresztą jak administracja naszego forum z atakami 'krzaczastych maili' ... za to usuwanie źle umieszczonych postów idzie im całkiem sprawnie ;-)

Co ciekawe wykorzystywane są 'sprawdzone' konta do tego procederu. Ten mail przyszedł od allegrowicza z ponad 200 komentarzami dlatego odpisałem :)

Thanks for reply.i will pay you 2200pln+200pln shipping cost for EMS Pocztex(EE).. i have check the shipping cost on here(http://www.pocztex.pl/ems/cennik/)  to London,UK and its around 200pln.You must finish auction on allegro now and send me full bank data for the deposit such as

Name:

Account Number:

Bank Name:

Phone Number:

so that i can make the transfer to you ..

waiting for your fast reply..

2016-11-14 0:24 GMT+02:00 >:

2000pln

Wiadomość napisana przez Allegro <powiadomienia@allegro.pl> w dniu 13.11.2016, o godz. 23:24:

Wiadomość od: sylwunia607 (209)   

Strona z przedmiotem: 

Użytkownik Spekulant edytował ten post 14 listopada 2016 - 12:57

#23 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 14 listopada 2016 - 12:59

Ja się na serio zastanawiam kto się na to łapie.

Miałem przypadek w którym człowiek sprzedawał konsolę powiedzmy za 2 tys., dostał wiadomość z UK, że jest chętny kupiec za 2500 zł + koszty wysyłki. No i co? Oczywiście wysłał...

#24 Najwyzszy

Najwyzszy
  • 665 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 14 listopada 2016 - 13:01

Ale to jest transakcja przez OLX - a ten serwis służy do obiorów osobistych serio myślisz że znajdzie się ktoś kto ci wpłaci w ciemno kilka tys zł na konto bez żadnego zabezpieczenia ?

No oczywiscie, ze masz racje, ale to co napisalem stosowac wszedzie jako sprzedajacy, tak? Tu ie rozmawiamy o byciu kupujacym, tylko sprzedajacym. Allego, olx, ebay czy inne ustrojstwa - zawsze po zaksiegowaniu pieniedzy, tylko i wylacznie. 

#25 Spekulant

Spekulant
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, Kraków

Napisano 14 listopada 2016 - 13:03

Ja się na serio zastanawiam kto się na to łapie.

Miałem przypadek w którym człowiek sprzedawał konsolę powiedzmy za 2 tys., dostał wiadomość z UK, że jest chętny kupiec za 2500 zł + koszty wysyłki. No i co? Oczywiście wysłał...

Po kilku mailach można się zorientować że to wałek, ale jak kiedyś sprzedawałem PS4 to te maile (na początku) były bardzo wiarygodne: kuzyn w Anglii ma komunię i potrzebny prezent na cito, od razu wpłaca, wysyła potwierdzenie, etc. Oczywiście zaznaczyłem że wyślę jak zobaczę pieniądze na koncie... no i na tym się deal mniej więcej wykrzaczył, ale do tego momentu szło ładnie i łyknąłem przynętę :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych