Witam wszystkich, od jakiegoś czasu borykam się z decyzją kupna MacBooka 12 2016 wersja m3. Do tej pory miałem macbook air 13 2015 8gb, a jeszcze wcześniej microsoft surface pro 4 wersja m3 4gb ram także wiem co to procesor m3. Z racji iż macbook air okazał się za mało mobilny oraz wyświetlacz mnie nie satysfakcjonował zacząłem się zastanawiać nad macboo-kiem 12. Nie potrzebuje ogromnej mocy obliczeniowej, głownie podstawowe, na prawdę bardzo podstawowe rzeczy robię na laptopie i dużo się przemieszczam.
Jedyne czego nie wiem i nie męczy to kwestia pewnej gry, a lubię w wolnym czasie od czasu do czasu zagrać sobie w Tibie.. wiem co sobie pomyślicie
proszę to jednak uszanować
i nie hejtować nie mam 14 lat..
Problem w tym że nie mam pojęcia czy na MC 12 wyżej wymieniona gra będzie działać płynnie w przeglądarce z wykorzystaniem adobe flash player.. czy ktoś z posiadaczy mógłby mi powiedzieć jak wygląda sytuacja ? lub przetestować to dla mnie i napisać jaki FPS ?
Bardzo bym był wdzięczny jeśli ktoś by mi udzielił odp. co do reszty samego sprzętu jestem w 100% przekonany ze będę zadowolony. Męczy mnie tylko ta kwestia, a muszę się szybko zdecydować bo mam możliwość kupna nowego myślę ze w dobrej cenie bo 5700zł .
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Zacznę od mojej ogólnej opinii na temat obydwu komputerków
MacBook Air
- Wydajny ( względnie )
- Bardziej funkcjonalny ( Thunderbolt 2, 2xUSB 3.1, minijack, magsafe )
- Mniejsza rozdzielczość idzie w parzę z większą wydajnością, bo GPU nie musi aż tak intensywnie harować.
- Lepsza i to naprawdę sporo lepsza bateria ( również pod względem jakościowym, bateria w 12 to padaka i eksperyment )
MacBook 12'
- Słabszy i to dość znacznie...
- Jeden port USB C, bez przejściówki może być ciężko...
- Ładniejszy
- Retina ( cierpi na tym bateria i ogólna wydajność )
Odnośnie gier - hmm... Jako istny maniak śmiało mogę powiedzieć, że na Airze GTA V działało ciut lepiej niż na 12', no ale wiadomo... HD 6000 ( układ igpu ) w airze jest wydajniejszy od obecnego HD 515 ( w 12' ) i ten procesor... w airze, jeżeli nie mamy sauny w pokoju to na obydwu rdzeniach utrzymamy stabilne 2.53GHz i 700MHz dla grafiki, a w 12'? W 12 grafiki nie testowałem, ale procesor mocno zbija taktowanie przez brak aktywnego chłodzenia... 1.6GHz to maksymalna wartość jaką osiągnąłem dla dwóch rdzeni. A apropo wydajności samej gry - Air 25-35 fps, 12' 17-24 fps +/-
Jeżeli chodzi o gry to w wypadku moich testów 12' miała ustawioną mniejszą rozdzielczość od aira o jakieś 5%. Ogólnie w grach wydajniejszy jest Air albo Pro... Tam to szaleją i dają najmocniejsze integry - polecam, szczególnie model 2015' z iris 6100, za 5k dasz radę takiego wyłapać.
Użytkownik tka11 edytował ten post 16 listopada 2016 - 22:45