Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ponarzekaj na swojego sąsiada...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 stycznia 2008 - 21:20

Nie jeżdzisz w zimie? A ja na rowerze codziennie :).

A z tymi lusterkami o jest tak: raz zahaczyłem o czyjeś lusterko i pan w środku bardzo się zezłościł. Wołał, że zadzwoni po policję. I co? I chwyciłem wygięte lusterko, lekko pociągnąłem w odpowiednią stronę i pyk! zaskoczyło. Faceta zatkało, a ja pojechałem dalej ;)

Dokładnie tak, przekręcenie lusterka go nie niszczy. A skuerem nie jeżdżę, bo jednak jest różnica między rowerem a skuterem :P Po pierwsze, jeśli masz rower górski, to jego opony na pewno mają głębszy bieżnik niż opony skuterowe, typowo letnie, w najlepszym wypadku uniwersalne- na lód i śnieg się nie nadają. Po drugie, nie sądzę, żebyś jeździł rowerem 80 km/h. A z takiej prędkości trudno wyhamować na skuterze. W końcu po trzecie- przy 80 km/h nawet, jak jest się bardzo ciepło ubranym to i tak to nie wystarcza :P

#27 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 17 stycznia 2008 - 21:25

No fakt, opony mam szerokie a i trochę się na tym rowerze zmacham, nie to co ty :P

#28 Simborek

Simborek
  • 1 272 postów
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Napisano 17 stycznia 2008 - 22:34

Dokładnie tak, przekręcenie lusterka go nie niszczy.

To, że daje się ustawić ponownie do pozycji wyjściowej nie oznacza, że się nie niszczy - bo się niszczy o czym moja mama się dowiedziała w serwisie...* ;)

*...oczywiście gdyby nie ubezpieczenie to by go nie wymieniła :D

#29 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 stycznia 2008 - 23:58

[cut]

sam jeździłem skuterem więc mi nie mów jak to jest bo wiem. Prawą stroną się nie wyprzedza i tyle. Co do jazdy międzi autami nie chodzi mi tutaj o sytuacje gdzie miejsca jest dużo i możesz spokojnie sobie jechać, tylko o przepychanie się na chama. Nie zliczę sytuacji gdzie dzieciak na skuterku oparł mi się o samochód bo się nie zmieścił. Nie mówiąc już o wyprzedzaniu prawą gdzie po zmianie światła trzeba rzeźbić żeby skuter wyprzedzić. Wierz mi, że jak mogę to pomagam kierowcom jednośladów.

Co do Policji to nie chodzi mi o sytuację gdzie przegniesz mi lusterko przez przypadek, ale moment w którym przez coś takiego mi je zniszczysz - a w nowszych autach możesz tak rozwalić napęd do regulacji czy instalację od podgrzewania. I wierz mi, że to już kwalifikowało by się powoli pod ucieczkę z miejsca "wypadku".

Reasumując i kończąc temat: kodeks drogowy obowiązuje każdego nie ważne czy jedzie na rowerze czy 18 metrową ciężarówką.

#30 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 19 stycznia 2008 - 13:01

Mam prawo jechać w korku między dwoma pasami samochodów jeśli jest miejsce. Mogę cię też wyprzedzać z prawej strony.

Masz, a kodeks drogowy czytałeś? Czy może dla jednośladów jest inny bo czasem można odnieść takie wrażenie?

#31 Doc

Doc
  • 308 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 stycznia 2008 - 13:19

Panowie, kończmy ten offtopic. Skutery są świetnym sposobem lokomocji ale... DŹWIĘK te pierdziawki z 50cm(3) to doprowadza do szału. Nieraz słysze PRPRPRPRPRPPRPR...... Wole już płacz dziecka, orgie 50-latków ale NIE PRPRPRPPRPRPRPRPRPPRPR....

#32 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 21 stycznia 2008 - 00:31

To przebije Was wszystkich .... mieszkam na osiedlu z 2002 roku wiec stosunkowo młode strzeżone i inne bajery rowery - chodzi mi o to że można by było się spodziewać że poziom jaki będą reprezentować mieszkańcy będzie choćby znośny .... niestety popisane klatki to już norma .... przepraszam ale żaden ze mnie kibic i zygam napisem Legia Król na klatce schodowej ... nich se na czole napisze ... porysowana dość wysokiej jakości winda ... tez norma ... ale ostatnio coś mnie podkusiło by zejść po schodach (mieszkam na 4 piętrze) i wiecie co zobaczyłem na poł-piętrze miedzy 3 a 4 .... wyrzuconą zasraną pieluche i g....o rozsmarowane na ścianie .... brak słów nie wiem nie potrafię ogarnąć męczy mnie to .... szukam segmentu :(

#33 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 stycznia 2008 - 00:34

Masz, a kodeks drogowy czytałeś? Czy może dla jednośladów jest inny bo czasem można odnieść takie wrażenie?

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r – tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:
na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,

na jezdni jednokierunkowej,

na jezdni dwukierunkowej jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Należy podkreślić, że kierowca przed wykonaniem tego manewru obowiązany jest w upewnić się szczególności czy:

ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,

kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania,

kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

Natomiast zabronione jest wyprzedzanie z prawej strony pojazdu silnikowego, jadącego po jezdni:

przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia,

na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi,

na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika, który sygnalizuje zamiar skręcania w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Jeszcze jakieś pytania?

Przepraszam, że przeciągam offtop, ale oskraża się mnie tu o brak znajomości przepisów drogowych. Dlaczego kierujący samochodami zawsze uważają, że znają przepisy lepiej niż ci na skuterach? Często tak jest, ale nie zawsze.

#34 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 16:37

hmh... a gdzie tu napisano o wyprzedzaniu pomiedzy pasami ruchu .... ??? masz 2 pasy zajete (jak to przed swiatlami lub w korku)... to jak wedlug kodeksu wyprzedzisz skuterem pojazd przed Toba nie lamiac przepisow... ?? nie zebym sie czepial... ja przwie zawsze zjezdzam motycyklistom... dajac im szanse na przecisniecie sie... o ile ich zauwaze...

#35 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 stycznia 2008 - 19:39

hmh... a gdzie tu napisano o wyprzedzaniu pomiedzy pasami ruchu .... ???

masz 2 pasy zajete (jak to przed swiatlami lub w korku)... to jak wedlug kodeksu wyprzedzisz skuterem pojazd przed Toba nie lamiac przepisow... ??

nie zebym sie czepial... ja przwie zawsze zjezdzam motycyklistom... dajac im szanse na przecisniecie sie... o ile ich zauwaze...

Zgodnie z art. 24 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz.U. Nr 58 poz. 515 z 2003r – tekst jednolity), wyprzedzanie z prawej strony jest dopuszczalne:
na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,

na jezdni jednokierunkowej,

Należy podkreślić, że kierowca przed wykonaniem tego manewru obowiązany jest w upewnić się szczególności czy:

ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia
komukolwiek ruchu,

Jak dla mnie jednoznacznie świadczy to o tym, że mogę. Mam dostateczną ilość miejsca i nie utrudniam ruchu, bo pojazd przede mną stoi. Albo jedzie bardzo wolno.

#36 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 23 stycznia 2008 - 22:41

Jeśli są dwa pasy zajętę to nie możesz wyprzedzić bo po którym pasię pojedziesz? Wyobraźasz sobie jakby wyglądala sytuacja na drogach gdyby kierowcy samochodów jeździli tak jak jednoślady "okrakiem" na dwóch pasach? Wracając do sąsiadów mi na przeciw otworzyli "klub biznesmana" kiedyś to sie agencją towarzyską nazywało, ale nie to jest najgorsze. Mają tam lampe na fotokomóre i pełno kotów który biegają w nocy i co 15 min. to lampa pięknie oświtla mi cały pokój. Kochanie sąsiedzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych