Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sprowadzanie maka z USA i cło

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
496 odpowiedzi w tym temacie

#226 squeezer

squeezer
  • 3 postów

Napisano 22 czerwca 2008 - 10:45

Serdeczne dzięki za odpowiedź. W przypadku 20" również się opłaca. I mój też przyleci samolotem. Pozostaje mi już tylko czekać na moje pierwszego Maca.

#227 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwca 2008 - 12:28

Leci w kartonie?:>

#228 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 22 czerwca 2008 - 14:21

A powinien w szkle? ;)

#229 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwca 2008 - 14:25

Chodzilo mi czy w oryginalnym ;P

#230 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 22 czerwca 2008 - 14:38

W oryginalnym będzie lecieć. :)

#231 squeezer

squeezer
  • 3 postów

Napisano 23 czerwca 2008 - 20:05

Znajomy ze Stanów mi go przywiezie. Kupowany będzie legalnie w sklepie, a tam pewnie dają w oryginalnym kartonie. Oryginalne zabezpieczenia chyba wystarczą, co? Widzę że mój nowy MAc nie tylko mnie przyprawia o szybsze bicie serca :)

#232 combos

combos
  • 105 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 13:26

wszystko ladnie - ale jak juz ktos wczesniej napisal ilu userow tyle metod sprowadzania - moze ktos pokusi sie o jakiegos tutoriala na sprowadzenie Imaczka lub macbook-a z USA

#233 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 09 lipca 2008 - 23:49

Znajomy ze Stanów mi go przywiezie. Kupowany będzie legalnie w sklepie, a tam pewnie dają w oryginalnym kartonie. Oryginalne zabezpieczenia chyba wystarczą, co?
Widzę że mój nowy MAc nie tylko mnie przyprawia o szybsze bicie serca :)

Tzn, że iMaca pod pachę weźmie i przywiezie? oO

wszystko ladnie - ale jak juz ktos wczesniej napisal ilu userow tyle metod sprowadzania - moze ktos pokusi sie o jakiegos tutoriala na sprowadzenie Imaczka lub macbook-a z USA

Ja jak dostanę mojego to opiszę dokładniej krok po kroku, prawdopodobnie nawet bez osób trzecich ( bezpośrednio z apple.com ).

#234 iPaweł

iPaweł
  • 811 postów
  • SkądПри́п'ять

Napisano 13 lipca 2008 - 17:37

Cena podana na apple.com to cena faktyczna czy trzeba doliczyć tax? musze mieć 100% pewność

#235 gawronek

gawronek
  • 17 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 13 lipca 2008 - 18:42

Musisz doliczyć tax. Jeśli zamawiasz przez applestore.com musisz wpisać swój shipping zip i na tej podstawie doliczają tax

#236 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 18 lipca 2008 - 11:13

Ok, dostałem wezwanie do odprawy celnej. Dwie opcje, stawić się osobiście w Warszawie albo upoważnić do tego firmę PolAmer ( z której usług korzystam sprowadzając iMaca ). Ze względu na miejsce zamieszkania wybieram opcję drugą. Dostałem formularz oświadczenia dla urzędu celnego. Rodzaj towaru, nowy/używany, wartość i uwagi ( prezent/zakup ). Zobowiązanie do uregulowania opłat celnych i kosztów odprawy przy odbiorze przesyłki. Załączona ma być kopia dowodu osobistego oraz rachunek ( jeśli go nie ma napisać dlaczego ). Co ciekawe, jest informacja iż za nieodebranie przesyłki w terminie naliczane są opłaty magazynowe. Termin wypada 16tego czyli dnia w którym wysłali do mnie zawiadomienie. Dziękujemy za realny termin. Dalsze szczegóły wkrótce. :)

#237 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 lipca 2008 - 12:40

Sam jestem ciekaw co z tą odprawą celną będzie się działo. Do mnie we wrześniu przyleci Air, którego osobiście przywiezie moja siostra w bagażu podręcznym, wypakowanego z pudełka, które będzie w normalnym bagażu. Papiery przylecą pocztą ;-) Może dmucham na zimne, ale $1799 plus mały tax przemawiają do kieszeni. W każdym razie, jak ją zapytają, to powie, że to jest jej sprzęt używany. Ach ta nasza narodowa skłonność do kombinowania ;-)

#238 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 lipca 2008 - 13:34

Co ciekawe, jest informacja iż za nieodebranie przesyłki w terminie naliczane są opłaty magazynowe. Termin wypada 16tego czyli dnia w którym wysłali do mnie zawiadomienie. Dziękujemy za realny termin. haha, to sobie zarobia i na samym magazynowaniu - ciesz sie ze celnik nie zabrał go do domu ;)

#239 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 18 lipca 2008 - 13:47

A ja mam pytanko jaki jest tax,tzn.ile procent?

#240 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 18 lipca 2008 - 15:11

Tax w Stanach, w Polsce? W USA podatek zależny jest od stanu, Massachusetts ma 5%, Chicago 6,25% a NY 8.38%. W Polsce standardowy VAT 22%.

#241 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 18 lipca 2008 - 15:15

A ja z takim pytaniem, czy iMac w oryginalnym pudle (a raczej pudle Refurbished) wytrzyma podróż ze stanów tutaj w luce bagażowej? I ile by cło kosztowało, tak w razie czego ;P

#242 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 18 lipca 2008 - 15:43

Mój iMac był przewożony do Chicago ( siedziby PolAmeru ) UPSem, który wymagał wsadzenia oryginalnego pudła w kolejne. Nie wiem czemu, bo to nie ja wysyłałem - mogę zapytać. Czy wytrzyma... Nie wiem jak rerfurb, ale oryginalnie wszystko masz unieruchomione styropianem, więc czemu nie? Na prawdę nikt nie ma interesu w tym, by rzucać 15kg maszyną. Co do cła. Już chyba 4 raz w tym temacie. NIE MA CŁA na komputery. :)

#243 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 lipca 2008 - 16:20

Hm, interesu moze nie ma ale przewoz zwyklym bagazem paczki.. - zreszta kazdy wie jak mial kiedys plastikowa walizke jak ona wyglada po przebyciu trasy ;) Refurb jest takim samym opakowaniem jak zwykle, tyle ze jest biale i ma znaczek apple i tyle. Obowiazuje tylko podatek w stanach tax w polsce VAT22% i tyle, chyba ze komus sie uda przemycic choc samolotem ciezko, jesli to jest paczka ktora i tak bedzie przeswietlona.

#244 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 lipca 2008 - 19:06

cizu, co do 'przemytu' samolotem, jeżeli robisz to osobiście, to uważam, że jest to najlepsza opcja z możliwych. Pewnie sam leciałeś samolotem, to dobrze wiesz jak wygląda prześwietlanie bagażu podręcznego etc. Jak pisałem wcześniej, można całkowicie bez problemu przewieźć na własny użytek np laptopa. Nie zabiera dużo miejsca, a jeśli wieziesz go wypakowanego, to nikt Ci nie zarzuci, że jesteś 'przemytnikiem'. To jest Twój prywatny sprzęt i celnik da sobie spokój. Na wszelki wypadek nie bierz ze sobą dowodu zakupu. Natomiast jeżeli wysyłasz sprzęt, to odpowiednia będzie firma Polamer. Jest dość tania (przy przesyłkach statkiem) i bezpieczna. Minusem jest baaaardzo długi czas oczekiwania na paczkę - do 8 tygodni. W moim przypadku jeszcze nigdy paczki nie były rozpakowywane czy clone. W wielkich kontenerach, w których paczki płyną do Polski po prosu 'giną w tłumie'. Tego jest tyle, że służby celne raczej szukają poważniejszych przemytów niż jednego maca. Można też sobie samemu strzelić w kolano, pisząc na paczce, że jest tam nowy sprzęt komputerowy. W takim przypadku wzrasta prawdopodobieństwo dodania podatku. Fakt - temat był wielokrotnie poruszany, a to co pisze do tej pory jest co do zasady i praktyki sprawdzone.

#245 kozabart

kozabart
  • 354 postów

Napisano 18 lipca 2008 - 19:37

Ja we wrzesniu bede lecial i mam zamiar przewiezc dwa laptopy w podrecznym plus moj ; wypakuje je z paczek a paczki nadam poczta ... raczej nikt nie ma prawa sie przyczepic - nie moja wina ze potrzeba mi 3 laptopow :)

#246 sercabit

sercabit
  • 313 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lipca 2008 - 20:21

8.25% w Texasie

#247 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 18 lipca 2008 - 21:28

Ja we wrzesniu bede lecial i mam zamiar przewiezc dwa laptopy w podrecznym plus moj ; wypakuje je z paczek a paczki nadam poczta ... raczej nikt nie ma prawa sie przyczepic - nie moja wina ze potrzeba mi 3 laptopow :)

Ja słyszałem, że przewieźć można 2, prywatny i służbowy. Z resztą kwestia osoby na jaką ( jeśli ) trafisz.

#248 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 24 lipca 2008 - 17:51

Ok, już jestem w domu z komputerem :).
Może od początku.

iMac 24" był kupiony w Stanach przez znajomego. Sprawdzony i wysłany UPSem do biura firmy PolAmer, która zajmuje się importem rzeczy z USA i Kanady. Korzystając z usługi Mail Order zleciłem przesyłkę lotniczą deklarując kwotę dla urzędu celnego równą $2000. Koszt przesyłki wyniósł ~$115. Po dwóch tygodniach z hakiem przyszło do mnie pocztą wezwanie do odprawy celnej. Z dwóch opcji: Wysłanie im papierów i czekanie na przesyłkę oraz rachunek ( ~2 tygodnie ) i stawienie się osobiście w Warszawie wybrałem tę drugą.

Po zgłoszeniu, że jestem po jakiś dwóch godzinach ( w tym czasie poszedłem do reala, do którego wejście znajduje się 70m obok ) otrzymałem fakturę VAT i rachunek za opłatę magazynową i za reprezentowanie mnie przez PolAmer w urzędzie celnym. Wróciłem do Reala, gdyż tam znajduje się najbliższy oddział jakiegokolwiek banku. Po ukazaniu potwierdzienia zapłaty wydano mi z magazynu moją przesyłkę.

Cło: 0% - 0zł
VAT: 22% - 1017zł - o ile dobrze pamiętam, nie mam przy sobie faktury
Zapłata dla PolAmeru za ruszenie tyłka drzwi obok: 170zł

Na miejscu w trzech pokojach obok siebie znajdowały się: Agencja celna PolAmer, Księgowość, Urząd celny. Ponował tam nieprzeciętny bałagan i dezinformacja. Nikt nie był w stanie chwilę porozmawiać mimo, że 2 osoby grzebały coś w papierach a trzy siedziały przygryzając... jabłko.
No ale nie ważne. Mam swój komputer.

Jak sprowadzić?
Usługa Mail Order pozwala zamówić sprzęt bezpośrednio ze sklepu Apple. Jedyne co musisz zrobić to przy zakupie sprzętu podać jako Shipping address adres biura PolAmeru w Chicago. Oznacza to, że do ceny na stronie Apple trzeba doliczyć 6.25% lokalnego podatku. Na stronie Mail Order wystarczy podać Tracking number przesyłki ze strony Apple. Dalej procedura standardowa opisana wyżej.

Czy się opłaca? No jasne - Klawiatura ze Stanów ma tyldę na swoim miejscu.
A tak poważnie. dla sprzętu powyżej $2000 się na pewno opłaca mimo podatku. Dolar słabnie, więc jeśli ceny w Polsce się będą utrzymywać sprowadzanie będzie coraz bardziej opłacalne.

#249 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 27 lipca 2008 - 20:17

sorry, nie chcialo mi sie czytac wszystkich postow, u mnie sytuacja moze wygladac nastepujaco: kolega wyjezdza do USA chcialbym, by kupil mi iMaca 20' co zrobic, by uniknac placenia podatkow? (gdziekolwiek, jesli sie da)

#250 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 lipca 2008 - 16:34

sorry, ale chyba wypada przeczytać te posty ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych