Od wczoraj (po 21 godzinie) problem wrócił i jeszcze smsy nie dochodzą.. Zauważyłem że nawet smsy z banku (podczas robienia przelewu) nie przychodzą a wcześniej podczas gdy problem występował to przychodziły.. Czyli jest jeszcze gorzej niż było.. Jak sie tu nie wku....ić ??

Iphone 7 plus-problem z wiadomościami sms -ORANGE
Napisano 30 stycznia 2017 - 18:05
Napisano 30 stycznia 2017 - 18:09
Witam,
Przeczytałam dokładnie forum i problem pojawił się 2 tygodnie po zakupie telefonu. Telefon oczywiście zakupiony w Orange. Iphone 7. Dwa tygodnie chodził bez żadnych nowych aplikacji. Później zainstalowałam facebooka, messengera, google keep, adobe reader. działało - trzy dni. później nagle brak otrzymywania smsow. oczywiście dzwonić i wysyłać bez problemu. przełączenie sieci nic nie dalo. a reset ustawień spowodował tylko otrzymanie smsow od ludzi spoza orange.
Zrobiłam to co polecił pan Mateusz. Mianowicie zgrałam przez itunes od początku ios'a. przełączyłam siec na 2g (o zgrozo!) i nie instalowałam żadnych aplikacji - na razie działa, ale to 2g mnie irytuje ;/
Kiedyś kolega z pracy mówił ze na swojej 5 nie może instalować what'sappa bo mu się blokuje wszystko, wiec może to jakaś aplikacja blokuje te smsy ?
Napisano 30 stycznia 2017 - 18:38
Słuchaj sandras15, wcześniej posiadałem iPhone 4S i 5S.. Miałem bardzo dużo aplikacji tego typu jak FB, messenger, whatsApp i żadnego problemu nie było.. Sieć także Orange.. Kompletnie nic się nie działo
Napisano 30 stycznia 2017 - 18:48
Aplikacja na pewno nie, mi działało bez problemu 2 miesiące. Nie instalowałem w sumie żadnych apek przynajmniej na 2 tygodnie przed awarią. Więc nie ma takiej opcji. Ja przełączyłem na 4g spowrotem i działa 2 dni. A jak sytuacja miała miejsce, to zasięg u mnie był dosyć niestabilny. Zwykle mam 4G bez problemu na 3 kropkach, a wtedy ledwo co 3G na 2 kropkach. Mam wrażenie, że Orange ma jakieś specyficzne wymagania dla ustawień sieciowych i jakości połączenia. ip7 pewnie żongluje zasięgiem albo trybami pracy sieci w określony sposób, a Orange wymaga innego. Nie jestem po teleinformatyce, ale takie odnosze wrażenie. Po prostu Orange musi dobrać wszystkie parametry ustawień odpowiednio dla ip7. W domu mam 5s jeszcze i faktycznie nie ma problemu na tym samym sofcie. Oczywistym jest więc, że jest to kwestia ip7, jednak oznacza to że właśnie Orange musi zrobić nowe ustawienia, a nie jak podejrzewam skopiować np. z ip6s i twierdzić, że wszystko bedzie tak samo. Skoro chyba wszystkie sieci na świecie działają, to nie potrafie sobie wyobrazić, że Orange tego nie jest w stanie zrobić. Ciekaw jestem np. jak jest z Orange za granicą, Orange czeskie albo niemieckie. W ip7 musiała nastąpić jakaś zmiana, bo inaczej rozwiązali te "fugi" na obudowie, które robią za anteny. Wątpliwym jest, że jest to tylko zamiana konstrukcyjna bez softu.
Napisano 30 stycznia 2017 - 19:48
Wszystko rozumiem, jednak doszukuje sie problemu juz nawet w aplikacjach, bo wydanie kasy na ip7 i teraz dzialanie na sieci 2g troche odrzuca. Poczekam jeszcze z 2 tygodnie i sprobuje przelaczyc na 4g i bede obserwowac telefon
Napisano 01 lutego 2017 - 10:13
Macie jakieś znaczące poprawy u Was?
Napisano 01 lutego 2017 - 16:15
Napisano 01 lutego 2017 - 17:34
iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE
Napisano 01 lutego 2017 - 17:40
U mnie jest gorzej niż było.. Cały czas miałem tryb 3G i wszystko chodzilo do niedzieli (przez ponad tydzień). W niedziele wieczorem koniec. Przestały przychodzić smsy z Orange.. W poniedziałek wieczór przyszło ponad 10smsów po czym mineło 10minut i znowu koniec.. Wczoraj nie wytrzymałem już i przełożyłem karte do innego telefonu i jeszcze raz włożyłem do siódemki ale od razu zmieniłem tryb na 2G i narazie chodzi.. Z tym że to cały czas 2G jest
Tylko co dalej.. Ile będzie to trwało ?? nie będę cały czas przekładał kart bo to wkur.....jące jest.. Ktoś ma jakieś info odnośnie problemu ?? Pisałem do typka z forum Orange (z obsługi czy coś) ale milczy..
Napisano 01 lutego 2017 - 17:41
Ja widzę że co napiszę do nich to jest odpowiedź że analizują problem i że nie znają jeszcze przyczyny ... masakra
Napisano 02 lutego 2017 - 12:14
Dziś po raz pierwszy sms się zablokowały od prawie miesiąca . Przełożyłem kartę i do innego telefonu i aktualnie działa zobaczymy jak długo
Czy wszyscy który mają problem w Orange mają na abonament czy także przy pre-paidach jest problem ?
Napisano 02 lutego 2017 - 12:27
Z forum Orange:
Wygląda na to, że wiemy już wszystko. Możemy przekazać Wam potwierdzone informacje:
1. Problem z przychodzącymi SMSami występuje u niektórych użytkowników iPhonów 7 i 7 Plus i wynika ze specyfiki działania oprogramowania tych konkretnych urządzeń.
2. Narażeni na jego wystąpienie są wszyscy użytkownicy tych telefonów, także w innych sieciach, na całym świecie.
3. W dniach 24-26 stycznia, pechowo wystąpiły u nas problemy techniczne, które nasiliły występowanie problemu z SMSami i dlatego w tych dniach zauważaliście go częściej niż klienci innych sieci.4. Problem z iPhonami 7 został zidentyfikowany i zgłoszony do Apple. Czekamy na udostępnienie przez Apple poprawki w oprogramowaniu, która go naprawi.
5. Nie znamy terminu udostępnienia poprawki, ale podejrzewamy, że pojawi się wraz z kolejną aktualizacją wydaną przez Apple.
Napisano 02 lutego 2017 - 17:39
Uwierzę wtedy jak zobaczę że problem naprawdę zniknął.. Zobaczymy kiedy wyjdzie ta poprawiona aktualizacja..
Napisano 02 lutego 2017 - 19:45
Napisano 02 lutego 2017 - 20:22
iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE
Napisano 02 lutego 2017 - 20:31
Właśnie najgorszy taki problem którego nie można zidentyfikować i ujawnić jego występowanie na każdym modelu :/ pierwszy mój iphone 7 byl srebrny i miałem go chwilę ale z tego co kojarzę to była to wersja z TMobile i tam chyba nie zauważyłem problemu a dystrybucje od Orange miały problem. .
Napisano 02 lutego 2017 - 20:34
Napisano 02 lutego 2017 - 20:45
ja swojego kupiłem po prostu w sklepie i problem był, teraz chyba póki co działa
Napisano 02 lutego 2017 - 21:10
Ja już szczerze nie mam sił do tego i przypuszczam że pójdzie do sprzedania.
Napisano 03 lutego 2017 - 01:11
Tak jak pisali tam na forum Orange, zachodzą pewne warunki sieciowe, które w połączeniu z praca ip7 powodują problem. Podejrzewam, że u niektórych problem nie występuje, bo akurat mają farta i mieszkają obok nadajnika, na którym akurat działa wszystko ok(np. zasięg jest mocny i stabilny). Tak jak już tu pisałem, ja nie miałem jakiegokolwiek problemu przez 2msc. Jak poszła fala problemów to i mnie dopadło. W tym czasie miałem dużo gorszy zasięg w miejscu zamieszkania, nawet na 3G. Od dnia wystąpienia problemu do dziś znowu jest spokój bo mam 4G normalnie. Ktoś tu też pisał kiedyś, że jak siedzi w Krakowie to nie ma problemu, a jak jedzie do domu gdzie jest mniej stabilny zasięg to problem sie pojawia. Więc jakoś łączę to z tą stabilnością zasięgu.
Tak poza tematem, można tu jakoś edytować posty? Albo jestem ślepy?
- iSEe lubi to
Napisano 03 lutego 2017 - 07:11
Napisano 03 lutego 2017 - 10:00
Komunikat z forum Orange będzie bardziej wiarygodny, jeśli uda się ustalić, że Apple potwierdziło, że problem jest po ich stronie.
Napisano 03 lutego 2017 - 17:17
1. Ustawienia > Operator > Automatycznie > zmień na ręcznie. Dalej
2. Ustawienia > Sieć komórkowa > Opcje danych kom. > Roaming danych > Off
Bardziej był się skłaniał do ad1, do zmiany wyszukiwania sieci z auto na ręczny. Pomaga ??
Użytkownik Ramcel76 edytował ten post 03 lutego 2017 - 17:24
Napisano 03 lutego 2017 - 17:29

Napisano 03 lutego 2017 - 17:50
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych