Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Iphone 7 plus-problem z wiadomo艣ciami sms -ORANGE

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
412 odpowiedzi w tym temacie

#76 piotrofoto

piotrofoto
  • 118 post贸w

Napisano 20 grudnia 2016 - 22:03

Liczy艂em na to 偶e aktualizacja kt贸r膮 teraz wyda艂o Apple co艣 naprawi ale jednak nie. Dzi艣 napisa艂em jeszcze maila do kobiety z Apple kt贸ra zajmowa艂a si臋 moim zg艂oszeniem (wsparcie Apple) 偶e w przypadku innej sieci ni偶 Orange taki problem wyst臋puje nadal. Aczkolwiek nie wiem czy ponownie kupi艂 bym 7 sprawi艂 spory zaw贸d w艂a艣nie przez te sms.

#77 Luna1

Luna1
  • 3 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 07:34

Ja b臋d臋 sw贸j reklamowa膰 chyba do skutku. Niby jak si臋 reklamuje co艣 3 razy z tego samego powodu i nadal jest usterka to sklep jest zobowi膮zany odda膰 pieni膮dze. Kurcze ale to chyba nie ka偶dy u偶ytkownik 7 i 7plus ma problem z wiadomo艣ciami bo chyba by艂oby bardziej powszechne? Nie chcia艂abym dawa膰 go na gwarancji i sprzedawa膰 bo kupi艂am go na firm臋 na fv

#78 MC_

MC_
  • 6聽937 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 07:36

Tak? To podaj podstawe.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#79 justynabialek

justynabialek
  • 18 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 12:19

sa艂uchajcie,w ko艅cu zadzwonili do mnie z orange 偶e rozwi膮zaniem jest zainstalowanie sobie aplikacji -Orphanedtexts-> kt贸ra niestety jest tylko na androida ... lub nadawca wiadomo艣ci mo偶e zmieni膰 w swoim telefonie kodowanie wiadomo艣ci z 7biotowych na takie aby jedna wiadomo艣膰 zawiera艂a tylko do 160 znak贸w i problem powinien znikn膮膰.

Powiedzia艂 jeszcze 偶e wiadomo艣ci s膮 wysy艂ane w standardzie unicode i dlatego te wiadomo艣ci nie s膮 w moim telefonie wy艣wietlane.

#80 piotrofoto

piotrofoto
  • 118 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 12:27

No bez jaj 偶eby ka偶dy kto do mnie pisze zmienia艂 kodowanie, a jak u偶ywa innego iPhone i nie korzysta z iMessage? Jak dla mnie 偶adne rozwi膮zanie :)

Zreszt膮 sms kt贸re do mnie nie dochodzi艂y by艂y kr贸tsze ni偶 160 znak贸w.

U偶ytkownik piotrofoto edytowa艂 ten post 21 grudnia 2016 - 12:30

#81 justynabialek

justynabialek
  • 18 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 12:32

a jak zmieni膰 te kodowanie w telefonie samsung bad藕 microsof bo zrobi艂abym to najbli偶szym

mimo wszystko chce tego spr贸bowa膰,bo nie chce iphona sprzedawa膰 a mo偶e akurat :) a znacie jak膮艣 aplikacje tak膮 jak t膮 orphanedtexts na iphone?

#82 piotrofoto

piotrofoto
  • 118 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 12:34

W androidzie trzeba z tego co kojarz臋 wej艣膰 do aplikacji wiadomo艣ci (tej od sms) wywo艂a膰 jakie艣 menu i wej艣膰 w ustawienia potem zaawansowane i tam powinno by膰 kodowanie znak贸w czy jako艣 tak. U mnie w Huawei P9 nazywa si臋 to po prostu optymalizacja 7 bitowa. Daj zna膰 czy co艣 to pomog艂o wg. 

#83 justynabialek

justynabialek
  • 18 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 12:37

w androidzie widz臋 偶e jest wyboerz zestaw znak贸w alfabet gsm,unicode i automatyczny to to ?

#84 piotrofoto

piotrofoto
  • 118 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 12:38

Chyba tak, ale np moja mama ma andorida jest tam wybrany Unicode a i tak sms si臋 blokowa艂y.

#85 justynabialek

justynabialek
  • 18 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 12:42

no w艂a艣nie bo ma by膰 wybrana wiadomo艣膰 7bitowa a nie unicode :)

#86 piotrofoto

piotrofoto
  • 118 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 12:55

No to daj zna膰 czy pomog艂o ale wg mnie to rozwi膮zanie troch臋 nie z tej strony co powinno :P Bo 6S nie ma z tym problemu

#87 iSEe

iSEe
  • 249 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 21 grudnia 2016 - 15:52

6s ma inny modu艂 gsm, 7 mo偶e obs艂u偶y膰 du偶o szybszy transfer (o ile taki b臋dzie dostepny). Problem jest troch臋 bardziej z艂o偶ony. W mniejszych miastach gdzie nie ma jeszcze rozbudowanej infrastruktury 艣wiat艂owodowej sygna艂 przekazywany jest mi臋dzy BTS'ami drog膮 radiow膮. Jak pisa艂es wy偶ej w Krakowie na Lte problem nie wyst膮pi艂 bo w wiekszych miastach stacje bazowe przesy艂aja miedzy sob膮 dane 艣wiat艂owodem. Do tego dochodza r贸偶nice u operator贸w w szerokosci przyznanego pasma a tu orange nie wygl膮da niestety najlepiej, zreszt膮 play te偶 nie. Nie s膮dze aby reklamacje sprzetu naprawi艂y ten stan bo ka偶dy iP 7 jest taki sam, mo偶na oczywi艣cie liczy膰, 偶e Apple co艣 zmieni w oprogramowaniu i dostosuje 7 do mo偶liwo艣ci r贸偶nych operator贸w ale to gdybanie. Inaczej, je艣li wys艂any format SMS jest niezrozumia艂y dla danej sieci to sie膰 nie wie co z nim zrobi膰. IMHO pozostaje zmiana operatora albo sprzetu je艣li to faktycznie jest tak uci膮偶liwe.

Tak na margiesie to faktycznie nic tak nie denerwuje jak 藕le dzia艂ajace najprostsze podstawowe funkcje jak jako艣膰 rozmowy, SMS, po艂膮czenia Bluetooth czy wi-fi (to tak og贸lnie o wszystkch najnowszych smartfonach jakby producenci w pogoni za parametrami zapomnieli do czego g艂贸wnie s艂u偶膮 ich "hajendowe" urz膮dzenia).

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#88 piotrofoto

piotrofoto
  • 118 post贸w

Napisano 21 grudnia 2016 - 15:59

Czyli z tego co piszesz problem jest w niedostosowaniu iPhone do warunk贸w r贸偶nej pr臋dko艣膰 przesy艂u pomi臋dzy stacjami bazowymi i pasm do nich przypisanych ?

#89 iSEe

iSEe
  • 249 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 22 grudnia 2016 - 12:48

Mo偶e nie do ko艅ca chodzi o przesy艂 danych mi臋dzy BTS'ami ale z grubsza tak mo偶na powiedzie膰, w jednym miejscu problem bedzie wyst臋powa艂 a w innym nie.

Dlatego jednym z rozwi膮za艅 stosowanych przez operator贸w jest tzw. branding czyli dostosowanie oprogramowania urz膮dzenia do mo偶liwo艣ci lokalnych sieci.

Apple nigdy tego nie zrobi bo nie przekazuje kod贸w do swojego oprogramowania i jest g艂uche na jakiekolwiek uwagi operator贸w. Kiedy艣 iPhone (np. iP 5) by艂 produkowany w kilku modelach na r贸偶ne rynki dopasowuj膮c si臋 do konkretnych warunk贸w sieci w danym regionie swiata. Teraz kupujemy 7 lub SE w Stanach i mo偶emy u偶ywa膰 go u nas (tzw. telefon 艣wiatowy, uniwersalny na ka偶dy rynek). Po prostu obs艂uguje on bardzo du偶o pasm czestotliwo艣ci przez co te偶 powoduje du偶y i niepotrzebny ruch w sieci, kt贸re i tak s膮 ju偶 u nas bardzo przeci膮偶one (jedne bardziej inne mniej). Je艣li nic w tej sprawie si臋 nie zmieni podejrzewam, 偶e niekt贸rzy operatorzy powoli zaczn膮 wycofywa膰 iP ze swojej oferty.

S膮 w necie jakie艣 rozwi膮zania ale czy bed膮 dla nas pomocne, nie wiem i raczej w膮tpi臋.

http://www.ikream.co...ing-guide-24488

https://discussions....tart=0&tstart=0

W og贸le sam fakt, 偶e s膮 dyskusje na 艣wiecie na temat SMS czy jako艣膰i rozm贸w...

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#90 Oo OO

Oo OO
  • 1 post贸w

Napisano 22 grudnia 2016 - 21:19

Witam, mam ten sam problem sie膰 Orange i iP 7 wszystko dzia艂a do momentu kiedy smsy przychodz膮ce si臋 wieszaj膮 od wszystkich co maja siec orange. Przenosz臋 kart臋 sim do iP SE i po chwili wszystkie przychodz膮. 

Dzwoni艂em 3 razy na infolini臋 apple, zrobi艂em od艣wie偶enie systemu bez wgrywania kopii zapasowej i nic nie pomog艂o. Dzwoni艂em na infolini臋 Orange ci zwalaj膮 wszystko na telefon a apple na sie膰. Dopiero jak zrobi艂em duplikat 

karty sim by艂 spok贸j na jaki艣 miesi膮c, po aktualizacji systemu na iOS 10.2 problem wr贸ci艂. Miejmy nadzieje 偶e winni tego problemu go naprawia. Pozdrawiam 

#91 IP7orange

IP7orange
  • 16 post贸w

Napisano 23 grudnia 2016 - 00:00

Witam, u mnie te偶 jest ten problem (iPhone7), mieszkam w Krakowie, zasi臋g mam ok, przed chwil膮 zrobi艂em test z 2 osobami co maj膮 Orange, wys艂ali do mnie powiedzmy po 5 sms贸w w przeci膮gu godziny, 偶aden do mnie nie doszed艂... Co robi膰??

#92 m_lipski

m_lipski
  • 9 post贸w

Napisano 23 grudnia 2016 - 11:25

Hmm, a ja w艂a艣nie rozwa偶am zakup I7. Wywala膰 3 klocki na urz膮dzenie kt贸re ma problem z odbieraniem sms? ://// Jako艣 mi si臋 to nie u艣miecha. Mam nadziej臋, 偶e poprawi膮 co艣 w iOS....

#93 IP7orange

IP7orange
  • 16 post贸w

Napisano 23 grudnia 2016 - 18:47

Witam, dzi艣 w艂o偶y艂em kart臋 SIM do innego telefonu na chwil臋, zaczeka艂em a偶 dojd膮 wszystkie wiadomo艣ci, wrzuci艂em kart臋 z powrotem do iP7 i p贸ki co dzia艂a.

#94 piotrofoto

piotrofoto
  • 118 post贸w

Napisano 23 grudnia 2016 - 19:16

Pomo偶e ale tylko na chwile do czasu a偶 znowu ci si臋 nie zablokuj膮 :) a偶 w ko艅cu zacznie ci臋 to irytowa膰

#95 IP7orange

IP7orange
  • 16 post贸w

Napisano 23 grudnia 2016 - 19:35

ju偶 mnie zirytowa艂o i oby si臋 to nie powt贸rzy艂o

#96 trial.biker

trial.biker
  • 78 post贸w
  • Sk膮dRzesz贸w

Napisano 23 grudnia 2016 - 23:04

u mnie pomog艂o ( a przynajmniej tak膮 mam nadziej臋) zresetowanie ustawie艅 sieci i ustawienie wyboru operatora z automatycznego na r臋czny

#97 Bajerniak

Bajerniak
  • 39 post贸w

Napisano 24 grudnia 2016 - 15:55

a u mnie jest troch臋 inaczej (T-mobile) m贸j iPhone 7 nie ma problemu z odbieraniem sms tylko z wysy艂aniem, co jaki艣 czas wyskakuje komunikat - NIEWYS艁ANE - spr贸buj ponownie,

No i pr贸buj臋 - raz, drugi, trzeci i przewa偶nie za 4 razem p贸jdzie, o co tutaj chodzi? czy ten problem mam zg艂osi膰 do sieci T-mobile czy jest to wina telefonu?

#98 m_lipski

m_lipski
  • 9 post贸w

Napisano 28 grudnia 2016 - 12:51

Co jaki czas Apple aktualizuje iOS? Mo偶e kolejne wydanie co艣 poprawi?

#99 piotrofoto

piotrofoto
  • 118 post贸w

Napisano 28 grudnia 2016 - 12:55

R贸偶nie kolejne bety ju偶 s膮.

justynabialek czy te sugerowane zmiany pomog艂y?

#100 volfe

volfe
  • 37 post贸w
  • Sk膮dRzesz贸w

Napisano 29 grudnia 2016 - 20:09

Witam was serdecznie, jestem tutaj nowy, ale mam identyczny problem co Wy. 

Mam iPhona 7 i tak jak Wy mam problem z odbieraniem sms贸w od znajomych z Orange, ja te偶 jestem w sieci Orange. 

Ja natomiast mog臋 wysy艂a膰 smsy do wszystkich, tj. Plus, Play, T-mobile i wszystkie osoby z tych sieci dostaj膮 moje smsy, a ja dostaje normalnie smsy od nich. Natomiast je偶eli ja wy艣le smsa do osoby kt贸ra jest w Orange (a nie korzysta z iPhona) to ona go dostanie, ale ja ju偶 nie dostan臋 wiadomo艣ci zwrotnej od tej osoby. Pomimo tego, 偶e tej osobie przychodzi powiadomienie, 偶e wiadomo艣膰 zosta艂a dostarczona. 

Wiadomo艣ci kt贸re osoba z Orange do mnie wysy艂a np. rano przychodz膮 do mnie masowo po 10x sms ok 15-16 albo na nast臋pny dzie艅. 

Dzwoni膰 mog臋 do wszystkich sieci i z po艂膮czeniami nie ma problemu, jedynie sms z Orange. 

Przesta艂o to by膰 艣mieszne i zabawne a zaczyna by膰 irytuj膮ce i 偶enuj膮ce 偶eby urz膮dzenie za ponad 3 tys z艂otych blokowa艂o si臋 smsami z Orange...

Czy wida膰 gdzie艣 w oddali nadchodz膮cy ratunek dla nas?

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych