Liczyłem na to że aktualizacja którą teraz wydało Apple coś naprawi ale jednak nie. Dziś napisałem jeszcze maila do kobiety z Apple która zajmowała się moim zgłoszeniem (wsparcie Apple) że w przypadku innej sieci niż Orange taki problem występuje nadal. Aczkolwiek nie wiem czy ponownie kupił bym 7 sprawił spory zawód właśnie przez te sms.

Iphone 7 plus-problem z wiadomościami sms -ORANGE
Posted 20 December 2016 - 22:03
Posted 21 December 2016 - 07:34
Posted 21 December 2016 - 07:36
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Posted 21 December 2016 - 12:19
sałuchajcie,w końcu zadzwonili do mnie z orange że rozwiązaniem jest zainstalowanie sobie aplikacji -Orphanedtexts-> która niestety jest tylko na androida ... lub nadawca wiadomości może zmienić w swoim telefonie kodowanie wiadomości z 7biotowych na takie aby jedna wiadomość zawierała tylko do 160 znaków i problem powinien zniknąć.
Powiedział jeszcze że wiadomości są wysyłane w standardzie unicode i dlatego te wiadomości nie są w moim telefonie wyświetlane.
Posted 21 December 2016 - 12:27
No bez jaj żeby każdy kto do mnie pisze zmieniał kodowanie, a jak używa innego iPhone i nie korzysta z iMessage? Jak dla mnie żadne rozwiązanie
Zresztą sms które do mnie nie dochodziły były krótsze niż 160 znaków.
Edited by piotrofoto, 21 December 2016 - 12:30.
Posted 21 December 2016 - 12:32
a jak zmienić te kodowanie w telefonie samsung badź microsof bo zrobiłabym to najbliższym
mimo wszystko chce tego spróbować,bo nie chce iphona sprzedawać a może akurat a znacie jakąś aplikacje taką jak tą orphanedtexts na iphone?
Posted 21 December 2016 - 12:34
W androidzie trzeba z tego co kojarzę wejść do aplikacji wiadomości (tej od sms) wywołać jakieś menu i wejść w ustawienia potem zaawansowane i tam powinno być kodowanie znaków czy jakoś tak. U mnie w Huawei P9 nazywa się to po prostu optymalizacja 7 bitowa. Daj znać czy coś to pomogło wg.
Posted 21 December 2016 - 12:37
w androidzie widzę że jest wyboerz zestaw znaków alfabet gsm,unicode i automatyczny to to ?
Posted 21 December 2016 - 12:38
Chyba tak, ale np moja mama ma andorida jest tam wybrany Unicode a i tak sms się blokowały.
Posted 21 December 2016 - 12:42
no właśnie bo ma być wybrana wiadomość 7bitowa a nie unicode
Posted 21 December 2016 - 12:55
No to daj znać czy pomogło ale wg mnie to rozwiązanie trochę nie z tej strony co powinno Bo 6S nie ma z tym problemu
Posted 21 December 2016 - 15:52
6s ma inny moduł gsm, 7 może obsłużyć dużo szybszy transfer (o ile taki będzie dostepny). Problem jest trochę bardziej złożony. W mniejszych miastach gdzie nie ma jeszcze rozbudowanej infrastruktury światłowodowej sygnał przekazywany jest między BTS'ami drogą radiową. Jak pisałes wyżej w Krakowie na Lte problem nie wystąpił bo w wiekszych miastach stacje bazowe przesyłaja miedzy sobą dane światłowodem. Do tego dochodza różnice u operatorów w szerokosci przyznanego pasma a tu orange nie wygląda niestety najlepiej, zresztą play też nie. Nie sądze aby reklamacje sprzetu naprawiły ten stan bo każdy iP 7 jest taki sam, można oczywiście liczyć, że Apple coś zmieni w oprogramowaniu i dostosuje 7 do możliwości różnych operatorów ale to gdybanie. Inaczej, jeśli wysłany format SMS jest niezrozumiały dla danej sieci to sieć nie wie co z nim zrobić. IMHO pozostaje zmiana operatora albo sprzetu jeśli to faktycznie jest tak uciążliwe.
Tak na margiesie to faktycznie nic tak nie denerwuje jak źle działajace najprostsze podstawowe funkcje jak jakość rozmowy, SMS, połączenia Bluetooth czy wi-fi (to tak ogólnie o wszystkch najnowszych smartfonach jakby producenci w pogoni za parametrami zapomnieli do czego głównie służą ich "hajendowe" urządzenia).
iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE
Posted 21 December 2016 - 15:59
Posted 22 December 2016 - 12:48
Może nie do końca chodzi o przesył danych między BTS'ami ale z grubsza tak można powiedzieć, w jednym miejscu problem bedzie występował a w innym nie.
Dlatego jednym z rozwiązań stosowanych przez operatorów jest tzw. branding czyli dostosowanie oprogramowania urządzenia do możliwości lokalnych sieci.
Apple nigdy tego nie zrobi bo nie przekazuje kodów do swojego oprogramowania i jest głuche na jakiekolwiek uwagi operatorów. Kiedyś iPhone (np. iP 5) był produkowany w kilku modelach na różne rynki dopasowując się do konkretnych warunków sieci w danym regionie swiata. Teraz kupujemy 7 lub SE w Stanach i możemy używać go u nas (tzw. telefon światowy, uniwersalny na każdy rynek). Po prostu obsługuje on bardzo dużo pasm czestotliwości przez co też powoduje duży i niepotrzebny ruch w sieci, które i tak są już u nas bardzo przeciążone (jedne bardziej inne mniej). Jeśli nic w tej sprawie się nie zmieni podejrzewam, że niektórzy operatorzy powoli zaczną wycofywać iP ze swojej oferty.
Są w necie jakieś rozwiązania ale czy bedą dla nas pomocne, nie wiem i raczej wątpię.
http://www.ikream.co...ing-guide-24488
https://discussions....tart=0&tstart=0
W ogóle sam fakt, że są dyskusje na świecie na temat SMS czy jakośći rozmów...
iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE
Posted 22 December 2016 - 21:19
Witam, mam ten sam problem sieć Orange i iP 7 wszystko działa do momentu kiedy smsy przychodzące się wieszają od wszystkich co maja siec orange. Przenoszę kartę sim do iP SE i po chwili wszystkie przychodzą.
Dzwoniłem 3 razy na infolinię apple, zrobiłem odświeżenie systemu bez wgrywania kopii zapasowej i nic nie pomogło. Dzwoniłem na infolinię Orange ci zwalają wszystko na telefon a apple na sieć. Dopiero jak zrobiłem duplikat
karty sim był spokój na jakiś miesiąc, po aktualizacji systemu na iOS 10.2 problem wrócił. Miejmy nadzieje że winni tego problemu go naprawia. Pozdrawiam
Posted 23 December 2016 - 00:00
Witam, u mnie też jest ten problem (iPhone7), mieszkam w Krakowie, zasięg mam ok, przed chwilą zrobiłem test z 2 osobami co mają Orange, wysłali do mnie powiedzmy po 5 smsów w przeciągu godziny, żaden do mnie nie doszedł... Co robić??
Posted 23 December 2016 - 11:25
Hmm, a ja właśnie rozważam zakup I7. Wywalać 3 klocki na urządzenie które ma problem z odbieraniem sms? ://// Jakoś mi się to nie uśmiecha. Mam nadzieję, że poprawią coś w iOS....
Posted 23 December 2016 - 18:47
Witam, dziś włożyłem kartę SIM do innego telefonu na chwilę, zaczekałem aż dojdą wszystkie wiadomości, wrzuciłem kartę z powrotem do iP7 i póki co działa.
Posted 23 December 2016 - 19:16

Posted 23 December 2016 - 19:35
już mnie zirytowało i oby się to nie powtórzyło
Posted 23 December 2016 - 23:04
u mnie pomogło ( a przynajmniej taką mam nadzieję) zresetowanie ustawień sieci i ustawienie wyboru operatora z automatycznego na ręczny
Posted 24 December 2016 - 15:55
a u mnie jest trochę inaczej (T-mobile) mój iPhone 7 nie ma problemu z odbieraniem sms tylko z wysyłaniem, co jakiś czas wyskakuje komunikat - NIEWYSŁANE - spróbuj ponownie,
No i próbuję - raz, drugi, trzeci i przeważnie za 4 razem pójdzie, o co tutaj chodzi? czy ten problem mam zgłosić do sieci T-mobile czy jest to wina telefonu?
Posted 28 December 2016 - 12:51
Co jaki czas Apple aktualizuje iOS? Może kolejne wydanie coś poprawi?
Posted 28 December 2016 - 12:55
Różnie kolejne bety już są.
justynabialek czy te sugerowane zmiany pomogły?
Posted 29 December 2016 - 20:09
Witam was serdecznie, jestem tutaj nowy, ale mam identyczny problem co Wy.
Mam iPhona 7 i tak jak Wy mam problem z odbieraniem smsów od znajomych z Orange, ja też jestem w sieci Orange.
Ja natomiast mogę wysyłać smsy do wszystkich, tj. Plus, Play, T-mobile i wszystkie osoby z tych sieci dostają moje smsy, a ja dostaje normalnie smsy od nich. Natomiast jeżeli ja wyśle smsa do osoby która jest w Orange (a nie korzysta z iPhona) to ona go dostanie, ale ja już nie dostanę wiadomości zwrotnej od tej osoby. Pomimo tego, że tej osobie przychodzi powiadomienie, że wiadomość została dostarczona.
Wiadomości które osoba z Orange do mnie wysyła np. rano przychodzą do mnie masowo po 10x sms ok 15-16 albo na następny dzień.
Dzwonić mogę do wszystkich sieci i z połączeniami nie ma problemu, jedynie sms z Orange.
Przestało to być śmieszne i zabawne a zaczyna być irytujące i żenujące żeby urządzenie za ponad 3 tys złotych blokowało się smsami z Orange...
Czy widać gdzieś w oddali nadchodzący ratunek dla nas?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users