Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wyzerowałem iPhone, sprzedałem, a teraz dostaję info, że ktoś się loguje na moje konto Apple ID

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#51 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 21 października 2016 - 19:26

Musiałoby to być nieźle zrobione, skoro kolega dostał popup systemowy. Takich rzeczy chyba nie da się wysłać? Musiało to wyjść z serwera Apple. Login jest łatwo dostać. U większości jest to główny mail. Jeżeli kolega ma ten sam na aukcjach, dodatkowo część była widoczna podczas pierwszego logowania i już wiadomo na 100%.

Jest to albo bardzo duży zbieg okoliczności, albo ktoś kto kupił wie co robi...

Użytkownik m-graficzny edytował ten post 21 października 2016 - 19:28

Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro

#52 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 21 października 2016 - 21:33

http://discussions.a...rticle/HT204759

• macsupport lubi to

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#53 pacholak

pacholak
  • 64 postów

Napisano 21 października 2016 - 22:59

Musiałoby to być nieźle zrobione, skoro kolega dostał popup systemowy. Takich rzeczy chyba nie da się wysłać? Musiało to wyjść z serwera Apple. Login jest łatwo dostać. U większości jest to główny mail. Jeżeli kolega ma ten sam na aukcjach, dodatkowo część była widoczna podczas pierwszego logowania i już wiadomo na 100%.
Jest to albo bardzo duży zbieg okoliczności, albo ktoś kto kupił wie co robi...

Na aukcjach mam nick zupelnie niezwiazany z loginem Apple ID. No way.
Druga rzecz - haslo do iCloud/Apple ID bylo w miare silne, nieslownikowe, wykorzystywane TYLKO do tego konta. Nie wyobrazam sobie, jak ktos mogl na nie "wpasc".

Sprawdzilem oba konta, iCloud i Apple ID. Niczego niepokojacego tam nie zauwazylem. Nikt niczego nie wykasowal, z mojej karty debetowej nikt nic nie sciagnal. Wszystko wyglada OK.

Mysle, ze jednak to nie bylo wlamanie.
Moze jakis jailbreak? To by wyjasnialo inna wersje iOS. Moze ktos kupil iPhone'a na handelek, wrzuca wszystkie telefony na jailbreake'a (przypominam jednak, ze ten nie mial simlocka) i opycha dalej?

W kazdym razie - wszystko dziala normalnie. Po zmianie hasla jestem spokojny.

Dzieki raz jeszcze.

#54 franelo

franelo
  • 154 postów
  • SkądKalisz

Napisano 22 października 2016 - 22:23

ja otrzymywałem maile od:

noreply@email.apple.com

noreply@insideicloud.icloud.com

Dlatego też myślę, że no_reply może być fake adresem.

@up - nigdy nie dostałem maila od no_reply, więc nie mam jak sprawdzić, ale jeśli jest jak piszesz to raczej nie jest to fake... chyba, że techniki podszywania się już potrafią podszyć się pod adres i domenę.

Zdementuję, no_reply@email.apple.com jest PRAWIDŁOWE. Dostaję z tego adresu co miesiąc podsumowanie o fakturach oraz betach z Testflight.

• MasterM lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych