Proszę o pomoc w rozkminie.
Wyzerowałem iPhone (5s, iOS 10, bez simlocka, kupiony w USA). Wszystko przebiegło bez problemów. Na ekranie wita mnie "Cześć" lub "Hello" itp. Wystawiłem na aukcji, sprzedałem, wysłałem, ktoś odebrał.
Dziś, po kilku dniach o wysyłki, otrzymuję najpierw komunikat na nowym iPhone (7): "Twój Apple ID i numer telefonu są teraz używane przez iMessage na nowym iPhonie. Jeśli ostatnio logowałeś się do iPhone, możesz zignorować to powiadomienie". Po chwili przychodzi mail: "Twój identyfikator Apple ID został użyty do zalogowania się w usłudze iMessage na urządzeniu iPhone 5s o nazwie „iPhone”. Data i godzina: 19 października 2016 r., 05:12 PDT System operacyjny: iOS 9.0.2 Jeśli powyższe informacje brzmią znajomo, możesz zignorować tę wiadomość. Jeśli ostatnio nie logowano się na urządzeniu iPhone 5s przy użyciu Apple ID i uważasz, że ktoś mógł uzyskać dostęp do Twojego konta, jak najszybciej zmień hasło na stronie Apple ID (https://appleid.apple.com)"
No więc pytam: jak to możliwe? Wszedłem od razu na stronę appleid, odłączyłem to urządzenie, zmieniłem hasło do Apple ID i chyba jest OK. Choć przyznam, że nie czuję się bezpieczny do końca. Skoro ktoś odzyskał na starym iPhonie moje hasło do Apple ID to kto wie, co jeszcze odzyskał?
Byłem przekonany, że skorzystanie z opcji "Ogólne > Wyzeruj > Wymaż zawartość i ustawienia" wystarcza, żeby nie narażać się na takie niespodzianki.
PS Ciekawa rzecz. Mój stary iPhone 5s miał system iOS 10. Dzisiejsze logowanie nastąpiło z iOS 9. Jaka w tym logika?
Dzięki za wszelkie tropy.
pozdrowienia,
KP