Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Lepsze Safari czy Firefox?

• Please log in to reply
72 replies to this topic

#51 pepies

pepies
  • 147 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 05 August 2008 - 17:38

ale czym chcesz zarządzać? czego Ci tak naprawdę brakuje w safari? Z jakiej wtyczki firefox'a korzystasz której nie masz w safari? Wtykanie firefoxa jest przereklamowane... Jest miliard wtyczek z których użytecznych może 10 a i tak to samo można znaleźć w gołej operze czy safari... Ludziom nie sprawia problemu dociągnięcie wtyczek a poznanie programu na którym pracują i jego możliwości już tak... To jest dopiero chore!

#52 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 05 August 2008 - 18:00

Ponadto do Safari doinstalowujesz GLIMS'a i dostajesz przeglądarkę jakiej całe życie szukałeś...

Świetna rzecz. Dzięki, pepies.

---- Dodano 05-08-2008 o godzinie 20:00 ----

Z jakiej wtyczki firefox'a korzystasz której nie masz w safari?

Z Foxmarks.

#53 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 05 August 2008 - 20:27

ale czym chcesz zarządzać? czego Ci tak naprawdę brakuje w safari?

- Customize Google
- gTranslate
- AdBlock
- User Agent Switcher
to jest to czego mi brakuje najbardziej obszedłbym się spokojnie bez gui:config, jakiś sidebarów i innych wodotrysków. Poza tym w zależności od tego co robię mogę chcieć skorzystać z hyperwords, PDF download, wtyczki do Athens Eduserv i tak dalej, wiadomo że to nie jest "absolutnie konieczne" ale jeśli jest tak że muszę przekopać się przez ileś tam serwisów w stylu ScienceDirect czy informaworld i PubMed i ileś tam artykułów to później pozornie typowo "gadżeciarska" wtyczka do zarządzania sesjami czy tam jakiś inny badziew w stylu tej wtyczki do robienia makr zaoszczędza mi te kilka minut, jak sytuacja się powtórzy kilka razy to już z tych kilkunastu minut zbiera się godzina a to realny zysk.

#54 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 05 August 2008 - 20:29

User Agent Switcher to akurat w Safari jest ;)

#55 pepies

pepies
  • 147 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 05 August 2008 - 21:39

- Customize Google
- gTranslate
- AdBlock
- User Agent Switcher
to jest to czego mi brakuje najbardziej obszedłbym się spokojnie bez gui:config, jakiś sidebarów i innych wodotrysków. Poza tym w zależności od tego co robię mogę chcieć skorzystać z hyperwords, PDF download, wtyczki do Athens Eduserv i tak dalej, wiadomo że to nie jest "absolutnie konieczne" ale jeśli jest tak że muszę przekopać się przez ileś tam serwisów w stylu ScienceDirect czy informaworld i PubMed i ileś tam artykułów to później pozornie typowo "gadżeciarska" wtyczka do zarządzania sesjami czy tam jakiś inny badziew w stylu tej wtyczki do robienia makr zaoszczędza mi te kilka minut, jak sytuacja się powtórzy kilka razy to już z tych kilkunastu minut zbiera się godzina a to realny zysk.

Safari adblock już podawałem i nawet zademonstrowałem że działa lepiej. user agent switch w standardzie. Customize google w sumie w polsce nieprzydatne... Tylko tego gtranslate'a może być szkoda ;)

Zapisywanie sesji masz w GLIMS

kolorowanie składni w safari(zaraz się ktoś upomni ;) ) + zabijanie ruchomych gifów i innych upierdliwych nikomu niepotrzebnych rzeczy + zapisywanie sesji (Glims też zapisuje)

Z Foxmarks.

Synchronizacja na 20 sposobów...

i wiele innych na Pimp My Safari.
Ja safari nie zamienie na nic innego... jest bosssskie :D (chociaz chcialbym pare funkcjonalnosci opery... Rss reader, irc client, fav's, gesty (tu mozna by wykorzystac multi touch'a)...

#56 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 05 August 2008 - 21:40

a ja tam chyba zostanę przy Firefoksie ze względu na bezpieczeństwo jednak

#57 Ka

Ka

• 6050 posts
  • SkądKraków

Posted 05 August 2008 - 21:50

Rss reader, irc client

Serio? Chcesz zrobic z Safari takiego ciezkiego potwora jakim jest Opera? ;)

#58 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 posts

Posted 05 August 2008 - 22:32

Przez jakis czas byłem użytkownikiem Safari i osobiście preferuję Firefox'a. Wg mnie dziala znacznie szybciej.

#59 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 05 August 2008 - 22:39

Serio? Chcesz zrobic z Safari takiego ciezkiego potwora jakim jest Opera? ;)

Wersja dla Windows jest miodzo - wydaje mi się wręcz bardziej lekka od „gołego” FireFoksa :shock:

Nie wiem jak na Maku...

#60 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 05 August 2008 - 23:04

(...) Customize google w sumie w polsce nieprzydatne... Tylko tego gtranslate'a może być szkoda ;)

Zapisywanie sesji masz w GLIMS

Co znaczy, nieprzydatne w Polsce, w sensie że Tobie jest niepotrzebne? Co do GLIMS'a to obsługa sesji jest w nim .... ale biedna, nawet bardzo. Poza tym jak potrzebuję zaawansowanej obsługi sesji to szukam właśnie tego a nie tego między innymi i 50 innymi bajerami. FF ma ten plus, że można go skroić do własnych potrzeb. Gdyby tak było że często korzystam ze znaczników phpBB i chcę to sobie ułatwić nie ma sprawy - jest odpowiedni dodatek, często kupuję na eBay'u, chcę zautomatyzować proces śledzenia aukcji - nie ma problemu jest dodatek, chcę szybko przeglądać Ateny, Mininowę, TPB, - wszystkie serwisy mają swoje paski, dzięki xpi mogę je instalować i wywalać. Wszystko zależy do czego się używa http

#61 pk5

pk5
  • 93 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 08 August 2008 - 14:13

Mógłbym prosić o pomoc? Jak zaimportowac feedy z GReadera do safari lub maila? muszę ręcznie wpisywać?

#62 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 08 August 2008 - 14:48

ja do ogladania stron używam safari, natomiast do grania w gry online - firefox 3.

#63 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 August 2008 - 17:17

Powiem wam, że na starsze komputery zdecydowanie polecam Safari ;) Firefox na iMacu G3 strasznie się tnie, muli cały komputer a Safari chodzi błyskawicznie i stale może pracować w tle ;)

#64 pk5

pk5
  • 93 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 08 August 2008 - 18:33

czy Firefox też sie czasem wysypuje? bo safari i owszem

#65 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 08 August 2008 - 20:21

Mógłbym prosić o pomoc? Jak zaimportowac feedy z GReadera do safari lub maila? muszę ręcznie wpisywać?

W GReader możesz wyeksportować plik OPML, nie wiem czy później możesz go tak po prostu zaimportować w Safari czy potrzebujesz jakiś plugin, ale zobacz. Tu masz opisane ogólnie: How do I export my subscriptions from other services? - Reader Help Center

#66 pk5

pk5
  • 93 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 08 August 2008 - 20:51

Dziękuję! :) nawet do maila sobie importowałem :)

#67 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 08 August 2008 - 21:13

a mi lisek śmiga świetnie :-P

#68 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 09 August 2008 - 13:17

czy Firefox też sie czasem wysypuje? bo safari i owszem

Jasne ze sie wysypuje.

#69 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 August 2008 - 16:25

Gdybym umiał sprawić, żeby Firefox wyglądał TAK, to od razu bym się przesiadł... :)

#70 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 09 August 2008 - 17:00

Co do skórki to chyba jest GrApple.

#71 kamil.wojcik

kamil.wojcik
  • 153 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 August 2008 - 17:39

Co do skórki to chyba jest GrApple.

Faktycznie, dzięki wielkie, długo tego szukałem.
Strasznie podoba mi się jeszcze to wyróżnianie głównej domeny adresu w pasku :)...

#72 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 August 2008 - 18:12

design-noir | Mozilla | Locationbar? (btw. taki gadżet ma też IE8 beta ;])

dodatkowo też na tym screenie: Peers — The Missing Search for Firefox

#73 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 07 February 2009 - 01:02

I ja postanowilam przesiazc sie w koncu na dobre na Safari.
ustawiam jako domyslna i zobacze co sie bedzie dzialo:D

FF urzekl mnie swoim wygladem(w porownaniu do windowsowego to niebo a ziemia) i wygoda uzytkowania(szybkoscia nie zauwazylam zbey ustepowal safari). mam nadzieje ze safari jednak da rade - i tu od razu mam quick question - wyszukiwanie po literce (w FF wpisujac w adress bar np.: "y costam lalalala" znajduje mi od razu w serwisie youtub haslo costam lalalala. Czy w S sie tak da?

Mam rowniez pewien problem from the past - instalowalam kiedys jakas nakladke czy cos w tym stylu do przegaldania obrazkow z netu chyba, nie pamietamz a dobrze, w kazdym razie powoddowalo tylko krasze safari i FF wiec w FF szybko wyrzucilam ale w S nie wiem jak to zorbic - wyglada to tak: Posted Image - czy ktos wie jak sie tego pozbyc?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users