Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Update 1.1.1 do 1.1.2 problem OKTOPREP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#51 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 19 stycznia 2008 - 20:44

Oki ... Cieszę się że wam się udało ... ja estem na etapie 1.1.1 i zainstalowanych z instalatora w iPhone OktoPrepa i BSD Subsystem. Będe bardzo wdzięczny jak ktoś zbierze te wszystkie informacje do kupy i zamieści to w przystępnej formie w jednym opisie ... Bo teraz to nie można dojść co kliknąc i jak ...

Zaoszczędzi to bardzo przyszłym forumowiczon problemów na jakie natkneliście się.

Z góry wielkie dzięki i czekają autorytety do rozdania ... bo teraz to nawet nie wiadomo komu dać żeby kogoś nie skrzywdzić.

ja zawsze byłem i będę za ręcznym OktoPrep-em :) u mnei 100% skuteczność, przepraszam wszystkich ale tym którym to nei wychodziło, czy też robili do dokladniej ja bylo opisywane ale według mnie jest to niemożliwe :P

#52 BigT

BigT
  • 33 postów

Napisano 19 stycznia 2008 - 22:14

Ten wątek w zupełności Ci wystarczy. Jeżeli udało Ci się zainstalować BSD Subsystem to wystarczy. Zainstaluj sobie jeszcze terminal z kategorii Systems Term...cos tam. Oktoprepa nie instaluj - nie przyda Ci sie. Usuń plik mknod z /sbin za pomoca Ibricka i nastepnie wrzuc tego "mknod"a z rozpakowanej paczki rowniez za pomoca Ibricka. Pozniej zrob dokladnie to co napisal LoBo - czyli komendy wklikaj z tego terminala ktory pojawi Ci sie na pulpicie. Zrob restart iphonea i to by bylo na tyle.
  • pioo lubi to

#53 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2008 - 09:59

Ten wątek w zupełności Ci wystarczy.

Zainstaluj sobie jeszcze terminal z kategorii Systems Term...cos tam. Oktoprepa nie instaluj - nie przyda Ci sie.

Usuń plik mknod z /sbin za pomoca Ibricka i nastepnie wrzuc tego "mknod"a z rozpakowanej paczki rowniez za pomoca Ibricka.

Pozniej zrob dokladnie to co napisal LoBo - czyli komendy wklikaj z tego terminala ktory pojawi Ci sie na pulpicie. Zrob restart iphonea i to by bylo na tyle.

Oki tylko pytania:
1. Chodzi o Systems Term w paczce instalator w iPhonie?? czy coś mam na komputerze zainstalować??
2. A jak już zainstalowałem Oktoprepa na iPhonie?? zrobiłem to razem z instalascą BSD Subsystem!!
3. a gdzie jest ten plik mknod z /sbin i czy jest on w iPhonie?? i będe miał do niegodostęp po zainstalowaniu na komputere programu Ibrick??
4. a jakiej paczki mam wziąść mknod??
5. dalej to już czarna magia jak dla mnie ...

#54 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 10:37

Oki tylko pytania:
1. Chodzi o Systems Term w paczce instalator w iPhonie?? czy coś mam na komputerze zainstalować??
2. A jak już zainstalowałem Oktoprepa na iPhonie?? zrobiłem to razem z instalascą BSD Subsystem!!
3. a gdzie jest ten plik mknod z /sbin i czy jest on w iPhonie?? i będe miał do niegodostęp po zainstalowaniu na komputere programu Ibrick??
4. a jakiej paczki mam wziąść mknod??
5. dalej to już czarna magia jak dla mnie ...

1. Termv-100 jest dostępny z installera, ikonka powinna pojawić Ci się na 'pulpicie' iPhona
2. Jak już zainstalowałeś to sprawdź czy rzeczywiście jest wszytsko OK, ale najlepiej zrób to ręcznie i będziesz miał 100% pewności
3. mknod możesz sobie ściągnąć z sieci i wrzucić przez iBrick, następnie wykonać komendy w Termv-100
4. lepiej zrób to ręcznie :)
5 po oktoprepie możesz zrobić update do 1.1.2 [z shiftem] i instalować jailbreaka1.1.2

tutaj daje Ci dokładny opis http://www.myapple.p...39&postcount=14

#55 BigT

BigT
  • 33 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 12:20

zdecydowanie polecam robienie oktoprepa recznie - tak jak napisał LoBo działa świetnie, pod warunkiem, ze uprzednio usunie sie mknoda z sbin, ktory już tam jest a dopiero wrzucic ręcznie ten z paczki reszta dokładnie jak napisał lobo i restart iphona :) Działa na 100%

#56 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2008 - 12:49

zdecydowanie polecam robienie oktoprepa recznie - tak jak napisał LoBo działa świetnie, pod warunkiem, ze uprzednio usunie sie mknoda z sbin, ktory już tam jest a dopiero wrzucic ręcznie ten z paczki

reszta dokładnie jak napisał lobo i restart iphona :) Działa na 100%

A metoda zamieszczona w Kroku 4 http://www.myapple.p...ead.php?t=54441 nie działa wogóle ?? Czy działa tylko jak są z nią jakieś problemy to dopiero wtedy skorzystać z tej zamieszczonej w tym wątku?? Chodzi mi oto czy próbować tą zamieszczoną w kroku 4 czy odrazy skorzystać z waszej??

#57 jac.zuz

jac.zuz
  • 231 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 stycznia 2008 - 12:59

wczoraj próbowałem zrobic 1.1.2, z oktoprepem z installera nie było problemu, ale po jailbreaku na 1.1.2 po pierwszym restarcie telefonu włączył się iTunes i wykrył iPhone w DFU i nie bylo szans zeby cokolwiek zrobic. Mam iTunes 7.6, i dalej jade na 1.1.1 :)

#58 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2008 - 13:03

Mam jeszcze problem który opisalem w wątku http://www.myapple.p...20&postcount=21

Tam jest zdjęice i opis. Ale tak teraz w skrócie. Nie mam przycisku aktualizacja ... tylko sparwdz aktualizację i to jeszce nieaktywny :( I nie mogę aktualizować 1.1.1 na 1.1.2

#59 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 14:20

Mam jeszcze problem który opisalem w wątku http://www.myapple.p...20&postcount=21

Tam jest zdjęice i opis. Ale tak teraz w skrócie. Nie mam przycisku aktualizacja ... tylko sparwdz aktualizację i to jeszce nieaktywny :( I nie mogę aktualizować 1.1.1 na 1.1.2

pioo mam pomysł :), jako że zapewne dawno nie robileś sprawdzenia, kliknij sprawdź uaktualniene [iPhona nei w tryb DFU], gdy iTunes zasygnalizue Ci że są poprostu olej daj anuluj [WAZNE nawet nie pobieraj 1.1.3] i dopiero teraz podlącz iPhona w trybie DFU.

odrazu napisze że zgaduje że tak może zadziałać ale byc może iTunes do momentu sprawdzenia uaktualnienia nie da Ci możliwości update

SPRAWDZ TYLKO OSTROZNIE
  • pioo lubi to

#60 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2008 - 15:04

pioo mam pomysł :), jako że zapewne dawno nie robileś sprawdzenia, kliknij sprawdź uaktualniene [iPhona nei w tryb DFU], gdy iTunes zasygnalizue Ci że są poprostu olej daj anuluj [WAZNE nawet nie pobieraj 1.1.3] i dopiero teraz podlącz iPhona w trybie DFU.

odrazu napisze że zgaduje że tak może zadziałać ale byc może iTunes do momentu sprawdzenia uaktualnienia nie da Ci możliwości update

SPRAWDZ TYLKO OSTROZNIE

Jesteś wielki .... i znowu banalne rozwiązanie ... Wystarczyło tylko narmalnie podłączyć iPhona do komputera .. iTunes sam się uruchomił i sprawdził aktualizacje. Przy włączonym iPhonie (NIE W TRYBIE RESTORE) kliknołem z shiftem UPDATE i poszło:::P:P

Teraz się bawię z jealibrke 1.1.2 i mam znowu problemy.
Pod windowsem jak klikam na plik windows.bat to jakieś okienko mi mrugnie i nic nie widać. Dodatkowo mam pytanie . po co są te 3 pozostałem pliki .. i czy nie trzeba ich gdzieś skopiować?? Coś takiego gdzieś cytałem ale teraz nie mogę znaleść :(
Pod Mac klikam na plik z rozszerzeniem jar naciskam Jeailbrake i wyskakuje mi okienko że nie mam podłąconego iPona do komputera??

Pomożesz mi i tym razem??
p.s. autorytet juz poszedł :P

#61 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 15:20

Jesteś wielki .... i znowu banalne rozwiązanie ... Wystarczyło tylko narmalnie podłączyć iPhona do komputera .. iTunes sam się uruchomił i sprawdził aktualizacje. Przy włączonym iPhonie (NIE W TRYBIE RESTORE) kliknołem z shiftem UPDATE i poszło:::P:P

Teraz się bawię z jealibrke 1.1.2 i mam znowu problemy.
Pod windowsem jak klikam na plik windows.bat to jakieś okienko mi mrugnie i nic nie widać. Dodatkowo mam pytanie . po co są te 3 pozostałem pliki .. i czy nie trzeba ich gdzieś skopiować?? Coś takiego gdzieś cytałem ale teraz nie mogę znaleść :(
Pod Mac klikam na plik z rozszerzeniem jar naciskam Jeailbrake i wyskakuje mi okienko że nie mam podłąconego iPona do komputera??

Pomożesz mi i tym razem??
p.s. autorytet juz poszedł :P

pod windowsem 2 pliki trzeba skopiowac do system32, okienko miga Ci poniewaz nie masz zainstalowanej javy -> www.java.com

sprawdź na widzie co Ci powie dopiero później się martw ;)

#62 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2008 - 15:53

pod windowsem 2 pliki trzeba skopiowac do system32, okienko miga Ci poniewaz nie masz zainstalowanej javy -> www.java.com

sprawdź na widzie co Ci powie dopiero później się martw ;)

No tak.. mogłem się tego spodziewać ... coś poknociłem bo wywala mi komunikat że nie mam uruchoionego OktoPrep przed aktualizacją do 1.1.2 :(

I co teraz?? Wszystko od nowa?? Czyli Restore do 1.1.1 jeailbrake 1.1.1 ,... update 1.1.2 i znowu stres :(

#63 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 16:09

No tak.. mogłem się tego spodziewać ... coś poknociłem bo wywala mi komunikat że nie mam uruchoionego OktoPrep przed aktualizacją do 1.1.2 :(

I co teraz?? Wszystko od nowa?? Czyli Restore do 1.1.1 jeailbrake 1.1.1 ,... update 1.1.2 i znowu stres :(

zgadz się, dlatego napisalem :P żeby zrobic oktoprep-a ręcznie :) ten z installera czasami dziala jak działa co skutkiem jest powtarzanie calej operacji

zaden stres ;) po ktorymś razie będzie to jak jazda na rowerze :)

#64 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 stycznia 2008 - 16:42

zgadz się, dlatego napisalem :P żeby zrobic oktoprep-a ręcznie :) ten z installera czasami dziala jak działa co skutkiem jest powtarzanie calej operacji

zaden stres ;) po ktorymś razie będzie to jak jazda na rowerze :)

LUDZIE!!!!!!!! Sam w to nie wierzę ale mi się udało!!! 2 dni nad tym siedzialem i dzisiaj o 16.35 zrobiłem to!!! Mam 1.1.2. Mierzyłem na zegarku i cala operacja mi zajęła ok 30 min. Więc to naprawde dziala :P

Wielkie dzięki wszystkim a w szczególności Tobie LoBo za cierpliwość :P Dałbym Ci ze 100 autorytetów.. ale nie mogę :(

No .. to teraz robimy 1.1.2 PL

#65 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 20 stycznia 2008 - 16:47

LUDZIE!!!!!!!! Sam w to nie wierzę ale mi się udało!!! 2 dni nad tym siedzialem i dzisiaj o 16.35 zrobiłem to!!! Mam 1.1.2. Mierzyłem na zegarku i cala operacja mi zajęła ok 30 min. Więc to naprawde dziala :P

Wielkie dzięki wszystkim a w szczególności Tobie LoBo za cierpliwość :P Dałbym Ci ze 100 autorytetów.. ale nie mogę :(

No .. to teraz robimy 1.1.2 PL

spoczko, bo ten proces tyle trwa :):)

#66 Konrad87

Konrad87
  • 26 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 20:27

SORY CHŁOPAKI ZA ZADAWANIE IDIOTYCZNYCH PYTAŃ PO TYLU FACHOWYCH POSTACH ALE JAK MNIE OśWIECICIE TO JUż BęDZIECIE MIELI MNIE Z GłOWY;P MAM IP 1.1.2 4.6 ZROBILEM JAILBRAKE NA 1.1.1 I NIE WIEM CO DALEJ ZROBIC. ZGODNIE Z TUTORIALEM Z TEGO FORUM POWINIENEM TERAZ: KROK 4 - Upgrade do 1.1.2, aktywacja, jailbreak Z ikon w telefonie wybieramy "Installer", następnie zakładka "Install", folder "Tweaks 1.1.1", i w końcu aplikacja Oktoprep. Po jej instalacji, możemy upgread'ować telefon do wersji 1.1.2. NIESTETY NIE MAM TAKIEGO FOLDERU;/ CZY MUSZE COS PRZYKOMBINOWAC ZEBY SIE POJAWIK CZY INSTALOWAC W JAKIS SPOSOB OCTOPREPA RECZNIE?? CZY WYSTARCZY ZE WRZUCE TEN JEGO PLIK PRZEZ IBRICKA I WPISZE W PUTTY PODAWANE WCZESNIEJ POLECENIE: /sbin/mknod /private/var/root/Media/disk c 14 1 chmod 777 /private/var/root/Media/disk PROSZE O LOPATOLOGICZNE WYLOZENIE TEMATU BO TO MOJ PIERWSZY KONTAKT Z IPHONEM I NIE WIEM JESZCZE JAK KORZYSTAC Z INSTALERA ITD;P

#67 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 23:04

SORY CHŁOPAKI ZA ZADAWANIE IDIOTYCZNYCH PYTAŃ PO TYLU FACHOWYCH POSTACH ALE JAK MNIE OśWIECICIE TO JUż BęDZIECIE MIELI MNIE Z GłOWY;P

MAM IP 1.1.2 4.6 ZROBILEM JAILBRAKE NA 1.1.1 I NIE WIEM CO DALEJ ZROBIC. ZGODNIE Z TUTORIALEM Z TEGO FORUM POWINIENEM TERAZ:
KROK 4 - Upgrade do 1.1.2, aktywacja, jailbreak

Z ikon w telefonie wybieramy "Installer", następnie zakładka "Install", folder "Tweaks 1.1.1", i w końcu aplikacja Oktoprep. Po jej instalacji, możemy upgread'ować telefon do wersji 1.1.2.

NIESTETY NIE MAM TAKIEGO FOLDERU;/ CZY MUSZE COS PRZYKOMBINOWAC ZEBY SIE POJAWIK CZY INSTALOWAC W JAKIS SPOSOB OCTOPREPA RECZNIE??

CZY WYSTARCZY ZE WRZUCE TEN JEGO PLIK PRZEZ IBRICKA I WPISZE W PUTTY PODAWANE WCZESNIEJ POLECENIE:

/sbin/mknod /private/var/root/Media/disk c 14 1
chmod 777 /private/var/root/Media/disk

PROSZE O LOPATOLOGICZNE WYLOZENIE TEMATU BO TO MOJ PIERWSZY KONTAKT Z IPHONEM I NIE WIEM JESZCZE JAK KORZYSTAC Z INSTALERA ITD;P

jakiego katalogu nie masz ?

zainstaluj oktoprepa, a najlepiej wrzuć plik mknod [z oktoprepa] do /sbin nadpisując stary plik mknod, nastepnie wykonaj komendy :

chmod 777 /sbin/mknod

dodatkowo sprawdź czy faktycznie pliki mknod i disk mają pelne prawa:

ls -al /sbin/
i
ls -al /private/var/root/Media/

jesli wszytsko jest ok to instaluj :)

#68 Konrad87

Konrad87
  • 26 postów

Napisano 24 stycznia 2008 - 09:06

Nie mam katalogu "Tweaks 1.1.1". Z tutorialu wynika, że powinien być w zakładce install, chyba żeby to był skrót myślowy;p Dzięki za radę. Mam nadzieję, że już dzisia się uda;] autorytet dla CIebie;]

#69 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 24 stycznia 2008 - 11:50

Nie mam katalogu "Tweaks 1.1.1". Z tutorialu wynika, że powinien być w zakładce install, chyba żeby to był skrót myślowy;p

Dzięki za radę. Mam nadzieję, że już dzisia się uda;]

autorytet dla CIebie;]

Zainstaluj Community Sources w installer -> sources -> Community Sources 3.2

Potem wyjdź z installera i ponownie do niego wejdź już powinno być w installer -> Tweaks 1.1.1 -> OktoPrep

#70 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 02 lutego 2008 - 12:28

Wczoraj robiłem to samo i też miałem problem z jailbreakiem przy 1.1.2;
kiedy wywalało mi komunikat o oktoprep to zrobiłem aktualizację do 1.1.1, potem ręcznie przez iBricka wrzuciłem ten plik z ręcznie ściągniętego oktoprep-a, zainstalowałem narzędzie BossTool, zrobiłem "prepare to jailbreak 1.1.2" - nie pamiętam dokładnie co tam pisało, zainstalowałem 1.1.2 przez iTunes.
Aktualizacja się powiodła i od razu telefon wszedło do SpringBoardu.
Potem bez problemu zrobiłem jailbreak (chociaż chyba to właśnie jailbreak ma odblokować właśnie soft 1.1.2, ale nie ważne, pewnie się myle :); najważniejsze że już po kłopocie.
Udało mi się to z dwoma telefonami, więc możesz spróbować.
PS. Nie używałem w ogóle programu winSCP.

Robie dokładnie to samo co ty i wg wszystkich metod jakie znalazły się w tym temacie, jednak. BoosTool pokazuje, że telefon jest juz gotowy do aktualizacji 1.1.2. podłaczam do PC i odpalam Jailbreake a tam jak nawiedzony znowu wywala że muszę mieć Octorepr! Chyba oszaleję, CHMOD nadany. plik skopiowany recznie na telefon i nic dalej uparcie mówi, ze nie mam Octorepr.

#71 statek

statek
  • 250 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 12:40

a wpisales te komendy do recznej instalacji oktoprep?

#72 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 02 lutego 2008 - 12:48

chmod 777 /sbin/mknod

Wpisałem i nic nie pomaga ciagle uparcie informuje mnie, że nie mam octorepr.

#73 statek

statek
  • 250 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 13:29

podczas jailbrek, wpisujesz adres jailbrek.toc2rta.com? jesli tak to nie rob tego:) i sproboj jeszcze raz

#74 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 02 lutego 2008 - 13:50

podczas jailbrek, wpisujesz adres jailbrek.toc2rta.com? jesli tak to nie rob tego:) i sproboj jeszcze raz

nie wpisuje tego adresu, wchodzę albo na AppSnapp lub ip.artdstract.pl
(ostatnio w ogóle nie chce się zainstalować ) potem już instaluje BSD Subsystem i open SSH, rećznie wrzucam plik Oktorepr i nadaje prawa

chmod 777 /sbin/mknod

dla pewnosci sprawdzałem też BoosTool i jak byk wywala mi, że wszystko jest ok i jestem gotowy do update co też czynie, zaznaczam w iTunes (7.6) Update i jazda. efekt taki, ze znów mi krzyczy o Oktorepr. Aktualizację robię pod Mac OS X bo na windows iTunes .7.5 nie widzi telefonu.

#75 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 13:53

Wpisałem i nic nie pomaga ciagle uparcie informuje mnie, że nie mam octorepr.

rozumiem że iTunes widzi ~7,2 GB a wszystkei komendy kończą się przejściem do nastepnej linijki ?

jeśli tak to zrób JB1.1.2 na innym kompie !! a dodatkowo proponuje się przesiąść na iTunes niżej, z 7.6 są problemy [być może to przez niego]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych