Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Update 1.1.1 do 1.1.2 problem OKTOPREP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

#26 Maciek242

Maciek242
  • 18 postów

Napisano 08 stycznia 2008 - 16:16

DO system32 skopiowałe:
iTunesMobileDevice.dll
QTMLClient.dll
readline5.dll

Robię aktualizacje w iTunes(wersja7.4 czy coś takiego) a nie przywracanie systemu, oczywiście z "SHIFTem" i plik z dysku (iPhone1,1_1.1.2_3B48b_Restore)

---- Dodano 08-01-2008 o godzinie 22:27 ----
pytanie:
1. przed instalacja ręczną OKTOPREP zrobic z instalki??
2. jeśli robię instalacje OKTOPREP z putty po wpisaniu komend powinno mi sie coś ukazać??

#27 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 08 stycznia 2008 - 21:20

DO system32 skopiowałe:
iTunesMobileDevice.dll
QTMLClient.dll
readline5.dll

Robię aktualizacje w iTunes(wersja7.4 czy coś takiego) a nie przywracanie systemu, oczywiście z "SHIFTem" i plik z dysku (iPhone1,1_1.1.2_3B48b_Restore)

---- Dodano 08-01-2008 o godzinie 22:27 ----
pytanie:
1. przed instalacja ręczną OKTOPREP zrobic z instalki??
2. jeśli robię instalacje OKTOPREP z putty po wpisaniu komend powinno mi sie coś ukazać??

Ad 1. hmmm nei zabardzo rozumiem, musisz mmieć zainstaloane BSD Subsystem i Open SSH, a Oktoprepa zrob recznie nie z installera

Ad 2. nie, po ich wpisaniu i potwierdzeni nie powinienes miech zadnych komunikatow, jedynie co to przejscia do nowego 'wiersza'

#28 Ronald

Ronald
  • 51 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 stycznia 2008 - 12:13

a czy po zainstalowaniu recznie OctoPrepa bede go widzial w installerze?

#29 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 12 stycznia 2008 - 12:35

tak :) ale niczemu to nie przeszkadza

#30 Ronald

Ronald
  • 51 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 stycznia 2008 - 17:06

kurde wrzucam ten mknod do odpowiedniego folderu, potem wpisuje komendy, nie wyskakuje zaden blad, po prostu przechodzi do kolejnego wiersza, a potem w installerze go nie widac. jak juz odpalam windows.bat, bo sie poddaje i instaluje z installera, to zawsze mi wyskakuje ten blad ze nie ma OktoPrepa. moze jeszcze jakies pomysly co moge zrobic?

#31 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 13 stycznia 2008 - 17:29

Ronald zrób ręcznego OktoPrepa i tylko tyle: [wgraj mknod i]

chmod 777 /sbin/mknod
/sbin/mknod /private/var/root/Media/disk c 14 1
chmod 777 /private/var/root/Media/disk

dodatkowo sprawdź czy fatycznie pliki mają chmod 777

teraz zrób update do 1.1.2 a nastepnie jailbreak 1.1.2 [tutorial mówi o Virginize ale nie rób tego i pamiętaj o skopiowaniu plików pod system]

to MUSI zadziałać :) robiłem to wiele razy i ręczny OP działał zawsze
  • Ronald lubi to

#32 Ronald

Ronald
  • 51 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 stycznia 2008 - 17:36

ok to sprobuje tak, dzieki. a virginizer i tak mi nie idzie. zawsze mnie rozlacza jak juz sie cos zaczyna dziac.

---- Dodano 13-01-2008 o godzinie 22:10 ----
niestety dalej nic z tego. poprobuje jeszcze jakimis odpowiednikami WinSCP ale za kazdym razem wszystko trzeba robic od nowa, troche mnie to juz meczy.

#33 BigT

BigT
  • 33 postów

Napisano 17 stycznia 2008 - 20:28

Ronald, udało Ci się? ta tez robilem wszystko tak jak napisane i wciaz mi pisze ze musze najpierw "run oktoprep before updating to 1.1.2"

#34 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 17 stycznia 2008 - 21:26

Ronald, udało Ci się?

ta tez robilem wszystko tak jak napisane i wciaz mi pisze ze musze najpierw "run oktoprep before updating to 1.1.2"

to jest nie możliwe, napewno coś źle robisz, Oktoprep ręczny jest 100%

#35 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 17 stycznia 2008 - 23:30

Sorry LoBo ale nie jest. Ja też próbowałem parę razy i przez Installera i manualnie. Nigdy nie bawiłem się w Virginize czy tym podobne. Prosto według schematu. Za każdym razem dostaję komnikat, że nie zainstalowałem oktoprep. Jednym słowem dupaaaa :(. Ja od miesiąca siedzę na 1.1.1 bo już straciłem cierpliwość. Teraz mam kupę fajnych aplikacji i nie chce mi się znów próbować. Dopiero jak 1.1.2 uda się odblokować coś będę musiał wymyślić albo sprzedać i kupić innego ;(.

#36 BigT

BigT
  • 33 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 00:27

Niestety Lobo ale pomimo tego ze kilka razy robilem recznego oktoprepa i sprawdzalem wszystko wielokrotnie to niestety za kazdym razem dostawalem info ze musze go miec :( przejrzalem wszystkie watki tutaj i wydaje mi sie ze temat ogarniam na tyle zeby stwierdzic ze nie zawsze to dziala - tzn u mnie nigdy :( jest mozliwosc ze ten oktoprep jest jakis inny - tzn inna ver? dostalem tutaj link do niego i niby plik mknod jest to moze jakis inny? cholera go wie - reasumujac zostane chyba na 1.1.1 chyba ze masz jakis pomysl co moze byc nie tak skoro przeklepuje wszystko co do literki ale i tak dupa z tego?

#37 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 18 stycznia 2008 - 00:36

W telefonie muszą być zainstalowane paczki: BSD Subsystem i OpenSSH
Do połączenia używa się konta: root i hasła: alpine
Najpierw użyjcie narzędzia WinSCP i wgrajcie nim plik mknod z paczki OktoPrep do folderu /sbin/ w iPhonie.
Potem użyjcie Putty, po zalogowaniu podajcie te komendy:

/sbin/mknod /private/var/root/Media/disk c 14 1
chmod 777 /private/var/root/Media/disk

Na wszelki wypadek restart iPhone (bez restartu też powinno pójść, ale czasami jailbreak-1.1.2 się zawieszał jak nie robiłem restartu telefonu).
Musi działać. Robiłem tak wiele razy na iPhonach z różnych tygodni i zawsze działo (w przeciwieństwie do paczek OktoPrep z instalatora).

#38 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 06:58

dodatkowo sprawdzić czy ls -al dla /sbin/ i /private/var/root/Media/ zwraca dla mknod i disk pełne prawa dostępu. p.s. tyle razy ile zrobilem ręcznego oktoprep-a nigdy nie miałem problemu z instalacją jailbreak1.1.2, miałem raz ale gdy zrobiłem go z installera

#39 nowak

nowak
  • 10 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 16:53

co do 2 rzeczy to wchodzisz najpierw na jailbreakme.com później jailbreak.toc2rta.com a następnie jeszcze raz jailbreakme.com [po tym kroku wejdź do kontaktów] i wszystko gra :)

Mozesz rozwinąć tą myśl

Tworze sobie nowy kontakt i wchodze zamiast na strone jailbreakme.com to na jailbreak.toc2rta.com potem znowu wyrzuci mnie do "unlock iphone" wybieram 0 i wchodze znowu na jailbreakme.com ?

Ta metoda działa za pierwszym razem ?

Popraw mnie jak piszę głupoty.

#40 mike_r

mike_r
  • 127 postów
  • SkądCz-wa

Napisano 18 stycznia 2008 - 18:12

Mozesz rozwinąć tą myśl

Tworze sobie nowy kontakt i wchodze zamiast na strone jailbreakme.com to na jailbreak.toc2rta.com potem znowu wyrzuci mnie do "unlock iphone" wybieram 0 i wchodze znowu na jailbreakme.com ?

Ta metoda działa za pierwszym razem ?

Popraw mnie jak piszę głupoty.

Dokładnie tak, u mnie udało się za pierwszym razem, tzn. najpierw na jailbreak.toc2rta.com potem na jailbreakme.com i polecam też trzymać slider na środku żeby nie wygasić ekranu, ja czekałem ok 2 minut.

#41 Ronald

Ronald
  • 51 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 stycznia 2008 - 19:26

ja juz probowalem z tysiac razy zrobic tego jailbreak 1.1.2 i instalowac tego oktoprepa dokladnie tak jak mowi Lobo i reszta, ale po prostu sie nie da. naczytalem sie nie wiadomo ile postow i zrobilem juz chyba wszystko co bylo mozliwe. jesli nie ma zadnej alternatywy (A JEST?) to zostaje na 1.1.1 :/.

#42 nowak

nowak
  • 10 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 21:35

Ja mam chyba tą samą sytuacje co Roland. Wrzucam oktoPrepa recznie i jak odpalam jailbreak 1.1.2 to wyskakuje błąd, że nie zainstalowalem oktoprep. Robilem trzy razy dawalem wszystkie uprawnienia i nadal nic.

#43 mike_r

mike_r
  • 127 postów
  • SkądCz-wa

Napisano 18 stycznia 2008 - 21:41

Wczoraj robiłem to samo i też miałem problem z jailbreakiem przy 1.1.2; kiedy wywalało mi komunikat o oktoprep to zrobiłem aktualizację do 1.1.1, potem ręcznie przez iBricka wrzuciłem ten plik z ręcznie ściągniętego oktoprep-a, zainstalowałem narzędzie BossTool, zrobiłem "prepare to jailbreak 1.1.2" - nie pamiętam dokładnie co tam pisało, zainstalowałem 1.1.2 przez iTunes. Aktualizacja się powiodła i od razu telefon wszedło do SpringBoardu. Potem bez problemu zrobiłem jailbreak (chociaż chyba to właśnie jailbreak ma odblokować właśnie soft 1.1.2, ale nie ważne, pewnie się myle :); najważniejsze że już po kłopocie. Udało mi się to z dwoma telefonami, więc możesz spróbować. PS. Nie używałem w ogóle programu winSCP.
  • pioo i Ronald lubią to

#44 nowak

nowak
  • 10 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 21:44

Skąd wziołeś to narzędzie bossTool i w ktorym momencie je odpaliles ? po wrzuceniu pliku do /sbin ? Z którego tygodnia masz telefon ?

#45 mike_r

mike_r
  • 127 postów
  • SkądCz-wa

Napisano 18 stycznia 2008 - 21:50

tel jest z 51 tygodnia, chyba :) taki S/N 84751yylwh8 Narzędzie bosstool pojawiło się w instalerze oczywiście przy sofcie 1.1.1 po tym jak zrobiłem update w instalerze. Najpierw wrzuciłem ten plik oktoprep, potem bosstool, po jego urzyciu wyskoczyło że telefon jest gotowy do jailbreaka 1.1.2
  • BigT lubi to

#46 nowak

nowak
  • 10 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 22:02

Ja mam 50 tydzień. Właśnie próbuje twojej metody. Zaraz napisze czy się udało.

#47 BigT

BigT
  • 33 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 22:54

Dziala!!! Dzieki Darrarski a szczegolnie LoBo za cierpliwosc :) autorytetu dac Ci nie mogę bo już raz dałem! zrobilem dokladnie jak mowiliscie ale zanim wrzucilem mknoda do sbin usunalem mknoda ktory juz tam byl - tak na wszelki wypadek. Usunalem go Ibrickiem i dodalem rowniez ibrickiem. Ponadto wrzucilem sobie wczesniej taki programik ktory pokazuje zawartosc Iphona i sprawdzilem jakie uprawnienia ma nowy mknod i ten stary ktory usunalem. Upewnilem sie ze jest 777 i zrobilem reset. pozniej poszlo i jest 1.1.2 :) pytanie: czy to co bylo zainstalowane wczesniej (paczki, programy, sbd subsytem i terminal) to znika? i trzeba instalowac jeszcze raz itp? bo pozostale zmiany np. akcje czy pogoda zostaly stare? Jeszcze raz wielkie dzieki!!! best, BigT

#48 Ronald

Ronald
  • 51 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 stycznia 2008 - 22:57

no niewiarygodne wrecz ze nikt mi wczesniej nie podsunal tego boss toola skoro to bylo takie proste. za pierwszym razem poszlo po dwoch tygodniach nieudanych prob, podczas gdy te wszystkie inne metody z wpisywaniem komend zawodzily. autorytet dla mike_r i lobo. dzieki, a teraz czekam cierpliwie na simlocka...

#49 nowak

nowak
  • 10 postów

Napisano 18 stycznia 2008 - 22:58

mike_r dzieki pomoglo :) 3 godziny się z tym męczyłem. Podsumowując tą dyskusję Najpierw zainstalowalem BSD Subsystem potem wrzucilem ręcznie plik do /sbin (nie wiem czy to jest konieczne) potem odpalilem bosstool z installera i zrobilem aktualizację do 1.1.2 . Jailbreak 1.1.2 zadziałał za pierwszym razem.

#50 pioo

pioo
  • 399 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 stycznia 2008 - 20:39

Oki ... Cieszę się że wam się udało ... ja estem na etapie 1.1.1 i zainstalowanych z instalatora w iPhone OktoPrepa i BSD Subsystem. Będe bardzo wdzięczny jak ktoś zbierze te wszystkie informacje do kupy i zamieści to w przystępnej formie w jednym opisie ... Bo teraz to nie można dojść co kliknąc i jak ... Zaoszczędzi to bardzo przyszłym forumowiczon problemów na jakie natkneliście się. Z góry wielkie dzięki i czekają autorytety do rozdania ... bo teraz to nawet nie wiadomo komu dać żeby kogoś nie skrzywdzić.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych