Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * - - - 2 votes

Dysk zewnętrzny - który wybrać?

• Please log in to reply
565 replies to this topic

#201 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 05 February 2011 - 19:16

Od jakiegoś miesiąca używam Toshibe 2,5" ALU II 640GB na USB. Trochę się bałem niskich transferów ale moje obawy okazały się bezpodstawne. Polecam wszystkim, dysk jest cichy, wydajny i ładnie się komponuje z MBP , ponieważ obudowa jest wykonana z aluminium.
Dla tych , którzy lubią cyferki mogę wykonać testy wydajności.

Mam taki sam dysk - co ciekawe w srodku siedzi Samsung ;) Jak na USB 2.0 dysk jest w miare szybki.

#202 Karol4265

Karol4265
  • 5 posts

Posted 09 February 2011 - 23:42

Witam. Rozmawiacie tu hmm o dyskach o dość dużej pojemności, ( albo standardowej jak na dzisiejsze czasy, ale i tak dużej jak dla mnie :P ) A mój problem jest trochę inny... Mianowicie chodzi mi o dysk zewnętrzny który będzie podłączony przez blu-reya do LCD 42' Wiadomo jakieś filmy, seriale. Do tej pory prawie niczego nie oglądałem na TV właśnie z powodu braku możliwości przeniesienia danych. Na pendrivie 4 gb nie zmieszczą mi się niektóre filmy w wyższej rozdzielczości, płyty niby okej, ale to inna sprawa bo sporo pieprzenia z tym. Dlatego zastanawiałem się: Kupić kabel przejściowy mini DVI -> HDMI i jeszcze jakoś dźwięk podłączać do telewizora, czy też po prostu odtwarzać Blu -Ray a dodatkowo do tego zewnętrzny dysk twardy. Wybrałem drugą opcję. Niby drożej wyjdzie, ale blu ray zawsze się przyda, zwłaszcza że ceny filmów powoli idą w dół ( no nie liczę na to, że film dostanę za miesiąc w gazecie, ale już za 30 pare złotych można kupić parę tytułów na promocji, co nie jest już tragedią ) Ale fakt jest jednak taki, że mam parę filmów na macbooku ( powiedzmy, że są to kopie zapasowe ) i chciałbym je puścić na TV. I tutaj właśnie pytanie o dysk. Z tego co się zdążyłem zorientować to im więcej obrotów tym lepiej. 5400 a 7200 bo podobno przy tym 7200 nic nie ma prawa się przyciąć podczas oglądania. Czy tak jest naprawdę ? Kolejne pytanie: Czy jest w ogóle szansa dostania dysku o pojemności mniejszej od 250 GB ? Wiadomo pieniędzy nigdy za wiele. Na rzecz takiego rozwiązania rezygnuje z cyfry abonamentu za 100 zł i przenoszę się na N za 50, co pozbawia mnie praktycznie wszystkich programów filmowych ( przede wszystkim do tej pory oglądałem canal +, hbo ) Nie uśmiecha mi się wydawać 400 złotych na tani blu - ray + kolejne 300 - 400 na dysk zewnętrzny. Myślę, że zadowoliłoby mnie 120 - 160 GB ( oczywiście pod warunkiem że powiedzmy o 80 złotych minimum zmniejszyłaby się cena dysku ) - jeden problem: Na ceneo takich nie znalazłem. Minimum to 250 ... :/ Tak samo rodzaj obudowy nie ma dla mnie większego znaczenia ( byleby była w miarę estetyczna. Ale w sumie jak będzie syfna to też nie problem. Wrzucę to za amplituner, coby nie szpeciły wyglądem i też będzie hulać, a jak będę chciał coś dograć to odsunę szafkę :D ) Ani ja z nim nie będę chodził na większą odległość niż 20 metrów ( bo tyle maksymalnie dzieli PC od TV ) a macbooka mogę sobie znieść i podpiąć go na miejscu. Ani też nie interesuje mnie właśnie prędkość transferu. Jak mi się będzie film zgrywał 2 godziny - trudno. I tak lepsze to niż obejrzenie go na 13'3 calach w MBP :P Dlatego podejrzewam, że warto odpuścić sobie firewire 400, 800 itd. Moglibyście doradzić coś w hmm tej... konfiguracją tego nie nazwę, ale nooo coś zgodnego z moimi sugestiami ? :D Pozdrawiam !

#203 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 10 February 2011 - 10:21

I tutaj właśnie pytanie o dysk. Z tego co się zdążyłem zorientować to im więcej obrotów tym lepiej. 5400 a 7200 bo podobno przy tym 7200 nic nie ma prawa się przyciąć podczas oglądania. Czy tak jest naprawdę ?

Juz przy 5400 obrotach nie ma prawa nic przyciac. Dyski 5400rpm na USB 2.0 nie powinny miec transferu mniejszego niz 10MB/s czyli 80Mbit/s a plytki BluRay Video maja w standardzie ograniczenie maksymalnej predkosci wymaganego transferu do 54Mbit/s z czego strumien Audio-Video to maksymalnie 48Mbit. Wiekszosc plyt BluRay ma film zakodowany z srednim bitrate < 30Mbit/s. Innymi slowy nawet najwolniejszy dysk 5400rpm na USB2.0 powinien byc 2 razy szybszy niz potrzeba. (uzywam BluRay jako przykladu bo poza strumieniem z profesjonalnych kamer cyfrowych jest to najlepszej jakosci zrodlo materialu video)

Kolejne pytanie: Czy jest w ogóle szansa dostania dysku o pojemności mniejszej od 250 GB ? Wiadomo pieniędzy nigdy za wiele. Na rzecz takiego rozwiązania rezygnuje z cyfry abonamentu za 100 zł i przenoszę się na N za 50, co pozbawia mnie praktycznie wszystkich programów filmowych ( przede wszystkim do tej pory oglądałem canal +, hbo ) Nie uśmiecha mi się wydawać 400 złotych na tani blu - ray + kolejne 300 - 400 na dysk zewnętrzny.
Myślę, że zadowoliłoby mnie 120 - 160 GB ( oczywiście pod warunkiem że powiedzmy o 80 złotych minimum zmniejszyłaby się cena dysku ) - jeden problem: Na ceneo takich nie znalazłem. Minimum to 250 ... :/

Na dzien dzisiejszy juz dyskow o tej pojemnosci sie raczej nie produkuje i nawet jezeli udalo by ci sie taki odszukac to cena byla by o ledwo pare pln nizsza niz 250GB. ;)

Tak samo rodzaj obudowy nie ma dla mnie większego znaczenia ( byleby była w miarę estetyczna. Ale w sumie jak będzie syfna to też nie problem. Wrzucę to za amplituner, coby nie szpeciły wyglądem i też będzie hulać, a jak będę chciał coś dograć to odsunę szafkę :D ) Ani ja z nim nie będę chodził na większą odległość niż 20 metrów ( bo tyle maksymalnie dzieli PC od TV ) a macbooka mogę sobie znieść i podpiąć go na miejscu. Ani też nie interesuje mnie właśnie prędkość transferu. Jak mi się będzie film zgrywał 2 godziny - trudno. I tak lepsze to niż obejrzenie go na 13'3 calach w MBP :P Dlatego podejrzewam, że warto odpuścić sobie firewire 400, 800 itd.
Moglibyście doradzić coś w hmm tej... konfiguracją tego nie nazwę, ale nooo coś zgodnego z moimi sugestiami ? :D
Pozdrawiam !

Mysle ze wystarczy ci najtanszy gotowy dysk na USB 2.0 - 500GB mona juz dostac ponizej 200pln.

#204 BlackBox

BlackBox
  • 1026 posts
  • SkądToruń

Posted 10 February 2011 - 10:32

Według mnie nie warto inwestować w Bluray. Z tego co na szybko przejrzałem Allegro to najtańsze wersje z USB kosztują koło 1200 zł, a skoro szukasz "kopii zapasowych filmów" w internecie to i tak nie będziesz kupował/wypożyczał filmów na Bluray (nie mówiąc, że gdziekolwiek jest powiedziane, że to USB obsłuży duży dysk). Oczywiście, że kupisz dysk nawet 80GB tylko, że ich ceny są nieopłacalne względem cen większych dysków :) Na ten przykład 80GB kosztuje 89 zł a 500GB kosztuje 200 zł. W Twoim wypadku kupiłbym sobie ładny, przenośny dysk 2.5" (który przyda się do jeszcze innych rzeczy), przejściówkę z tego co tam masz w MB na HDMI, kabel HDMI i chinch/jack (dla audio). Wyjdzie to o wiele taniej, bo zmieścisz się w 300 zł (w zależności od ceny dysku), a kiedy będziesz chciał podepniesz dwa kabelki z laptopa do TV i będziesz cieszył się filmem.

#205 majonez

majonez
  • 372 posts

Posted 10 February 2011 - 11:38

kup sobie do macbooka nowy dysk 750gb, kabel miniDP-HDMI do video i minijack-minijack do dzwięku i podłącz laptopa do tv. Wyrobisz sie w 450zł (dysk 330, kable 100 plus przesyłki) i nie bedziesz miał dodatkowego klocka przy tv - dysku. Chcesz ogladac podpinasz laptopa i ogladasz.

#206 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 10 February 2011 - 12:12

kup sobie do macbooka nowy dysk 750gb, kabel miniDP-HDMI do video i minijack-minijack do dzwięku i podłącz laptopa do tv. Wyrobisz sie w 450zł (dysk 330, kable 100 plus przesyłki) i nie bedziesz miał dodatkowego klocka przy tv - dysku. Chcesz ogladac podpinasz laptopa i ogladasz.

Ja osobiscie dodal bym jeszcze darmowego Plexa i nie darmowy pilot od Apple lub (tez platna) aplikacje Plexa na iOS. Wtedy caloscia mozna ladnie sterowac z fotela :P

#207 Karol4265

Karol4265
  • 5 posts

Posted 11 February 2011 - 10:57

Dziękuje bardzo ! Łącząc wasze rady chyba jestem zdecydowany na taką kombinacje: Blu - ray : LG BG550 ( 350 mi wyjdzie z odbiorem osobistym w Krakowie ) Dysk twardy: SEAGATE FreeAgent GoFlex 250GB ( w porywach do 170 złotych z przesyłką wliczając ) albo coś o podobnym standardzie, może nawet większe. Czyli mieszczę się w 550 zł. Macie jednak rację z tą pojemnością. Ceny niewiele się różnią. A że będzie większy to przecież nie zaszkodzi :) Opcję przejściówek z MBP do TV odrzuciłem ze wzgędu na to, że jakąś płytkę zawsze się kupi, czy tam dostanie na gwiazdkę i wtedy będzie do czego wrzucić. Zwłaszcza, że chyba nie szykują się nowe standardy z TV i ten blu-ray będzie przynajmniej przez kilka lat wykorzystywany ( bo coś mi się nie widzi kupować nowy telewizor z obsługą 3d za rok, skoro TV w moim domu zmienia się średnio co 8 lat :P ) Jeszcze raz dziękuje za rady i pozdrawiam!

#208 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 February 2011 - 23:32

Blu-ray to przeżytek w czasach telewizji internetowej. Apple TV kosztuje 100 $ lub 119 Euro albo 500-550 zł.

#209 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 12 February 2011 - 00:03

Lepiej coś takiego: Multimedia Media Player: Multimedia USB PC to TV Video Hard Drive

#210 fiIip

fiIip
  • 118 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 February 2011 - 02:56

Blu-ray to przeżytek w czasach telewizji internetowej.

Apple TV kosztuje 100 $ lub 119 Euro albo 500-550 zł.

Filmy z iTunes Store cały czas nie dorównują jakością filmom na Blu-ray (i jeszcze długo nie będą). Pomijając ten fakt, powszechnie wiadomo, że w Polsce iTunes Store nie ma... Więc stwierdzenie, że Blu-ray to przeżytek wydaje się być mocno przesadzone. W szczególności kiedy mówimy o Polsce gdzie na iTunes Store, Netflix etc. będziemy jeszcze długo czekać.

#211 Gryniu

Gryniu
  • 207 posts
  • SkądChojnice / Gdańsk

Posted 14 February 2011 - 12:38

ClassicGOD a możesz coś powiedzieć odn tego Plexa? Bo wynoszę z Twojej wypowiedzi, że korzystasz z tego programu.

#212 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 14 February 2011 - 12:57

ClassicGOD a możesz coś powiedzieć odn tego Plexa? Bo wynoszę z Twojej wypowiedzi, że korzystasz z tego programu.

Co tu duzo mowic - jest to aplikacja do katalogowania, prezentacji i odtwarzania twoich zgromadzonych na dyskach filmow w przystepny dla obslugi z fotela na tv sposob. Jednoczesnie jest to jeden z najszybszych i najbardziej kompatybilnych odtwarzaczy wszelkiego rodzaju wideo na Makach. Sama aplikacja sklada sie z 2 elementow w jednej paczce: interfejsu-odtwarzacza i servera multimediow. Dzieki temu majac filmy na jednym komputerze z uruchomionym PLEXem mamy do nich dostep ze wszystkich Maczkow uzywajacych PLEXa.

Dodatkowo jest dostepna aplikacja PLEXa dla urzadzen z iOS ktora nie tylko mozna uzywac jako pilot ale tez mozna odtwarzac za jej pomoca przez siec WiFi lub 3G wszystkie filmy zgromadzone na naszym Maczku na ktorym PLEX Media Server zadba o przekodowanie wszystkich filmow do wspieranych przez iOS formatow.

Niedlugo LG przy wspolpracy z tworcami PLEXa ma wpowadzic ich technologie do soich TV i odtwarzaczy multimediow co zapewni w miare przystepny cenowo sprzet ktory po podlaczeniu do TV bedzie odtwarzal wszystko to co w PLEXie sobie skatalogujemy.

PLEX na Maka dostepny jest za damo pod adresem plexapp.com natomiast wersja iOS kosztuje 3,99euro i jest imho swietnym sposobem na wsparcie developerow.

PS. Zapomnialem dodac ze trwaa tez prace nad aplikacja dla nowego Apple TV aktualnie da sie ja odpalic na zjailbrakowanych ATV ale nie jest jeszcze gotowa w 100%. Jednak jestem pewien ze jak tylko Apple udostepni SDK dla ATV to aplikacja PLEXa dla takowego pojawi sie pierwszego dnia ;)

#213 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 15 February 2011 - 12:15

Witajcie, wiem, że powinnam najpierw przeczytać co już napisaliście, ale jest tego tak dużo, ze tylko wybiórczo przejrzałam, wiec pozwolę sobie jednak zapytać (mam nadzieję, że się bardzo nie powtórzę).

Szukam dysku zewnętrznego do przechowywania zdjęć, do tej pory miałam na dvd ale to się robi nieporęczne a i druga kopia się przyda więc dvd pójdą do pudełka, a dysk ze zdjęciami będzie pod ręką. Pojemność myślę, że na początek wystarczy 750GB-1T.

Teraz do sedna. Z moich wstępnych rozeznań chciałabym zdecydowac się na dysk Iomega. Tylko teraz tak czym sie kierować przy wyborze modelu/serii. Do tej pory głównie patrzyłam na Iomega prestige 1T, ale dzisiaj zaczęłam się zastanawiać czemu właściwie nigdy nie interesowałam się mniejszymi 2,5" dyskami jak np Iomega Ego, które mają USB 3.0 i są wzmacniane i chronione przed uderzeniami.

I tu moje pytanie czy między dyskami 2,3" a 3,5" jest jakaś znacząca różnica poza rozmiarem i poręcznością? Bo nie wiem na co się zdecydować czy na prestige czy na ego, ceny porównywalne, a do tego ego ma już 3.0 (do prestige chyba dopiero mają wprowadzać 3.0).

Z góry dzieki za pomoc:)

#214 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 February 2011 - 14:37

@MagdaS różnica jest spora, dysk 3,5" w przeciwieństwie do 2,5" potrzebuje zewnętrznego zasilania - czyli masz dwa kabelki, jeden USB do komputera, a drugi do prądu ;) poza tym co Ci z USB 3.0 skoro z tych dobrodziejstw w Makach jeszcze szybko nie skorzystasz? Celowałbym w coś ze złączem FireWire, ma ktoś coś dobrego do polecenia? Zależy mi na dobrym dysku do backupów na FireWire 800, min. 2TB. Czy ktoś ma doświadczenie z dyskami typu NAS i tym, jak to wszystko działa gdy dysk jest przeznaczany i do backupów, i jako iTunes Serwer? Bo np kopiowanie odcinka serialu 350MB z iMaca na Macbooka Pro u mnie w domu w sieci idzie pare minut i sądzę że w tym wypadku wszelkie dobrodziejstwa NAS (w przyszłości planuję kupić aTV i bawić się AirPlayem) szlag trafi skoro sieć mi tak wolno działa :/ mam jakiś tani biały router netgeara...

#215 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 15 February 2011 - 17:05

czaku o no to widzisz o USB 3.0 nie pomyślałam, że i tak nie wykorzysta, więc w sumie problem z głowy. Wiem, że w 3,5 jest kabelek do zasilania ale czy poza rozmiarem i wlasnie tym, że wymagają dodatkowego zasilania mają jakieś atuty nad poręcznymi 2,5, ktore zasilania nie wymagają. To chyba zdecyduję się na prestige tak jak na początku planowałam.

#216 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 February 2011 - 17:31

O ile USB 3.0 jest jeszcze jakąś opcją może się pojawić w Makach (wątpliwe), albo pójdziesz do kogoś kto ma ten port i się jego prędkość przyda, o tyle, o ile planujesz choć czasami gdzieś z tym dyskiem się wybrać, i nie potrzebujesz więcej niż 0,5-1TB to zalecam 2,5". Małe, fajne, podręczne :)

#217 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 15 February 2011 - 18:04

Ze swojej strony polecam ogólnie serię LaCie - Rugged Hard Disk - FireWire 800, FireWire 400 & Hi-Speed USB 2.0 . Pracującego dysku nie słychać w moim przypadku wcale (słownie - zero decybeli).

#218 czaku

czaku
  • 285 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 15 February 2011 - 18:07

Ekstra ale 899 za wersje 500GB w iSpocie to prawie o 200zł więcej niż za My Book Studio II Edition 2GB ... Lekka przesada chyba? :)

#219 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 15 February 2011 - 18:09

Poszukaj w innych sklepach - tu 2it.pl - sklep internetowy za wersję 500 GB dałem 470 złotych + przesyłka. :) Teraz jak widzę były po 444 zeta :P Ceny w iSpocie to zawsze była "lekka przesada" - ale od czego jest Google, porównywarki cen ?

P.S. Nawet jak nie ma towaru - tej firmie chce się sprowadzić nieosiągalny chwilowo towar od głównego dystrybutora. W takich sprawach polecam raczej kontakt telefoniczny. "Zdzirusów" z iSpota omijam już od dawna.

#220 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 16 February 2011 - 19:57

czaku o no to widzisz o USB 3.0 nie pomyślałam, że i tak nie wykorzysta, więc w sumie problem z głowy. Wiem, że w 3,5 jest kabelek do zasilania ale czy poza rozmiarem i wlasnie tym, że wymagają dodatkowego zasilania mają jakieś atuty nad poręcznymi 2,5, ktore zasilania nie wymagają. To chyba zdecyduję się na prestige tak jak na początku planowałam.

Prestige 1 TB raczej nie warto bo kosztuje praktycznie tyle samo co Ego z USB 3.0, które prędzej czy póżniej wykorzysztasz.

Najbardziej uniwersalny byłby wspomniany wcześniej http://myapple.pl/ur...-n-go-macs.html.
Z tym, że jeszcze nie ma ich w sklepach, a pojemność ma 500 GB.

#221 MagdaS

MagdaS
  • 93 posts
  • SkądTrzebinia, Poland

Posted 18 February 2011 - 10:59

Dzięki za odpowiedzi, nie kupuję w tym momencie więc jeszcze mam chwilę czasu na zastanowienie sie, ale rzeczywiście rozważę te 2,5" bo zawsze to poręczniej gdzieś zabrać:)

#222 hinok

hinok
  • 35 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 February 2011 - 16:27

Szukam przenośnego dysku zewnętrznego. Moje pierwsze próby znalezienia czegoś dobrego - WD My Passport Studio (firewire 800) - iomega ego (firewire 800) - verbatim n go hard drive (firewire 800) verbatim wygląda ładnie jeżeli ktoś miał ostatnio podobny dylemat jak ja, mógłby podzielić się wiedzą! :)

#223 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 20 February 2011 - 21:12

Niezależnie od innych właściwości - szukaj dysku "uniwersalnego" - tzn majacego możliwość współpracy nie tylko z FW800, które pomimo swoich zalet - do popularnych raczej nie należy. Drugą ważną rzeczą jest efektywne odprowadzenie ciepła - stąd najlepiej szukać dysku w obudowie aluminiowej.

#224 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 20 February 2011 - 23:40

Szukam przenośnego dysku zewnętrznego.

Moje pierwsze próby znalezienia czegoś dobrego
- WD My Passport Studio (firewire 800)
- iomega ego (firewire 800)
- verbatim n go hard drive (firewire 800)

verbatim wygląda ładnie
jeżeli ktoś miał ostatnio podobny dylemat jak ja, mógłby podzielić się wiedzą! :)

WD i Iomega mają USB 2.0, a Verbatim USB 3.0.

#225 hinok

hinok
  • 35 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 February 2011 - 06:32

WD posiada FireWire 800, 400, USB 2.0
iomega ego mac edition portable (fw800, fw400, usb)
verbatim (fw800, usb3.0)

głównie zależy mi na "wydajności" wśród tych dysków ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users