Wyzerowane statystyki
Napisano 06 października 2016 - 17:24
Z powodu niemożności odnalezienia w internecie odpowiedzi na moje pytanie postanowiłem skierować je do Was. Mianowicie, zakupiłem nowego iPhone'a i po wejściu w ustawienia następnie w sieci komorkowe, na samym dole widnieje następująca informacja: ostatnio wyzerowany: dd/mm/rr oraz godzina. Proszę mi powiedzieć, czy taka informacja powinna znajdować się w nowym telefonie ?? Oczywiście sprzedawca zapewnia mnie, że smartphone jest w 100% nowy, oryginalny i nieużywany lecz mam wątpliwości co do prawdomówności tego Pana. Bardzo proszę o pomoc z Waszej strony.
Pozdrawiam.
Napisano 06 października 2016 - 17:42
Witam serdecznie,
Z powodu niemożności odnalezienia w internecie odpowiedzi na moje pytanie postanowiłem skierować je do Was. Mianowicie, zakupiłem nowego iPhone'a i po wejściu w ustawienia następnie w sieci komorkowe, na samym dole widnieje następująca informacja: ostatnio wyzerowany: dd/mm/rr oraz godzina. Proszę mi powiedzieć, czy taka informacja powinna znajdować się w nowym telefonie ?? Oczywiście sprzedawca zapewnia mnie, że smartphone jest w 100% nowy, oryginalny i nieużywany lecz mam wątpliwości co do prawdomówności tego Pana. Bardzo proszę o pomoc z Waszej strony.
Pozdrawiam.
Ale jaka to jest data? Data kiedy go włączyłeś czy wcześniejsza?
Poza tym, żeby sprawdzić czy jest nowy wystarczy wejść i sprawdzić ile zostało gwarancji i czy w ogóle
tutaj masz stronę: https://checkcoverage.apple.com/pl/pl/
iPhone 5s Mac mini Watch Series 1
Tak powinno być, sprawdź jeszcze czy od dnia kupienia i włączenia go przez Ciebie leci gwarancja
Napisano 06 października 2016 - 17:47
Tak, od dnia zakupu leci data gwarancyjna.
Napisano 06 października 2016 - 17:48
Osobiście wydaje mi się, że nie ma znaczenia jaka data widnieje w tym miejscu bo takiej informacji nie powinno w ogóle być. Skoro jest to pierwsze uruchomienie (telefon nówka funkiel zafoliowana) zerowania statystyk być nie powinno.
No właśnie, wydaje się. Mówię Ci jak się boisz to sprawdź jeszcze ile zostało gwarancji
Napisano 06 października 2016 - 17:51
Napisano 06 października 2016 - 17:53
Możliwe byłoby to, że w sklepie prezentowany jest jakis iPhone, można go sobie po dotykać, zagrać w coś itp itd a potem powiedzmy po tygodniu czasu, "sprzedawca", bierze go, zakłada wszystkie folie, wkłada do pudełka, pudełko ofoliowywuje i sprzedaje jako nówkę jak gdyby nic ?? Miałem takie podejrzenie i w sumie mam jej w dalszym ciągu, gdyż jest to nowy telefon i teoretycznie nie powinien miec informacji odnośnie wyzerowania statystyk.
Możliwe!
Ale piszę Ci już trzeci raz! Sprawdź od kiedy leci gwarancja na stronie https://checkcoverage.apple.com/pl/pl/.
Jeżeli od tego dnia co pierwszy raz włączyłeś to jest nowiutki, bo gwarancja w iPhone leci od pierwszego uruchomienia
Napisano 06 października 2016 - 18:00
Napisano 06 października 2016 - 18:05
Aha, czyli jest nowy. Nie bój się. Też kupowałem kiedyś w sklepie i też tak miałem. Tak po prostu jest, wszyscy tak mają.
A faktycznie z tą gwarancją, nie doczytałem wcześniej.
Masz nowy telefon i z niego korzystaj!
Nie ma za co
![]()
Lajkuj ![]()
Użytkownik maciek5s edytował ten post 06 października 2016 - 18:04
Napisano 06 października 2016 - 18:08
Napisano 06 października 2016 - 18:16
Po prostu musi być jakaś data tam wpisana. Taki urok iPhone. Tak jest we wszystkich iPhone'ach na świecie, więc nie masz się o co martwić
Żadnych statystyk wcześniej nie było, ale co zrobisz, nic nie zrobisz, ważne, że wiesz, że telefon jest nowy. W jakim sklepie w ogóle kupowałeś?
Napisano 06 października 2016 - 18:26
Napisano 06 października 2016 - 18:39
Pierwsze słyszę o takim czymś. A do czego by to Ci było potrzebne?
Jesteś chyba pierwszą osobą, która chciałaby mieć zerowane ustawienia przy ponownym uruchomieniu telefonu.
Nie po to traci się dużo czasu by zapisać wszystkie ustawienia na własne potrzeby, by po ponownym uruchomieniu stracić wszystkie zapisane ustawienia.
Użytkownik maciek5s edytował ten post 06 października 2016 - 18:39
Napisano 06 października 2016 - 19:18
Dla sprostowania jest to tylko jeden z wielu przykładów zastosowanie takiej funkcji i rzecz jasna nieutożsamiam się z takim sprzedawcą.
Napisano 06 października 2016 - 19:21
Już Ci tłumaczę. Jestem nieuczciwym lub uczciwym sprzedawcą-zależy z pkt widzenia. Prowadzę sklep Appla, ściągam najnowszy sprzęt no i siłą rzeczy, część z zakupionych przeze mnie towarów wystawiam na macanko klientów. Wiadome, jeżeli nie sprzedam go to będę stratny na ładnych kilka tyś złotych a któż kupi używany sprzęt w cenie nowego ?? No właśnie nikt. A więc moj serwisant, wspólnik bądź kolega, poprzez programowanie lub Bóg wie co, ustawia zerowanie statystyk przy następnym uruchomieniu smartphone'a. Dzięki takiemu zabiegowi sprzedajemy iPhone'a jako NOWY.
Dla sprostowania jest to tylko jeden z wielu przykładów zastosowanie takiej funkcji i rzecz jasna nieutożsamiam się z takim sprzedawcą.
Ale to nie jest sprzedawanie jako nowy, ponieważ gwarancja już leci. Zerowanie ustawień nic nie da, nowy już nie będzie, a takie coś kupujący może śmiało zgłosić na policję
Napisano 06 października 2016 - 20:33
Napisano 06 października 2016 - 23:00
Napisano 07 października 2016 - 06:49
Napisano 07 października 2016 - 07:33
Tydzień temu kupiłem nowego 6s, datę i godzinę wyrezowania statystyk także mam z godziny aktywacji telefonu więc wszytko masz ok.
Każdy posiada na start taką datę.
Nie widzę sensu aby ten wątek roztrząsać.
iPhone 16 Pro kupiony za gotówkę biedaku
Napisano 07 października 2016 - 08:04
Napisano 07 października 2016 - 08:10
To jaka data tam Ci się pokazuje. Z dnia aktywacji. Jeżeli nie to ile dni wcześniej?
Podejrzewam że i tak nie ma to żadnego znaczenia.
iPhone 16 Pro kupiony za gotówkę biedaku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych