Hej!
Na pewno niektórzy z Was po instalacji najnowszego systemu macOS Sierra zastanawiają się nad powrotem - ale do jakiego systemu? Ja wybrałem downgrade do OS X Yosemite. Wydaje mi się on najbardziej dopracowanym do rocznika mojego MacBooka systemem obsługującym te wszystkie ciekawostki, jakie są jeszcze dostępne dla nowych komputerów, ale nie zużywa tyle energii, RAM i baterii, co najnowsze wydanie.
Dla przykładu - mój rMBP 13" z 2015r. przy Yosemite pracował 8-9 godzin (moje ustawienia oszczędzania baterii), teraz na Sierze pracuje 2-3 godziny (te same ustawienia). Bateria przez rok straciła 8% całkowitej pojemności i ma niecałe 90 cykli ładowań, a jej data produkcji jest sprzed półtora roku. Tak więc rozumiem spadek z 8-9 na 6-7h, ale nie 2-3!
W pierwszej kolejności najlepiej, jakbyśmy zaopatrzyli się w oryginalne oficjalne wydanie OS X Yosemite. Metod jest kilka:
- ściągnąć z App Store. Proponuję wejść w KUPIONE i tam poszukać na liście w okolicach 2015 r. OS X Yosemite
- ściągnąć z MacUpdate (moim zdaniem najbardziej godne zaufania zewnętrzne źródło do pobrania OS X Yosemite - odradzałbym pobieranie na torrentach lub z odnośnika jakiejś dziwnej strony) - https://www.macupdat...8/os-x-yosemite
Co ciekawe, na oficjalnej stronie Apple, aby wyszukać chociażby jakąkolwiek stronę z wcześniejszą wersją systemu OS X, udało mi się najdalej cofnąć o 1 system, czyli do OS X El Capitan. Do Yosemite już, niestety, nie ma ani oficjalnych odnośników, ani strona systemu nie jest dłużej wspierana i udostępniana. Chyba że komuś się uda znaleźć, to proszę o dodanie odnośnika.
Następnie polecam ściągnąć nową wersję (działającą już pod macOS Sierra) programu DiskMaker X - http://diskmakerx.com
Kiedy ściągnie nam się obraz systemu i program DiskMaker X odsyłam do dobrego poradnika z naszej forumowej stajni - jak wszystko przygotować:
http://myapple.pl/po...e-os-x-yosemite
Należy pamiętać o przygotowaniu kopii zapasowej swoich danych - najlepiej robiąc pełną kopię Time Machine. Jednakże kopia wykonywana przy aktualnie posiadanym systemie (Sierra) może przy imporcie danych do OS X Yosemite spowodować błąd wewnętrzny programu Time Machine mówiący o tym, iż nie można importować w tę stronę (z nowszego systemu danych do starszego) danych i będzie trzeba je przenieść z kopii Time Machine ręcznie. Na szczęście w tej opcji mamy zrobiony pełen obraz swoich danych. Dla pewności możemy również przegrać najważniejsze dane na dodatkowe żródło zewnętrzne aby mieć 100% pewności ich zachowania.
*Jeżeli korzystamy z Poczty Mail - proszę pamiętać o wyeksportowaniu swoich skrzynek poprzez polecenie wewnątrz programu. Chyba że mamy serwer ustawiony na przechowywanie wiadomości dostarczonych i przeczytanych oraz wychodzących (np. gmail.com).
Jest to mój pierwszy downgrade z nowszego systemu do starszego. Pomimo już 4 lat użytkowania Apple pierwszy raz zdenerwowała mnie nowa polityka korporacji. A dodatkowo, przeszukując Forum, nie znalazłem żadnego tematu nawiązującego do tej instrukcji, skąd pobrać oficjalne wydanie systemu OS X albo co dalej zrobić z danymi czy programem do przygotowania kopii zapasowej. Mam nadzieję, że poradnik przyda się ludziom szukającym w dziale o Yosemite odpowiedzi.
Edited by cronopioverde, 05 January 2017 - 18:25.
Poprawki pisowni i merytoryki