Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Picasa for Mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#26 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 06 stycznia 2008 - 04:41

Spoko. Ja popełniłem podobny błąd, gdy tę wersję Darwine ktos na tym forum zalecił do instalacji ie4mac. Zamiast skopiowac cały katalog, nie doczytałem i skopiowałem jego zawartość. Działało ale działy się cuda. Dopiero po jakimś czasie i kilku porażkach przeczytałem jeszcze raz i się poprawiłem. Od tego momentu - żegnaj Trial Crossover !. Działa znakomicie i aż się dziwię, że u Ciebie są takie problemy. To w gruncie rzeczy bardzo prosty program w tuningowaniu dla tych, co znaja Windows 98 choćby. W zasadzie cała jego modyfikacja i "dostrajanie" to katalog z czcionkami, win.ini, system.ini i katalog system32, do którego się po prostu wrzuca biblioteki z Windows.

#27 siupes

siupes
  • 40 postów

Napisano 06 stycznia 2008 - 05:03

nie dziala bydle, poczekam na kogos z leopardem kto sie skusi to moze sie dowiem czy to wina systemu. poddaje sie na dzisiaj chyba.

#28 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 06 stycznia 2008 - 05:08

Ja też. Mam na blacie otwarty katalog z Dyskiem C i zastanawiam się co to może być ale poddaje się. Ki diabeł ?

#29 Bobicz

Bobicz
  • 7 postów

Napisano 18 lutego 2008 - 19:04

Męczę się z tym kolejną godzinę, przeglądając co rusz forum szukając odpowiedzi, ale niczym to nie skutkuje, więc mam pewną zagadkę i wolę się spytać... Zacznę od tego, że szukałem Picasy pod Maka i znalazłem ten temat oraz bardzo podobny na grupie dyskusyjnej Google. Pobrałem zatem instalator Picasy pod Windows, w formacie .exe, pobrałem owego Darwina - i tak jak kazał autor, przeniosłem cały folder, który ukazał mi się po otwarciu pobranego pliku .dmg do Aplikacji. Tu zaczynają się schody. Zarówno pliki, znajdujące się wewnątrz owego foldera Darwine, jak i instalator nie chcą mi się otworzyć. Otwieranie plików .exe mam domyślnie ustawione programem Unarchiver i chętnie to zmienię, tak, by móc je normalnie otworzyć, muszę jednak wiedzieć na jaki program! Tzn., jakim programem otwierać pliki .exe. Póki co wyświetla mi się komunikat, iż plik ten nie może zostać rozpakowany tym programem (The Unarchiver). Ktoś odpowie: Darwinem, który ściągnąłeś. Ale dla mnie nie jest to takie oczywiste, wszak w katalogu z owym nie ma po prostu programu odpowiadającego za to... Proszę o radę, bo być może czegoś zwyczajnie tutaj nie zrozumiałem... Pozdrawiam.

#30 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 18 lutego 2008 - 21:02

Musisz zmienić skojarzenie pliku EXE z inną aplikacją. 1. Kliknij na pliku EXE prawym klawiszem myszy. 2. Wybierz Informacje. 3. kliknij Otwórz w programie 4. Zaznacz WineHelper 5. Kliknij Zmień wszystko 6. Zatwierdź. Od kilku dni mam znów Lamparta i Picasa w nim działa tak, jak działała na Tygrysie.

#31 Bobicz

Bobicz
  • 7 postów

Napisano 18 lutego 2008 - 21:41

OK! Nie miałem zainstalowanego środowiska X11, to było głównym problemem. Teraz zastanawiam się z kolei jak wrzucić windowsowskie fonty, kiedy plik udający dysk C Windowsa, jak to już ktoś stwierdził - jest ukryty. Nie potrafię go otworzyć. Kolejna sprawa, że jeśli nie fonty - i tak muszę, ponieważ tam instaluje się program, i tylko z tamtej lokalizacji mogę (póki co) otworzyć program.

#32 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 18 lutego 2008 - 23:48

1. Ścieżki możesz zmienić na własne. Służą do tego narzędzia w katalogu Darwine Lub 2. Odszukaj w Spootlight Drive_C (lub disk_c -nie pamiętam) i utwórz sobie alias (pseudonim) na pulpicie i gotowe. Potem skróty zainstalowanych programów możesz kopiować normalnie do Applications, jak każdy program na Maku.

#33 Bobicz

Bobicz
  • 7 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 00:34

To było lekko kłopotliwe - Spotlight nie pokazuje plików ukrytych, ale poradziłem sobie. Mam, jak koledzy dwie strony wstecz - krzaczki zamiast liter. Wrzuciłem windowskowskie fonty - brak rezultatów. Zastanawiam się po co mi Picasa, bo już polubiłem iPhoto, ale za długo się męczyłem żeby teraz dać za wygraną. ;) Jak coś wymyślę na te krzaczki - poinformuję o wynikach tutaj. Pozdrawiam i dzięki za wsparcie :-)

#34 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 19 lutego 2008 - 01:08

Chciałbym uzyskać efekt tych krzaczków i nie móc powiedzieć "u mnie działa", ponieważ bym wówczas opisał krok po kroku co zrobiłem. Jest to ewidentnie sprawa czcionek True Type i polskiej strony kodowej Windows-1252. Nie umiem już dziś powiedzieć gdzie dokładnie skopiowałem czcionki z mojego zainstalowanego na Bootcamp Windows XP. Sprawa była banalna. Wystarczyło je skopiować i przestawić w winecfg (katalog Darwine) Tyle już jednak kombinowałem z Darwine oraz Crossover, że nie umiem metodycznie tego opisać krok po kroku. Na pewno: - da się zmusić Crossover do poprawnego wyświetlania polskich znaków - da się zmusić Darwine do tego samego - Picasa na InteloMacu działa perfekcyjnie i znaki wyświetla poprawnie! Znakomicie współpracuje także z moim dyskiem USB. Leoparda instalowałem jako nakładkę na Tigera i poza SU kompletnie nic z nim nie robiłem. To, co działało na Tigerze działa bezbłędnie na Leo, co zmusza mnie do zmiany o 180 stopni opinii o nim. Po poprawkach to nie ten sam system, co krótko po premierze i czego zresztą się spodziewałem. Dlatego uprzedzam, żeby nie zwalać wszystkiego co nie działa, bądź źle działa na Leo. Swoje pomyje na niego wylałem a po SU 10.5.2 zmiana w jakości jest ogromna. Jak mi nie działało na początku większość moich programów tak teraz działa wszystko wyśmienicie, włącznie z Picasą. Picasą zainteresowałem się tylko dla dania małego prztyczka w nos Google, który piszą, że nie działa na Macu a działa i jest to identyczne rozwiązanie, jak wersja Picasy na Linuksie, do której Google po prostu wsadziło Wine, jak ja wsadziłem Darwine. Dziwne, że rozwiązanie jest tak proste, podałem je na tacy na forum Picasy (to, które czytałeś) i nadal nie zrobili paczki DMG. Gdybym wiedział jak wsadzić Picasę do paczki .app, jak to zrobili przy okazji IE4MAC to już byś miał gotowca ale za cienki jestem a Google milczy. Dalej na stronie FAQ Picasy jest informacja, że Picasy na Maca nie ma. Skoro nie ma na Maca to nie ma też na Linuksa, bo to niemal identyczne rozwiązanie i tak na prawdę po prostu postanowiłem wypróbować ten pomysł na Mac OSX, który to już funkcjonuje od dłuższego czasu w Linuksie. Może któryś z kolegów biegły w Mac OSX umie coś takiego zbudować w jednym pliku ? Za wzór może posłużyć paczka ie4mac. Tam zrobili Internet Explorer znakomicie. Wysłać to potem Googlowi i niech umieści na stronie. Nie przepadam za iPhoto ani Picasą ale wielu ludzi czeka na nią. Jest i działa (na Intelu ale zawsze). Trzeba by to zebrać do kupy w jeden plik .app. Ja nie umiem.

#35 kamyk

kamyk
  • 68 postów
  • SkądBydgoszcz/Szczecin

Napisano 17 października 2008 - 12:17

Wie moze ktos jak zrobic aby w Picasie nie bylo krzaczkow? Wrzucilem wszystkie fonty do katalogu .wine/drive_c/windows/font i nadal nic :( moze juz ktos rozwiaza ten problem?

#36 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 06 stycznia 2009 - 13:36

Dla zainteresowanych.

Jest już beta wersja Google Picasa 3 dla Maka.
Można ściągać.
Picasa pięknie komponuje się z iPhoto i korzysta z jego zasobów i bibliotek zdjęć, dzięki czemu może się z nim uzupełniać zamiennie.

Opis (EN): Picasa for Mac Beta Available ? Free Download - Picasa for Mac has been designed to integrate with iPhoto - Softpedia
Download: http://dl.google.com...s/picasamac.dmg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych