Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

Studia a Mac?

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 testo

testo
  • 2 posts

Posted 20 September 2016 - 19:38

Witam,

mam pewien problem. Chcia艂bym kupi膰 MBP/Air do u偶ytku dziennego. Ma tak偶e (g艂贸wnie) s艂u偶y膰 do programowania i robienia projekt贸w na studia, a jak wiemy - tam g艂贸wnie u偶ywany jest Windows. Przez ca艂y czas korzysta艂em z Code Blocksa (C++) na Windowsie. I teraz:

1. Czy wszystko to, co nauczy艂em si臋 robi膰 na Windowsie mog臋 przenie艣膰 na OS X bez 偶adnych problem贸w? Czy pisz膮c w XCode nie b臋d臋 odczuwa艂 r贸偶nicy? (czy b臋d臋 musia艂 dodawa膰 jakie艣 biblioteki, szuka膰 zamiennik贸w, inne rzeczy, by to normalnie dzia艂a艂o?)

2. Wiem zawsze, 偶e mo偶na zrobi膰 bootcampa. Czy klucz z uczelni tutaj zadzia艂a? Czy robienie bootcampa na 128GB to dobry pomys艂 czy lepiej postawi膰 VM?

3. Czy w takim przypadku wyb贸r Maca jest dobrym wyborem?

Obawiam si臋, 偶e pisz膮c w XCode m贸j profesor b臋dzie mia艂 problem, 偶e nie jest to pisane w Code Blocks (Windows) - s艂usznie si臋 obawiam?

Osobi艣cie nie mia艂bym problemu, ale boje si臋 o te projekty, 偶e mog膮 si臋 do czego艣 przyczepi膰. Mo偶liwe, 偶e to co napisa艂em to czysta g艂upota, ale chcia艂bym jak najlepiej si臋 doinformowa膰. 

Pozdrawiam.

#2 tka11

tka11
  • 455 posts

Posted 20 September 2016 - 20:42

Witam,

mam pewien problem. Chcia艂bym kupi膰 MBP/Air do u偶ytku dziennego. Ma tak偶e (g艂贸wnie) s艂u偶y膰 do programowania i robienia projekt贸w na studia, a jak wiemy - tam g艂贸wnie u偶ywany jest Windows. Przez ca艂y czas korzysta艂em z Code Blocksa (C++) na Windowsie. I teraz:

1. Czy wszystko to, co nauczy艂em si臋 robi膰 na Windowsie mog臋 przenie艣膰 na OS X bez 偶adnych problem贸w? Czy pisz膮c w XCode nie b臋d臋 odczuwa艂 r贸偶nicy? (czy b臋d臋 musia艂 dodawa膰 jakie艣 biblioteki, szuka膰 zamiennik贸w, inne rzeczy, by to normalnie dzia艂a艂o?)

2. Wiem zawsze, 偶e mo偶na zrobi膰 bootcampa. Czy klucz z uczelni tutaj zadzia艂a? Czy robienie bootcampa na 128GB to dobry pomys艂 czy lepiej postawi膰 VM?

3. Czy w takim przypadku wyb贸r Maca jest dobrym wyborem?

Obawiam si臋, 偶e pisz膮c w XCode m贸j profesor b臋dzie mia艂 problem, 偶e nie jest to pisane w Code Blocks (Windows) - s艂usznie si臋 obawiam?

Osobi艣cie nie mia艂bym problemu, ale boje si臋 o te projekty, 偶e mog膮 si臋 do czego艣 przyczepi膰. Mo偶liwe, 偶e to co napisa艂em to czysta g艂upota, ale chcia艂bym jak najlepiej si臋 doinformowa膰. 

Pozdrawiam.

1.) OS X to przyszywany brat bli藕niak linuxa, bynajmniej je偶eli chodzi o jego obs艂ug臋. Maj膮 wsp贸lne korzenie, jak u偶ywa艂e艣 kiedy艣 debiana, ubuntu czy inn膮 dystrybucj臋 linuxa to bez problemu odnajdziesz si臋 w OS X'ie.

2.) Ja na dysku 128GB mam 3 systemy, ze spokojem si臋 zmie艣cisz chyba, 偶e masz w planach przechowywa膰 na Macintoshu mn贸stwo plik贸w, wtedy mo偶e by膰 ciasno.

3.) Mac to zwyk艂y laptop, jedyna rzecz kt贸ra go odr贸偶nia to inny OS.  :P

Nie odpowiem ci na ostatnie pytanie, bo nie zajmuj臋 si臋 programowaniem.  :lol:

#3 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5071 posts
  • P艂e膰:

Posted 21 September 2016 - 06:48

Co chcesz zyska膰,wybieraj膮c Maca zamiast Windowsa,kt贸ry, jak sam m贸wisz w twoim 艣rodowisku b臋dzie powszechny? 艁atwiej nie b臋dzie, mo偶e by膰 tylko trudniej.

#4 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 21 September 2016 - 07:41

1. na studiach u偶uwa艂em g艂w贸nie NetBeans - kompatybilno艣膰 projekt贸w mac-pc 

2. do wi臋kszo艣ci zada艅 powinna wystarczy膰 wirtualizacja o ile nie m贸wimy o MBA z 4GB RAM

3. nie wiem :P mog臋 jedynie powiedzie膰 z do艣wiadczenia 偶e ja raczej nie mam i nie mia艂em problemu z brakiem kompatybilno艣ci, w mam ca艂y czas postawiony Win8.1 na VB i w razie konieczno艣ci po prostu z tego korzystam (g艂贸wnie do RDC bo mam problem z 艂膮czeniem si臋 z win7 z wersji na mac, win8, win10 艂膮czy bez problemu) 

#5 testo

testo
  • 2 posts

Posted 21 September 2016 - 07:54

1. na studiach u偶uwa艂em g艂w贸nie NetBeans - kompatybilno艣膰 projekt贸w mac-pc 

2. do wi臋kszo艣ci zada艅 powinna wystarczy膰 wirtualizacja o ile nie m贸wimy o MBA z 4GB RAM

3. nie wiem :P mog臋 jedynie powiedzie膰 z do艣wiadczenia 偶e ja raczej nie mam i nie mia艂em problemu z brakiem kompatybilno艣ci, w mam ca艂y czas postawiony Win8.1 na VB i w razie konieczno艣ci po prostu z tego korzystam (g艂贸wnie do RDC bo mam problem z 艂膮czeniem si臋 z win7 z wersji na mac, win8, win10 艂膮czy bez problemu) 

Czyli wystarczy, 偶e postawi臋 wirtualn膮 maszyn臋 i b臋d臋 m贸g艂 bez problemu korzysta膰 z Windowsa, nie maj膮c 偶adnych problem贸w z kompatybilno艣ci膮 je偶eli chodzi o projekty na uczelni臋? W sensie - na OS X pisz臋 dla siebie, a je偶eli przyjdzie zrobi膰 mi projekty wystarczy, 偶e odpal臋 VB, zrobi臋 projekt i oddam go profesorowi, i nie b臋dzie mia艂 偶adnych problem贸w z w艂膮czeniem programu? 

#6 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5071 posts
  • P艂e膰:

Posted 21 September 2016 - 08:51

Czyli wystarczy, 偶e postawi臋 wirtualn膮 maszyn臋 i b臋d臋 m贸g艂 bez problemu korzysta膰 z Windowsa, nie maj膮c 偶adnych problem贸w z kompatybilno艣ci膮 je偶eli chodzi o projekty na uczelni臋? W sensie - na OS X pisz臋 dla siebie, a je偶eli przyjdzie zrobi膰 mi projekty wystarczy, 偶e odpal臋 VB, zrobi臋 projekt i oddam go profesorowi, i nie b臋dzie mia艂 偶adnych problem贸w z w艂膮czeniem programu? 

Tak, mo偶esz postawi膰 maszyn臋 wirtualn膮 z Windowsem (musisz mie膰 licencj臋 na Windows) i problem kompatybilno艣ci b臋dzie ogarni臋ty. Natomiast wybieraj膮c Maca pami臋taj, 偶e maszyna wirtualna to w dalszym ci膮gu maszyna, czyli potrzebuje zasob贸w. Na tym musi si臋 zmie艣ci膰 ca艂y Windows wraz ze wszystkimi programami, kt贸rych b臋dziesz potrzebowa艂. Dlatego nie wybieraj nas艂abszych konfiguracji. Moim zdaniem 8GB RAM i 256GB SSD to minimum do takich zastosowa艅. Wydajno艣膰 maszyny wirtualnej to oddzielny temat. To, co mo偶esz mie膰 za darmo (VirtualBox) niestety nie jest demonem pr臋dko艣ci. Za  Parallels trzeba kilka groszy wy艂o偶y膰.

Uwzgl臋dnij sobie to wszystko w bud偶ecie i w贸wczas b臋dziesz mia艂 odpowied藕, czy Mac b臋dzie dla Ciebie dobrym rozwi膮zaniem, czy niekoniecznie. Z ca艂膮 pewno艣ci膮, nie jest to rozwi膮zanie optymalne kosztowo. Ale ma inne zalety. ;)

Edited by Miko艂aj Maciejko, 21 September 2016 - 08:52.

#7 enedil

enedil
  • 108 posts
  • Sk膮dPorfia, Chile

Posted 28 September 2016 - 16:30

Co chcesz zyska膰,wybieraj膮c Maca zamiast Windowsa,kt贸ry, jak sam m贸wisz w twoim 艣rodowisku b臋dzie powszechny? 艁atwiej nie b臋dzie, mo偶e by膰 tylko trudniej.

A i owszem, mo偶e by膰 艂atwiej. Nie wyobra偶am sobie programowania na Windowsie, pr贸bowa艂em, nie polecam.

#8 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5071 posts
  • P艂e膰:

Posted 28 September 2016 - 16:41

A i owszem, mo偶e by膰 艂atwiej. Nie wyobra偶am sobie programowania na Windowsie, pr贸bowa艂em, nie polecam.

Tu nie chodzi o programowanie tylko studiowanie programowania. Studiowanie, gdzie profesorowie i inni studenci u偶ywaj膮 innego systemu, innych narz臋dzi itd. Mo偶e i wybierasz Astona Martina ale z kierownic膮 po prawej stronie mimo, 偶e planujesz je藕dzi膰 po Polsce.

#9 guziaster

guziaster
  • 40 posts
  • Sk膮dChorz贸w

Posted 29 September 2016 - 21:31

Dodatkowo je艣li b臋dziesz zmuszony programowa膰 na np Windows phone (ja musia艂em na studiach) albo innych urz膮dze艅, kt贸re wymagaj膮 symulatora, potrzebna jest maszyna hyper-V, kt贸rej na Macu ze wzgl臋du na to, ze nie posiada tego w biosie po prostu nie odpalisz.

#10 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 30 September 2016 - 07:27

na Windows phone? bez sensu z punktu widzenia udzia艂u w rynku tego systemu :) ja mia艂em andka, tutaj problemu nie ma Android Studio jest te偶 pod OSX :) 

#11 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 30 September 2016 - 08:53

Zupe艂nie na marginesie, Hyper-V jest wspierane przez VMware Fusion bodaj od wersji 5.0 (teraz mamy 8.5) i oprogramowanie wymagaj膮ce Hyper-V dzia艂a spokojnie.

Edited by wojtkow, 15 October 2016 - 19:24.
liter贸wka

Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor

tvOS => Subtitles Player

Nie udzielam porad poprzez Prywatn膮 Wiadomo艣膰. To uderza w charakter i sens istnienia forum, kt贸re daje ka偶demu prawo do zadania pyta艅 i poznania odpowiedzi na nie..

#12 Triple2one

Triple2one
  • 2 posts

Posted 12 October 2016 - 23:07

Witam. Planuj臋 kupno Mac'a Air'a 2k16 w podobnym celu co kolega, kt贸ry utworzy艂 tego posta zatem zadam moje pytanie tutaj zamiast robi膰 艣mietnik. Zacz膮艂em w艂a艣nie studia, na kt贸rych z pewno艣ci膮 b臋d臋 musia艂 programowa膰 w C#, kt贸ry z tego co wiem jest j臋zykiem typowo pod Windowsa. Moje pytania brzmi膮: 

Czy odnajd臋 jaki艣 kompilator pod C# na OSX?(wydaj臋 mi si臋, 偶e tak ale wole to przeczyta膰 i ze spokojem buli膰 4k)

Czy VirtualBox wystarczy mi do testowania aplikacji i czy przerzucanie tam napisanych program贸w ? ( ju偶 wyczyta艂em, 偶e demonem pr臋dko艣ci nie jest)

Czy tak膮 wirtualn膮 maszyn膮 m贸g艂bym trzyma膰 na przyk艂ad na szybkiej karcie sdxc/dysku przeno艣nym ssd? (wola艂bym nie dop艂aca膰 do wi臋kszego dysku)

Wiem, 偶e m贸j wyb贸r mo偶e wydawa膰 si臋 ma艂o oczywisty c#, studia ( Windows wsz臋dzie dooko艂a) ale ten Mac Air ma by膰 moim "daily driverem" a po tym jak przez zaledwie par臋 minut pobawi艂em si臋 w internecie na tym sprz臋cie stoj膮c jak cymba艂 w Saturnie nie mog臋 przesta膰 my艣le膰 o tym touchpadzie.

ps. To m贸j pierwszy post tak偶e je艣li umie艣ci艂em go w z艂ym miejscu albo cokolwiek z nim nie tak to 艣mia艂o prosz臋 o dokszta艂cenie :) Pozdrawiam

#13 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5071 posts
  • P艂e膰:

Posted 13 October 2016 - 08:28

"Czy tak膮 wirtualn膮 maszyn膮 m贸g艂bym trzyma膰 na przyk艂ad na szybkiej karcie sdxc/dysku przeno艣nym ssd?"

Praktycznie nie. Kilka rz臋d贸w wielko艣ci za wolno. Nawet, je艣li pod艂膮czysz przeno艣ny, super szybki SSD, to po drodze, na 艂膮czu masz w膮skie gard艂o, kt贸rego nie obejdziesz.

#14 MiL

MiL
  • 1490 posts
  • P艂e膰:

Posted 13 October 2016 - 09:44

B臋dzie wolniej ale nie tak 偶eby nie da艂o si臋 pracowa膰.

#15 Triple2one

Triple2one
  • 2 posts

Posted 13 October 2016 - 19:25

Kolejne pytanka. Rozmawia艂em dzisiaj z osob膮 kt贸ra ma mac'a pro z tego lub zesz艂ego roku. Wspomina艂a, 偶e przez s艂ab膮 (no nie da si臋 ukry膰) specyfikacj臋 sprz臋tow膮 na macu korzystanie z wirtualnej maszyny to istna tragedia. Podobno jedna wirtualna maszyna zabija maca. U偶y艂 nawet okre艣lenia, 偶e to zabaweczka dzia艂aj膮ca szybko tylko gdy korzystamy z neta i takie typowe sprawy Jakie艣 osobiste do艣wiadczenia?

ps. Go艣膰 ma Maca z 16 GB Ramu.

"Czy tak膮 wirtualn膮 maszyn膮 m贸g艂bym trzyma膰 na przyk艂ad na szybkiej karcie sdxc/dysku przeno艣nym ssd?"

Praktycznie nie. Kilka rz臋d贸w wielko艣ci za wolno. Nawet, je艣li pod艂膮czysz przeno艣ny, super szybki SSD, to po drodze, na 艂膮czu masz w膮skie gard艂o, kt贸rego nie obejdziesz.

Hmm. Czy usb 3.0 nie ma przypadkiem ko艂o 500 mb/s realnego transferu? To powinno chyba wystarczy膰 . Mam obawy co do procesora i ramu. Czy wytrzymaj膮 otwart膮 w tle wirtualn膮 maszyn臋, kompilator, i pewnie jeszcze par臋 kart w przegl膮darce?

#16 El Cheetos

El Cheetos
  • 46 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 14 October 2016 - 07:45

Kolejne pytanka. Rozmawia艂em dzisiaj z osob膮 kt贸ra ma mac'a pro z tego lub zesz艂ego roku. Wspomina艂a, 偶e przez s艂ab膮 (no nie da si臋 ukry膰) specyfikacj臋 sprz臋tow膮 na macu korzystanie z wirtualnej maszyny to istna tragedia. Podobno jedna wirtualna maszyna zabija maca. U偶y艂 nawet okre艣lenia, 偶e to zabaweczka dzia艂aj膮ca szybko tylko gdy korzystamy z neta i takie typowe sprawy Jakie艣 osobiste do艣wiadczenia?

ps. Go艣膰 ma Maca z 16 GB Ramu.

Hmm. Czy usb 3.0 nie ma przypadkiem ko艂o 500 mb/s realnego transferu? To powinno chyba wystarczy膰 . Mam obawy co do procesora i ramu. Czy wytrzymaj膮 otwart膮 w tle wirtualn膮 maszyn臋, kompilator, i pewnie jeszcze par臋 kart w przegl膮darce?

Bez przesady z zabaweczk膮 do neta.... je偶eli go艣膰 ma MBP z 16 GB RAM to takie gadanie jest mocno na wyrost. U mnie w domu na MBP z 8GB RAM pracuje si臋 w CADzie i wi臋kszych zgrzyt贸w nie ma - wiadomo, 偶e powa偶niejsze zadania obci膮偶aj膮 bardziej i wtedy czu膰 zadyszk臋, ale nie jest to a偶 tak irytuj膮ce jakby mog艂o si臋 wydawa膰. 
Mam por贸wnianie do Thinkpada T460s i X1 Carbon - tam siedzi ju偶 ram DDR4 i z tego co pami臋tam 16 GB - czy wida膰 r贸偶nic臋 ? W mojej opinii nie na tyle by m贸wi膰 o tym, 偶e MB to zabawka do neta  :)

K: iMac 5k 2017/ MacBook Pro 13 2017 / MacMini i5, 8GB, 256 SSD + Dell U2515H / iPad Pro 10,5 2017

T: iPhone X 64 gb

#17 jaco88

jaco88
  • 781 posts

Posted 14 October 2016 - 08:15

tam jest mowa nawet nie o MBP tylko o Mac Pro :)

mam mini z i7(qc)-16GB RAM-SSD cz臋sto pracuje na dw贸ch maszynach wirtualnych i nie odczuwam spadku wydajno艣ci.

wydajno艣膰 maszyn wirtualnych zale偶na jest od zasob贸w kt贸re im przydzielisz, jak dasz 1GB RAM na maszyn臋 i odpalisz na niej Win10 rzeczywi艣cie mo偶e by膰 zamulasto... ja daje 4GB i jeden rdze艅 - jest ok 

Edited by jaco88, 14 October 2016 - 08:16.

#18 El Cheetos

El Cheetos
  • 46 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 14 October 2016 - 09:29

tam jest mowa nawet nie o MBP tylko o Mac Pro :)

mam mini z i7(qc)-16GB RAM-SSD cz臋sto pracuje na dw贸ch maszynach wirtualnych i nie odczuwam spadku wydajno艣ci.

wydajno艣膰 maszyn wirtualnych zale偶na jest od zasob贸w kt贸re im przydzielisz, jak dasz 1GB RAM na maszyn臋 i odpalisz na niej Win10 rzeczywi艣cie mo偶e by膰 zamulasto... ja daje 4GB i jeden rdze艅 - jest ok 

M贸j b艂膮d, jak mowa jest o Mac Pro to tym bardziej jest to gadanie na wyrost..

K: iMac 5k 2017/ MacBook Pro 13 2017 / MacMini i5, 8GB, 256 SSD + Dell U2515H / iPad Pro 10,5 2017

T: iPhone X 64 gb

#19 zdzich

zdzich
  • 178 posts
  • Sk膮dju偶 nie Pozna艅

Posted 14 October 2016 - 10:00

to nie jest prawda, USB 3.0 daje rad臋 bez porblemu a jak co艣 jest cholernie szybkie to zawsze jest thunderbolt

#20 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 15 October 2016 - 19:27

Co do szybko艣ci to zwyk艂e pierniczenie w stylu Iro, mam starego (cho膰 jarego) iMaca late 2009 (z i7) i spokojnie u偶ywam na nich maszyn wirtualnych windows i linux, czasami dw贸ch, trzech na raz. Oczywi艣cie trzeba mie膰 do tego sporo RAM i SSD, 偶eby czu膰 si臋 komfortowo, ale nie przesadzajmy, 偶e nie da si臋 u偶ywa膰 VMware na makach.

Edited by wojtkow, 16 October 2016 - 11:04.
liter贸wka

Moje programy:
iOS => Project Planner | Project Planner HD | Sub Edit HD | Snooker Scoreboard Pro | Expedition Planner | Subtitles Player
OSX => Project Planner OSX | Project Planner Viewer | Sub Edit | Mapper | Site Monitor

tvOS => Subtitles Player

Nie udzielam porad poprzez Prywatn膮 Wiadomo艣膰. To uderza w charakter i sens istnienia forum, kt贸re daje ka偶demu prawo do zadania pyta艅 i poznania odpowiedzi na nie..

#21 Danioo

Danioo
  • 1057 posts
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 15 October 2016 - 19:33

Co do szybko艣ci to zwyk艂e pierniczenie w stylu Iro, mam starego (cho膰 jarego) iMaca late 2007 (z i7) i spokojnie u偶ywam na nich maszyn wirtualnych windows i linux, czasami dw贸ch, trzech na raz. Oczywi艣cie trzeba mie膰 do tego sporo RAM i SSD, 偶eby czu膰 si臋 komfortowo, ale nie przesadzajmy, 偶e nie da si臋 u偶ywa膰 VMware na makach.

iMac z 2007 z i7 ? A to ciekawe :-) Pierwsza generacja wysz艂a w 2009 roku.

iMac 21,5 Mid 2014 (1,4GHz,8GB,500GB) + 128GB SSD USB | MacBook Air 11 Early 2014 (1,4Ghz,4GB,256GB)

Samsung Galaxy S8 Arctic Silver / iPhone 7 Matte Black 32GB 

#22 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Posted 16 October 2016 - 11:04

Liter贸wka, to jest iMac late 2009, pewnie my艣la艂em juz o tym i7 i wyszed艂 czeski b艂膮d

Moje programy:

tvOS => Subtitles Player

#23 lukas_gab

lukas_gab
  • 828 posts

Posted 26 December 2016 - 10:53

Przeczyta艂em ten w膮tek i musz臋 zareagowa膰. Niestety cz臋艣膰 wypowiedzi tutaj, nie jest podpartych do艣wiadczeniem, a mam wra偶enie "gdybaniem". Chcia艂bym podzieli膰 si臋 tutaj moj膮 opini膮, kt贸r膮 wyrobi艂em przez lata studiowania i pracy zawodowej (a studiowa艂em dziennie i pracowa艂em na pe艂en etat). Zaczynaj膮c studia komputer z 2 rdzeniami C2D i 2gb ramu to by艂 ca艂kiem niez艂y sprz臋t, za kt贸ry p艂aci艂o si臋 4-6 ty艣. z艂otych, by艂 gruby, ci臋偶ki, bateria starcza艂a na 1.5h intensywnej pracy, a do tego dostawa艂o si臋 zasilacz wielko艣ci niemal偶e pude艂ka po chusteczkach o mocy 150W... Wtedy ca艂kiem fajnie si臋 na tym pracowa艂o. Na pierwszych latach studi贸w to wykonuje si臋 projekty w Visual Studio ew. w NetBeans czy Eclipse. Komputer z okolicy 2007-2009 roku spokojnie starczy. Projekty si臋 pisze - do tego nie potrzeba wiele mocy. Projekty maj膮 cel poznawczy, a nie badanie wydajno艣ci algorytm贸w na jaki艣 du偶ych pr贸bach. Jedyne co pamietam to badanie algorytm贸w na strukturach danych, ale te badania by艂y wzgl臋dem pewnego modelowego algorytmu, i chodzi艂o o z艂o偶ono艣膰 obliczeniow膮 a nie o moc komputera. Pierwsze dwa lata to podstawy programowania, jakie艣 teorie obwod贸w, sygna艂贸w, matematyka, projektowanie uk艂ad贸w FPGA. Do tego u偶ywa艂em VisualStudio 2008, vima, gcc, gnu as, eclipse, whitestaruml, Xilinxa - jedynie dla tego ostatniego wymagany jest mocny komputer - to program, kt贸ry przeprowadza syntez臋 uk艂adu scalonego fpga na podstawie j臋zyka do projektowania sprz臋tu VHDL - robi艂em w tym karaoke na Spartana 3 i ka偶da synteza automatu trwa艂a na moim ju偶 potem nowszym komputerze oko艂o 40 minut, niemniej nawet na potworach na uczelni trwa艂o to sporo. Kolejne lata to projekty, gdzie moc mo偶e i jest potrzebna dla wygody, ale wtedy prowadz膮cy nie narzucaj膮 艣rodowiska i technologii. Robi艂em projekt liczenia kom贸rek krwi na zdj臋ciu mikroskopowym z u偶yciem open cv + python + linux, na prac臋 in偶yniersk膮 robi艂em rozpoznawanie diagram贸w UML ze zdj臋cia i to na open cv + c + linux. R贸wnie dobrze mo偶na by艂o to robi膰 na macu. Wiele os贸b na uczelniach jest linuxowa i mo偶na dogada膰 si臋 indywidualnie - tylko nie mo偶na si臋 ba膰 rozmawia膰, 偶eby oddawa膰 kod 藕r贸d艂owy z makefile i skryptem configure i oni potem to sobie juz skompiluj膮 bez np. eclipse - w ko艅cu Mac jest POSIXowy i zgodny z narz臋dziami GNU i UNIX. Tak jak wspomina艂em na koniec przytocz臋 przyk艂ad wydajnej pracy. W tym roku powr贸ci艂em na studia i w lutym broni艂em tytu艂u in偶yniera. Na ostatnim semestrze by艂y laborki z hurtowni danych. SQL Server 2008 + BI od Microsoftu. Zaj臋cia trwa艂y 3h. Prowadz膮ca udost臋pnia艂a obraz maszyny wirtualnej z Windows XP + zainstalowanymi toolami. W domu czyta艂em materia艂y i my艣la艂em jak wykona膰 zadania. Potem na 7.30 na zaj臋cia, z moich laptopem -samsung nc10  - 10" + Atom jedno jajkowy. Na nim sta艂 Debian, na kt贸rym dzia艂a艂 Virtual Box + WinXP + SQL Server. Na tym wirtualnym 艣rodowisku robi艂em zadania i zawsze jako pierwszy oddawa艂em ca艂o艣膰 mimo, 偶e kostki liczy艂y mi si臋 po 10 minut i ju偶 o 8.00 wychodzi艂em bo spieszy艂em si臋 do pracy. Wydajna praca nie jest zale偶na od sprz臋tu ( chyba, ze mamy sprz臋t z lat 90') tylko od ci臋偶kiej pracy i ch臋ci. Moim zdaniem MBA w zupe艂no艣ci starczy na studia a nawet bardziej. 

• Delano90 and guziaster like this

#24 North

North
  • 1336 posts

Posted 26 December 2016 - 21:41

Bardzo dobre podsumowanie.

#25 Docent Jablecznik

Docent Jablecznik
  • 5 posts

Posted 11 January 2017 - 00:06

Tak na marginesie. Kto艣 tam wspomnia艂 o konieczno艣ci posiadania licencji na Windows. To rzecz oczywista. Czy kto艣  jednak orientuje si臋 jak wygl膮da mo偶liwo艣膰 legalnego pracowania/tworzenia czego艣 na testowym oprogramowaniu ? Mam na my艣li testowe wersje W10 na 90 dni.

https://www.microsoft.com/en-gb/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users