Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 3 votes

Bateria iPhone – dyskusja.

• Please log in to reply
2496 replies to this topic

#1251 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 08 December 2018 - 15:11

Tak sobie przeglądam ten temat i nie mogę się pozbyć przekonania o jego zupełnej zbędności.

A to z powodu samych jego podstaw: funkcja „battery health" wprowadzona została w naprędce do iOS 11.3 jako „błyskawiczna” reakcja korporacji na falę medialnej nagonki za związane z zarządzaniem energii postarzanie produktów. I w działaniu owej funkcji widać wszystkie znamiona pośpiechu, deadline’ów i dyszącego kierownictwa na karku, żeby tylko coś zrobić, żeby pokazać klientom i akcjonariuszom, że „niezwłocznie odnieśliśmy się do zaistniałego problemu”. Wygląda, jakby była napisana na kolanie tuż przed lekcją – innymi słowy, jej odczyty można sobie o kant pleców roztłuc.

Przykład osobisty: iPhone 8 – po trzech miesiącach od kupienia kondycja zjechała do 97%, po pięciu – do 93%. I tak już została przez kolejne miesięcy 6; do tej pory się nie zmienia. Nie ma to żadnego przełożenia na rzeczywistość. Telefon ładuję przeważnie co drugi dzień przy średnim użytkowaniu, codziennie przy intensywniejszym – identycznie jak w momencie zakupu. Za to 2,5-letni iPhone SE pokazywał (tuż zanim go sprzedałem) 89%, czyli niby tylko 4% mniej od ósemki, lecz wyraźnie widać było, że potrzebuje znacznie częstszego ładowania niż za czasów nowości. Dodatkowo po którejś większej aktualizacji (być może z iOS 11 do 12, nie pamiętam) wartość podskoczyła do 91%, by po dwóch/trzech tygodniach znów spaść do 89%.

Podsumowując: w ogóle nie uważam tego wskaźnika za miarodajny na tym etapie jego istnienia. W momencie implementacji w 11.3 miał obok nazwy napisane (beta), co w 12 zniknęło, choć nie powinno było.

Tyle moim skromnym zdaniem. Temat zostawiam, bo zdaję sobie sprawę, że w naszym narodzie nic tak nie podnosi morale jak solidnie ponarzekanie, ale powtórzę: zasadniczo jest bezcelowy. W ogóle nie regulowałbym sobie poziomu adrenaliny czy endorfiny wskazaniami tego apple’owskiego quasi-wynalazku, bo nie warto. Jest nierzetelny.

• 6c1fb0760d, MasterM and Faflucy like this

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#1252 ApolloApple

ApolloApple
  • 77 posts
  • SkądMałopolska

Posted 08 December 2018 - 15:34

Tak sobie przeglądam ten temat i nie mogę się pozbyć przekonania o jego zupełnej zbędności.

A to z powodu samych jego podstaw: funkcja „battery health" wprowadzona została w naprędce do iOS 11.3 jako „błyskawiczna” reakcja korporacji na falę medialnej nagonki za związane z zarządzaniem energii postarzanie produktów. I w działaniu owej funkcji widać wszystkie znamiona pośpiechu, deadline’ów i dyszącego kierownictwa na karku, żeby tylko coś zrobić, żeby pokazać klientom i akcjonariuszom, że „niezwłocznie odnieśliśmy się do zaistniałego problemu”. Wygląda, jakby była napisana na kolanie tuż przed lekcją – innymi słowy, jej odczyty można sobie o kant pleców roztłuc.

Przykład osobisty: iPhone 8 – po trzech miesiącach od kupienia kondycja zjechała do 97%, po pięciu – do 93%. I tak już została przez kolejne miesięcy 6; do tej pory się nie zmienia. Nie ma to żadnego przełożenia na rzeczywistość. Telefon ładuję przeważnie co drugi dzień przy średnim użytkowaniu, codziennie przy intensywniejszym – identycznie jak w momencie zakupu. Za to 2,5-letni iPhone SE pokazywał (tuż zanim go sprzedałem) 89%, czyli niby tylko 4% mniej od ósemki, lecz wyraźnie widać było, że potrzebuje znacznie częstszego ładowania niż za czasów nowości. Dodatkowo po którejś większej aktualizacji (być może z iOS 11 do 12, nie pamiętam) wartość podskoczyła do 91%, by po dwóch/trzech tygodniach znów spaść do 89%.

Podsumowując: w ogóle nie uważam tego wskaźnika za miarodajny na tym etapie jego istnienia. W momencie implementacji w 11.3 miał obok nazwy napisane (beta), co w 12 zniknęło, choć nie powinno było.

Tyle moim skromnym zdaniem. Temat zostawiam, bo zdaję sobie sprawę, że w naszym narodzie nic tak nie podnosi morale jak solidnie ponarzekanie, ale powtórzę: zasadniczo jest bezcelowy. W ogóle nie regulowałbym sobie poziomu adrenaliny czy endorfiny wskazaniami tego apple’owskiego quasi-wynalazku, bo nie warto. Jest nierzetelny.

W 100% muszę się zgodzić z tym komentarzem. Od siebie dodam, że Apple powinno usunąć ten feature, dla własnego i użytkowników spokoju. 

• sn4ke likes this

#1253 Arshe

Arshe
  • 800 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 December 2018 - 17:09

W 100% muszę się zgodzić z tym komentarzem. Od siebie dodam, że Apple powinno usunąć ten feature, dla własnego i użytkowników spokoju.

Też jestem tego zdania, wprowadza to zbyt duży zamęt.

 iPhone 12 mini   iPhone 5s  iPad 8 th  HomePod mini 

#1254 winmaciek

winmaciek
  • 6744 posts
Posted 08 December 2018 - 17:47

Być może, ale wtedy znowu podniósłby się klangor, że złe Apple chce wyciskać z ludzi $$$ na bateriach itp.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1255 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 08 December 2018 - 18:12

Zgadza się. Właśnie za to tę funkcję uważam. Za marketingową łatę, żeby PR-owo udobruchać. Ze wszystkimi łaty cechami – przyfastrygowane i tyle…

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#1256 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 08 December 2018 - 19:38

Nie wytłumaczycie, i tak będą tu przychodzić pisać że jeden ma 94% a drugi 91% i pytać czy to powód do paniki.

#1257 dredg

dredg
  • 2452 posts
  • SkądVendin les Béthune

Posted 08 December 2018 - 22:21

Ale o co wam chodzi? Jest taka opcja, jest temat i po to do cholery jest forum. Jak mnie jakis topic nie interesuje lub irytuje to po prostu do niego nie wchodze.

Nie wiem kto jest normaniejszy, ten co sledzi kondycje czy czy ten kto krytykuje jej sledzenie :P

Ja dzieki temu tematowi wiem, ze to gowno warte ;-)

Edited by dredg, 08 December 2018 - 22:27.

• Sebosz, RBB and dobrakawa like this

#1258 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 10 December 2018 - 16:11

Zadałem kiedyś pytanie w tej sprawie na Twitterze, podaję link do odpowiedzi z oficjalnego konta Play:
https://drive.google...ew?usp=drivesdk

Możesz zapytać gdzie znajdują się warunki tej gwarancji. Bo też kiedyś o to pytałem i odpisali mi najpierw tak jak tobie w momencie zadania pytania o warunki gwarancji odpisali że jednak pomyłka i rękojmia wynosi 24 miesiące. 

Co do pokazywania % baterii to jest to dostępne od czasu iPhone 3G za pomocą aplikacji firm trzecich. 

#1259 danmus

danmus
  • 1 posts

Posted 12 December 2018 - 16:45

Wątek akurat rozumiem, bo taka natura człowieka, że jak może taki "feature" sprawdzić to sprawdzi i będzie chciał porównać, niezależnie od tego czy zauważył jakiekolwiek zmiany w działaniu urządzenia czy nie:)

Natomiast sama funkcjonalność jest dla mnie kompletną bzdurą, ale trzeba zrozumieć benefit dla producenta - z pewnością napędza im to klientów, bo jest grupa, która zauważywszy jakikolwiek spadek procentów w kondycji baterii zaraz poleci kupić nową i nie będzie miało znaczenia czy telefon trzyma krócej czy tak samo jak w dniu zakupu. Nawet na zagranicznych forach Apple w podobnych wątkach niemal wszyscy piszą o procentach i stażu z telefonem, ale mało kto wypowiada się na temat tego jak de facto bateria trzyma.

Ale aby być w temacie:

iPhone X - ze mną od połowy września 2018, czyli użytkowany trzy miesiące. Do niedawna było 100%. W ostatnich dniach zauważyłem, ze spadło do 98%, zatem stało się to w okolicy aktualizacji do 12.1.1 (robię je regularnie, gdy tylko się pojawią). Ta statystyka nie robi jednak na mnie wrażenia. Telefon trzyma cały czas mniej więcej tak samo, z reguły do dwóch dób. Muszę wziąć poprawkę na to, że telefonu nie kupiłem, a wygrałem go w konkursie. Gdy go odebrałem był nowiutki, nieruszany i zafoliowany, ale nie mam pewności ile czasu upłynęło odkąd opuścił produkcję/dystrybucję. I też w to nie wnikam w myśl zasady o nie zaglądaniu darowanemu koniowi w zęby:)

Ładowanie - najczęściej applowską 12W (tzw. "od iPada"), rzadziej dołączoną w pudełku. Najczęściej od ok 20%-25% do 100%, ale ostatnio zacząłem chętniej doładowywać, aby utrzymać poziom baterii w przedziale 40-80%, bo to ponoć zdrowsze. Często jednak jak już podłączę, to przypominam sobie o nim jak już jest 100% i specjalnie się tym nie przejmuję.

Dodam jeszcze, że służbowo używam iPhone'a SE od września 2017, zatem 15 miesięcy. Pokazuje 91%, jest po wszystkich aktualizacjach. Bateria trzyma przy normalnym użytkowaniu 1,5 dnia. Ładowany najczęściej od "czerwonego" do 100%, często zostawiany na noc, czasem podłączany w samochodzie, zwłaszcza gdy włączona nawigacja Google Maps. Nie zauważyłem jakichś większych anomalii w działaniu. Jakiś tydzień temu zdarzyło mi się na tym SE coś takiego - piątkowy wieczór telefon odkładam na półkę z baterią (trochę strzelam) 30% i nie ruszam go przez dwie doby. W niedzielę wieczorem biorę go do ręki (bateria jakieś 8% czy 12%), włączam aplikację (nie pamiętam, ale mogło to być Facebook Pages) i wtedy telefon się sam restartuje, po czym otrzymuję monit, że bateria "nie mogła zapewnić wystarczającego zasilania... bla bla... funkcja zarządzania wydajnością jest aktywna, aby temu zapobiec... bla bla". Telefon naładowałem i działa jak działał. Wzruszyłem ramionami i żyję dalej.

Wcale bym się nie pogniewał, gdyby Apple usunął ten "bajer" z procentem kondycji w kolejnej aktualizacji, jednakowoż niespecjalnie na to liczę...

Daniel

#1260 inuictus

inuictus
  • 1023 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 December 2018 - 16:08

Wymieniłem żonie baterie w iP7, czy to normalne że w ustawieniach obok opcji „kondycja baterii” jest napis „serwis”, oczywiście da się wejść normalnie w opcje i maksymalna pojemność to 100%

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#1261 notedeagle

notedeagle
  • 599 posts

Posted 20 December 2018 - 16:18

Wymieniałeś w autoryzowanym serwisie oczywiście? Serwis.me kiedyś pisał, że ten status chwile się aktualizuje. 

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#1262 inuictus

inuictus
  • 1023 posts
  • SkądWarszawa

Posted 21 December 2018 - 09:26

Tak, oczywiście, wymienione było w autoryzowanym serwisie iSense. Ok, będę obserwował (może zniknie). 

iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV

#1263 sn4ke

sn4ke
  • 317 posts

Posted 21 December 2018 - 09:47

W końcu ktoś napisał z sensem. Spojrzałem tylko 2x na kondycję baterii z ciekawości i nie mam zamiaru przez najbliższy rok patrzeć w to "coś".

iPhone 8, MBA

#1264 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 posts

Posted 25 December 2018 - 09:11

Czy podczas ladowania indukcyjnego przy calkowitym naladowaniu,ladowarka sama sie odlacza?

#1265 Remi73

Remi73
  • 143 posts

Posted 25 December 2018 - 09:26

Czy podczas ladowania indukcyjnego przy calkowitym naladowaniu,ladowarka sama sie odlacza?

Nie każda ma taką funkcję, ale moja ma (szybka ładowarka bezprzewodowa ZENS Dual Wireless Charger + Apple Watch).

#1266 srogi-zdun

srogi-zdun
  • 38 posts

Posted 25 December 2018 - 19:32

Nie każda ma taką funkcję, ale moja ma (szybka ładowarka bezprzewodowa ZENS Dual Wireless Charger + Apple Watch).

Jak laduje ladowarka Apple,to tez niby jest juz 100%, a nadal pokazana jest blyskawica. Tak samo jest z ta indukcyjna.

#1267 Regiss

Regiss
  • 2945 posts
  • SkądRadom

Posted 25 December 2018 - 20:43

I tak ma być.

iPhone 15 Pro

#1268 iKnow

iKnow
  • 949 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 January 2019 - 17:17

Jaka cena wymiany baterii?
Na stronie Apple nadal $49 wykazuje :) :) :) oby wróżyło to dobrze :D

Pozdrawiam

#1269 Regiss

Regiss
  • 2945 posts
  • SkądRadom

Posted 01 January 2019 - 17:45

No to wróciło do starej ceny. Przecież w promocji było 29$. To napewno nie wróży dobrze.
  • MasterM likes this

iPhone 15 Pro

#1270 notedeagle

notedeagle
  • 599 posts

Posted 01 January 2019 - 19:19

Chyba jednak dobrze, bo przed promocją stara cena to było 79$

MacBook Air 2017, iPhone X, Airpods Pro

#1271 przelon

przelon
  • 303 posts

Posted 01 January 2019 - 19:23

Zawsze mnie bawi fakt, siedzenia na systemie, który nie jest aktualny z powodów „dziwnych „ przekonań co do ułomności najnowszej wersji. Instalujcie do najnowszej wersji i tyle. Powiem więcej, wszystko działa.;)

#1272 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 01 January 2019 - 21:16

Jaka cena wymiany baterii?
Na stronie Apple nadal $49 wykazuje :) :) :) oby wróżyło to dobrze :D

49 to nowa wyższa cena, ale nie tak wysoka jak w 2017r. (w 2018r było 29), a w 2017r: 79 . - Moźna spodziewać się jutro (tak jak zapowiadano od połowy września: ok. 220PLN).

Ciekawostką jest, że "przy okazji" obniżyli ceny na wymianę baterii do starszych niż 6-ka modeli, np.: 5s, 5, 5c z 79 do 49.

No to wróciło do starej ceny. Przecież w promocji było 29$. To napewno nie wróży dobrze.

49$ nie było nigdy (było 79$), więc nadal jest lepiej niż w 2017r ale już nie tak dobrze jak w 2018r.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#1273 Emej

Emej
  • 1161 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 January 2019 - 21:59

Ok. 220zł to całkiem uczciwa cena.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#1274 Regiss

Regiss
  • 2945 posts
  • SkądRadom

Posted 01 January 2019 - 22:04

Tylko że cena 49 to dla ip8 i starszych. X,XS,XR to już 69$. Czyli pewnie będzie 300-350 zł.

iPhone 15 Pro

#1275 iKnow

iKnow
  • 949 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 January 2019 - 23:02

I tak kasują nas tak, jak nie powinni. Wrrr... Ale to tak jak z ich produktami - jak stać, to kupi.

Pozdrawiam

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users