Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mail-zsynchronizowane kilka kont, brak możliwości wyboru nadawcy

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 Ninka777

Ninka777
  • 6 posts

Posted 31 August 2016 - 11:30

Witajcie,

otóż mam taki problem, że udało mi się już skonfigurować opcje odbierania maili z różnych kont ale wciąż jak daję odp, czy chcę napisać nowego maila, to mogę używać tylko konta głównego.

Wiecie może gdzie zmienia się nadawcę wiadomości?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!

Pozdrawiam,

Nina

#2 iSEe

iSEe
  • 249 posts
Posted 31 August 2016 - 12:48

Nowa wiadomość. Masz pola: Do. Dw. Udw. i Od. Tam masz adres e-mail, z którego wysyłasz wiadomość. Przytrzymując chwilę ten adres pojawi się opcja wyboru konta, z którego chcesz wysłać maila.

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#3 Ninka777

Ninka777
  • 6 posts

Posted 31 August 2016 - 12:56

Dziękuję pięknie za odpowiedź. Problem w tym, że nie mam tam tego adresu tylko pola Do, DW i UDw...

Zrobiłam prt screena i chciałam tu wkleić jako załącznik ale chyba nie można...

Wiesz może jak zrobić żeby ten adres email się pojawił? Tak mam w gmailu, jak sprawdzam pocztę ze strony ale w poczcie na macu tego mi nie pokazuje...

Pozdrawiam,

Nina

#4 iSEe

iSEe
  • 249 posts
Posted 31 August 2016 - 13:08

Sorry, nie zauwazyłem, że chodzi o Mac'a. Tak wygląda w Iphonie.

#5 Ninka777

Ninka777
  • 6 posts

Posted 31 August 2016 - 13:18

Hmm ale ja tutaj też nie widzę adresu, z którego wysyłasz wiadomość...

#6 iSEe

iSEe
  • 249 posts
Posted 31 August 2016 - 13:21

Hmm, no jak nie ma jak jest ;) jimmy2k5@icloud

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 31 August 2016 - 13:24

Ale to jest dział Mac - Software, to przestań, proszę, odpowiadać o iOS.

Ninka: Ty masz to odbieranie maili z różnych kont zrobione na poziomie gmaila i tylko tego gmaila dodanego do Mail.app? Czy każde konto osobno dodane w kliencie? Bo wydaje mi się, jak Cię czytam, że to pierwsze - wtedy się nie da wybrać nadawcy, bo dla Mail.app to jedno konto.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#8 Ninka777

Ninka777
  • 6 posts

Posted 31 August 2016 - 13:27

Hmm, no jak nie ma jak jest ;) jimmy2k5@icloud

AAA razem z Udw i DW ale i tak u mnie nie ma ...

Ale to jest dział Mac - Software, to przestań, proszę, odpowiadać o iOS.

Ninka: Ty masz to odbieranie maili z różnych kont zrobione na poziomie gmaila i tylko tego gmaila dodanego do Mail.app? Czy każde konto osobno dodane w kliencie? Bo wydaje mi się, jak Cię czytam, że to pierwsze - wtedy się nie da wybrać nadawcy, bo dla Mail.app to jedno konto.

Dziękuję za odpowiedź!

Hmm chyba tak jak piszesz, ponieważ wszystko to robiłam faktycznie z poziomu gmaila a jak się "dodaje w kliencie" (poczty?) to nie wiem...

Wiesz może jak to zrobić, żebym mogła wybierać nadawcę? Mam kilka kont służbowych i prywatne i jest mi to niezbędne do pracy...

Pozdrawiam,

Nina

#9 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 31 August 2016 - 13:34

Tak jak pyta ftpd, masz więcej niż jesno konto pocztowe dodane w aplikacji Mail? (Mail > Preferencje > Konta)? Bo jeżeli tak, to Preferencje > Redagowanie > tu wyimek z Pomocy programu: „Wysyłaj nowe wiadomości z: Określa adres nadawcy wiadomości wychodzącej, widoczny w polu Od."

W oknie nowej wiadomości zaś po lewej stronie nad polem tekstowym masz taką małą roletkę ze znaczkiem „żaluzji”? Rozwiń i kliknij w Dostosuj… Teraz wybierz sobie pola, które mają się pojawiać nad wiadomością. EDIT: powyżej Mavericksa opcję Dostosuj usunęli (naprawdę mają jakiś syndrom kastrata, żeby tak wycinać wszystko z aplikacji ;-) ), ale w Preferencjach nadal jest.

Edited by cronopioverde, 31 August 2016 - 13:52.

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#10 Ninka777

Ninka777
  • 6 posts

Posted 31 August 2016 - 22:21

Tak jak pyta ftpd, masz więcej niż jesno konto pocztowe dodane w aplikacji Mail? (Mail > Preferencje > Konta)? Bo jeżeli tak, to Preferencje > Redagowanie > tu wyimek z Pomocy programu: „Wysyłaj nowe wiadomości z: Określa adres nadawcy wiadomości wychodzącej, widoczny w polu Od."

W oknie nowej wiadomości zaś po lewej stronie nad polem tekstowym masz taką małą roletkę ze znaczkiem „żaluzji”? Rozwiń i kliknij w Dostosuj… Teraz wybierz sobie pola, które mają się pojawiać nad wiadomością. EDIT: powyżej Mavericksa opcję Dostosuj usunęli (naprawdę mają jakiś syndrom kastrata, żeby tak wycinać wszystko z aplikacji ;-) ), ale w Preferencjach nadal jest.

Dobry wieczór,

dziękuję za chęć niesienia pomocy.

Niestety wygląda na to, że mam tylko jedno konto gmail w aplikacji Mail i pod nie podpięte wszystkie kolejne...

A co do nowej wiadomości, to znalazłam to menu i mogę w nim wybrać :

Dw

Udw

Odp do

Priorytet

ale nie ma nadawcy :/

Czy mogłabym dowiedzieć jak we wspomnianych "preferencjach" mam zrobić żebym mogła odp z różnych adresów?

Pozdrawiam,

Nina

#11 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 01 September 2016 - 16:56

W program mail.app w preferencjach -> zakładka Redagowanie -> jest opcja Wysyłaj nowe wiadomości z: .... wybór mały. Albo jedno konto domyślne albo konto z zaznaczonej skrzynki pocztowej. Może ta druga opcja Ci wystarczy. Odpowiadasz na maila i powinien podstawić się adres mailowy nadawcy z danej skrzynki (tak w teorii to wygląda, ale praktycznie ....). Innej opcji nie ma.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#12 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 01 September 2016 - 17:11

Niestety wygląda na to, że mam tylko jedno konto gmail w aplikacji Mail i pod nie podpięte wszystkie kolejne...

Czy mogłabym dowiedzieć jak we wspomnianych "preferencjach" mam zrobić żebym mogła odp z różnych adresów?

Uściślijmy:

Masz różne konta mailowe podpięte pod główne konto Gmaila i wysyłasz sobie tam (w Gmailu, przez stronę www) maile, wybierając z jakiego konta chcesz wysłać daną odpowiedź czy tam nowego maila? Tak?

No to teraz w Aplikacji Mail musisz tak samo dodać po kolei poszczególne konta mailowe, tak jak dodałaś je do Gmaila. Mail > Preferencje > Konta > plus na dole i po kolei. Wtedy przy wysyłaniu maila będziesz mogła wybrać z jakiego konta to zrobić. W tej chwili masz tylko jedno konto - Gmail z głównym adresem (aplikacja Mail nie ma dostępu do wewnętrznych ustawień podpiętych kont w Gmailu).

Edited by ciotka_paszczaka, 01 September 2016 - 17:14.

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#13 Ninka777

Ninka777
  • 6 posts

Posted 02 September 2016 - 14:15

W program mail.app w preferencjach -> zakładka Redagowanie -> jest opcja Wysyłaj nowe wiadomości z: .... wybór mały. Albo jedno konto domyślne albo konto z zaznaczonej skrzynki pocztowej. Może ta druga opcja Ci wystarczy. Odpowiadasz na maila i powinien podstawić się adres mailowy nadawcy z danej skrzynki (tak w teorii to wygląda, ale praktycznie ....). Innej opcji nie ma.

Dziękuję bardzo za odpowiedź! Mam właśnie tak zaznaczone ale niestety nie wiem czemu ale w praktyce nie działa :(

Uściślijmy:

Masz różne konta mailowe podpięte pod główne konto Gmaila i wysyłasz sobie tam (w Gmailu, przez stronę www) maile, wybierając z jakiego konta chcesz wysłać daną odpowiedź czy tam nowego maila? Tak?

No to teraz w Aplikacji Mail musisz tak samo dodać po kolei poszczególne konta mailowe, tak jak dodałaś je do Gmaila. Mail > Preferencje > Konta > plus na dole i po kolei. Wtedy przy wysyłaniu maila będziesz mogła wybrać z jakiego konta to zrobić. W tej chwili masz tylko jedno konto - Gmail z głównym adresem (aplikacja Mail nie ma dostępu do wewnętrznych ustawień podpiętych kont w Gmailu).

Hej,

uściślone zostało idealnie :)

Co do aplikacji mail to.. Ja już nie pamiętam tego wszystkiego co tam wpisywałam tych numerków.. Mam nadzieje, że gmail pamięta i mi pomoże jak się za to zabiorę kiedyś. 

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Ona przynajmniej w teorii rozwiązała mój problem, bo jeszcze muszę zobaczyć czy podołam temu zadaniu dodawania dodatkowych kont do maila.

/kocham mojego Maca ale jest to trudna miłość czasem... :)

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi!!!

#14 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1052 posts

Posted 02 September 2016 - 14:51

uściślone zostało idealnie :)

Co do aplikacji mail to.. Ja już nie pamiętam tego wszystkiego co tam wpisywałam tych numerków.. Mam nadzieje, że gmail pamięta i mi pomoże jak się za to zabiorę kiedyś. 

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Ona przynajmniej w teorii rozwiązała mój problem, bo jeszcze muszę zobaczyć czy podołam temu zadaniu dodawania dodatkowych kont do maila.

Jak sobie jednak odpuścisz (aplikacja Mail tylko fajnie wygląda, ma kupę niedomagań) i zostaniesz przy Gmailu w przeglądarce, to polecam sobie zainstalować to: Gmail Notifier - powiadomi cię o nowej poczcie na koncie i jak klikniesz na powiadomieniu to otworzy ci Gmaila w przeglądarce.

Nie czytam prywatnych wiadomości.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users