W program mail.app w preferencjach -> zakładka Redagowanie -> jest opcja Wysyłaj nowe wiadomości z: .... wybór mały. Albo jedno konto domyślne albo konto z zaznaczonej skrzynki pocztowej. Może ta druga opcja Ci wystarczy. Odpowiadasz na maila i powinien podstawić się adres mailowy nadawcy z danej skrzynki (tak w teorii to wygląda, ale praktycznie ....). Innej opcji nie ma.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Mam właśnie tak zaznaczone ale niestety nie wiem czemu ale w praktyce nie działa 
Uściślijmy:
Masz różne konta mailowe podpięte pod główne konto Gmaila i wysyłasz sobie tam (w Gmailu, przez stronę www) maile, wybierając z jakiego konta chcesz wysłać daną odpowiedź czy tam nowego maila? Tak?
No to teraz w Aplikacji Mail musisz tak samo dodać po kolei poszczególne konta mailowe, tak jak dodałaś je do Gmaila. Mail > Preferencje > Konta > plus na dole i po kolei. Wtedy przy wysyłaniu maila będziesz mogła wybrać z jakiego konta to zrobić. W tej chwili masz tylko jedno konto - Gmail z głównym adresem (aplikacja Mail nie ma dostępu do wewnętrznych ustawień podpiętych kont w Gmailu).
Hej,
uściślone zostało idealnie 
Co do aplikacji mail to.. Ja już nie pamiętam tego wszystkiego co tam wpisywałam tych numerków.. Mam nadzieje, że gmail pamięta i mi pomoże jak się za to zabiorę kiedyś.
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Ona przynajmniej w teorii rozwiązała mój problem, bo jeszcze muszę zobaczyć czy podołam temu zadaniu dodawania dodatkowych kont do maila.
/kocham mojego Maca ale jest to trudna miłość czasem... 
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi!!!