Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone SE - problem z baterią poza hardware

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukaszkielczewski

lukaszkielczewski
  • 11 postów

Napisano 15 sierpnia 2016 - 11:16

Witam wszystkich, 

od 2 miesięcy używam iPhone'a SE i od samego początku mam spore problemy z baterią, otóż telefon muszę ładować minimum 2 razy dziennie do pełna.

Mam powyłączane wszystkie lokalizacje, odświeżania w tle itp. Rozumiem, kiedy używam cały dzień na bluetooth i zestawie, ale w taki spokojny weekendowy dzień jak np:

Wczoraj:

Telefon odłączony od ładowarki przy pełnym naładowaniu o godz. 14:30. Bez bluetooth/wifi. Wykonane około 6-7 połączeń po ok. 5 min max każde, kilka SMS, kilka razy sprawdziłem coś w google i to w sumie tyle. Godz. 19:19 - 57% baterii. Godz. 3:00 - telefon padł.

Dzisiaj:

Telefon odłączony od ładowarki ok. 10:00. Bez bluetooth/wifi. Wykonane 3 połączenia tel. po 2-3 min każde. Teraz godz. 12:08 - 67% baterii...

Co na to serwis?

1. Telefoniczne wsparcie sprawdziło przez diagnostykę baterię - bez błędów. Nakazali wyzerować iPhone i nie przywracać go z kopii tylko aktywować jako nowego i ew. pobrać swoje dane z chmury. Tak zrobiłem, bez poprawy.

2. Oddałem do autoryzowanego serwisu. Sprawdzili baterię - bez błędów. Sprawdzili logi - stwierdzili, że nie ma specjalnych uwag, ale by uniknąć wątpliwości na podstawie mojego zgłoszenia wymienili telefon na nowy!

Teraz telefon jest po 4-5 cyklach ładowania (dopiero wymieniony) i wszystko zgodnie z opisem jak wyżej, tak jest właściwie od samego początku od kiedy używam SE.

Nie stawiałbym na problemy z siecią np. słabym zasięgiem w domu, bo moja partnerka używa 4S w tej samej sieci i nie ma takich problemów, poza tym ja często się przemieszczam.

Jasność wyświetlacza dobrana automatycznie do pory dnia (nie na max), w tle nic praktycznie nie chodzi - pilnuję tego, a log baterii systemowy pokazuje główne zużycie na czuwaniu, wiadomościach, połączeniach tel - czyli standardowych funkcjach (w te ostatnie dni - dla przykładu).

Stawiam na jakiś dziwny problem w software - tylko jaki i jak sobie z tym poradzić?

Dodam, że wcześniej używałem iPhone 4S, którego wymieniłem w czerwcu. w 4S od początku tego roku skarżyłem się bardzo na problemy z baterią ale tłumaczyłem to sobie tym, że nabyłem słuchawkę BT i to ona powoduje dużo zwiększone zużycie. Wymieniałem w nim 2x baterię, aż w końcu zmieniłem telefon na SE. Teraz z BT staram się już w ogóle nie korzystać i efekt taki jak opisałem wyżej...

Pomocy!

Pozdrawiam serdecznie

Łukasz

#2 iSEe

iSEe
  • 249 postów
Napisano 15 sierpnia 2016 - 16:01

Spróbuj zmienić w ustawieniach sieci z 4G na 3G i zaobserwuj czy jest poprawa.

iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE

#3 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 15 sierpnia 2016 - 17:37

A wersja systemu jaka?

#4 lukaszkielczewski

lukaszkielczewski
  • 11 postów

Napisano 15 sierpnia 2016 - 19:22

9.3.3

Zmieniłem z 4G na 3G.

19:51 - 20% baterii

20:21 - 11% baterii

Telefon w stanie czuwania, nic nie dzwoniło, BT/WIFI wyłączone...

#5 iSEe

iSEe
  • 249 postów
Napisano 15 sierpnia 2016 - 20:10

Koszmar. Sprawdziłbym jeszcze jak zachowuje się bez logowania do sieci komórkowej. Jeśli to nic nie da serwis. Niech potestują sprzęt i dopiero wtedy zajmą stanowisko.

#6 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 15 sierpnia 2016 - 21:07

Przecież "zajęli" stanowisko: nic niepokojącego w sprzęcie nie wykryli, ale wymienili.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#7 lukaszkielczewski

lukaszkielczewski
  • 11 postów

Napisano 15 sierpnia 2016 - 21:26

Wyjąłem kartę SIM.

Po 25 min - poziom baterii bez zmian.

Tylko co nam pomoże teraz wiedza, że to przez logowanie do sieci?

#8 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 15 sierpnia 2016 - 21:33

... że wymiana telefonu była niepotrzebna. A możliwych przyczyn jest kilka: słaby zasięg sieci, jakaś aplikacja korzysta intensywnie z internetu mobilnego, aktualizacje w tle , etc. ?

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#9 iSEe

iSEe
  • 249 postów
Napisano 15 sierpnia 2016 - 21:38

Lub stara karta sim. Kiedy wymieniałeś kartę sim?

#10 lukaszkielczewski

lukaszkielczewski
  • 11 postów

Napisano 15 sierpnia 2016 - 21:44

Karta była wymieniana przy wymianie telefonu z 4S na SE, czyli połowa czerwca...

Aplikacje nie korzystają z internetu same z siebie, bo jest wyłączone odświeżanie w tle i usługi lokalizacji.

A "Użycie baterii" (w systemie) tak jak pisałem skupia się na: wiadomości, telefon, facetime. Dalej jest Mail i Kalendarz - ale te dwie aplikacje chyba nie robią takiej burzy????

Reszta na poziomie 1% lub mniej....

Słaby zasięg sieci - też nie, bo tak jak pisałem, problem tak samo istnieje gdy wychodzę z domu.

#11 Thoa

Thoa
  • 15 postów

Napisano 16 sierpnia 2016 - 18:56

Dziwne,miałem prawie identyczna sytuacje na 5s,Problemem była płyta główna ktora żarła baterie po odłączeniu od ładowarki oczywiście 100% nie robiąc praktycznie nic na telefonie po 7-8 godzinach padał.Dzwoniąc kilka razy po pare minut plus 30 minut na internecie padał nawet po 4-5 godzinach.Dodam że przeczytałem wiele poradników na temat oszczędności baterii itp itd,ale Twój przypadek brałbym pod uwagę na jednym telefonie ale na 2 to nie ma szans.Wiec życze Cierpliwości.

#12 lukaszkielczewski

lukaszkielczewski
  • 11 postów

Napisano 30 sierpnia 2016 - 07:54

Witam, sytuacja niejako się rozwiązała.

Po ostatniej konsultacji z serwisem ponownie wyzerowałem telefon, oczywiście zarejestrowałem jako nowy iPhone i NIE importowałem ani jednej rzeczy z iCloud.

Założyłem nowe konto iCloud, kontakty przegrałem przez zewnętrzną aplikację, wiadomości niestety straciłem (leżą gdzieś w kopii wcześniejszego iphona), zdjęcia z czasem jakoś przegram, aplikacje na nowo itp.

I jest w końcu dobrze, nowe życie dla mnie i mojego telefonu :)

Nadmieniam, że przy wcześniejszych nieudanych próbach też rejestrowałem iPhone'a jako nowego, ale importowałem dane z chmury iCloud - i tam musiało siedzieć to coś, co zżerało non stop baterię...

Dzięki za wsparcie i pozdrawiam wszystkich

#13 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1 089 postów

Napisano 30 sierpnia 2016 - 09:03

Zakladanie nowego konta icloud co sie wiaze z nowym adresem email jakos wiekwzosci osob prawdopodobnie nie podpasuje. Nie wiem co to za rady dziwne, no chyba ze ktos maila dla zabawy uzywa.

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#14 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 30 sierpnia 2016 - 12:01

na to wychodzi, że wystarczyło nie przywracać kopii, a zmienianie icloud chyba nic nie dało

Jakbym miał taki problem to najpierw sprawdziłbym czy mam ustawione automatyczne wyszukiwanie operatora czy ręczne.

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych