Witam wszystkich,
od 2 miesięcy używam iPhone'a SE i od samego początku mam spore problemy z baterią, otóż telefon muszę ładować minimum 2 razy dziennie do pełna.
Mam powyłączane wszystkie lokalizacje, odświeżania w tle itp. Rozumiem, kiedy używam cały dzień na bluetooth i zestawie, ale w taki spokojny weekendowy dzień jak np:
Wczoraj:
Telefon odłączony od ładowarki przy pełnym naładowaniu o godz. 14:30. Bez bluetooth/wifi. Wykonane około 6-7 połączeń po ok. 5 min max każde, kilka SMS, kilka razy sprawdziłem coś w google i to w sumie tyle. Godz. 19:19 - 57% baterii. Godz. 3:00 - telefon padł.
Dzisiaj:
Telefon odłączony od ładowarki ok. 10:00. Bez bluetooth/wifi. Wykonane 3 połączenia tel. po 2-3 min każde. Teraz godz. 12:08 - 67% baterii...
Co na to serwis?
1. Telefoniczne wsparcie sprawdziło przez diagnostykę baterię - bez błędów. Nakazali wyzerować iPhone i nie przywracać go z kopii tylko aktywować jako nowego i ew. pobrać swoje dane z chmury. Tak zrobiłem, bez poprawy.
2. Oddałem do autoryzowanego serwisu. Sprawdzili baterię - bez błędów. Sprawdzili logi - stwierdzili, że nie ma specjalnych uwag, ale by uniknąć wątpliwości na podstawie mojego zgłoszenia wymienili telefon na nowy!
Teraz telefon jest po 4-5 cyklach ładowania (dopiero wymieniony) i wszystko zgodnie z opisem jak wyżej, tak jest właściwie od samego początku od kiedy używam SE.
Nie stawiałbym na problemy z siecią np. słabym zasięgiem w domu, bo moja partnerka używa 4S w tej samej sieci i nie ma takich problemów, poza tym ja często się przemieszczam.
Jasność wyświetlacza dobrana automatycznie do pory dnia (nie na max), w tle nic praktycznie nie chodzi - pilnuję tego, a log baterii systemowy pokazuje główne zużycie na czuwaniu, wiadomościach, połączeniach tel - czyli standardowych funkcjach (w te ostatnie dni - dla przykładu).
Stawiam na jakiś dziwny problem w software - tylko jaki i jak sobie z tym poradzić?
Dodam, że wcześniej używałem iPhone 4S, którego wymieniłem w czerwcu. w 4S od początku tego roku skarżyłem się bardzo na problemy z baterią ale tłumaczyłem to sobie tym, że nabyłem słuchawkę BT i to ona powoduje dużo zwiększone zużycie. Wymieniałem w nim 2x baterię, aż w końcu zmieniłem telefon na SE. Teraz z BT staram się już w ogóle nie korzystać i efekt taki jak opisałem wyżej...
Pomocy!
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz