Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pendrive instalacyjny - coś poszło nie tak...

Najlepsza odpowiedź macsupport , 19 lipca 2016 - 18:37

Pendrive padł, można kombinować i próbować go jakoś uleczyć, jest to możliwe, może trzeba wgrać firmware. Pytanie tylko czy warto zawracać sobie głowę pendrivem, który nowy kosztuje może 20-30 złotych? Gdybyś oddał go do profesjonalnej firmy, która takie rzeczy naprawia to będzie to kosztowało wielokrotnie więcej niż nowy. Jeśli nie ma na nim ważnych danych, a z tego co widzę nie ma, to zwyczajnie zapomnij o nim i kup nowy.

Przejdź do postu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arkadiusz Lorenc

Arkadiusz Lorenc
  • 2 postów

Napisano 19 lipca 2016 - 18:33

Witajcie. 

Próbowałem dzisiaj przygotować pendrive instalacyjny z systemem El Capitan. Wszystko się udało, odłączyłem pendrive (to znaczy: komputer przestał go widzieć, odczekałem, wyjąłem pendrive). Wyłączyłem maka i zacząłem uruchamianie ponowne z wciśniętym altem. Niestety, komputer widział tylko mój dysk. 

Kiedy otworzyłem system okazało się, że wyskakuje komunikat: Włożony dysk nie jest czytelny dla tego komputera.

Nie da się go w żaden sposób wymazać: na maku w narzędziu dyskowym występuje jako niezainicjowany dysk o pojemności 6 kb, chociaż ma 16GB. 

Błąd, jaki wyskakuje to "Nie można zapisać do ostatniego bloku urządzenia". 

Nie da się go także sformatować w środowisku Windows. Próbowałem low level format przy użyciu narzędzia dla Windowsa HDD Low Lewel Format Tool, ale program nie zdołał tego zrobić. 

Czy da się z tym jeszcze coś zrobić?

Dzięki za pomoc.

Pozdrowienia

A.

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 lipca 2016 - 18:37   Najlepsza odpowiedź

Pendrive padł, można kombinować i próbować go jakoś uleczyć, jest to możliwe, może trzeba wgrać firmware. Pytanie tylko czy warto zawracać sobie głowę pendrivem, który nowy kosztuje może 20-30 złotych? Gdybyś oddał go do profesjonalnej firmy, która takie rzeczy naprawia to będzie to kosztowało wielokrotnie więcej niż nowy. Jeśli nie ma na nim ważnych danych, a z tego co widzę nie ma, to zwyczajnie zapomnij o nim i kup nowy.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 Arkadiusz Lorenc

Arkadiusz Lorenc
  • 2 postów

Napisano 19 lipca 2016 - 18:57

Dziękuję. W takim razie pendrive do kosza. 

Pozdrowienia!

A.

#4 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 20 lipca 2016 - 05:32

Ja do robienia pendriva z systemem używam DiskMaker - nie wiem tylko, czy obsługuje on Sierra

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 308 postów

Napisano 20 lipca 2016 - 09:53

Co za wspaniały tytuł wątku.

http://myapple.pl/fo...#entry2071676

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych