Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Pendrive instalacyjny - coś poszło nie tak...

Best Answer macsupport , 19 July 2016 - 18:37

Pendrive padł, można kombinować i próbować go jakoś uleczyć, jest to możliwe, może trzeba wgrać firmware. Pytanie tylko czy warto zawracać sobie głowę pendrivem, który nowy kosztuje może 20-30 złotych? Gdybyś oddał go do profesjonalnej firmy, która takie rzeczy naprawia to będzie to kosztowało wielokrotnie więcej niż nowy. Jeśli nie ma na nim ważnych danych, a z tego co widzę nie ma, to zwyczajnie zapomnij o nim i kup nowy.

Go to the full post

• This topic is locked This topic is locked
4 replies to this topic

#1 Arkadiusz Lorenc

Arkadiusz Lorenc
  • 2 posts

Posted 19 July 2016 - 18:33

Witajcie. 

Próbowałem dzisiaj przygotować pendrive instalacyjny z systemem El Capitan. Wszystko się udało, odłączyłem pendrive (to znaczy: komputer przestał go widzieć, odczekałem, wyjąłem pendrive). Wyłączyłem maka i zacząłem uruchamianie ponowne z wciśniętym altem. Niestety, komputer widział tylko mój dysk. 

Kiedy otworzyłem system okazało się, że wyskakuje komunikat: Włożony dysk nie jest czytelny dla tego komputera.

Nie da się go w żaden sposób wymazać: na maku w narzędziu dyskowym występuje jako niezainicjowany dysk o pojemności 6 kb, chociaż ma 16GB. 

Błąd, jaki wyskakuje to "Nie można zapisać do ostatniego bloku urządzenia". 

Nie da się go także sformatować w środowisku Windows. Próbowałem low level format przy użyciu narzędzia dla Windowsa HDD Low Lewel Format Tool, ale program nie zdołał tego zrobić. 

Czy da się z tym jeszcze coś zrobić?

Dzięki za pomoc.

Pozdrowienia

A.

#2 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 19 July 2016 - 18:37   Best Answer

Pendrive padł, można kombinować i próbować go jakoś uleczyć, jest to możliwe, może trzeba wgrać firmware. Pytanie tylko czy warto zawracać sobie głowę pendrivem, który nowy kosztuje może 20-30 złotych? Gdybyś oddał go do profesjonalnej firmy, która takie rzeczy naprawia to będzie to kosztowało wielokrotnie więcej niż nowy. Jeśli nie ma na nim ważnych danych, a z tego co widzę nie ma, to zwyczajnie zapomnij o nim i kup nowy.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 Arkadiusz Lorenc

Arkadiusz Lorenc
  • 2 posts

Posted 19 July 2016 - 18:57

Dziękuję. W takim razie pendrive do kosza. 

Pozdrowienia!

A.

#4 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 posts
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Posted 20 July 2016 - 05:32

Ja do robienia pendriva z systemem używam DiskMaker - nie wiem tylko, czy obsługuje on Sierra

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24314 posts

Posted 20 July 2016 - 09:53

Co za wspaniały tytuł wątku.

http://myapple.pl/fo...#entry2071676

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users