Policja nie blokuje IMEI tylko operator na podstawie dokumentów z policji.
Skradziono mi iphona 6s
Napisano 19 lipca 2016 - 19:41
Napisano 19 lipca 2016 - 19:43
jaki kraj taki jasnowidz
Nie wiem co masz do naszego kraju i do tego co on napisał. Przecież widać, że to zorganizowana akcja, bo byle jaki przypadkowy złodziej tego nie wymyślił.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 19 lipca 2016 - 19:43
Czytałem o tym "sposobie" ponad tydzień temu, niestety serwisy informacyjne nie raczą o tym napisać bo większość ludzi w polsce ma przecież androida.
iPhone 15 Pro Max 512GB
Napisano 19 lipca 2016 - 19:48
O przekręcie nigeryjskim było też na każdym serwisie po kilka razy a trafił się kiedyś użytkownik co MBA wysłał.
Napisano 19 lipca 2016 - 19:52
No tak pełna organizacja, a co do zajęc policji w Barcelonie, to mysle ze 70-80% ich spraw to własnie kradzieże, to miasto słynie z tego na całym świecie. No dobra ale w takim razie jak odblokowali mój ekran z hasłem ? zrobili wszystko tak od samego początku jakby weszli w czyjąś psychikę. Sama kradzież była na moich oczach i nawet się nie zorientowałem, koleś wyglądał na jakiegoś bezdomnego, podszedł do stolika( siedziałem z koleżanką na zewnątrz na tarasie) telefon leżał na stole podszedł z jakąś kartką zalakowaną z jakimś tekstem i stał nie mówiąc nic, ja mówie do niego żeby sobie poszedł a on stał dalej jakieś 10 sekund oczywiście jego kartka przykrywala ten mój telefon. Za chwile odszedl po czym ja wzrok z koleżanki zwróciłem na stół gdzie juz nie bylo telefonu
- marooo lubi to
Napisano 19 lipca 2016 - 19:54
Nie odblokowali ekranu z hasłem tylko odtworzyli oprogramowanie, potem aktywowali loginem i hasłem, które im wysłałeś i telefon pójdzie do nowego właściciela.
Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl
ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków
kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91
Napisano 19 lipca 2016 - 19:57
To było wczoraj. Dzisaj raz włączył telefon w okolicy komisariatu na którym byłem to zgłosić po czym wyłączył. Pozniej dostałem sms niby od apple że telefon został znaleziony na takiej i takiej ulicy, no i ten link
jestem w szoku tej całej akcji!
ok, teraz już wiem że tu używa sie jedynie takich fonów z ubezpieczeniem
ogólnie jestem zły ze telefonu za 3tys nie ubezpieczyłem ![]()
Napisano 19 lipca 2016 - 20:03

Popularny
Ale tak serio, ten temat się nadaje na główną - proponuje to opisać, może chociaż paru ludzi to uratuje. Znaczy uratuje - po prostu pozostaną z satysfakcją, że ich telefon to bezużyteczna cegła, a nie pełnowartościowy sprzęt i chociaż złodziej na tym nie zarobi.
- dj.cicho, Jojox, marooo i 2 innych osób lubią to
Napisano 19 lipca 2016 - 20:06
- Giallorosso lubi to
Napisano 19 lipca 2016 - 20:22
Ale tak serio, ten temat się nadaje na główną - proponuje to opisać, może chociaż paru ludzi to uratuje.
Pewnie od razu do Wiadomości trzeba zgłosić. Trzeba było być czujnym, a nie patrzeć jak sobie telefon leży na stoliku w Barcelonie.
Kieszonkowców w autobusach w komunikacji miejskiej we Wrocławiu również jest pełno...i jakoś nikt nie wrzuca tego na główną, bo ukradli iPhone'a.
Każdy z nas będzie pilnował swoich gratów i będzie dobrze.
MacBookPro 13,3" | iPhone 5 | iPhone 7
Napisano 19 lipca 2016 - 20:45
Pewnie od razu do Wiadomości trzeba zgłosić. Trzeba było być czujnym, a nie patrzeć jak sobie telefon leży na stoliku w Barcelonie.
Kieszonkowców w autobusach w komunikacji miejskiej we Wrocławiu również jest pełno...i jakoś nikt nie wrzuca tego na główną, bo ukradli iPhone'a.
Masz włączone Find My Phone?
Napisano 19 lipca 2016 - 20:57
Kolega czytanie ze zrozumieniem się kłania - nie mówię o kradzieży, tylko o sposobie wyłudzenia hasła. Może u Ciebie we Wrocławiu takie przypadki wyłudzania danych są na porządku dziennym, ale u 'mnie' w Warszawie codziennie się to nie zdarza.
- marooo i Giallorosso lubią to
Napisano 19 lipca 2016 - 21:18
iPhone SE (2016) + iPad Air M1 + Watch SE
Napisano 19 lipca 2016 - 21:35
Napisano 19 lipca 2016 - 21:40
Napisano 19 lipca 2016 - 21:45
1. Zwykly http a apple uzywa szyfrowanych https
2. Zadna powazna firma nie nazywa stron icloud-claim-location
3. Icloud nie jest dostepne na strone hiszpanskiej czyli .es
4. Co to jest za .esy ? Brzmi tak samo tanbetnie jak jakis buziaczek.pl
Jedno ci powiem straciles ten telefon na wlasne zyczenie, kto powazny kladzie tel za 3000 na stoliku i sie na niego patrzy ? Jakby mi ktos buchnal telefon to bym zorientowal sie w kilka sekund i pobiegl za nim. To ze podales juz login i haslo na takiej tandetnej stronie ze az szkoda gadac (bo spodziewalem sie ze przynajmniej nazwa bedzie podobna do icloud.com cos typu cloud.com albo i.cloud.com) no po prostu szkoda gadac
- Ania.S lubi to
Napisano 19 lipca 2016 - 21:47
Dodam że są różne linki, nie tylko taki, przez to ten sposób działa przez jakiś czas. Czasami są bardzo podobne do icloud.com
iPhone 15 Pro Max 512GB
Napisano 19 lipca 2016 - 21:54
- marooo lubi to
Napisano 19 lipca 2016 - 21:59
- marooo lubi to
Napisano 19 lipca 2016 - 22:13
hahahaaha, dzieki za miłe słowa.. ![]()
akurat nie patrzylem na telefon na stole tylko na koleżanke ![]()
też chciałem za nim biec ale juz nie było za kim
koleś zrobił to profesionalnie
zresztą co widać po całej akcji
a co do linka to szczerze to nie wiem co mnie tknęło do klikania w niego, chyba emocje i oni na tym właśnie bazują
hahahaaha, dzieki za miłe słowa..
akurat nie patrzylem na telefon na stole tylko na koleżanke
też chciałem za nim biec ale juz nie było za kim
koleś zrobił to profesionalnie
zresztą co widać po całej akcji
a co do linka to szczerze to nie wiem co mnie tknęło do klikania w niego, chyba emocje i oni na tym właśnie bazują
a tak poza tym to pewnie i tak bym phona juz nie odzyskał, nawet jakby blokada dalej działa, bo przecież jak widać debile mi tego hpna nie ukradli
Użytkownik Jayme edytował ten post 19 lipca 2016 - 22:21
Napisano 19 lipca 2016 - 22:23
ok, teraz już wiem że tu używa sie jedynie takich fonów z ubezpieczeniem
ogólnie jestem zły ze telefonu za 3tys nie ubezpieczyłem
Jakbyś ubezpieczył - to mogłoby się okazać , że ubezpieczenie nie działa w Barcelonie. Albo, że dotyczy tylko rabunku czy wymuszenia rozbójniczego, a nie "pozostawienia na stoliku w kawiarni".
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 19 lipca 2016 - 22:24
stary ja nic nie zostawiłem na stoliku, ten koleś podszedł i zagrał szopkę bezdomnego z kartką i zabrał telefon na moich oczach mimo ze tego nie wdzialem ![]()
Napisano 19 lipca 2016 - 22:27
stary ja nic nie zostawiłem na stoliku, ten koleś podszedł i zagrał szopkę bezdomnego z kartką i zabrał telefon na moich oczach mimo ze tego nie wdzialem
Ja - rozumiem.
Pozwoliłem sobie (wybacz ironię) na uprawdopodobnioną wersję wg. ubezpieczyciela.
Pomogłem ? - Lubię to
Napisano 19 lipca 2016 - 22:33
to jest ta wiadomość od apple
Załączone pliki
Napisano 19 lipca 2016 - 22:45
to jest ta wiadomość od apple
To potwierdza, że padłeś ofiarą bardzo dobrze zorganizowanego procederu.
Pomogłem ? - Lubię to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych