Ok a na innym kompie co ma yosemite da sie jakos sciągnąć z niego instalkę ?
I proszę o info dlaczego po zalogowaniu do iTunes i wciśnięciu przycisku "pobierz" dla El Capitan przechodzi mi na stronę płynności karta kredytowa ?
Nie ma znaczenia jaki system jest zainstalowany na kompie. Jeśli system Yosemite był pobierany przez AppStore (np. w celu zrobienia upgrade ze starszej wersji, albo w celu zrobienia nośnika instalacyjnego), to będzie w kupionych. Jeśli natomiast był zainstalowany w momencie kupna kompa, ale nigdy nie był pobierany na dysk, to NIE BĘDZIE JUŻ DOSTĘPNY w AppStore - tam będzie tylko aktualny czyli El Capitan. Nie przygotujesz nośnika instalacyjnego bez pobierania systemu na dysk z App Store.
(można szukać u kogoś kto ma w kupionych, albo na własną odpowiedzialność ciągnąć wiadomo skąd)
Co do drugiego pytania, to AppStore wymaga podania jednorazowo numeru karty kredytowej (nie ważne, że pobierasz akurat darmowy program). Dawniej można było to obejść, nie wiem czy dalej jest to możliwe (ja rejestrowałem się w AppStore bardzo dawno temu - u mnie była do wyboru opcja "brak karty"), poszukaj w necie info. Teraz chyba pobierana jest jakaś jednorazowa mała opłata - było tłumaczone na forum.
Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 04 lipca 2016 - 19:56