Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail - problem z Gmail. Przekroczono limit czasu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 28 czerwca 2016 - 20:37

Witam,

Od chyba samego początku, kiedy używam Maka, mam ten problem z pocztą Gmail. Notorycznie aplikacja Mail wyświetla w prawym górnym rogu "Błąd konta", który po kliknięciu pokazuje:

"Mógł wystąpić problem z serwerem poczty lub siecią. Sprawdź ustawienia konta „Google“ lub spróbuj ponownie.

Serwer zwrócił błąd: Przekroczono limit czasu połączeń przez domyślne porty z serwerem „imap.gmail.com“."

Od czasu do czasu jednak się łączy poprawnie, wysyła i ściąga całą pocztę. Ale to są tylko krótkie przebłyski świadomości. Generalnie nie działa.

Łącze internetowe mam stabilne, w miarę szybkie i wszystko poza tą pocztą działa normalnie. Zresztą poczta przez klienta webowego też działa bez zająknięcia. Tylko aplikacja ma z nią problem.

Macie jakieś pomysły? A może nie tylko ja się borykam z takim problemem?

Znalazłem wątek sprzed kilku lat na ten sam temat, ale rozwiązania w nim nie było i dotyczył wcześniejszej wersji systemu. U mnie jest najnowszy El Capitan.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 28 czerwca 2016 - 20:37

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 04 lipca 2016 - 21:41

Naprawdę nie macie z problemów z Gmail na OS X? U mnie to jakiś koszmar.

#3 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 04 lipca 2016 - 22:55

U mnie gmail bardzo dobrze działał w Mailu (używałem ciągle dwa miesiące) - znudziło mi się bo było mniej wygodnie jeśli chodzi o obsługę dysku Google - musiałem kopiować linki przez schowek jak chciałem cos udostępnić i teraz korzystam z wersji webowej plus powiadamiacz. https://github.com/j...mail-Notifier 

Zdecydowanie polecam.

No ale jak chcesz w Mailu to możesz spróbować tego:

1. Ustawić częstotliwość sprawdzania poczty na 5 minut (zamiast automatycznie)

2. Odznaczyć automatyczną konfigurację konta i samemu wpisać wszystkie dane serwerów wg informacji z helpa gmaila.

Incoming Mail (IMAP) Server - Requires SSL
Server : imap.gmail.com
Port: 993
Requires SSL:Yes

Outgoing Mail (SMTP) Server - requires TLS or SSL
Server: smtp.gmail.com
Use Authentication: Yes
Port for TLS/STARTTLS: 587
Port for SSL: 465

3. W ustawieniach IMAP gmaila (w opcjach gmaila na stronie www) ustaw: Gdy w kliencie IMAP oznaczam wiadomość jako usuniętą:

Automatyczne usuwanie wyłączone

Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 04 lipca 2016 - 22:57

Nie czytam prywatnych wiadomości.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 06 lipca 2016 - 12:12

Dzięki, popróbuję z tymi ustawieniami.

Ale czy jest ktokolwiek, kto używa standardowej konfiguracji aplikacji Mail dla Gmaila? Nie chce mi się wierzyć, żeby nie było, w końcu to jeden z najbardziej popularnych serwisów pocztowych. Póki co, wygląda na to, że sam jeden borykam się z tym problemem, a przecież konfigurację mam standardową do bólu.

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 06 lipca 2016 - 15:06

U nas po prostu działa dobrze.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#6 tjmjxjkj

tjmjxjkj
  • 1 postów

Napisano 06 września 2016 - 14:44

witam

ja również mam ten sam problem, czy ktoś może rozwiazał ten problem__

Dzięki, popróbuję z tymi ustawieniami.

Ale czy jest ktokolwiek, kto używa standardowej konfiguracji aplikacji Mail dla Gmaila? Nie chce mi się wierzyć, żeby nie było, w końcu to jeden z najbardziej popularnych serwisów pocztowych. Póki co, wygląda na to, że sam jeden borykam się z tym problemem, a przecież konfigurację mam standardową do bólu.

i jak udało sieę bo u mnie ten sam problem 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych