Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[1.1.x 2G] Domowe wi-fi - sieć kablowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#101 gERmAn

gERmAn
  • 470 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 czerwca 2008 - 20:32

Mam pytanko:
Mam neostrade 1mb/s i chce zrobic wifi wiem ze musze kupic rooter (np. taki :
Sieciowka aktywna - Linksys - sieci bezprzewodowe - sieci bezprzewodowe 802 11g - routery i urzadzenia dostepowe: Linksys Wireless G Router ADSL WAG200G - Sklep internetowy Komputronik.pl ? )
i nie potrzebuje nic wiecej?? podlaczam i smiga? iphone tez

Z gory dzieki za odpowiedzi

---- Dodano 30-06-2008 o godzinie 20:52 ----
A jeszcze jedno pytanie:
Czy wifi bedzie dzialac jesli komp bedzie odłączony?
tzw. komp nie chodzi a ja chce sie połaczyć przez iphona z siecia.

#102 wuja_jurek

wuja_jurek
  • 46 postów
  • SkądŚroda wlkp

Napisano 30 czerwca 2008 - 22:59

jezeli bedziesz mial ap i ustawisz zeby automatycznie podlaczal iphone to tak tylko access point musisz miec wlaczony i to w sumie wszystko

#103 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 23:37

No więc tak.Po pierwsze musisz sie dowiedzieć ja działa twój internet tzn jakie to jest połączenie.Z tego co wiem to tego typu połączenia wykorzystują modem do którego podłączona jest twoja karta sieciowa.Musisz to sprawdzić bo to jest bardzo ważne.Po drugie udaj się do sklepu komputerowego, najlepiej takiego który specjalizuje się w sieciach i powiedz im o co ci chodzi.Napewno ci doradzą a przedewszystkim będą wiedzieli jaki ruter potrzebujesz do swojego internetu i oczywiście jak go skonfigurować.A gdyby coś nie wyszło to bedziesz mógł go spokojnie oddać bez żadnych problemów, czego nie bedziesz mógł zrobić kupując przez internet.Powinienes się zmieścić w jakiś 120 zł.A jak juz go kupisz i bedziesz miał problemy z konfiguracją to pisz.Jestem sieciowcem więc ci pomogę.Powodzenia.

#104 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 01 lipca 2008 - 09:56

Mam pytanko:
Mam neostrade 1mb/s i chce zrobic wifi wiem ze musze kupic rooter (np. taki :
Sieciowka aktywna - Linksys - sieci bezprzewodowe - sieci bezprzewodowe 802 11g - routery i urzadzenia dostepowe: Linksys Wireless G Router ADSL WAG200G - Sklep internetowy Komputronik.pl ? )
i nie potrzebuje nic wiecej?? podlaczam i smiga? iphone tez

Z gory dzieki za odpowiedzi

---- Dodano 30-06-2008 o godzinie 20:52 ----
A jeszcze jedno pytanie:
Czy wifi bedzie dzialac jesli komp bedzie odłączony?
tzw. komp nie chodzi a ja chce sie połaczyć przez iphona z siecia.

WAG200 to dobry pomysl jesli masz Neostrade - sam pare takich u znajomych zainstalowalem. Wystarczy ze router bedzie wlaczony i siec bedzie dostepna na wszystkich urzadzeniach podlaczonych przez WiFi lub kabel. Dodatkowa korzysc jest taka, ze nie bedziesz musial uzywac tego bezsenownego oprogramowania do laczenia sie z Neostrada na ktore jestes skazany jesli uzywasz modemu USB.
Wszystko konfigurujesz na routerze i robisz to jeden raz. Potem kazdy komputer ktory podlaczysz do niego ma dostep do sieci bez zadnych kombinacji.

pzdrw
//T

#105 gERmAn

gERmAn
  • 470 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 lipca 2008 - 13:03

A mam jeszcze pytanko: Zakładająć że wezme ten router WAG200G to czy musze cos dokupic aby zasieg byl wystarczajacy na moje mieszkanie?(około 200m2, 2 piętra, na srodku domu bardzo gruba sciana kominowa ;) Kumpel mowil ze musial bym dokupic jakas tania karte sieciowa do kompa i jakies antenki odkrecane czy coś...prawda to? Dzięki za odpowiedzi :)

#106 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 01 lipca 2008 - 13:37

A mam jeszcze pytanko:
Zakładająć że wezme ten router WAG200G to czy musze cos dokupic aby zasieg byl wystarczajacy na moje mieszkanie?(około 200m2, 2 piętra, na srodku domu bardzo gruba sciana kominowa ;)

Kumpel mowil ze musial bym dokupic jakas tania karte sieciowa do kompa i jakies antenki odkrecane czy coś...prawda to?

Dzięki za odpowiedzi :)

powinno dzialac bez problemu ale kazdy przypadek jest indywidualny. Kup router, podlacz, skonfiguruj - wtedy zobaczysz jak to dziala.

//T

#107 gERmAn

gERmAn
  • 470 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 lipca 2008 - 13:42

Dyndas dzięki za pomoc

#108 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 01 lipca 2008 - 21:43

To zależy o jakiej mocy dBi ma tem router antene. Zawsze można wymienić na silniejszą :)

#109 WaterBird

WaterBird
  • 59 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 19:19

A ja mam takie pytanie czy za pomoca takiego adaptera Linksys Compact Wireless USB Network Adapter 802.1 (426752332) - Aukcje internetowe Allegro mozna wysylac internet np z netii do iphona ?

Edit:
OK dalem jakos rade sam musze tylko jeszcze powalczyc z firewallem bo jak jest wlaczony to nie dziala net na iphonie : /

Edit:
Moze ktos mial problemy z firewallem typu zone alarm pro ? Jak jest wlaczony nie dziala net na iphonie jak jest wylaczony wszystko chodzi jak bajka.

Edit:
Ok po godzinnej walce z zone alarm doszedlem ze to nie zone alarm robi problemy tylko Program controll ktory jest w nim umieszczony blokowal on tylko dostep internetu do iphona wszystkie inne programy jak i internet chodzily bez problemy na kompie.

#110 ozzy34

ozzy34
  • 9 postów
  • SkądJurata

Napisano 30 sierpnia 2008 - 10:23

a ja mam troche inny problem mianowicie należę do sieci osiedlowej ,no i chciałem zrobić sobie siec bezprzewodowa w domu żebym mógł korzystać z laptopa i iPhonie i komputera stacjonarnego, ale amin sieci stwierdził ze to nie możliwe , a jeśli już to musi założyć 3 konta na komputer stacjonarny (u dzieciaków) laptopa ,i na iPhone i koszt tego wszystkiego (abonament) około 200 zł miesięcznie:shock: ,czy można to jakoś obejść może ktoś miał podobną sytuację ? dziękuję i pozdrawiam

#111 sirk

sirk
  • 26 postów
  • Skądz dysku D

Napisano 30 sierpnia 2008 - 10:51

mianowicie należę do sieci osiedlowej ,no i chciałem zrobić sobie siec bezprzewodowa w domu żebym mógł korzystać z laptopa i iPhonie i komputera stacjonarnego, ale amin sieci stwierdził ze to nie możliwe , a jeśli już to musi założyć 3 konta na komputer stacjonarny (u dzieciaków) laptopa ,i na iPhone i koszt tego wszystkiego (abonament) około 200 zł miesięcznie:shock: ,czy można to jakoś obejść

może ktoś miał podobną sytuację ?

dziękuję i pozdrawiam

coś mi sie wydaje że chce cię naciągnąć na kasę - też mam sieć osiedlową, router w domu i smigają 2 lapki, iphone i stacjonarka - wystarczyło sklonować mac karty do routera i ustawić hasło na sieć by nikt inny niepowołany nie korzystał z sieci - pozdro

#112 ozzy34

ozzy34
  • 9 postów
  • SkądJurata

Napisano 30 sierpnia 2008 - 11:01

coś mi sie wydaje że chce cię naciągnąć na kasę - też mam sieć osiedlową, router w domu i smigają 2 lapki, iphone i stacjonarka - wystarczyło sklonować mac karty do routera i ustawić hasło na sieć by nikt inny niepowołany nie korzystał z sieci - pozdro

też mi się wydaje że to naciągacz ,kupiłem ostatnio Wireless Router 802.11g/2.4Ghz z myślą że może w ten sposób to ominę ale coś nie działa :( albo ja coś źle robię

na chwilę obecna w laptopie wpisałem adres Mac kompa stacjonarnego ,ale to bieganie z kablem mnie irytuje no i dzieciaki protestują ;)

nie wiem czy jak ściemnię mu że karta sieciowa mi padła i niby kopiłem nowa i podam Mac iPhone a w kompach również zmienię na ten Mac to coś pomoże ?

dzięki za szybką odpowiedz

#113 sirk

sirk
  • 26 postów
  • Skądz dysku D

Napisano 30 sierpnia 2008 - 11:13

nie wiem czy łatwiej ci nie będzie skopiować do routera adres mac karty kompa który jest u administratora zapisany na serwerze i korzystać wtedy z sieci w domu - tylko wtedy jak masz np 1MB to router rozdziela to łącze na komputery choć podobno jest jest możliwość w ustawieniach przypisania tych predkości odpowiednio dla każdego ale ja sie nie zagłębiałem w te tajniki :) bo sam używam D-linka od 2 tygodni wczesniej miałem linksysa i nie chciało hulać nawet po wymianie na nowy - d-lika połaczyłem , skopiowałem mac i wszystko działa tak jak powinno od strzału - jeszcze tylko muszę zapoznać sie z pozostałymi ustawieniami ;)

#114 ozzy34

ozzy34
  • 9 postów
  • SkądJurata

Napisano 30 sierpnia 2008 - 11:32

nie wiem czy łatwiej ci nie będzie skopiować do routera adres mac karty kompa który jest u administratora zapisany na serwerze i korzystać wtedy z sieci w domu - tylko wtedy jak masz np 1MB to router rozdziela to łącze na komputery choć podobno jest jest możliwość w ustawieniach przypisania tych predkości odpowiednio dla każdego ale ja sie nie zagłębiałem w te tajniki :) bo sam używam D-linka od 2 tygodni wczesniej miałem linksysa i nie chciało hulać nawet po wymianie na nowy - d-lika połaczyłem , skopiowałem mac i wszystko działa tak jak powinno od strzału - jeszcze tylko muszę zapoznać sie z pozostałymi ustawieniami ;)

:) :) :) nie wiem jak to zrobiłem podłączyłem d-link iphone śmiga ,laptop śmiga stacjonarny na kablu ale śmiga dzięki wielkie (wgrałem ponownie sterowniki )możne wcześniej coś źle zrobiłem ,już nic nie ruszam bo przedobrze he he

Pozdrawiam

#115 andreas_k

andreas_k
  • 101 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 13:16

Od razu mówię, że nie czytałem całości... Ja zrobiłem sobie sieć bez routera, na pierwszej stronie koledzy odpisywali, że jest to niemożliwe ( z takim stwierdzeniem spotykałem się także w innych tematach). W domu utworzyłem połączenie Ad-hoc ( Laptop z komputerem stacjonarnym), żeby mieć neta w stacjonarce, potem włączyłem wifi w iphone, znalazł moją sieć, połączył się z nią i mam neta w iphone, bez dedykowanego punktu dostępowego i mam neta w lapku, w stacjonarce i iphone... Pozdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych