Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[1.1.x 2G] Domowe wi-fi - sieć kablowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

#1 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 26 grudnia 2007 - 22:48

Witam od razu na wstępie zaznacze, że trochę poszperałem na googlach i tutaj na forum ale żadnej instrukcji ktok po kroku nie znalazłem. Jeśli chodzi o sieci bezprzewodowe jestem kompletnym laikiem dlatego prosze o pomoc. Mam internet z tzw "kablówki" i zewnętrzny adres IP. Chciałbym jak najmniejszym kosztem (ale jednoczesnie bezpiecznie) zrobić połączenie wi-fi z iPhonem. Planuje używać go tylko do niego, żadnego laptopa na pewno nie będę używac. W związku z tym mam pytanie co potrzebuje zakupić? Router czy jeszcze coś? Powtarzam... jak najmniejszy koszt, nie szybkość jest dla mnie najważniejsza. Bezpieczeństwo na standardowym poziomie, awaryjność oczywiście jak najmniejsza. Mam windowsa XP i karte sieciową Realtek RTL8139 Family PCI (choć to akurat pewnie nie ma znaczenia). Prosze zatem o pomoc bo tak jak mówię, w temacie jestem zielony a interesuje mnie jak najprostsze rozwiązanie bez specjalnego kombinowania, połaczenie wykorzystywane TYLKO do iphona. Wskażcie proszę ewentualnie jakiś poradnik, na googlach na nic konkretnego się nie natknąłem. Ewentualnie poradzcie na co zwrócic uwagę przy zakupie odpowiedniego sprzetu? Z góry dziękuje za pomoc

#2 Heimdall

Heimdall
  • 113 postów

Napisano 26 grudnia 2007 - 23:06

Na dobry początek musisz poszukać routera Wi-Fi który posiada clonowalny adres mac,bo zakładam że modem posiadasz,pòzniej pozostaje tylko podpięcie i konfiguracja.

#3 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 26 grudnia 2007 - 23:19

Tak jak pisałem jestem zielony więc modemu nie posiadam bo rozumiem, że nie chodzi o telefoniczny :) Czy zatem potrzebny jest mi jakiś specjalny modem? Dopiero dzisiaj zacząłem się na czymś takim zastanawiać więc wiedzę dopiero w tej kwestii nabywam. Temat założyłem bo domyślam się, że inny modem/router powinien kupic ktoś kto ma internet np w neostradzie a inny ktoś kto ma w sieci kablowej (jak ja). Nie czuję po prostu tych różnić i nie wiem na jakie parametry zwrócić uwagę.

#4 areoqs

areoqs
  • 342 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2007 - 01:15

najlepiej chyba jak bys sobie kupil modem z routerem ADSL, to co kolega mowil z filtrowanym adresem MAC, no i z jakims szyfrowaniem. Popatrz sobie na komputroniku (http://www.komputron...atalog,kat,319/) no i dobrze by mial certyfikat Cisco

#5 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 grudnia 2007 - 01:19

tak jak koledzy pisai, ważne zeby bylo zabezpieczenie z Mac adressem i haslem, ale nie wiem czy jest sens robienia czegos takiego... moze popytaj sie czy jakos nie dalo b sie zeby komputer stworzyl siec wi fi, wtedy nie musial bym kupowac routera tylko jakąs karte sieciową wifi, nie wiem czy dobrze rozumuję, ale na pewno logicznie

#6 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 01:29

Dziekuje za pomoc. Spojrzałem zatem na te stronę i znalazłem coś takiego i chciałem spytać o opinie: http://www.komputron...pelny,id,36591/
Na allegro natrafiłem z kolei na takie coś: http://allegro.pl/it...b_fv_gw24m.html

Czy Waszym zdaniem, ktoreś z tych urządzeń się kwalifikuje żeby brać je pod uwagę? Nie chce też nie wiadomo jak dużo wydac na to cacko. Jeśli powyżej podałem szajsowate routery to prosze o oświecenie ile minimalnie powinienem być przygotowany wydać aby oczekiwać chociażby standardowej jakości.

#7 areoqs

areoqs
  • 342 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2007 - 01:31

tak jak koledzy pisai, ważne zeby bylo zabezpieczenie z Mac adressem i haslem, ale nie wiem czy jest sens robienia czegos takiego... moze popytaj sie czy jakos nie dalo b sie zeby komputer stworzyl siec wi fi, wtedy nie musial bym kupowac routera tylko jakąs karte sieciową wifi, nie wiem czy dobrze rozumuję, ale na pewno logicznie

karta sieciowa nie stworzy sygnalu i nie ma modemu a po drugie cale oprogramowanie ktore to obsluguje jest w routerze ktory zarzadza cala siecia, do ktorego w wiekszosci wypadkow wchodzisz przez IP. To tak jak by porownac nadajnik GSM i komorke. Bez nadajnika i odbiornika nic nie zrobisz z komorka.

Dziekuje za pomoc. Spojrzałem zatem na te stronę i znalazłem coś takiego i chciałem spytać o opinie: http://www.komputron...pelny,id,36591/
Na allegro natrafiłem z kolei na takie coś: http://allegro.pl/it...b_fv_gw24m.html

Czy Waszym zdaniem, ktoreś z tych urządzeń się kwalifikuje żeby brać je pod uwagę? Nie chce też nie wiadomo jak dużo wydac na to cacko. Jeśli powyżej podałem szajsowate routery to prosze o oświecenie ile minimalnie powinienem być przygotowany wydać aby oczekiwać chociażby standardowej jakości.

Pierwszy jak i drugi nie maja w ogole punktu dostepowego WI-FI. Szukaj czegos z WI-FI

#8 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 grudnia 2007 - 01:44

a dlaczego w maku jak kliknę w ikonę wifi to jest opcjia utwórz sieć??

#9 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 01:45

Znalazłem coś takiego ale może nadal nie rozróżniam co jest routerem a co czymś innym. http://www.komputron...pelny,id,49012/

Jesli jednak to urządzenie się kwalifikuje to powiedzcie mi czy jest w ogóle szansa na znalezienie takiego samego sprzetu (ale np innej firmy) po cenie niższej np o 50zł? Nie mam pojęcia ile takie rzeczy kosztują bo dopiero dzisiaj, tak jak pisałem, zacząłem zgłębiać zagadnienie. Można dostać w ogóle coś co sprosta moim wymaganiom ale tak do 100zł? Może za dużo wymagam więc jeśli tak to po prostu proszę o sprowadzenie na ziemie.

#10 areoqs

areoqs
  • 342 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2007 - 01:57

a dlaczego w maku jak kliknę w ikonę wifi to jest opcjia utwórz sieć??

nie mam maca wiec nie wiem :) ale jak napisal adrianopel w 1 poscie - ma windowsa wiec szukamy dla niego routera z modemem =]

Znalazłem coś takiego ale może nadal nie rozróżniam co jest routerem a co czymś innym. http://www.komputron...pelny,id,49012/

Jesli jednak to urządzenie się kwalifikuje to powiedzcie mi czy jest w ogóle szansa na znalezienie takiego samego sprzetu (ale np innej firmy) po cenie niższej np o 50zł? Nie mam pojęcia ile takie rzeczy kosztują bo dopiero dzisiaj, tak jak pisałem, zacząłem zgłębiać zagadnienie. Można dostać w ogóle coś co sprosta moim wymaganiom ale tak do 100zł? Może za dużo wymagam więc jeśli tak to po prostu proszę o sprowadzenie na ziemie.

no i spoko :) i nawet firma znana wiec nie powinien byc bubel. Jesli chodzi o ceny to musisz sie sam zorientowac. Moze i cos znajdziesz na allegro chinskiej produkcji no ale pewnie sam wiesz jak to jest z produktami z tego kraju. Na te rzeczy nie ma co oszczedzac, szczegolnie ze bedziesz korzystal pewnie z tego dlugo.

#11 claesoup

claesoup
  • 63 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 13:00

http://www.komputron...pelny,id,29441/
Niech sie ktoś wypowie na temat tego czegoś... Zastanawiam się czy sie nie skusic bo ma:
tryby pracy Infrastructure, Ad-Hoc oraz Access-Point z czego jestem dość zdzwiony biorąć pod uwage ze to urzedzenie na USB wielkości tzw pendrive'a. Wydaje mi się że powinno działać jako punkt dostępowy choć nie wiem na jakiej zasadzie... łącząć się z normalną sieciówką w kompie? Prosze o komentarz, bo jutro mam ja łyknąć :]

#12 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 27 grudnia 2007 - 13:31

http://www.komputron...pelny,id,29441/
Niech sie ktoś wypowie na temat tego czegoś... Zastanawiam się czy sie nie skusic bo ma:
tryby pracy Infrastructure, Ad-Hoc oraz Access-Point z czego jestem dość zdzwiony biorąć pod uwage ze to urzedzenie na USB wielkości tzw pendrive'a. Wydaje mi się że powinno działać jako punkt dostępowy choć nie wiem na jakiej zasadzie... łącząć się z normalną sieciówką w kompie? Prosze o komentarz, bo jutro mam ja łyknąć :]

No nie powiem, zastanawiające. Najczęściej karty beprzewodowe na USB pełnią funkcję tylko i wyłącznie odbiornika, a nie nadajnika. Jak miałoby już działać to zapewne na zasadzie dongla udostępniającego połączenie z kompa przez wifi, eureka :)

adrianopel, też mam neta z kablówki. Modem masz napewno, bo inaczej nie da rady (tzn. da radę przez np. wi-fi, ale wi-fi nie masz). Jedyne co musisz kupić to router z wi-fi lub access pointa. Podłączasz kabel do routera, a router kablem do gniazda w kompie. Wszystko konfigurujesz przez (najczęściej) stronę www i śmiga.

#13 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 14:18

Ja bym na twoim miejscu kupił zwykłą kartę sieciową do PC z małą antenką w standardzie 802.11b , koszt ok 25zł i potem odpalił program Ccproxy i gotowe masz neta na iPhonie przez proxy udostępnionego z PC. Ja tak mam i smiga tanim kosztem

#14 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 17:09

sonicgt, ale rozumiem, że żadnego routera/modemu/access pointa i niczego takiego nie masz? Sama karta z anteną? Możesz mi podac jej dokładny model abym dokładnie zorientował się? Znalazłem przykładowe na allegro ale mam wątpliwości co do ich działania więc chciałbym wiedzieć, która działa dlatego pytam Ciebie :)

BlackBox, a jesteś w stanie podac mi nazwe takiego, ktory jakościowo jest przyzwoity a cenowo do założmy 80zł? Ja tak szukam i szukam, niby jakieś tam znajduje ale, że nie rozrozniam czym sie jeden od drugiego rozni to nie chce Was tu zasypywac linkami i pytać o każdy osobno.

---- Dodano 27-12-2007 o godzinie 19:24 ----
Wybaczcie tego dubla ale nie miałem już mozliwosci wyedytowac poprzedniego posta.

Jeszcze zdanko do sonicgt. Mam kolege informatyka, który w miare orientuje się w dziedzinie routerów/modemów itd. Jesli chodzi o karty takiego typu jak Ty masz to już jego wiedza jest uboższa. Spytałem go jednak co o tym sądzi i powiedział mi, że zastanawia się czy nie będzie z czymś takim problemów bo według niego jest to jakby dzialanie na zasadzie klient-klient. Mówisz jednak, że u Ciebie wszystko działa ale może masz jeszcze jakiś komponent, którego ja nie mam, nie chce po prostu po zakupie kart obudzić sie z ręką w nocniku i stwierdzić no że przecież nie mam jeszcze tego i tego.

#15 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 27 grudnia 2007 - 19:54

Do 80 zł będzie ciężko, tzn. coś napewno kupisz, ale nie będzie to dobre "jakościowo". Popatrz na D-Link'a, Linksys'a ostatecznie Pentagram'a. Co jest ważne: musi to być router i mieć antenkę :) żadna filozofia.

Rozwiązanie sonicgt byłoby dobre, ale mam pewne wątpliwości. Nie spotkałem jeszcze karty PCI z gniazdem i antenką tzn. takiej, która odbierałaby sygnał po kablu i wysyłała go przez wi-fi. Co za tym idzie należy mieć dwa wolne sloty, na dwie różne karty (jedną z gniazdem, drugą z antenką) i jakoś je tam połączyć. Strasznie nie wygodne.

adrianopel skoro masz kumpla informatyka, to problem z głowy. Niech on Ci znajdzie i podłączy wszystko. Nie mówiąc, że nauczysz się czegoś z "autopsji" i niedługo sam będziez udzielał rad jak podłączyć się do neta przez iPhon'a! :)

#16 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 grudnia 2007 - 21:47

Polecam penagrama. bo chociaż ma dozywotnia albo 5 letnia gwarancje, a nie jak d-link 12 albo 24 miesiace

#17 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 22:02

Ok no to polecimy z tym ja też jestem informatykiem i nie mam z tym problemów, a więc tak mam dsl podłączonego do zwykłej sieciówki na stacjonarnym, system XP, potem ma w nim karte bezprzewodową (dość starą D-LINK DWL 520+ to jest 11mb - 802.11b) i dzięki programowi Ccproxy udostępniam sobie neta przez proxy dla lapka i dla iPhona.

TO WSZYSTKO żadnej filozofi w tym nie widze, niżej podaje opis dla Ccproxy, który tam kiedyś napisałem dla jednego z użytkowników forum:

A więc w prosty sposób przez proxy udostępnimy neta za pomocą laptopa:
ściągamy program Ccproxy, który pozwoli udostępniać netprzez proxy dla twojego iphona: http://rapidshare.co...939/Ccproxy.rar
1. Rozpakowujemy go np. do c:\program files i oczywiście przepuszczamy go w firewallu.
2. Np w laptopie ustwiamy adres ip: 192.168.0.1 i maska 255.255.255.0 (dns i bramy nie ustawiamy - zostawiamy puste). Dalsze ustawienia to nazwa ssid nazwijmy go iphone w szywrowaniu wep możemy ustalić klucz 64bitowy czyli chasło z 10 znaków maxymalnie się może składać (najlepiej narazie popróbować bez ustawiania WEPu)
3. Przechodzimy do iPhona i w ustawieniach włączamy wi-fi i gdy wykryje naszą sieć czyli iphone (tak nazwaliśmy nasz adresrozgłoszeniowy "SSID") najeżdzamy naniego i tam będzie przy nazwie taka szczałka w niebieskim kółku naciskamy i wchodzimy w dalsze ustawienia i teraz:
AdresIP (zaznaczamy zakładkę "STATYCZNY") i wpisujemy:
Adres IP: np. 192.168.0.5
Maska: 255.255.255.0
Ruter: pustepole zostawiamy
DNS puste pole zostawiamy
Domeny przeszukiwania puste pole zostawiamy

A niżej pod tym pisze: Proxy HTTP (zaznaczamy zakładkę "RĘCZNIE") i wpisujemy poniżej:
Serwer(musi to być adres ip waszego laptopa - dlaczego: bo Ccproxy będzie przez ten adres udostępniać neta a więc wpisujemy): 192.168.0.1
Port: 808
Uwierzytelnianie: ustawiamy na "WYŁĄCZONE/OFF"

TO WZYSTKO: jeżeli macie odpalonego na laptopie program Ccproxy (musi być cały czas włączony można go zminimalizować) i cieszyć się internetem na swoim iPhonie.

POWODZENIA...

Karta bezpzewodowa ustawiona ma być w trybie "ad-hoc"

---- Dodano 28-12-2007 o godzinie 00:08 ----
Dokładnie taką:
http://www.allegro.p...ci_22_mb_s.html

nikt jej nie kupił napisz do tej pani z chęcią zakupu i już.

#18 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 22:51

Dziekuje Ci bardzo za opisanie całej procedury :) Po przeczytaniu Twojego posta postanowiłem skonsultować się jeszcze ze znajomym, który polecił mi abym zapytał się Ciebie czy próbowałeś robić to samo z Kerio Winroute i jeśli tak to jaki był efekt?

"Ccproxy udostępniam sobie neta przez proxy dla lapka i dla iPhona"
"jeżeli macie odpalonego na laptopie program Ccproxy "

Tutaj chyba wkradł się mały błąd merytoryczny bo w drugim zdaniu wydaje mi się, że mialeś zamiar napisac "odaplonego na stacjonarnym". Nie czepiam się broń Bożę, chcialem tylko rozwiać swoje i mojego kolegi wątpliwości :) Jeszcze raz dzięki :)

#19 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 23:00

z Kerio Winroute nie prubowałem, a jak już wspomniałem to tą małą pomoc z Ccproxy napisałem dla jednego z użytkowników naszego forum, który z laptopa przez wbudowane wi-fi chciał udostępnić neta dla iPhona. Poprostu przekopiowałem i dlatego tak wyszło. Ja mam poprostu ze stacjonarnego udostępniane po pod niego mam podpiętego DSL'a.

#20 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 23:08

Stosowanie router'a z wifi ma jedną dużą zaletę - nie musi być uruchomiony PC. A przy sieci ad-hoc przez kartę wifi - tak. Do autora wątku - lepiej wydaj te 120zł na Dlinka 524 i zmontuj na niej sieć wifi. Tanio i w miarę bezpiecznie. I dla pewności - podaj dokładnie jak jesteś podłączony do internetu (jakaś strona Twojego dostawcy internetu ze wskazaniem na to co Ty masz u niego wykupione).

#21 sonicgt

sonicgt
  • 1 321 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 23:13

Ja nie mam z tym problemów, mój PC chodzi praktycznie jak router, czyli 24h na dobę :wink:

#22 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 23:17

To jest strona mojej sieci. Ja mam pakiet Mini ale to pewnie nie ma żadnego znaczenia.

http://www.widzew.ne...ent/view/66/74/

Pod wzgledem chodzenia kompa to u mnie rowniez chodzi on większośc dnia, laptopa nie mam wiec też na drugi sprzet nie przewiduje tego polaczenia, tylko iphone.

#23 KrisP

KrisP
  • 802 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 23:27

Nie ma akurat mojego kolegi, który też ma tam internet ale zapewne masz modem kablowy. Czyli gniazdko w domu z kablem i potem do modemu idzie. A z modemu już do PC. Dlatego sugeruję - Router WiFi np. Dlink DL-524 za ok. 120zł można już mieć. Bezpiecznie ustawisz sobie sieć szyfrowaną, dostęp po MAC adresach. Bez problemu zrobi Ci to ten kolega.

#24 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 23:33

Dziekuje za pomoc ale czy rzeczywiscie taki router jest mi potrzebny skoro tylko czasem będe z tego polaczenia korzystać i to tylko dla telefonu? Musze jeszcze na spokojnie przemyslec pare kwestii, na szczescie czas mnie nie goni :) Dzieki jeszcze raz za wszystkie porady

#25 mrylka

mrylka
  • 59 postów
  • SkądZduńska Wola/Wrocław

Napisano 28 grudnia 2007 - 19:18

Sory, że podpinam się pod wątek. Tylko jedno krótkie pytanie. Mam internet z
http://www.ksiezyc.p....php?sierzant=2 pakiet jednomegowy.
Czy mam możliwość stworzenia wifi?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych