[1.1.x 2G] Domowe wi-fi - sieć kablowa
Posted 30 June 2008 - 20:32
Mam neostrade 1mb/s i chce zrobic wifi wiem ze musze kupic rooter (np. taki :
Sieciowka aktywna - Linksys - sieci bezprzewodowe - sieci bezprzewodowe 802 11g - routery i urzadzenia dostepowe: Linksys Wireless G Router ADSL WAG200G - Sklep internetowy Komputronik.pl ? )
i nie potrzebuje nic wiecej?? podlaczam i smiga? iphone tez
Z gory dzieki za odpowiedzi
---- Dodano 30-06-2008 o godzinie 20:52 ----
A jeszcze jedno pytanie:
Czy wifi bedzie dzialac jesli komp bedzie odłączony?
tzw. komp nie chodzi a ja chce sie połaczyć przez iphona z siecia.
Posted 30 June 2008 - 22:59
Posted 30 June 2008 - 23:37
Posted 01 July 2008 - 09:56
Mam pytanko:
Mam neostrade 1mb/s i chce zrobic wifi wiem ze musze kupic rooter (np. taki :
Sieciowka aktywna - Linksys - sieci bezprzewodowe - sieci bezprzewodowe 802 11g - routery i urzadzenia dostepowe: Linksys Wireless G Router ADSL WAG200G - Sklep internetowy Komputronik.pl ? )
i nie potrzebuje nic wiecej?? podlaczam i smiga? iphone tez
Z gory dzieki za odpowiedzi
---- Dodano 30-06-2008 o godzinie 20:52 ----
A jeszcze jedno pytanie:
Czy wifi bedzie dzialac jesli komp bedzie odłączony?
tzw. komp nie chodzi a ja chce sie połaczyć przez iphona z siecia.
WAG200 to dobry pomysl jesli masz Neostrade - sam pare takich u znajomych zainstalowalem. Wystarczy ze router bedzie wlaczony i siec bedzie dostepna na wszystkich urzadzeniach podlaczonych przez WiFi lub kabel. Dodatkowa korzysc jest taka, ze nie bedziesz musial uzywac tego bezsenownego oprogramowania do laczenia sie z Neostrada na ktore jestes skazany jesli uzywasz modemu USB.
Wszystko konfigurujesz na routerze i robisz to jeden raz. Potem kazdy komputer ktory podlaczysz do niego ma dostep do sieci bez zadnych kombinacji.
pzdrw
//T
Posted 01 July 2008 - 13:03

Posted 01 July 2008 - 13:37
A mam jeszcze pytanko:
Zakładająć że wezme ten router WAG200G to czy musze cos dokupic aby zasieg byl wystarczajacy na moje mieszkanie?(około 200m2, 2 piętra, na srodku domu bardzo gruba sciana kominowa
Kumpel mowil ze musial bym dokupic jakas tania karte sieciowa do kompa i jakies antenki odkrecane czy coś...prawda to?
Dzięki za odpowiedzi
powinno dzialac bez problemu ale kazdy przypadek jest indywidualny. Kup router, podlacz, skonfiguruj - wtedy zobaczysz jak to dziala.
//T
Posted 01 July 2008 - 13:42
Posted 01 July 2008 - 21:43

Posted 29 August 2008 - 19:19
Edit:
OK dalem jakos rade sam musze tylko jeszcze powalczyc z firewallem bo jak jest wlaczony to nie dziala net na iphonie : /
Edit:
Moze ktos mial problemy z firewallem typu zone alarm pro ? Jak jest wlaczony nie dziala net na iphonie jak jest wylaczony wszystko chodzi jak bajka.
Edit:
Ok po godzinnej walce z zone alarm doszedlem ze to nie zone alarm robi problemy tylko Program controll ktory jest w nim umieszczony blokowal on tylko dostep internetu do iphona wszystkie inne programy jak i internet chodzily bez problemy na kompie.
Posted 30 August 2008 - 10:23
Posted 30 August 2008 - 10:51
mianowicie należę do sieci osiedlowej ,no i chciałem zrobić sobie siec bezprzewodowa w domu żebym mógł korzystać z laptopa i iPhonie i komputera stacjonarnego, ale amin sieci stwierdził ze to nie możliwe , a jeśli już to musi założyć 3 konta na komputer stacjonarny (u dzieciaków) laptopa ,i na iPhone i koszt tego wszystkiego (abonament) około 200 zł miesięcznie:shock: ,czy można to jakoś obejść
może ktoś miał podobną sytuację ?
dziękuję i pozdrawiam
coś mi sie wydaje że chce cię naciągnąć na kasę - też mam sieć osiedlową, router w domu i smigają 2 lapki, iphone i stacjonarka - wystarczyło sklonować mac karty do routera i ustawić hasło na sieć by nikt inny niepowołany nie korzystał z sieci - pozdro
Posted 30 August 2008 - 11:01
coś mi sie wydaje że chce cię naciągnąć na kasę - też mam sieć osiedlową, router w domu i smigają 2 lapki, iphone i stacjonarka - wystarczyło sklonować mac karty do routera i ustawić hasło na sieć by nikt inny niepowołany nie korzystał z sieci - pozdro
też mi się wydaje że to naciągacz ,kupiłem ostatnio Wireless Router 802.11g/2.4Ghz z myślą że może w ten sposób to ominę ale coś nie działa

na chwilę obecna w laptopie wpisałem adres Mac kompa stacjonarnego ,ale to bieganie z kablem mnie irytuje no i dzieciaki protestują

nie wiem czy jak ściemnię mu że karta sieciowa mi padła i niby kopiłem nowa i podam Mac iPhone a w kompach również zmienię na ten Mac to coś pomoże ?
dzięki za szybką odpowiedz
Posted 30 August 2008 - 11:13

Posted 30 August 2008 - 11:32
nie wiem czy łatwiej ci nie będzie skopiować do routera adres mac karty kompa który jest u administratora zapisany na serwerze i korzystać wtedy z sieci w domu - tylko wtedy jak masz np 1MB to router rozdziela to łącze na komputery choć podobno jest jest możliwość w ustawieniach przypisania tych predkości odpowiednio dla każdego ale ja sie nie zagłębiałem w te tajniki
bo sam używam D-linka od 2 tygodni wczesniej miałem linksysa i nie chciało hulać nawet po wymianie na nowy - d-lika połaczyłem , skopiowałem mac i wszystko działa tak jak powinno od strzału - jeszcze tylko muszę zapoznać sie z pozostałymi ustawieniami

Pozdrawiam
Posted 30 August 2008 - 13:16
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users